Hypnose tegen een ritalinverslaving
Hypnose tegen een ritalinverslaving
15 april 2016 
5 min. leestijd

Hypnose tegen een ritalinverslaving

Werken, huishouden, kinderen ophalen, zelf sporten, kinderen tot rust krijgen. Ritalin kan voor van alles gebruikt worden naast het verminderen van de ADHD symptomen van het kind. Steeds meer moeders raken daarom verslaafd aan de ritalin van hun kinderen. Dit is natuurlijk erg vervelend, want de moeder wordt verslaafd en daardoor heeft het kind minder medicatie of een “ergere” vorm van ADHD, want “hij moet nu zoveel ritalin slikken”. Erg vervelend allemaal…

Daarom ga ik in dit artikel in op wat ritalin is en wat je kunt doen tegen een ritalin verslaving.

Wat is ritalin?

Al in 1960 werd ritalin gebruikt om kinderen met “hyperactiviteit” rustiger te laten worden en vooral sinds de jaren 90 is het snel gegaan met ritalin. Ritalin stimuleert het centrale zenuwstelsel en wordt daarom ook wel een “upper” genoemd. Ter vergelijking: slaaptabletten zijn “downers”. Door die stimulans ben je alerter, heb je meer focus en ben je ook minder vermoeid.

Het stofje methylfenidaat, wat de wetenschappelijke term is voor ritalin, blokkeert de transporters van dopamine en noradrenaline. Hierdoor wordt de heropname van deze stoffen afgeremd. Door die blokkade heeft je lichaam meer dopamine en noradrenaline dan normaal gesproken. Hierdoor krijg je dus weer meer energie als je geen last hebt van ADHD of ADD.

Ritalin wordt ook voorgeschreven voor mensen die last hebben van narcolepsie en kunnen off-label voorgeschreven worden aan mensen met een bipolaire stoornis of heftige depressie.

Wat doet ritalin met mensen die geen ADHD of ADD hebben?

Als je dus geen ADHD of ADD hebt zou je je op een normale manier moeten kunnen focussen op taken die je uitvoert. Als je hier geen last van hebt krijg je vooral meer energie van ritalin en kun je het moment waarop je in slaap valt uitstellen.

Waarom is ritalin verslavend voor gezonde mensen?

In de inleiding gaf ik eigenlijk nog de meest voor de hand liggende manier om aan ritalin pillen te komen en dus deed ik alsof het een huisvrouwen probleem is, maar een drugsdealer weet echt wel dat er mensen zijn die alleen even wat meer energie willen hebben en meer gevoel voor focus en verkoopt ritalin dus ook voor de mensen die niet per sé helemaal van de planeet willen zijn tijdens een avondje stappen.

Uit Duits onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ritalin misbruik, in Duitsland, in 78% van de gevallen, dat is bijna 8 van de 10 gevallen, gepleegd wordt door een man en de gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Huisvrouwen en studenten hoeven dus echt niet bovenaan op de “verdachtenlijst” te staan.

Ritalin is bijvoorbeeld ook een middel dat door studenten gebruikt kan worden als er een deadline gehaald moet worden of misschien gebruikt iemand het wel met een kantoorbaan als hij/zij moet overwerken (1). Lekker makkelijk toch? En als kinderen het krijgen hoe slecht kan het dan zijn?

In de moderne maatschappij leven we onder ontzettende tijdsdruk en de enige manier om meer tijd te creëren is door minder te slapen. Uiteindelijk is dat helemaal niet gezond, maar voor sommige mensen klinkt dit toch erg aantrekkelijk om een nacht door te werken zodat je in ieder geval die berg taken van je bordje hebt. Of eindelijk tijd en energie hebt om je huis op te ruimen.

Het probleem van een upper is dat je figuurlijk gesproken energie uit de toekomst leent. Na het gebruik van ritalin krijg je dus onvermijdelijk een moment waarop je juist super vermoeid en down bent. Dit is misschien niet helemaal hetzelfde als de dinsdagdip bij XTC of cocaïnegebruik, maar dit kan er wel toe leiden dat je de ritalin vaker of op een andere manier gaat gebruiken om toch weer energie te krijgen.

Het kan er zelfs toe leiden dat je naar zwaardere middelen, zoals coke of speed, grijpt om toch dat gevoel van energie terug te krijgen. Als je meer ritalin neemt kan dit uiteindelijk zelf leiden tot hoofdpijn en zelfs hallucinaties!

Juist het gemak en het idee dat het niet super slecht kan zijn, omdat kinderen het krijgen tegen ADHD, zorgt ervoor dat ritalin voor sommige mensen verslavend kan werken. Daarbij moet je niet vergeten dat kinderen onder de zes jaar geen ritalin mogen gebruiken! Dus hoe goed kan het dan zijn voor een normaal persoon?

Het is dus een fabel dat ritalin niet verslavend is, misschien raak je er niet fysiek aan verslaafd zoals bij alcohol, maar er treedt weldegelijk gewenning op en je kunt er net zo verslaafd aan raken als aan XTC.

Ritalinverslaving behandelen met hypnose

Ritalin is een substantie waar je niet echt fysiek afhankelijk van kunt worden, dus in principe kun je er van de ene op de andere dag mee stoppen. Echter, door de geestelijke verslaving is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Hypnotherapie is een goede oplossing voor iedereen die echt opzoek is naar een manier om af te kicken van ritalin en er nooit meer wat van te willen nemen.

Hypnotherapie kan je helpen om van ritalin af te kicken, juist omdat het een geestelijke verslaving is. Voor het stoppen van een ritalinverslaving is het belangrijk de oorzaken aan te pakken. Als je bijvoorbeeld ritalin gebruikt omdat je goed wilt presteren op je werk is het belangrijk om te achterhalen waarom dit zo belangrijk voor je is en waarom je denkt dat je dit zonder ritalin niet kunt.

De beslissingen die je maakt in je leven en het gedrag dat je hebt wordt vaak voor een groot deel bepaald door de overtuigingen die je hebt. Met hypnotherapie kun je achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat jij ritalin pakt voor die extra klus, in plaats van dat je nee zegt of op een andere manier die klus klaart.

Als het niet duidelijk voor je is waarom je ritalin gebruikt kan regressietherapie helpen om de oorzaak te achterhalen. Vooral als een bepaald moment voor overtuigingen heeft gezorgd die je eigenlijk niet verder helpen.

Rituelen met ritalin doorbreken

Daarnaast is er bij misbruik van medicatie vaak een ritueel voor het gebruik. Iets triggert je om het te gebruiken en het gebruik gebeurt ook met een bepaalde routine. Tijdens een hypnotherapie kan die routine totaal omgegooid worden om je het inzicht te geven dat de routine niet gezond is. Daarvoor in de plaats kan een nieuwe routine aan het onderbewuste worden gegeven die juist wel gezond is, zoals een kopje groene thee drinken bij het overwerken of iets anders dat beter bij jou past. Dit worden ook wel post-hypnotische suggesties genoemd. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

“Je leidt je leven zoals je altijd doet, maar elke keer als je getriggerd wordt om ritalin te nemen ga je juist iets gezonds drinken.”

Andere rituelen die iets minder letterlijk zijn, zijn gedachtepatronen. Als verslaafde kun je ook allerlei gedachtepatronen ontwikkelen die je verslaving in stand houden. Hypnose kan je helpen om de gedachtepatronen te achterhalen en te doorbreken. Een negatieve gedachtespiraal hoeft dan niet meer te leiden tot het gebruik van ritalin. Een positieve gedachtespiraal kan zelfs leiden tot het niet nemen van ritalin.

Het zelfvertrouwen vergroten

Een verslaving heeft ook vaak geen goed effect op je zelfbeeld. Hypnotherapie kan je helpen je zelfvertrouwen weer te vergroten en op een normaal punt te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door ego-versterkende suggesties zoals:

  • Ik ben goed in mijn werk.
  • Ik heb geen ritalin nodig.
  • Ik kan uitgaan zonder ritalin.
  • Ik ben sterk.

Nu je dit leest denk je misschien: “Ja dat zal wel.”, maar het mooie van de hypnotische staat is dat je meer openstaat voor dit soort suggesties en daardoor zal je onderbewuste deze ook beter in zich opnemen. Daarbij geeft een hypnotherapeut ook suggesties die op de persoon van toepassing zijn en die minder algemeen zijn dan wat hier staat.

Zelf-hypnose om de behandeling te versterken

Ego-versterkende oefeningen kunnen ook uitgevoerd worden tijdens zelf-hypnose. Door thuis zelf-hypnose uit te voeren kunnen de effecten van de hypnotherapie versterkt worden. Als je het lastig vindt om zelf de suggesties te herhalen tijdens zelf-hypnose kun je van jouw hypnotherapeut een audio-opname krijgen waarin de suggesties die op jou van toepassing zijn herhaald worden.

Kortom:

Ritalin is een medicijn dat bedoeld is voor mensen met ADHD en ADD om zich beter te kunnen concentreren en wordt daarnaast ook gebruikt tegen narcolepsie.

Mensen die geen last hebben van ADHD krijgen door ritalin tijdelijk meer energie en daardoor kan het verslavend zijn om net een paar uur extra energie per dag te hebben om taken uit te voeren waar je anders geen tijd of puf voor denkt te hebben.

Hypnotherapie kan op meerdere manieren, zoals met het doorbreken van rituelen en het versterken van het zelfvertrouwen ervoor zorgen dat je niet meer afhankelijk bent voor ritalin.

Wil je meer weten over de voordelen van hypnose en hypnotherapie? Bekijk dan de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/ritalin/how-ritalin-abuse-starts.html

http://www.psy-journal.com/article/S0165-1781%2813%2900739-7/abstract?cc=y=

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2608811/?page=1

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen