ADD: Hoe ga je er het beste mee om?
ADD: Hoe ga je er het beste mee om?
31 juli 2019 
6 min. leestijd

ADD: Hoe ga je er het beste mee om?

ADD staat voor attention deficit disorder. Het lijkt heel erg op ADHD, een subtype van ADD, maar dan zonder het hyperactieve deel. Het komt daarom vrij vaak voor dat ADD pas later in het leven wordt ontdekt, omdat de symptomen meer intern zijn en niet altijd aan het gedrag van je kind te zien zijn. ADD kan je leven behoorlijk verstoren en daarom ga ik in dit blog in op wat ADD is en wat je kunt doen om er zo min mogelijk last van te hebben.

ADD is een neurologische stoornis waardoor je moeite hebt met opletten, zoals wanneer je instructies krijgt, je moet focussen op bijvoorbeeld huiswerk, andere opdrachten moet uitvoeren, taken afronden en zelfs met sociale interacties, zoals gesprekken.

In sommige gevallen kun je er nog hyperactief bij zijn, maar dan heb je last van ADHD.

Daar ga ik nu dus niet op in.

Het probleem met ADD is dat het in het gedrag niet zo opvalt en het kan zelfs verward worden met luiheid.

ADD symptomen

Kinderen met ADD zijn dus helemaal niet zo druk als kinderen met ADHD. Meestal zitten ze gewoon rustig in de klas, maar dat betekent helaas niet dat ze hun aandacht bij de les hebben.

Kinderen met ADD…

  • hebben vaak problemen met focussen.
  • Komen ongeïnteresseerd over.
  • Komen verveeld over.
  • Dagdromen veel.
  • Zijn vergeetachtig.
  • Slingeren huiswerk en andere dingen rond of raken ze kwijt.
  • Vergeten vaak huiswerk te maken/in te leveren.
  • Hun bureau en huiswerk is vaak rommelig[1].

ADD symptomen bij volwassenen

Bij volwassenen zorgt ADD vaak voor….

  • Meer creativiteit
  • Het gevoel dat je kunt multitasken
  • Out-of-the-box denken
  • Ongeorganiseerd
  • Vergeetachtigheid
  • Vaak dingen kwijt zijn (sleutels, mobiel)
  • Met veel projecten bezig zijn, maar niets afkrijgen
  • Uitstelgedrag

Als je kind de diagnose voor ADHD of ADD krijgt is dit vaak ook een reden om als volwassen persoon de test te doen, omdat deze stoornis erfelijk kan zijn. Dus als je veel problemen waar je kind mee zit herkent uit je eigen kindertijd en hij/zij blijkt ADHD of ADD te hebben, dan is de kans aanwezig dat jij het ook hebt[2].

ADD behandeling

ADD wordt vaak behandeld met medicatie en gedragstraining. Er wordt gelet op de thuissituatie en op scholen wordt docenten geleerd hoe ze het beste kunnen omgaan met een kind dat last heeft van ADD.

Ouders van kinderen met ADD wordt bijvoorbeeld geleerd hoe ze het beste met hun kind om kunnen gaan. Uit onderzoek[3] blijkt dat dit vaak beter werkt dan medicatie en dat ouders over deze “behandeling” het meest positief zijn.

Hypnose kan ouders helpen met het uitvoeren van deze tips als ze last hebben van belemmerende overtuigingen waardoor ze blokkeren op het moment dat ze iets moeten doen, zoals streng zijn.

Bij kinderen met ADD wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van beloningssystemen of een puntensysteem. Hypnose kan docenten ook goed helpen om kalm te blijven bij drukke klassen en om het juiste gedrag uit te voeren wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld met een post-hypnotische suggestie.

De kinderen zelf kunnen training krijgen om hun sociale vaardigheden te verbeteren. Dit moet dan wel in combinatie met gedragstraining voor ouders gebeuren, anders heeft het geen effect.

Uit onderzoek blijkt ook dat activiteiten in de natuur ervoor zorgen dat je kind minder last heeft van ADD, dan wanneer je activiteiten hebt in een omgeving met geen of weinig natuur[4].

Daarnaast kan je kind ook een psychologische behandeling krijgen, dit is meestal cognitieve gedragstherapie en het trainen van zelfcontrole. Door dit te combineren met hypnose kun je snellere resultaten krijgen, vooral omdat kinderen erg gevoelig zijn voor hypnose. Ook als volwassene krijg je vaak deze behandeling als je last hebt van ADD[5].

ADD medicatie

Als ADD met medicatie wordt behandeld is dit meestal met uppers zoals ritalin. Dit helpt vaak bij het krijgen van een betere focus. Echter, aan het gebruik van ritalin zijn wel bijwerkingen verbonden en daarom kun je er als ouder voor kiezen om toch voor de gedragstraining of andere niet-medicinale behandelingen te gaan.

Dit kan soms beter werken dan medicijnen, omdat ADD- en ADHD-gedrag bij kinderen ook kan komen door problemen in de familiekring of persoonlijke problemen.

ADD en hypnose

Al in de jaren 80 is onderzocht of hypnose kan helpen om kinderen met ADD minder last te laten hebben van hun symptomen. In eerste instantie werd geprobeerd om dit in groepsverband te doen, maar uiteindelijk bleek dat een 1-op-1-behandeling het beste was voor het behalen van succes[6].

Ook voor volwassenen kan hypnose goed helpen om sommige ADD-klachten te verminderen. Heb je bijvoorbeeld angsten ontwikkeld omdat je niets kunt (afmaken) of slaap je slecht? Dan kan hypnose je helpen met kalmeren en om beter te slapen[7].

Post-hypnotische suggesties voor gedragsverandering

Voor het doen van wat je moet doen kan hypnose ook goed helpen om het gedrag te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld een post-hypnotische suggestie krijgen over wanneer je jouw pc uitzet en gaat ontspannen om naar bed te kunnen gaan.

Bijvoorbeeld wanneer er een paar vaste dingen zijn die je lastig vindt om te doen, zoals:

  • Je sleutel op een vaste plaats neerleggen.
  • Na 10 uur ’s avonds iets rustigs doen.
  • Je langere tijd focussen op 1 taak.

Voor je sleutel op een vaste plaats leggen is het handig dat je alvast weet wat die vaste plaats wordt. Misschien heb je zelfs een bakje bij de deur. De hypnotiseur brengt je onder hypnose en laat je visualiseren dat je thuiskomt.

“Vanaf dit moment doe je elke keer dat je thuiskomt je sleutels in het bakje. Dit gaat volledig automatisch.”

“Wanneer je ’s avonds nog druk aan het gamen bent of achter je pc zit en merkt dat het 10 uur is (geweest), zet je jouw computer uit en ga je iets doen waarvoor je minder hoeft na te denken zodat je eenvoudiger in slaap valt.”

“Vanaf dit moment ga je elke keer als je merkt dat je afgeleid bent en niet bezig bent met de taak waarop jij je eigenlijk wilt focussen een paar keer diep ademhalen en je focussen op wat je tast, zicht, geluid en geur zintuigen je geven. Vervolgens ga je weer verder met je taak.”

Doordat je deze suggesties te horen krijgt terwijl je onder hypnose bent komt dit ook dieper bij je binnen en ga je dit ook sneller in je dagelijkse rituelen opnemen.

Hypnotische suggesties voor minder angst

ADD kan zorgen voor angst, dat je bijvoorbeeld geen goede sociale contacten kunt leggen of dat je jouw werk niet goed kunt doen vanwege het gebrek aan focus. In dat geval kunnen hypnotische suggesties ook een uitkomst bieden om meer vertrouwen te hebben in je eigen kunnen.

Je kunt bijvoorbeeld eerst nog van die post-hypnotische suggesties krijgen voor het gedrag wat je wilt hebben op je werk of bij vrienden. Vervolgens kunnen andere suggesties je helpen met je zelfvertrouwen dat je wel alles kunt. Deze suggesties herhaal je hardop terwijl je onder hypnose bent. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik kan alles onder de knie krijgen wat ik wil.”

“Ik ben een doorzetter.”

“Echte vrienden accepteren mij zoals ik ben.”

“Ik word gewaardeerd op mijn werk.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen die je aan wilt pakken kan een hypnotiseur je andere suggesties geven om te herhalen dan deze.

Daarbij kun je dit soort suggesties dan ook thuis herhalen om dagelijks jezelf meer vertrouwen te geven.

Regressie voor het doorbreken van patronen

Daarnaast kunnen sommige belemmerende overtuigingen ervoor zorgen dat je bepaalde patronen hebt waarmee je jezelf onbedoeld saboteert. Dat is ontzettend jammer. In dat geval kan regressietherapie helpen om patronen door je overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert met ADD te doorbreken.

Wat er dan gebeurt is dat je kijkt naar dat patroon dat je wilt doorbreken. Je gaat naar het eerste moment waarop dat patroon is gebaseerd. Dit is vaak een gebeurtenis uit je jeugd omdat je dan je overtuigingen vormt. Vervolgens ga je met hulp van de hypnotiseur iets doen met dat moment. Ik kan nu niet zeggen wat omdat dit voor iedereen verschillend is en daardoor doorbreek je het patroon en wordt het veel makkelijker om je niet tegen te laten houden door die overtuiging. Die is dan namelijk zo goed als weg.

Kinderhypnose en ADD

Kinderen met ADD krijgen vaak al te maken met hypnose omdat een docent of ouder dan gaat vertellen welke kenmerken typisch ADD zijn en dan is de kans groot dat ze zich daar ook naar gaan gedragen. Omdat kinderen zo gevoelig zijn voor hypnose kun je soms met hele simpele suggesties ervoor zorgen dat je kind er minder last van heeft. Je hoeft je kind hiervoor niet altijd onder hypnose te brengen, juist omdat ze er zo gevoelig voor zijn.

Je kunt bijvoorbeeld een ‘ADD time-out doosje’ hebben waarin je kind de ADD kan doen als hij/zij zich even moet focussen. Hierdoor kan hij eenvoudig al die andere hypnose over ADD eventjes van zich afzetten. Als hij/zij dan klaar is kan de ADD weer uit het doosje worden gehaald, want anders gaat hij/zij op gegeven moment merken dat hij/zij ook ADD heeft als de ADD te lang in het doosje zit.

Wil je meer weten over hypnose en hoe jij andere mensen kunt hypnotiseren om ze te helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop.

Wil je direct technieken leren om mensen te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen, seminars of cursussen.

[1] https://www.verywellmind.com/add-and-attention-deficit-disorders-2161810

[2] https://www.addrc.org/youve-got-adult-add/

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15374410701818681

[4] https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.94.9.1580

[5] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jclp.20123

[6] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pms.1986.63.3.1191

[7] https://www.additudemag.com/hypnosis-adhd-treatment-natural-alternative/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen