Niets is zo mooi als thuis zijn, dat is wat je kan denken als je last hebt van heimwee. Maar het kan ook heel vervelend zijn, want je wilt lekker op vakantie of soms moet je voor je werk een zakenreis maken en als je verschrikkelijk last hebt van heimwee is dat lastig en dit kan je natuurlijk leuke kansen en leuke momenten kosten.
Bijna alle mensen hebben wel in meer of mindere mate last van heimwee als ze weg zijn van mensen die belangrijk voor ze zijn of als ze uit hun bekende omgeving zijn[1]. Maar ja, als het er echt voor zorgt dat je niet meer goed functioneert is het tijd om er wat aan te doen.
Daarom ga ik in dit blog dieper in op wat je kunt doen aan heimwee bij kinderen en bij volwassenen.
Wat is heimwee?
Heimwee is het woord dat je gebruikt als je er gewoon ziek van wordt als je niet thuis bent. Als je gaat logeren bij andere mensen wordt je doodongelukkig en wil je gewoon naar huis.
Mensen denken dat vooral kinderen last hebben van heimwee, maar niets is minder waar. Na een verhuizing kan je ook als je volwassen bent veel last hebben van heimwee[2]. Dit kan dus al een probleem worden als je ergens gaat studeren waarbij het door de reistijd nodig is om op kamers te gaan wonen.
Je denkt de hele tijd aan huis of aan de mensen die daar zijn. Je voelt je angstig en depressief. Je trekt je terug in je gedrag en vindt het lastig om je te focussen op andere zaken dan thuis[3].
Heimwee oorzaak
Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom je last kunt hebben van heimwee, namelijk:
- Angst voor verlies
- Interruptie van je levensstijl
- Verminderd gevoel van controle
- Verandering van je rol
- Een intern conflict (in jezelf) (bron 2).
Onderzoek laat ook zien dat mensen die last hebben van heimwee vaak een andere persoonlijkheid hebben dan mensen die geen last hebben van heimwee (bron 2).
Heimwee kinderen
Voor de eerste keer logeren of op schoolkamp gaan zijn momenten waarop heimwee bij kinderen duidelijk kan worden. Er zijn meerdere manieren waarop heimwee zich bij kinderen kan uiten.
Een kind kan zich bijvoorbeeld terugtrekken en gaan huilen. Sommige kinderen gaan de heimwee juist externaliseren door te schelden, vechten of door dingen stuk te maken (bron 1).
Je kunt dan het beste eerst vragen: “Hoeveel heimwee voel je?” Deze vraag maakt de heimwee niet erger, maar helpt je om te bepalen hoe je het kind het beste kunt helpen.
Als het kind namelijk heel erg veel heimwee heeft gaat dit niet na een paar dagen weg, maar wordt dit na verloop van tijd steeds erger als je er niets aan doet.
Kinderen spelen en kunnen zich bezeren, als dit gebeurt tijdens bijvoorbeeld schoolkamp kan dit de heimwee triggeren.
Als kinderen in het ziekenhuis belanden is de hechting die ze hebben niet altijd in staat om te voorspellen of ze last krijgen van heimwee. Een minder goede hechting of het gevoel van gebrek aan controle triggeren bijvoorbeeld niet altijd heimwee terwijl dat wel verwacht wordt (bron 1).
Wat te doen tegen heimwee bij kinderen
Om heimwee bij kinderen te voorkomen is het belangrijk om ze ervaring te geven met weg zijn van huis. Ze laten logeren bij opa en oma, bij vriendjes en vriendinnetjes is een goede stap om mee te beginnen voordat ze bijvoorbeeld op schoolkamp gaan.
Het is handig als je kind het gevoel heeft dat hij/zij de keuze heeft om bijvoorbeeld te logeren of om op schoolkamp te gaan. Als het kind zich gedwongen voelt kan dit zorgen voor meer heimwee. Je kunt het kind ook betrekken bij de planning, zoals over welke kleding hij/zij meeneemt en welk speelgoed of boeken.
Je kind voorbereiden op het gevoel van heimwee en dat iedereen daar wel een beetje last van heeft en dat het normaal is helpt ze ook om met gevoelens van heimwee om te gaan.
Oefen met de communicatie. Heeft je kind een smartphone mee? Oefen dan bijvoorbeeld met videobellen.
Op een kalender kan je de dagen aftellen waarop je kind weggaat, zodat het voor je kind voorspelbaar is wanneer hij/zij weg van je is.
Moedig je kind aan om te spelen met de kinderen van schoolkamp of waar ze logeren en geef aan welke volwassene er is om vragen aan te stellen of om aan te spreken als er iets aan de hand is.
Geef je kind alleen positieve suggesties, zeg bijvoorbeeld niet: “Vergeet me niet.” Of “Mis je me al?” Zeg in plaats daarvan “Heel veel plezier en lekker spelen!”.
Beloof je kind niet dat je hem/haar ophaalt als hij/zij het echt niet leuk vindt, want ook dat kan er juist voor zorgen dat hij/zij zich gaan focussen op wat hij/zij allemaal niet leuk vindt zodat hij/zij maar zo snel mogelijk kan zeggen dat het echt niet leuk is en jij hem/haar dan ophaalt(bron 1).
Kinderen met heimwee en hypnose
Helpen alle bovenstaande tips maar weinig tegen heimwee bij je kind? Dan kan kinderhypnose een uitkomst zijn. Een casestudy van een meisje van 9 die niet wilde logeren bij andere kinderen laat zien dat dit zeker kan helpen. Kinderen kunnen het namelijk lastig vinden om aan te geven waarom ze niet bij andere mensen willen logeren en wat hun probleem dan is.
Een visualisatie van de angst kan dan heel goed helpen om de angst te laten verdwijnen. Je vraagt het kind dan bijvoorbeeld eerst om aan te geven welke vorm en kleur de heimwee heeft. Vervolgens help je het kind om de heimwee kleiner te maken en een vorm en kleur te geven die hij/zij leuk vindt om het gevoel bij de heimwee of het probleem te veranderen naar iets positiefs waardoor hij/zij er geen last meer van heeft.
Daarnaast kan je het kind ook leren een visualisatie te gebruiken van een veilige plaats waar het zich helemaal vredig voelt. Die kan je kind dan oefenen in lastige situaties om weer kalm te worden.
In de casestudy hielp dit om het logeren goed te laten verlopen[4].
Heimwee volwassenen
Wat wel interessant is, is dat als je een slechtere gezondheid hebt dit ook voor heimwee kan zorgen, net zoals een kind dat zich bezeert (bron 1).
Bij studenten kunnen slechte schoolresultaten zorgen voor heimwee en ziekte, en een laag zelfvertrouwen kunnen ook voor heimwee bij volwassenen zorgen.
Studenten met een onzekere hechting met hun ouders kunnen ook last van heimwee krijgen, omdat ze bang zijn geen hulp te krijgen wanneer ze laten merken dit toch nodig te hebben(bron 1).
Wat te doen tegen heimwee als volwassen persoon
Leer nieuwe mensen kennen in je nieuwe omgeving. Door een nieuwe vriend/vriendin kunnen gevoelens van eenzaamheid al veel minder worden.
Waar jij je gedachten op focust is ook van belang voor het verminderen van heimwee. Door je te focussen op de goede kanten van je nieuwe woning of stad waar je verblijft verplaats je je focus even bewust van je oude thuis naar je nieuwe thuis (Bron 1).
Volwassenen met heimwee en hypnose
Ook volwassenen met heimwee kunnen geholpen worden met hypnotherapie. De visualisatie van heimwee en deze veranderen kan ook voor volwassenen goed helpen om de angst al te verminderen.
Maar daarnaast zijn er ook nog veel andere technieken die kunnen helpen tegen heimwee en om je te helpen je leven op te bouwen in je nieuwe woonplaats.
Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om nieuwe vriendschappen te vinden kan je met het verbeteren van je zelfvertrouwen al veel doen. Hypnotische suggesties herhalen tijdens zelfhypnose kan dan een rol spelen. Dit kunnen suggesties zijn zoals:
“Ik ben sterk en onafhankelijk.”
“Als ik mezelf ben trek ik mensen aan die bij me passen.”
“Het is altijd mogelijk om vrienden te maken.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kan je andere suggesties meekrijgen die voor jou beter helpen.
Daarnaast kan een visualisatie over de toekomst je ook helpen. Dit is het tegenovergestelde van een regressie. Met een regressie ga je terug naar het verleden om bijvoorbeeld de oorzaak van je heimwee te vinden.
Met een progressie visualiseer jij juist je ideale toekomst en de weg daarnaartoe in omgekeerde volgorde. Dus bijvoorbeeld over een jaar heb jij een fijn leven in je nieuwe woonplaats en dan zet je in gedachten steeds een stapje terug tot aan het moment in de hypnotherapiestoel. Op die manier creëer je een soort plan voor een fijne toekomst. De hypnotherapeut helpt je met suggesties om zelf dit pad uit te stippelen.
Heimwee is dus van alle leeftijden, maar er is altijd wat aan te doen en in lastige situaties kan hypnotherapie ook een uitkomst bieden.
Wil je meer weten over hypnose en hoe je daar kinderen en volwassenen mee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
[1] https://www.publications.aap.org/pediatrics/article-split/119/1/192/70754/Preventing-and-Treating-Homesickness