Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose.
Hypnose is een andere staat van bewustzijn die vergelijkbaar is met hoe je je voelt vlak voordat je in slaap valt. Je kunt onder andere met een eeg-apparaat meten of iemand in hypnose is. Die heeft dan namelijk andere breingolven dan wanneer iemand niet in hypnose is.
Deze staat helpt je om eenvoudiger problemen te vinden en om suggesties die je helpen anders over problemen te denken aan te nemen. Dit helpt je om na de therapie een prettiger leven te hebben.
Daarbij versterkt hypnose de netwerken in je brein die je helpen bij het nemen van beslissingen, redeneren, logica en je creativiteit. Ook de activiteiten die je brein nodig heeft om zaken te kunnen visualiseren worden versterkt wanneer je in hypnose bent[1].
Dit zijn ontzettend handige zaken wanneer je een probleem wilt oplossen, vooral als je hier begeleiding van een hypnotherapeut bij krijgt. Deze kenmerken zorgen ervoor dat hypnotherapie werkt.
Wanneer je in hypnose bent zal een hypnotherapeut technieken gebruiken om je te helpen je problemen op te lossen. Je gaat dan die andere staat en de goede kanten ervan aanboren, zodat je er ook echt wat aan hebt.
Er zijn ontzettend veel technieken waarmee hypnose je kan helpen om bepaalde problemen op te lossen. Dit kan cognitieve gedragstherapie zijn, regressie, iets met symbolen en ook de familieopstelling kan afhankelijk van het probleem gebruikt worden.
Welke problemen kun je oplossen met hypnotherapie
Hypnose is vooral bekend doordat het mensen kan helpen te stoppen met roken[2], maar dat is zeker niet het enige waar hypnose mee kan helpen.
Wanneer je fysiek niet kunt vinden wat een klacht kan verklaren, kan hypnose bijvoorbeeld ook van dienst zijn. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval met chronische pijn.
Daarnaast kan hypnose ook helpen bij klachten zoals het prikkelbare darm syndroom[3], fibromyalgie[4] en migraine[5].
Dan heb je ook nog andere mentale problemen, zoals depressie, verslavingen en angsten waar hypnose je hulp voor kan bieden.
Stappen bij hypnotherapie
Wanneer je besluit naar een hypnotherapeut te gaan voor je probleem zijn er een aantal stappen waaruit de therapie bestaat. Voor veel problemen zijn drie sessies voldoende om ervan af te komen met hypnotherapie, echter in sommige gevallen kunnen meer sessies nodig zijn.
In de eerste sessie vindt vaak een kennisgesprek plaats. Tijdens dit gesprek ben je niet in hypnose. Je vertelt in dit gesprek meer over je probleem en hoe je met dit probleem omgaat. De hypnotherapeut kan je hier wat extra vragen over stellen om te bepalen welke hypnotherapietechnieken bij jou het beste helpen om van je probleem af te komen.
In de tweede sessie vindt de daadwerkelijke hypnotherapie plaats. Deze sessie duurt meestal het langst en kan zomaar meer dan een uur duren. Je wordt in deze sessie eerst in hypnose gebracht. Dit gebeurt met suggesties die je helpen te ontspannen en die ervoor zorgen dat je mee kunt gaan in de suggesties van de therapie zelf.
Terwijl je in hypnose bent, ben je in volledige controle over wat je wel en niet wilt doen. Hypnotherapie is daarin dus heel anders dan showhypnose. Dit helpt je ook om de dingen te vertellen en om op zo’n manier mee te doen met de therapie dat jij jouw probleem met behulp van de hypnotherapeut kunt oplossen.
Je zult veel gedachten hebben tijdens de therapie over hypnose, maar ook over je probleem. Zo kunnen herinneringen opgeroepen worden die je eigenlijk al lang was vergeten, maar alleen als jij die herinnering dus wilt ophalen. Je doet in hypnose namelijk alleen wat jij wilt en de hypnotherapeut helpt je hiermee.
Er wordt tijdens de therapie een veilige omgeving gecreëerd die je helpt om eerlijk tegen jezelf te zijn over wat je wel en niet kunt doen om het probleem op te lossen.
Je zult misschien ook werken met geleide visualisaties van de hypnotherapeut die je helpen om te ontspannen of om fysieke problemen te verminderen of zelfs helemaal op te lossen.
Als de therapie over is zal de hypnotherapeut je uit hypnose halen en ervoor zorgen dat jij je helder en fris voelt.
Misschien krijg je huiswerk mee in de vorm van een mp3 die je thuis kunt beluisteren voor zelfhypnose of dingen die je moet doen.
In de derde sessie wordt gecontroleerd of de therapie blijvende veranderingen heeft gerealiseerd. Als dit niet het geval is, krijg je extra sessies om je te helpen.
Hoe weet je of je een goede hypnotherapeut voor je hebt?
Een hypnotherapeut is geen beschermde titel, omdat het deel uitmaakt van alternatieve therapie. Daarom kan iedereen zichzelf zomaar een hypnotherapeut noemen.
Om te controleren of je een goede hypnotherapeut voor je hebt kun je altijd even navragen waar hij de opleiding voor hypnotherapie heeft gevolgd. Ik sta bijvoorbeeld voor de mensen met een diploma van het Hypnose Instituut Nederland. Je kunt ook op bestetherapeut.nl goede hypnotherapeuten vinden.
Daarnaast kun je ook kijken naar de referenties die een therapeut heeft over het probleem dat jij opgelost wilt zien. Als anderen prettige ervaringen hebben en hun probleem hebben kunnen oplossen met die hypnotherapeut is de kans aanwezig dat hij/zij jou ook kan helpen om van je probleem af te komen.
Uit onderzoek blijkt ook dat goede hypnotherapeuten de volgende kenmerken hebben.
- Ze houden wat in vertrouwen is gezegd in vertrouwen.
- Ze zijn gevoelig.
- Ze zijn flexibel, als jij iets niet wilt gaan ze daarin mee en je wordt niet onder druk gezet om iets tegen je zin te doen.
- Ze hebben doorzettingsvermogen.
- Ze hebben empathie.
- Ze geven je een realistisch beeld over welke resultaten je kunt verwachten[6].
Is hypnotherapie iets voor mij?
Nu vraag je je misschien af of je naar een hypnotherapeut moet gaan voor jouw probleem. Veel mensen gaan pas naar een hypnotherapeut als ze alle andere opties hebben uitgeput.
De reguliere zorg lost je probleem bijvoorbeeld niet op of geeft aan dat je chronisch last zult hebben van hun aandoening en “ermee moeten leren leven”.
Vooral als je denkt een mentaal probleem te hebben kun je je soms een hoop kopzorgen besparen door sneller naar een hypnotherapeut te gaan, in plaats van hypnose de laatste kans te geven om je probleem op te lossen.
Heb je ook het idee dat je geen zin hebt om jarenlang aan een traject te werken om je probleem op te lossen, zoals vaak het geval is? Dan kan hypnose je veel tijd besparen.
Hypnotherapie voor kinderen
Ook kinderen kunnen baat hebben bij hypnotherapie. Het leuke aan jonge kinderen is dat deze vaak al in hypnose zijn. Daarom leren ze ook zo snel nieuwe dingen aan.
Kinderhypnotherapie kan je kind helpen om meer in zijn kracht te staan. Uit een meta-onderzoek, een soort onderzoek dat een samenvatting is van andere onderzoeken, blijkt dat kinderhypnotherapie kan helpen wanneer je kind last heeft van angsten of een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt[7].
In dit onderzoek wordt ook aangegeven dat kinderen makkelijker te hypnotiseren zijn en dat de fantasie en het voorstellingsvermogen van kinderen tijdens de hypnotherapie gebruikt kan worden om problemen op te lossen.
Hypnose wordt door deze onderzoekers gekoppeld aan het oplossen van psychiatrische problemen.
Hoe word je een hypnotherapeut?
Omdat een hypnotherapeut geen beschermde titel is, is het zijn van een hypnotherapeut ook aantrekkelijk voor coaches, psychologen en eventueel psychiaters.
Je kunt jezelf dus gewoon hypnotherapeut noemen, maar dat is natuurlijk niet de beste manier om een goede hypnotherapeut te zijn. Je kunt je bij de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland aanmelden om hypnotherapeut te zijn.
In totaal hebben we drie opleidingen. Na het volgen van de eerste opleiding kun je al mensen helpen die problemen ervaren en heb je een aantal handige technieken onder de knie. Vooral regressie is een techniek die in de 1.0 opleiding aan bod komt.
Daarna kun je doorleren in de vervolgopleidingen 2.0 en 3.0. Na het volgen van de derde opleiding ken je alle technieken die je kunt gebruiken om mensen te helpen die problemen ervaren.
Er worden in de opleidingen allerlei technieken aangeleerd, zoals Ericksons hypnotherapie, technieken van Stephen Books, ideomotorische signalen, regressie, de familieopstelling, het voeren van socratische gesprekken, het bewerkstellingen van rapport, conversationele hypnose, gestalt therapie, verankeren en allerlei soorten hypnose inducties die je gebruikt om cliënten in hypnose te krijgen.
Wil je meer weten over hypnotherapie en of het iets voor je is? Kom dan naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je direct in voor onze opleiding bij het Hypnose Instituut Nederland.
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763416306030
[2] https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001008/abstract
[3] https://gut.bmj.com/content/52/11/1623.short
[4] https://europepmc.org/article/med/2023202/reload=0
[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207147508416172
[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207148408415998
[7] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1359104508090601