Als je kind buikpijn heeft…
Als je kind buikpijn heeft…
10 januari 2018 
6 min. leestijd

Als je kind buikpijn heeft…

Buikpijn bij kinderen is iets wat relatief vaak voorkomt. 1 op de 3 kinderen van onder de 15 jaar zijn wel eens naar de huisarts geweest om dat ze langdurig last hadden van buikpijn. Meestal is er niet zoveel aan de hand en is een beetje comfort en mentale steun voldoende om je kind van de buikpijn af te helpen.

Wil je weten wat jij kunt doen, met en zonder hypnose, om je kind van de buikpijn af te helpen? Lees dit blog dan even door.

Oorzaak van buikpijn bij kinderen

Om de buikpijn van je kind te stoppen is het belangrijk om te weten waarom je kind last van buikpijn heeft. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken

  • Stress
  • Angst
  • Voeding/ verandering van voeding
  • Constipatie
  • Een ziekte, zoals last van een ontsteking of de eerste symptomen van een aandoening aan de darmen.

Omdat je wilt dat jouw kind gezond is kun je bij buikpijn die langer duurt dan 3 uur en waarvan je kind niet in rare houdingen gaat zitten of moét bewegen een arts bellen. In dat geval kan er meer aan de hand zijn dan alleen stress of angst.

Stress bij een kind met buikpijn

Stress is iets dat zijn effect heeft op je lichaam. Om erachter te komen of je kind last heeft van stress kun je vragen naar hoe het leven gaat. Gaat alles goed met de vriendjes en vriendinnetjes, hoe gaat het op school en hoe vindt hij/zij dat het thuis gaat?

Door het antwoord kun je erachter komen of zaken in het leven van je kind eigenlijk niet zo gaan als hij/zij wil en kun je ook nagaan of dit misschien de reden is voor buikpijn.

Een vriend van me heeft bijvoorbeeld een dochtertje die elke dag voor school last had van buikpijn, totdat ze een onderzoek hebben laten uitvoeren waaruit bleek dat ze last had van dyslexie. Dit verklaarde zoveel voor haar, bijvoorbeeld waarom ze niet zo snel kon lezen als klasgenootjes dat de buikpijn als sneeuw voor de zon verdween.

Ze kreeg stress van haar taalvaardigheid en toen het duidelijk werd dat dit niet helemaal aan haar lag, ging de stress ook weg.

Stress verminderen bij een kind met hypnose

Om de stress bij je kind te verminderen kun je gebruikmaken van hypnose. Misschien heeft je kind last van onzekerheid of overtuigingen over het belang van een bepaalde vaardigheid die helemaal niet kloppen.

Het voordeel van hypnose bij kinderen, is dat kinderen hier veel meer voor openstaan en dat het veel beter werkt. Soms ben je al na 1 sessie klaar om je kind van de buikpijn door stress af te helpen.

Je induceert dan eerst de hypnose en helpt je kind dan om zijn/haar zelfvertrouwen op te hemelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met hypnotische suggesties, zoals:

“Je bent super slim.”

“Je hoeft niet alles in 1 keer goed te doen als je maar blijft proberen.”

“Je hoeft niet alles te kunnen.”

“X zijn jouw talenten.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties die kunnen helpen tegen stress bij kinderen. Een hypnotherapeut kan jou en je kind helpen om de juiste suggesties te vinden die passen bij de oorzaak van de stress en de overtuigingen die je kind heeft. Vervolgens kun je de suggesties van de therapeut thuis herhalen op het moment dat je merkt dat je kind last heeft van stress.

Angst bij een kind met buikpijn

Stress en angst liggen erg dicht bij elkaar. In het geval van het bovenstaande voorbeeld is de frustratie over de taalvaardigheid iets wat stress oplevert, maar geen angst.

Helaas is pesten nog steeds een probleem op Nederlandse scholen en zelfs nog in bedrijven.

Ook voor angst als oorzaak van buikpijn kun je jouw kind vragen stellen over hoe het met hem/haar gaat. Doet iemand vervelend? Heeft hij/zij voor het eerst iets over geesten gehoord? Is er een nieuwe poster in huis waar bij bang van wordt?

Wanneer je merkt dat de buikpijn samengaat met de wens om opeens weer met een lichtje aan te slapen weet je vaak al genoeg.

Angst bij je kind verminderen met hypnose

Heeft je kind last van angst? Dan is het vooral belangrijk om overtuigingen over het onderwerp waar hij angst voor heeft te veranderen, zoals:

“Je mag iets terugzeggen tegen de pestkop, dat hij/zij juist een sukkel is.”

“Geesten bestaan niet.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Een hypnotherapeut kan je helpen met het vinden van de juiste suggesties om angst te verminderen bij jouw kind met buikpijn.

Daarnaast kun je soms ook heel praktisch zijn en de bron van angst weghalen, zoals schilderijen of posters die je kind eng vindt.

Voeding of verandering van voeding

Voeding of het introduceren van nieuwe voeding kan soms ook voor buikpijn zorgen. Als je kind te veel pannenkoeken heeft gegeten is de oorzaak logisch, maar soms kun je er geen touw aan vast te knopen totdat jij je realiseert dat je kind nog nooit granaatappel heeft gehad, of sushi of iets dergelijks.

Gezond eten kan voor sommige kinderen ook echt heel lastig zijn, vooral als ze opeens van een ongezond dieet naar een gezond dieet moeten overstappen omdat ze anders te veel gezondheidsproblemen krijgen.

Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen die verslaafd zijn aan zout eten misselijk kunnen worden als ze stoppen met zout eten. Je kind kan hier dus ook last van krijgen als het tijd is om het dieet drastisch te veranderen voor zijn/haar gezondheid.

Visualiseren hoe de darmen de voeding tot zich nemen

Je kunt je kind dan helpen met een hypnotische visualisatie. Je laat je kind eerst ontspannen zitten of liggen en hem focussen op de ademhaling. Wanneer je weet dat de hypnotische staat goed is, kun je beginnen met de visualisatie. In de visualisatie kun je bijvoorbeeld de werking van de darmen uitleggen, zoals:

“Je voelt je handen op je buik en de hitte van je handen gaat door je huid naar je darmen. Daar is het eten wat voor het rare gevoel zorgt. Dit rare gevoel zijn je darmen die hard aan het werk zijn om alle gezonde vitaminen en mineralen aan je bloed door te geven waardoor die je cellen in het lichaam het eten weer geven. Je voelt hoe de vezels langzaam alle voedingsstoffen aan je lichaam doorgeven. Je merkt dat de warmte van de handen je darmen kalmeren waardoor ze hun goede werk rustiger uitvoeren en waardoor jij minder last hebt van je buik. Elke keer als je hebt gegeten en je darmen te fanatiek bezig zijn om jouw voeding aan je lichaam door te geven leg je even je handen op je buik totdat de warmte van je handen je darmen goed hebben bereikt en hebben gekalmeerd.”

Dit is slechts een voorbeeld van een visualisatie die je kind kan helpen bij misselijkheid door voeding. Werkt dit niet dan kan een hypnotherapeut je helpen om de visualisatie te gebruiken die past bij de problemen van je kind.

Controleer ook altijd of er niet toch nog iets mis is met de voeding en als de misselijkheid niet over gaat kun je ook nog altijd naar een arts gaan.

Constipatie

Heb jij ook zo’n engeltje dat per se wit brood zonder korstjes wil? Met geen mogelijkheid krijg je het voor elkaar om je engeltje bruin brood, met vezels te geven. Terwijl je juist weet dat dát de oplossing is voor constipatie.

Fruit, bonen, pap, alles met vezels is van belang om constipatie te voorkomen. Heb je een engeltje dat alleen wit brood, alleen witte pasta wil eten en vooral géén groente en géén fruit? Dan is de kans groot dat de buikpijn wordt veroorzaakt door constipatie.

Een oplossing kan dan zijn om je kind eraan te herinneren dat wat je eet invloed heeft op wat er uit  komt, of wat er juist niet uit komt. De dreiging dat de huisarts anders zijn vinger in zijn/haar achterste stopt om te checken wat voor constipatie het is kan voldoende zijn om je kind toch echt eens die appel te laten eten.

Lukt bruin brood gewoon echt niet? Dan kun je kijken of je kunt ontbijten met pap in plaats van brood en om het snacken juist te doen met een reep met vezels in plaats van chocolade of wat je kind dan normaal ook neemt waar geen vezels in zitten.

Het drinken van voldoende water is ook erg belangrijk om constipatie te verminderen.

Daarnaast kan de hoeveelheid lichaamsbeweging van je kind ook van invloed zijn op de ontwikkeling van constipatie. Beweging helpt namelijk om de functie van de darmen te ondersteunen. Stimuleer je kind dan ook met het bewegen.

Hypnose voor een gezonde levensstijl van je kind

Om je kind te helpen om gezond, vezelrijk, te eten en om meer te bewegen kun je ook gebruikmaken van hypnose. Hypnose wordt bijvoorbeeld gebruikt om de sportmotivatie te verhogen en om gezond eten aantrekkelijker te maken.

Vind je kind zweten bijvoorbeeld maar vies? Dan kun je de overtuigingen over zweten veranderen. Elke stoere sporter zweet immers.

Als je kind buikpijn heeft, is dit ontzettend vervelend. Er zijn meerdere oorzaken en oplossingen voor te vinden. Duurt de buikpijn langer dan 3 uur, is hij niet makkelijk weg te denken en heeft je kind de behoefte om te bewegen door de pijn? Neem dan altijd contact met een arts op.

Heb je hulp nodig met hypnose? Dan kun je eens naar een playshop komen of zelfs een opleiding van het Hypnose Instituut Nederland volgen.

Bronnen:

https://www.webmd.com/children/tc/abdominal-pain-age-11-and-younger-topic-overview

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen