Zelfwaardering vergroten: Tips voor het vergroten van eigenwaarde
10 februari 2017 
6 min. leestijd

Zelfwaardering vergroten: Tips voor het vergroten van eigenwaarde

Soms kun je het gevoel hebben dat je waardeloos bent. Hierdoor is het lastig om zelfwaardering te hebben. Het is juist belangrijk om je zelfwaardering te vergroten zodat je niet in een dip raakt en je je nog waardelozer voelt. Zelfwaardering vergroten kan op meerdere manieren en heeft allerlei voordelen.

Om ervoor te zorgen dat jij het beste uit jezelf haalt en het meeste geluk in je leven vindt ga ik in dit blog in op manieren om je zelfwaardering te vergroten.

Gevoel van eigenwaarde

Het woord eigenwaarde zegt al iets over de betekenis ervan. Het gevoel van eigenwaarde is het gevoel van hoe waardevol jij bent voor je omgeving. Doordat je dit gevoel aan jezelf toebedeelt gaat het ook wel om zelfwaardering.  

Zelfwaardering gaat om het waarderen van wie je bent en waar jij voor staat. Dit kan over meerdere zaken gaan, zoals waardering voor je uiterlijk, waardering voor je karaktertrekken en waardering voor het werk dat je doet.

De mate van zelfwaardering hoeft dus niet altijd hetzelfde te zijn. Wellicht doe je op je werk allerlei dingen super goed en heb je daardoor een hoog gevoel van eigenwaarde op het werk. Als je daardoor echter minder tijd hebt voor je familie en vrienden kan dat gevoel van eigenwaarde weer dalen als het meer gaat om de sociale aspecten van het leven.

Dan heb je ook nog de karaktereigenschappen, zoals dat je erg trots bent en daardoor snel als iemand een grapje met je uithaalt.

Deze combinatie van factoren kan erg belangrijk zijn voor het beeld dat je over jezelf hebt. Daarnaast is de mate van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid ook van belang voor de waardering die je voor jezelf hebt(1).

Bekijk ook deze video over het verbeteren van je eigenwaarde:

 

Zelfacceptatie

Voor een goed gevoel van eigenwaarde is het belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Er zijn ook aanwijzingen dat dit heel goed mogelijk is.

Zo zijn er mensen die gestigmatiseerd worden, zoals homoseksuelen of transgenders, die ondanks dat toch een hoog gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben.

Dit laat al zien dat het accepteren van jezelf belangrijk is voor het verhogen van je eigenwaarde.

Uit onderzoek blijkt ook een andere paradox. Er is namelijk een verwachting dat mensen bij een toenemende leeftijd onzekerder worden, maar niets is minder waar. Mensen die ouder worden kunnen juist een hogere mate van zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben(2).

Dit kan ook komen doordat je naarmate je ouder wordt steeds meer over het leven weet en je jezelf beter kunt accepteren.

Er zijn meerdere manieren om jezelf te accepteren zoals je bent.

Het accepteren van je lichaam

Dagelijks kijken we in de spiegel en zien we iets wat we mooi en niet mooi vinden. Helaas zien we ons lichaam niet altijd als geheel, maar zoomen we in op “onderdelen” die we wel en niet mooi vinden.

Als je je lichaam niet accepteert zoals het is, doordat je bijvoorbeeld vindt dat je te dik of te dun bent, ligt dit vaak aan dingen die in het verleden zijn gebeurd. Wellicht is je moeder of vader de competitie met je aangegaan omdat ze moeite hadden met oud worden. Wellicht heb je jezelf te veel vergeleken met modellen om je “normale” lichaam te accepteren.

Door na te gaan waar het niet accepteren van je lichaam is begonnen is het al een stuk eenvoudiger om je lichaam juist wel te accepteren zoals het is.

Als je dit lastig vindt kan een hypnotherapeut je hiermee helpen door regressietherapie.

Daarnaast is je lichaam niet alleen iets wat andere mensen kunnen zien. Het is het lichaam dat je je hele leven bij je draagt en die het mogelijk maakt dat je allerlei dingen kunt doen, zoals het lopen, typen, praten en ervoor zorgen dat je kunt dansen als je daar zin in hebt.

Door yoga kun je je meer focussen op de functie die je lichaam heeft en kun je daardoor ook meer waardering hebben voor je lichaam en jezelf.

Het accepteren van je karakter

Ten eerste wil ik hier even benadrukken dat niemand perfect is. Ook ik heb mijn minpunten, ik kan bijvoorbeeld helemaal zwelgen in een slachtofferrol voordat ik mezelf oppak om mijn problemen op te lossen.

Daarbij heeft iedereen kleine dingetjes die ze maar niet (lijken) te kunnen veranderen. Die dingetjes kunnen net dat karaktertrekje zijn dat jou uniek maakt.

Om je karakter beter te accepteren is er eigenlijk 1 vraag die erg belangrijk is om aan jezelf te stellen:

Hebben andere mensen last van deze eigenschap?

Als je bijvoorbeeld snel boos wordt om niets kan dit vervelend zijn om anderen. Maar als die kwaaiigheid zich juist uit doordat je snel hapt bij iemand die een grap met je uithaalt dan kan het ook nog wel eens een eigenschap zijn die andere mensen om je heen leuk vinden. “Want jij hapt altijd, hahahaha” dan heb je er eigenlijk vooral zelf last van.

Zelfcompassie voor zelfwaardering

We leven in een harde wereld. Pestgedrag is een groot maatschappelijk probleem. Pesten is al lang niet iets dat zich alleen nog op school openbaart, maar het gebeurt ook steeds vaker op het werk.

Dit kan erg slecht zijn voor je gevoel van zelfwaardering. Soms is het daarom nodig om je zelfwaardering te vergroten. Al is het maar om een tegengeluid te laten horen na een evaluatiegesprek met je manager.

Natuurlijk zijn er dingen om te verbeteren, maar wat je nog niet kunt kun je leren. Dus waardeloos ben je zeker niet.

Daarbij is het ook belangrijk om je zelfwaardering niet compleet op te hangen aan de dingen die je zakelijk bereikt. Uit onderzoek bij studenten blijkt dat leerlingen die hun zelfwaardering afhankelijk maken van hun cijfers een lager zelfvertrouwen hebben op momenten dat hun cijfers omlaag gaan.

Dit kan in de toekomst vervelende consequenties hebben. Een ontslag is dan namelijk wel het ergste dat je kan overkomen en dat kan je zelfwaardering ontzettend verlagen. Dit is erg onnodig, bijvoorbeeld als je ontslag het gevolg is van een reorganisatie of als het het gevolg is van een verlieslijdend bedrijf waarin jij niet verantwoordelijk bent voor de verkopen of er alles aan kunt doen wat je wilt om die verkopen te stimuleren.

Juist op dit soort moeilijke momenten is zelfcompassie van belang om je zelfwaardering te vergroten.

Het vergroten van je zelfwaardering door zelfcompassie kan op meerdere manieren.

Zelfwaardering vergroten met zelfhypnose

Je kunt bijvoorbeeld zelfhypnose gebruiken om je zelfwaardering te vergroten. Ten eerste kun je alle positieve kanten van jezelf opschrijven.

Bijvoorbeeld:

  1. Mijn lichaam functioneert naar behoren.
  2. Ik sta altijd klaar voor mijn vrienden.
  3. Op mijn werk zoek ik altijd naar de beste oplossing.
  4. Ik help collega’s uit de brand als die een dagje vrij nodig hebben.
  5. Zelfwaardering vergroten met een dagboek.

Door dit soort positieve eigenschappen van jezelf te achterhalen kun je die aan jezelf herhalen tijdens zelfhypnose. Wellicht lees je ze eerst nog voor, maar na verloop van tijd wordt het een echt mantra.

Door deze suggesties te blijven herhalen worden het overtuigingen die je zelfwaardering goed doen.

Zelfwaardering vergroten door anderen helpen

Een andere manier om je zelfwaardering te vergroten met zelfcompassie is door andere mensen compassie te laten zien.

Het helpen van andere mensen heeft allerlei voordelen. Eén van die voordelen is dat het heel duidelijk wordt dat je een echte meerwaarde hebt, zelfs als je werkeloos op de bank zit. Zelfs als je gehandicapt bent geraakt. Zelfs als je het gevoel hebt dat je niemand echt tot hulp kunt zijn.

Door het gewoon te doen, merk je direct dat je anderen kunt helpen en dat is goed voor je zelfvertrouwen en zelfwaardering.

Zelfwaardering vergroten met mindfulness

Een derde manier om je zelfwaardering te vergroten is door mindfulness toe te passen. Hoe vaak heb je een gedachte die je zelfwaardering onderuithaalt? “Ik kan dit helemaal niet.” Of “Niemand vindt mij leuk.” Of “Ik moet strenger voor mezelf zijn.” Dit zijn voorbeelden van gedachten waarmee je jezelf eigenlijk pijn doet.

Door je gedachten in de gaten te houden kun je sneller een negatieve gedachtegang stopzetten. Door mindfulness kun je meer genieten van het hier en nu, en daardoor vallen negatieve gedachten ook sneller door de mand.

Bij zo’n negatieve gedachte kun je jezelf de volgende vraag stellen.

Zou je dit ook tegen een vriend(in) zeggen die in dezelfde situatie zit?

Als het antwoord dan “Nee” is, mag je het ook niet tegen jezelf zeggen. Waarom zou je voor jezelf strenger zijn dan voor je vrienden? Met hen heb je uiteindelijk ook het beste voor.

Het is dus belangrijk om in de gaten te houden dat je zelfwaardering over meer gaat dan alleen het accepteren en waarderen van je lichaam. Zelfwaardering gaat ook over het waarderen van je gedachten, gedrag en het werk dat je doet. Het is belangrijk om de goede en minder goede kanten van jezelf te accepteren en te waarderen voor wat het is.

Pas als andere mensen echt last hebben van karaktereigenschappen is het van belang om je gedrag te veranderen en anders kan het juist een pluspunt van je zijn terwijl je het niet eens doorhebt.

Wil je meer weten over mentale technieken om je zelfwaardering te vergroten?  Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose. Of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

  1. http://psycnet.apa.org/psycinfo/2001-07628-004
  2. https://www.psychologies.co.uk/self/accept-yourself.html

 

Bewaren

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen