Allergie Bestrijden: Hoe doe je dat?
Allergie Bestrijden: Hoe doe je dat?
22 april 2022 
6 min. leestijd

Allergie Bestrijden: Hoe doe je dat?

Een goede tip om jouw allergie tot het verleden te laten behoren.

Een van de dingen die je leert op de opleiding van het HIN is het bestrijden van een allergie. Dit is altijd een van mijn leukste lessen.

Het is nog iets langer dan een half uurtje tot ik mijn training ga geven over de allergie-techniek. Het is wel interessant, want veel mensen denken dat allergieën niet te verhelpen zijn. Dat het iets fysieks is. Zo uit het zich wel, in een fysieke ervaring. Misschien doordat je neus volloopt of je ogen vollopen of blaren of een dikke keel, een dikke tong, of iets nog ernstiger dat het dodelijk kan zijn. En als je dan zegt:


‘Nou, met hypnose kun je het oplossen!’ 


 Dan krijg je meestal een hele interessante reactie… ;-)

 Sommige mensen zijn wel gefascineerd en vinden het interessant. Maar de meeste mensen vinden het heel vreemd. Die denken: Dat kan niet, want het zit toch niet tussen mijn oren ofzo, ik heb écht een allergie.

  Het kan zijn dat je getest bent. En dat is allemaal waar. Er kan een test zijn die het uitwijst, maar ik zeg dan altijd tegen die mensen:


‘Wat is een allergie eigenlijk? Het is een reactie op een stof. Het is het reageren op iets en als je dat opzoekt dan is reageren een gedrag.’


De buurman

Als je dat vervolgens doortrekt op mensen dan is dat soms makkelijker te begrijpen. Stel je voor je hebt een buurman en die vind jij aardig. Dan reageer je op een aardige manier. Je krijgt daar een bepaald gevoel zijn. Dat kan neutraal zijn of leuk…

Maar stel je voor je vindt je buurman écht een klootzak! Ja, dan reageer je heel anders. Dan wordt je misschien wel geïrriteerd of boos. Je reageert op de buurman.

Je buurman is je buurman. Zou je anders kunnen reageren op die buurman? Ja. Dat zou je wel kunnen. Als je erover nadenkt denk je: ‘Ja, ik heb die keuze.’ De vraag is:

Waarom doe je dat dan niet? Waarom reageer je niet anders op die buurman?

Omdat hij jou triggert tot een bepaalde respons. Een bepaald gedrag. Dat doet hij eigenlijk niet. Jij doet het, dat gedrag. Je zou anders kunnen reageren, maar je doet het niet.

Stel je nu voor die buurman is een polletje, of een hond of een kat, dan is dat precies hetzelfde. Jij zou wel anders kunnen reageren, maar je doet het niet.

Alleen nu heb je ook nog eens het idee erbij dat je niet anders kán reageren. Bij die buurman heb je nog wel een idee van keuzevrijheid. Maar bij die pol denk je:


Ja, daar kan ik echt niks aan doen…’


En dat is niet zo! Die pol is net als die buurman. Die paprika is net als de buurman. Die kat is net als die buurman. Het is gedrag. Het reageren op iets.

Dat kun je dus overschrijven.

Een simpele manier om dat te doen is als volgt.

Jij reageert op een stof en ik laat jou anders reageren op die stof. Natuurlijk doe jij het zelf. Ik help jou, ik faciliteer dat. En jij leert hoe jij anders reageert op die stof.

Dit is hoe het werkt

Ik heb heel veel mensen geholpen met hun allergie. Wat grappig is, is dat ze daarna een allergie test gingen doen en bij de ene was de allergie weg, en bij de ander was de allergie er nog, maar de reactie was er niet!

Zo’n test is ook apart en zegt niet altijd alles. Natuurlijk is het een goed middel om te kijken waar je op reageert. En vervolgens hypnose te doen om dat te veranderen. Vaak is het zo dat hoe specifieker je het weet, hoe beter je het kunt veranderen.

Voor je brein maakt het niet uit of het fantasie is of realiteit. Die creëert dat gewoon. Zo zijn er veel technieken die je op die manier kan inzetten. Wat dat betreft is je brein een geniale leermachine.

Daarom ben ik ook voorzichtig met suggesties geven of het framen van mensen. Ik zeg niet: ‘Jij hebt hooikoorts.’ of ‘Jij bent nu allergisch’. Want ik weet gewoon dat die suggestie een waarheid wordt. Want voor je brein maakt het niet uit of het fantasie is of realiteit.

Dus de fantasie of suggestie wordt werkelijkheid.

Hoe het komt maakt in principe niet meer uit, maar hoe ga je het veranderen? Door het te overschrijden. Je zou kunnen denken: ‘Ik heb last van een allergie. Het moment dat ik eraan denk merk ik het al.’ - Dan is dat een zelf aangeleerde respons. - Als je op dat moment een handje vers gebrande noten of bloemen onder je neus houdt en je snuift de geur op, die wordt daar dan mee geassocieerd. Als je dat een paar keer doet dan overschrijf je dat.

Je zult merken dat je nieuw gedrag hebt gecreëerd. Je hebt er een ander zintuig bij betrokken. Geur is onderdeel van het reukzintuig en deze komt snel bij ons binnen.

Herschrijf het dus door middel van:

  1. Hypnose: Door middel van suggesties je allergie overschrijven.
  2. Het repeteren van nieuw gedrag zodat je een nieuw aangeleerd respons aanneemt.

Succes!

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/5mmUoinQPhyOpHPowc8xyT?si=edb5be6ce169497c

Wat zegt de wetenschap over allergie bestrijden met hypnose?

Hypnose wordt al sinds de jaren 70 onderzocht op de effectiviteit ervan om allergieën te bestrijden.

Bij kinderen met een allergie

Een van de eerste onderzoeken laat zien hoe hypnose gebruikt wordt om bij kinderen een allergie voor honden te bestrijden[1]. Informatie over de allergie en suggesties over confrontatie met de trigger ervan hielpen om de allergie te verminderen.

Zelfhypnose voor allergie bestrijden

Zelfhypnose is ook voor veel mensen te gebruiken om een allergie te bestrijden. In een onderzoek waarbij 34 mensen die zichzelf als allergisch bestempelden meededen aan een zelfhypnosecursus om de allergie te bestrijden gaf 76%, meer dan 3 op de 4, aan dat ze minder last hadden van hun allergie.

Van de mensen die medicatie namen tegen de allergie kon 86% hun medicatie verminderen[2].

Dit laat zien wat de kracht van suggestie is op je brein en hoe die vervolgens de reacties in je lichaam beïnvloedt.

Controle van de immuunreactie

Daarnaast is er ook onderzocht hoe de immuunreactie is bij mensen - die zeer goed te hypnotiseren waren - als ze een priktest deden die normaal gesproken een reactie geeft. Een beetje als een bewuste allergische reactie oproepen. Het interessante was dat mensen significant minder reactie hadden bij een hypnotische suggestie om de reactie te verkleinen. (p=0,02). Dit betekent dat de suggestie echt effect had op de immuunreactie van het lichaam.

Dit kon overigens twee kanten opgaan. Want ook als je de suggestie gaf om de reactie juist erger te maken dan kon dit ook, maar die reactie was gelukkig kleiner dan de reactie om te verminderen. Die had veel meer effect. Maar het mooie aan deze studie is dat het liet zien dat de fysieke reactie van het lichaam bij allergieën te veranderen was bij mensen die in hypnose waren en de suggestie kregen om deze reactie te verkleinen[3].

Onderzoek laat ook zien dat hypnose veranderingen kan veroorzaken bij T-cellen en B-cellen van het immuunsysteem. Dus zelfs voor andere gezondheidsproblemen zou hypnose een helpende hand kunnen bieden. Ook dit is onderzocht bij mensen die goed te hypnotiseren waren[4]. Bij je gezondheid is het altijd belangrijk om hulp van een arts te hebben en nooit alleen van een hypnose-expert.

Al is het maar om alle reacties goed in kaart te kunnen brengen en te kunnen bijspringen mocht dit toch nog nodig zijn.

Je onderbewuste snel veranderen

Het veranderen van je kijk op het probleem kan dus zeker de reactie van je lichaam op dit probleem, in dit geval hetgeen dat je allergie triggert, veranderen. Hypnose werkt zo goed omdat dit ingaat op onbewuste gedachten en processen in je lichaam.

Met hypnose kan je beter de verbinding maken met je onbewuste waardoor je onderbewuste de suggesties van de therapeut of zelfs met zelfhypnose beter in zich opneemt en dát zorgt ervoor dat je veel sneller dingen kunt veranderen die je onbewust doet. Dit kan dus gaan om gedrag, maar ook om de reactie die je lichaam heeft op bepaalde stoffen.

Super tof hoe dit werkt en dat een goed gesprek onder hypnose je deze inzichten en veranderingen kunnen geven.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Wil jij mensen helpen, als coach of op een andere manier? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het HIN. Dan leer jij precies hoe je mensen bijvoorbeeld kunt helpen om van allergieën af te komen.

De opleiding wordt online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht. Op die manier blijf je lekker in de flow en is de continuïteit van de opleiding niet in het geding door rare regels die opeens op de maatschappij worden opgelegd.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen