Wedstrijd winnen: Hoe doe je dat?
Wedstrijd winnen: Hoe doe je dat?
30 september 2020 
6 min. leestijd

Wedstrijd winnen: Hoe doe je dat?

Hoe win je de wedstrijd? Dit is een interessante vraag. Een wedstrijd winnen kennen we allemaal uit onze jeugd, lekker voetballen of met een andere sport, maar hoe zorg je ervoor dat je een wedstrijd wint?

Hypnose kan je helpen om een wedstrijd te winnen. Denk dan niet aan de showhypnose van Rasta Rostelli. Nee, denk dan meer therapeutische hypnose. De showhypnose laat wel zien dat er veel mogelijk is, denk dan maar eens wat er mogelijk is als je het juist gebruikt om mensen beter te maken.

Wedstrijd om je gezondheid winnen

Om mensen sneller op de rit te helpen. Mensen te helpen met angst, depressies of burn-outs. Mensen met mentale ziektes kun je helpen met hypnose. Ze kunnen de wedstrijd tegen die ziekte winnen met hypnose.

Dit kan doordat mentale ziektes in wezen geen ziektes zijn waarin je fysieke afwijkingen hebt, zoals een gebroken arm of kanker.

Mentale ziektes zijn vaak iets wat mensen onbewust doen. Dit kan door van alles komen, zoals door een aangeboren karakter. Maar vaak is dit aangeleerd gedrag of gestimuleerd vanuit de omgeving. Die twee elementen zijn sterk om je te triggeren.

Ik ben bijvoorbeeld verslavingsgevoelig. Als ik dan in een omgeving ga lopen waarin mensen verslavende middelen gebruiken en ik maak ook nog eens dingen mee die minder prettig zijn, dan wordt de vlucht naar verdovende middelen makkelijker om negatieve gevoelens te verdoven.

Dan kun je zomaar een verslaafde zijn. Meestal eerst in de ogen van andere mensen, maar uiteindelijk vaak ook in je eigen ogen.

Het is handiger om verslavingsgevoelig te zijn, niet in zo’n omgeving te zitten en je verder prima te voelen, dan gebeurt er ook niets.

Het is dus echt iets dat getriggerd wordt (een traumatische gebeurtenis) of wat aangeleerd gedrag is (in zo’n omgeving zitten). Daar kun je hypnose goed voor gebruiken.

Met nieuw gedrag zoek je vaak ook een andere omgeving. Mensen gaan anders op jou reageren en andere mensen haken juist bij je aan. Bijvoorbeeld mensen die je helpen met winnen.

Want het meest moeilijke om te winnen, is winnen in een omgeving die je niet hierbij helpt.

Sportwedstrijd winnen

Dan het sportieve component van winnen. Je kunt hypnose namelijk ook gebruiken om prestaties te verbeteren.

Hoe win je bijvoorbeeld een wedstrijd? Joop Zoetemelk heeft gezegd dat je de Tour de France wint in je bed. Kunnen rusten en herstellen is belangrijk om zo’n zware tocht te winnen. Als je goed kunt slapen, heb je een voordeel ten opzichte van de wielrenners die niet goed kunnen slapen.

Dus stel je kunt goed slapen, je hebt een goed dieet voor je sport en je traint goed op jouw individuele kracht. Je doet alles goed.

Wat kun je dan nog meer doen om te winnen?

Dan is je mentale kracht ook belangrijk. Hoe sta je in het veld, wat doe je met zaken die in je privéleven gebeuren? Kun je dat als voetballer buiten het stadion houden, zodat jij je kunt focussen op de wedstrijd?

Stel je voor er gebeurt iets, hoe ga je daar dan mee om als sporter?

Je ziet wel eens bij sporten die lang duren, zoals tennis, dat het uiteindelijk aankomt op het mentale component om te winnen. Fit zijn topsporters immers allemaal.

Dus wie wil het meest winnen? Wie kan de focus het langst vasthouden? Wie kan scherp blijven? Wie kan nog net even dat laatste stukje eruit halen?

Mensen hebben het ook wel eens over een winnersmentaliteit. Daar zit ook het woord mentaal in. Ze hebben het nooit over een winnersvitaliteit. Het gaat dus om een mentaal component, iets dat super belangrijk is.

Daar win je het vaak. Je wint het in je hoofd en daarmee bedoel ik ook in je lichaam.

Want als je leeg bent in je hoofd en je komt in de flow, dan speel je automatisch. Al het trainingswerk wil je laten gaan. Je wilt niet meer denken, je wilt dat alles automatisch gaat.

Wanneer dat er is, wil je los kunnen laten in een wedstrijd. Jouw kracht wil je erop los kunnen laten.

Met hypnose is dit mogelijk. De sporter is in vorm. De sporter is compleet en totaal in de zone. De sporter zit in een flow, de hele wedstrijd en alles gaat automatisch. Dan nog kan hij verliezen.

Maar dan kun je niet zeggen dat je het hebt laten liggen doordat je niet in vorm was, omdat je niet in de zone was.

Vaak zie je dat winnen aan een psychologisch component ligt. Als je iedere wedstrijd in de zone bent, dan ga je op een gegeven moment winnen. Daarin kan hypnose een grote rol spelen.

Een wedstrijd winnen doe je dus in je hoofd. Op het moment van de wedstrijd moet je er alles op los kunnen laten. Eigenlijk moet je dan in hypnose zijn en het allemaal laten gaan.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1603408-hoe-win-je-de-wedstrijd

Sporthypnose voor sportprestaties

Sporthypnose is een vorm van hypnose die je uitvoert terwijl je ogen open zijn. Dit helpt je namelijk om tijdens een wedstrijd in de flow te raken, wat ook een vorm van hypnose is.

Voor beginners is het echter niet makkelijk om in wakende hypnose te raken; hoe hypnose met de ogen open ook genoemd wordt. Daarom worden sporters getraind in normale hypnose, zelfhypnose en ogen-open-hypnose.

De bedoeling is dat je jezelf in hypnose kunt brengen door het maken van bepaalde bewegingen of door een trigger waarvoor je een post-hypnotische suggestie hebt gekregen.

Atleten die olympische medailles hebben gehaald geven aan dat deze vorm van sporthypnose een belangrijke rol heeft gespeelt bij het behalen van hun winst[1].

Hypnose voor het verbeteren van prestaties

Uit een onderzoek naar basketbalspelers en hypnose komt ook naar voren dat hypnose helpt om de prestaties te verbeteren. Dit verbetert dus ook je kans op het winnen van een wedstrijd.

In dit onderzoek zijn 1twaalfmannelijke en twaalf vrouwelijke basketbalspelers gehypnotiseerd in een groepssessie. De scores van de spelers van het seizoen voor de hypnosesessie en na de hypnosesessie werden met elkaar vergeleken. Hieruit bleek dat hypnose ervoor had gezorgd dat ze in het seizoen erna meer punten scoorden[2].

Wat doet een hypnotherapeut om je te helpen winnen?

Oké, dus hypnose helpt je jouw sportprestaties te verbeteren om meer wedstrijden te winnen. Maar hoe doet een hypnotherapeut dat dan?

Er zijn meerdere technieken waarmee een hypnotherapeut je kan helpen. Ik zal een aantal van deze technieken uitleggen.

Progressieve ontspanning

Zoals gezegd win je de Tour de France in je bed. Door te rusten. Sommige mensen zijn van zichzelf onrustig en in dat geval kan hypnose je helpen om progressieve ontspanning te vinden. Met een geleide visualisatie helpt de hypnotiseur je om geleidelijk je lichaam helemaal te ontspannen. Dit helpt je herstel na een zware training of wedstrijd, waardoor je er bij de volgende wedstrijd weer vol tegenaan kunt.

Je kunt een mp3 mee naar huis krijgen om te beluisteren, zodat je ook thuis van deze progressieve ontspanning kunt genieten.

Visualisatie van wat je doet

Een andere techniek is het visualiseren van wat je doet. Je visualiseert bijvoorbeeld dat je bepaalde bewegingen maakt. Een hypnotherapeut kan je helpen om deze fantasie zo realistisch te maken dat je hem zelfs voelt. Hierdoor krijg je ook meer spierherinnering en dit kan je acties tijdens een wedstrijd triggeren om te doen wat je moet doen om te winnen.

Je kunt een geleide visualisatie van hoe alles gaat als het goed gaat meekrijgen naar huis om dit thuis ook te oefenen.

Hypnotische suggesties

Daarnaast kun je hypnotische suggesties krijgen voor een sportwedstrijd. In een podcast van Joe Rogan geeft Mike Tyson, een wereldberoemde bokser, aan dat hij vroeger gehypnotiseerd werd voor een wedstrijd. Dit gaf hem dan een groot ego, wat hem hielp.

Dit grote ego kreeg hij met suggesties zoals:

“Je bent een beest.”

“Je gaat vechten.”

“Je vecht met beide handen.”

“Je bent woest.”[3]

We hebben allemaal gezien wat voor effect dit op zijn wedstrijden heeft gehad. Voor jouw sport en voor jou als individu kun je andere suggesties krijgen die je helpen om wedstrijden te winnen.

Bij Mike Tyson heeft het in ieder geval geholpen, naast natuurlijk de training die hij had om het in de ring op te nemen tegen de beste boksers van de wereld.

Blokkades oplossen

Het loslaten van wat buiten de wedstrijd gebeurt kan soms heel lastig zijn. In dat geval kan de hypnotiseur je helpen om meer persoonlijke problemen op te lossen of om een trucje te hebben om de persoonlijke problemen achter je te laten zodra je op het veld staat.

Bij een bepaalde honkbalspeler leden zijn prestaties namelijk onder schuldgevoel. Door dit weg te nemen en te vervangen door agressie kon hij juist wel weer goed in het spel komen en winnen[4].

Hij voelde zich dan door momenten uit zijn jeugd geremd, omdat ‘agressie’ iets slechts was. Dit hielp natuurlijk niet.

Wil je meer weten over hypnose en het effect op mensen of sporters? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist mensen, zoals sporters, helpen het beste uit zichzelf te halen? Schrijf je dan direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

 

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2018.1491387

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pms.1991.72.2.536

[3]

[4] https://www.aipsweb.it/wp-content/uploads/2020/04/2002-Morgan.pdf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen