Omgaan met stress op school
Omgaan met stress op school
05 augustus 2019 
in Stress
6 min. leestijd

Omgaan met stress op school

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker[1] dat kinderen last hebben van stress op school en dat dit een groter probleem aan het worden is. Stress is niet gezond voor volwassen mensen en voor kinderen en jongeren kan stress gevolgen hebben op de lange termijn in de manier waarop je met stress omgaat. Het is daarom belangrijk om stress op school of stress door school aan te pakken.

Stress op school, oorzaken

Er kunnen allerlei zaken zijn die voor stress op school zorgen bij kinderen. Wanneer een kind bijvoorbeeld minder intelligent is en uit een familie komt met een lage familiekwaliteit kan dit voor meer stress zorgen[2].

De banden binnen een familie zijn dus erg belangrijk voor stressontwikkeling op school bij kinderen die een IQ onder gemiddeld niveau hebben.

Jongens hebben ook sneller last van stress op school ongeacht de familie waaruit ze komen.

Het huiswerk dat je meekrijgt kan ook zorgen voor meer stress.

Het geluid van vliegtuigen kan ook voor meer stress bij kinderen[3] zorgen, als de basisschool in de buurt van een vliegveld is kan dat dus reden tot stress op school zijn.

De angst om de falen op school kan ook zorgen voor stress.

Problemen op school is uiteraard ook een oorzaak[4].

Niet genoeg slaap kan ook zorgen voor stress op school, omdat dit het concentratievermogen vermindert.

Hoe weet je of je kind last heeft van stress op school?

Wanneer je kind last heeft van stress op school kan het last hebben van de volgende symptomen[5]:

Stress op de basisschool

Stress op de basisschool kan ontstaan doordat het lastig is om mee te komen met de lessen of om je sociaal goed te ontwikkelen met je klasgenootjes. Misschien krijg je voor het eerst huiswerk wat ervoor zorgt dat je na school niet direct kunt gaan spelen om de stress weer kwijt te raken waardoor het op een dragelijk niveau is.

Meestal kan stress bij kinderen op de basisschool wijzen om een stoornis die nog niet ontdekt is, zoals dyscalculie of dyslexie.

Stress op de middelbare school

De middelbare school kan weer andere stress geven. Op de middelbare school willen kinderen/pubers graag bij een groepje horen. Het ontwikkelen van vriendschappen is erg belangrijk.

Social media krijgt dan vaak ook een grotere rol in het leven van een kind en dat kan zorgen voor de fear of missing out en niet bij de belangrijke evenementen zijn en iets gemist hebben kan dan heel erg voelen. Of niet het perfecte leven hebben wat klasgenootjes lijken te hebben.

Dan heb je op de middelbare school vaak ook nog het vraagstuk “wat wil je later worden?” wat beantwoord moet worden omdat je een bepaald profiel moet kiezen met vakken die passen bij jouw toekomstige baan of studie die je wilt volgen.

Dit terwijl je op die leeftijd vaak nog lang niet weet wat je wilt worden.

Daarbij wil je als puber graag serieus genomen worden en dus “moet” je je opeens gedragen als “volwassen”. Wat niet authentiek kan voelen en wat daardoor weer kan zorgen voor stress omdat je constant aan het acteren bent.

Dan kun je ook nog te veel hobby’s “moeten” hebben. Je moet van je ouders een muziekinstrument kunnen bespelen en je moet van je ouders meedoen aan een sport. Dit kan ervoor zorgen dat je daar ook nog eens stress van krijgt, in plaats van dat het stress vermindert[7].

Stress op school: cijfers

Het einde van de basisschool en zeker de testen tijdens de middelbare school kunnen ook voor stress zorgen, vooral als ouders graag willen dat hun kind het hoogste niveau aankan[8].

Tips tegen stress op school

Er zijn allerlei dingen die je als kind/puber kunt doen tegen stress op school en ouders kunnen ook helpen om stress te verminderen.

Wat je zelf kunt doen als kind/puber

Er zijn allerlei dingen die je zelf kunt doen om stress te verminderen. Hieronder een opsomming.

Tip 1: Yoga

Yoga[9] is een fysieke meditatievorm die de hoeveelheid stresshormonen kan verminderen. Door wekelijks een uur yoga te doen en dagelijks 10 minuten kun je de hoeveelheid stress ontzettend verminderen.

Tip 2: Zelfvertrouwen verbeteren

Dit kan heel lastig zijn, maar op school zie je vooral wat je niet goed kunt omdat mensen daarover gaan klagen en zie je minder goed wat je juist wel goed kunt. Dit wordt vaak meer als vanzelfsprekend gezien.

Door je te focussen op wat wel goed gaat kun je juist wel bouwen aan je zelfvertrouwen. Ga bijvoorbeeld elke avond na wat er goed ging die dag op school. Dit hoeft niet eens met een vak te maken te hebben, het kan ook te maken hebben met dat je iets leuks voor een vriend of vriendin hebt gedaan. In dat geval ben je goed met mensen.

Vind je het lastig om je focus te verleggen naar waar je goed in bent of vind je dat je nergens goed in bent? Dan kan een hypnotherapeut je helpen met het verbeteren van je zelfvertrouwen.

Je zelfvertrouwen kan bijvoorbeeld verbeterd worden door terwijl je onder hypnose bent suggesties te herhalen die je sterker maken. Omdat je dit doet terwijl je onder hypnose bent dringen deze suggesties ook dieper tot je door. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik heb mijn persoonlijke talenten.”

“Ik ben goed zoals ik ben.”

“Vrienden zijn mensen die me accepteren zoals ik ben.”

“Mijn cijfers zeggen niets over mijn waarde als persoon.”

“Ik mag dingen fout doen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van waar jij stress van krijgt door school kun je andere suggesties krijgen. Ze werken ook beter onder hypnose dan wanneer je ze van een scherm afleest.

Tip 3: Zelfcontrole verbeteren

Een andere manier om stress te verminderen is door je zelfcontrole te verbeteren. Dit gaat bijvoorbeeld om de zelfcontrole om uitstelgedrag te stoppen waardoor je minder last hebt van stress door huiswerk.

Een manier waarop een hypnose-expert je hiermee kan helpen is door post-hypnotische suggesties. Misschien heb je een patroon dat je na school thuiskomt en dan lekker gaat gamen of met vrienden de stad in gaat. Als je eigenlijk juist je huiswerk direct wilt maken, zodat dit niet in je achterhoofd knaagt terwijl je een eindbaas aan het verslaan bent en je er stress van krijgt kan een hypnose-expert dit patroon met je doorbreken.

Je visualiseert bijvoorbeeld eerst hoe je tegen je vrienden zegt dat je niet meekunt omdat je huiswerk gaat maken. Dit is zodat het makkelijker is om nee te zeggen en om bijvoorbeeld een alternatieve afspraak te maken voor in de avond.

Een post-hypnotische suggestie helpt je vervolgens om als je thuis komt niet te gaan gamen, maar om huiswerk te gaan maken. Dit kan een suggestie zijn zoals:

“Vanaf dit moment, als je thuiskomt na school. Neem je wat te drinken en iets gezonds te eten en ga je het huiswerk maken wat je die dag gekregen hebt.”

Doordat je deze suggestie krijgt terwijl je onder hypnose bent neem je dit dieper in je op waardoor het eenvoudiger is om dit ook écht te doen. Het kan zelfs als vanzelf gaan.

Tip 4: Mindset veranderen voor minder last

Het verbeteren van zelfcontrole gaat ook over het kiezen van je mindset. Je kunt bijvoorbeeld gestrest zijn door iets en daardoor chagrijnig worden of heel negatief gaan denken. Je denkt bijvoorbeeld “Ik ben te dom” om het te doen.

De zelfcontrole over het kiezen van je mindset is dat je je bewust bent van die negatieve gedachte en dat je de gedachte kunt omdenken naar iets positievers, zoals:

“Ik snap nog niet hoe ik dit moet doen.”

Daarmee open je gelijk de mogelijkheden om te achterhalen wat je moet doen om het wel te snappen en het kan je zelfs beter motiveren.

Als je het lastig vindt om je mindset te veranderen kan hypnose je daarmee helpen.

Tip 5: Visualiseer een fijne plek

Een andere manier om stress te verminderen met hypnose is door te visualiseren hoe je op een fijne plek bent en hoe die plaats de stress en spanning uit je lichaam haalt. Een hypnose-expert kan je hiermee helpen. Meestal wordt dan gevraagd naar plekken die je fijn vindt of lijken, zoals een plaats waar je bent geweest op vakantie of die je hebt gezien in een film (of game).

Met een geleide visualisatie word je dan geholpen om te ontspannen. Je kunt deze geleide visualisatie en andere hypnosesuggesties meekrijgen op mp3 om thuis te beluisteren om minder last te hebben van stress op school.

Natuurlijk is het een beetje lastig om op school lekker te gaan dagdromen, maar al deze technieken thuis gaan je ook helpen op school.

Als ouders kun je het beste je kind ondersteunen en positief zijn. Natuurlijk kun je ook hypnose leren zodat je zelf je kind kan helpen met hypnose.

Wil jij weten hoe hypnose werkt en of je mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar gratis online masterclass.

Wil je direct leren hoe je jezelf of andere mensen kunt helpen met hypnose? Kom dan naar een van onze evenementen of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.google.com/search?rlz=1C1MSNA_enNL708NL708&biw=1745&bih=881&tbm=nws&ei=kX49XfiXCoiiwAKIzLyQBw&q=%22stress+op+school%22&oq=%22stress+op+school%22&gs_l=psy-ab.3…10100.11965.0.12226.2.2.0.0.0.0.195.363.0j2.2.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.q_tazWdPKdA

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1469-7610.1988.tb00751.x

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1467-9280.00014

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1468-2982.1985.0503167.x

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0743558401163003

[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1098-2337(2000)26:1%3C57::AID-AB5%3E3.0.CO;2-I

[7] https://www.webmd.com/special-reports/kids-and-stress/20150827/what-you-can-do

[8] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01443410020019867

[9] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891524511000551

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen