Androfobie: Angst voor mannen
26 mei 2025 
in Angst
6 min. leestijd

Androfobie: Angst voor mannen

Angst voor mannen, androfobie, het komt helaas vaker voor dan we willen. Onlangs schreef ik een artikel over angst voor vrouwen, maar natuurlijk zijn er ook mensen die bang zijn voor mannen.

Dit is vaak een heftigere angst, omdat mannen vaker sterk genoeg zijn om je fysiek wat aan te doen dan vrouwen.

In dit blogartikel gaan we dieper in op angst voor mannen, waar dit vandaan komt, wanneer de angst reëel is en wat je kunt doen om er toch minder last van te hebben, zodat je ontspannen kunt daten en kunt samenwerken met mannen.

Androfobie

Androfobie is de angst voor mannen en voor dit soort blogs speur ik altijd wetenschappelijke onderzoeken af, maar deze keer gebeurde er iets heel geks. Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar angst voor mannen. Wel mannen die bang zijn voor dingen, maar niets over vrouwen die bang zijn voor mannen en waar dat dan vandaan komt.

Misschien komt dit omdat angst voor mannen op zich best logisch is. Mannen zijn sterker dan vrouwen, ergo mannen zijn iets waar vrouwen bang voor mogen zijn.

Maar in onze maatschappij is dat helemaal niet handig. Immers lang niet alle mannen zijn gewelddadig of willen andere mensen wat aandoen. Daarbij werken mannen en vrouwen in veel bedrijven samen en als er (opeens) een angst voor mannen is bemoeilijkt dit uiteraard die samenwerking.

Voor de meeste angsten geldt in ieder geval dat die vaak ontstaat, doordat er een traumatisch iets is gebeurd [1]. Bij angst voor hoogtes kun je bijvoorbeeld eens van de trap gevallen zijn of iets dergelijks. Bij angst voor katten kun je eens gekrabd zijn.

Bij angst voor mannen is het dus logisch dat je eens hebt meegemaakt dat een man gewoon sterker is en je letsel kan toebrengen. Het vervelende is dat je wat je hebt meegemaakt met die man kunt generaliseren naar alle mannen, of naar alle mannen die kenmerken hebben van die man.

Je wordt bijvoorbeeld opeens bang voor alle mannen met zwart haar, of blauwe ogen of met tatoeages of wat hij dan ook had waar je bang voor kunt zijn.

Vrouwen hebben een grotere kans om deze angst te ontwikkelen dan mannen. Het komt dus vaak door een nare ervaring, zoals:

  1. Kindermishandeling/misbruik
  2. Intimidatie door iemand met autoriteit, zoals je vader, docent of baas.
  3. Aanranding, verkrachting of stalking[2].
  4. Gepest zijn door een man.
  5. Beroofd zijn door een man.
  6. Indirect in aanraking gekomen met iets negatiefs, bijvoorbeeld als een vriend of vriendin iets naars met een man heeft meegemaakt[3].

En dat kan het in onze maatschappij waar mannen en vrouwen samenwerken en samenleven lastig maken om ontspannen je dag te hebben.

Ook kun je de angst voor mannen krijgen, doordat een van je ouders deze angst had en je het gedrag van bijvoorbeeld je moeder (of vader met deze angst) hebt overgenomen.

Je hoeft overigens niet bang te zijn voor alle mannen. Je kunt je eigen man bijvoorbeeld best vertrouwen, maar het gewoon lastig vinden om bij andere mannen in de buurt te zijn. Hierdoor kun je het ook vermijden om in situaties te zijn waar mannen zijn. Dit kan bijvoorbeeld werken erg lastig maken.

Angst voor mannen overwinnen

Een angst overwinnen wordt vaak gedaan door jezelf bloot te stellen aan de angst (niet letterlijk bloot, maar door eens dus bij mannen in de buurt te zijn). Dit kun je heel geleidelijk doen.

Een andere manier is door cognitieve gedragstherapie en dit is goed te combineren met hypnotherapie[4].

Hypnotherapie helpt bijvoorbeeld om je focus te verleggen. Als je bang bent voor mannen ben je vaak ook helemaal gefocust op het gevaar van mannen. Ben je bijvoorbeeld buiten en wil je lekker gaan shoppen, dan kan dit “lekker shoppen” verpest worden, doordat je de hele tijd de mannen in je omgeving in de gaten wilt houden om te zien of ze niet iets “gevaarlijks” doen.

Nu is het wel handig om je omgeving enigszins in de gaten te houden, maar je bent ook maar een mens en dit kost ontzettend veel energie.

Dus met hypnotherapie kun je jouw focus verleggen van “alle mannen”, naar alleen de mannen in een straal van 3 meter om je heen en vooral naar dat leuke jurkje wat je graag wilt passen.

Onderzoek laat ook zien dat hypnotherapie je helpt om minder met gevaar bezig te zijn, als dat helemaal niet handig is en je angst je anders belemmert om een normaal leven te leiden[5].

Hypnotherapie om het probleem te achterhalen

Er zijn een aantal manieren waarop de angst voor mannen een probleem kan zijn:

  1. Je hebt iets naars meegemaakt en hebt dit niet goed kunnen afsluiten.
  2. Je hebt iets naars meegemaakt en daardoor een negatieve overtuiging over mannen gekregen.

In het eerste geval is het vaak zo dat je iets naars hebt meegemaakt waardoor je vecht-, vlucht- of bevriesreactie is getriggerd, maar doordat je het niet goed hebt kunnen afsluiten blijf je in die actieve stand staan.

Hierdoor kun je maar lastig ontspannen bij mannen en dit kan zelfs leiden tot slaapproblemen.

In het tweede geval kun je verder wel ontspannen zijn, maar denk je gewoon heel negatief over mannen. In dat geval heb je meer belemmerende overtuigingen die het in het dagelijks leven lastig maken om mannen op dezelfde manier te behandelen als vrouwen.

Om te achterhalen wat je probleem met mannen is, wordt vaak regressie gebruikt. Zeker als je niet helemaal zeker weet wat de angst heeft veroorzaakt.

Veel overtuigingen die voor angsten zorgen worden ontstaan namelijk in je kindertijd. Je zag iets, hoorde iets of er gebeurde iets en poef: Je kinderbrein bedacht een regel over hoe het leven werkt en hoe de wereld in elkaar zit.

Dit kan zelfs een regel zijn over mannen.

Met regressie achterhaal je wat er gebeurde waardoor je nu bang bent voor mannen. Soms kunnen dit verrassende herinneringen zijn, zoals:

  1. Gesprek tussen je moeder en een vriendin horen over een nare gebeurtenis.
  2. Je werd gepest door een klasgenootje.
  3. Je zag een film waar je nog te jong voor was.
  4. Enz. enz.

In dit soort gevallen zijn er vaak belemmerende overtuigingen die opgelost kunnen worden door in gedachten het gesprek met mensen uit die periode aan te gaan. Je stelt je voor dat je weer die leeftijd had en dat je dan dus het gesprek op dat moment aangaat.

Dit kan al veel doen om een belemmerende overtuiging die voor angst voor mannen zorgt op te lossen.

Hypnotherapie om een trauma op te lossen

Soms is er echter iets meer aan de hand en heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt die je maar niet kunt afsluiten. Er kan dan allerlei werk nodig zijn, zoals:

  1. Het herstellen van het schema over de wereld dat je hebt.
  2. Je onderbewuste duidelijk maken dat de situatie voorbij is.

Iets is namelijk traumatisch als het totaal onverwacht is. Heb je bijvoorbeeld altijd een goede relatie met je vader en broers gehad en word je opeens uit het niets aangevallen door een man of zelfs “vriend”. Dan past dit totaal niet in de normale en positieve overtuigingen die je hebt over mannen.

Je overtuigingen bleken niet waar te zijn en dat is voor sommige mensen een grote schok. Dit is vaak waarom mensen in een strafrechtzaak het gesprek aan willen gaan met de dader, omdat ze het willen “begrijpen” of ze willen gebruikmaken van hun spreekrecht voor de “afsluiting”.

Maar heel vaak is dit niet mogelijk en dan blijf je het gevoel hebben dat het moment nog niet over is.

In dat geval kan je net als bij regressie in gedachten deze afsluiting hebben.

Als je ondanks dat altijd in de alerte stand blijft staan en zelfs slecht slaapt vanwege je angst voor mannen, dan kan de fast-fobia techniek uitgevoerd worden.

Deze techniek helpt je onderbewuste om door te hebben dat de situatie voorbij is en dat je niet bang hoeft te zijn voor alle mannen die niet in je sociale kring zitten.

Natuurlijk word je niet direct beste vrienden met vreemde mannen, en zal je erop letten dat je niet beroofd wordt en dat niemand tijdens het uitgaan wat in je drankje doet.

Maar je zult wel weer meer genieten van het leven na de uitvoering van deze techniek.

Dat is waar hypnotherapeuten mensen met angsten mee helpen. Het maakt niet uit welke angst je hebt.

Hypnose leren

Wil jij mensen helpen om hun angst voor mannen te overwinnen? Dan is kennis van hypnose ontzettend handig. Kom naar onze gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je in voor een van onze evenementen en opleidingen. Daar zie je demonstraties van de bovengenoemde technieken en leer je direct hoe je mensen ten minste een goed gevoel kunt geven.

De opleiding kun je zowel klassikaal als live online volgen. Online doe je mee met de klassikale les. Er is voldoende assistentie voor 1-op-1 aandacht, ook als je de lessen online volgt.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleiding.

Heb je een vraag over onze opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen