Zó kun je afvallen door mindfulness
Zó kun je afvallen door mindfulness
07 juli 2022 
2 min. leestijd

Zó kun je afvallen door mindfulness

Bewust zijn van je lichaam en dus van je gezondheid: het klinkt simpeler dan dat het in werkelijkheid is. Wel is het de sleutel naar een gezonde én gelukkige leefstijl. Je kunt zoveel diëten als je wilt, maar als je niet luistert naar waar jouw eigen lichaam behoefte aan heeft, zal hetzelfde probleem vroeg of laat weer aankloppen.

Afvallen door mindfulness

De simpelste manier waar je zometeen al mee kunt starten is: mindful eten. Veel mensen eten onbewust; daarmee bedoelen we dat je tijdens het eten het nieuws aan het lezen bent op je laptop, aan het lopen bent om de trein te halen, werk aan het inhalen bent en daardoor niet met je aandacht bent bij het eten dat je eet. Soms kun je, bijvoorbeeld tijdens een emotionele eetbui, ongemerkt allerlei ongezonde dingen eten, terwijl je er eigenlijk niet eens van geniet of misschien niet eens echt lekker vindt. Door kleine aanpassingen zul je al wat extra kilo's kwijtraken. 

De meditatie met de rozijn

Deze oefening is vaak de eerste die je doet bij een mindfulnesscursus: de rozijnoefening. Je gaat één rozijntje eten. En dan niet hap, slik, weg maar met je volle aandacht. Dit is vaak om mensen kennis te laten maken met mindfulness en je zult merken dat je erna meteen al een beetje anders naar de wereld gaat kijken.

Kijken, ruiken, voelen, proeven

Bij mindful eten ben je dus met je gedachten bij het voedsel. Je kijkt, ruikt, voelt en proeft het eten. Als ik mindful eet kan ik eigenlijk al niet meer genieten van een zak chips omdat ik me realiseer dat ik eigenlijk alleen vet, zout en koolhydraten eet. Het hele genot dat het snaaien tijdens een film me gaf, is nu direct weg. Wanneer je bewuster met voeding omgaat, zul je meer naar voeding op zoek gaan die je lichaam echt verzorgt: producten met vezels, vitaminen, mineralen en gezonde vetten. 

De geur van groene appels

Nog een extra zet nodig? Uit Amerikaans onderzoek van het Smell & Taste Treatment and Research Foundation blijkt dat bepaalde geuren er ook voor kunnen zorgen dat je sneller vol zit. Zo zou je brein een signaal krijgen van ‘een verzadigd gevoel’ wanneer je groene appels en bananen ruikt (en dus niet eet). We houden ons brein eigenlijk voor de gek! Een trucje die je kunt inzetten in combinatie met hypnose.

Van dieetschema naar dagelijkse meditatie

Eén van de eerste dingen die je normaal gesproken opstelt als je wilt afvallen is een dieetschema. Het nadeel daarvan is dat je je de hele dag door moet bezighouden met voeding; wat je wel en niet mag eten en hoe laat. Het overtreden of het bijstellen van je schema kan voelen als falen. Een manier om ervoor te zorgen dat je hier minder mee bezig bent, berusting én balans vindt in het proces is meditatie. Uit onderzoek blijkt dat meditatie (d.m.v. mindfulness of yoga) kan helpen om gewichtsverlies te ondersteunen en om dit lagere gewicht langere tijd vast te houden (1).


"Meditatie geeft je niet alleen mentale kracht die nodig is om voor gezond eten te kiezen, ook helpt het je om de emotionele triggers te herkennen waardoor je (teveel) gaat eten. Door dagelijkse beoefening word je je meer bewust van de signalen van je lichaam."


Mindfulness als startpunt van alles 

Als je bezig bent met afvallen met mindfulness is het belangrijk om jezelf op afstand te zetten van je gedachten. Je wordt een soort getuige van je gedachten in plaats van een rechter. Hierdoor voorkom je een negatieve gedachtenspiraal wat je goede werk teniet kan doen. Mindfulness is eigenlijk het startpunt van (bijna) alles. Mindful wandelen, mindful ademhalen, mindful omgaan met je emoties, mindful noem het maar op… Het is een way of living, een manier om met emoties om te gaan zonder dat er een externe factor als - in dit geval - voeding of het aanpassen van je dieet voor nodig is.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen