Angst om onnodig te zijn overwinnen
Angst om onnodig te zijn overwinnen
31 maart 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Angst om onnodig te zijn overwinnen

De arbeidsmarkt is op het moment een grote bron van angst om onnodig te zijn. Je hebt allerlei kwaliteiten te bieden, maar toch is het lastig om een baan te vinden. Door automatisering is het soms ook nog eens lastig om een baan te behouden. Daarnaast heeft de crisis ons geleerd dat mensen al vrij snel overbodig kunnen zijn. Nu heb ik het zelfs alleen nog maar gehad over het zakelijke deel van je leven, maar ook in je privéleven kun je de angst hebben om onnodig te zijn.

In dit artikel ga ik in op de angst om onnodig te zijn en wat je hiertegen kunt doen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich niet nuttig of nodig voelen veel vaker vroegtijdig overlijden dan mensen die hier geen last van hebben. Er zijn echter meerdere manieren van nuttig en nodig zijn.

Automatisering en overbodig werk

Een van de grootste redenen van het gevoel om onnodig te zijn is dat steeds meer werk geautomatiseerd wordt. Doordat onderwijs vaak achter loopt op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt kun je per ongeluk een opleiding hebben gevolgd  waarvan het werk over 10 jaar wordt uitgevoerd door robots.

Je ziet het al bij veel administratief werk, zoals boekhouding, dat dit door automatische systemen wordt overgenomen.

Als jij last hebt van de angst dat je onnodig wordt doordat je werk ook uitgevoerd kan worden door robots is het belangrijk om de volgende vragen te stellen en om de volgende tips op te volgen.

 1. Ga na of al je werk geautomatiseerd kan worden en welk werk niet

De telefoon opnemen is altijd nog iets dat een mens moet doen. Na het kiesmenu kom je altijd aan de telefoon met iemand van het bedrijf. Als je dus veel administratief werk doet, maar daarbij ook telefonisch werk en het beantwoorden van e-mails is het belangrijk om te beseffen dat dat nooit ophoudt. De enige verandering zou kunnen zijn dat er op gegeven moment sprake is van video gesprekken.

 1. Onderzoek of je iets kunt doen waar geen robots voor nodig zijn

Creatieve beroepen kunnen over het algemeen niet vervangen worden door robots of automatische systemen. Kijk daarom of je een hobby hebt waarvan je je werk kunt maken.

Angst om onnodig te zijn door de huidige zorg(voorstellen)

Sommige voorstellen over levensbeëindiging worden fel bestreden omdat mensen aangepraat zou kunnen worden dat ze niet meer nodig zijn en dat hun leven voltooid is. Deze angst kun jij ook hebben dat mensen je onder druk gaan zetten om er een einde aan te maken als je niets nuttigs meer (kunt) doen, terwijl je wellicht nog wel duidelijk geniet van je leven.

 1. Nuttig en nodig zijn, zijn twee verschillende dingen

Realiseer je ten eerste dat nuttig zijn en nodig zijn twee verschillende dingen zijn. Mantelzorgers doen dit bijvoorbeeld niet voor niets. Liefde voor een ander persoon kan ervoor zorgen dat je zeker nodig bent. De liefde die je voor elkaar hebt zorgt voor de noodzaak om te blijven leven, ongeacht of je nog nuttig bent in de meer materiële zin.

 1. Help anderen

Uit onderzoek blijkt dus dat als mensen zich niet nuttig of nodig voelen dit ervoor zorgt dat ze vroegtijdig kunnen overlijden. Een manier om na het beginnen van je pensioen hier geen last van te hebben is door andere mensen te helpen. Dit kan door op te passen bij kinderen van je familie of door je aan te melden voor vrijwilligerswerk.

Daarbij blijkt ook dat anderen helpen goed is voor je zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.

Angst om onnodig te zijn door langdurige werkloosheid

Door de participatie wetgeving is het niet altijd zo dat je bang hoeft te zijn om onnodig te zijn. Vrijwilligerswerk wordt nu vaak gevraagd als tegenbetaling voor de uitkering dit is ook ter voorkoming van dit nutteloze gevoel.

Het valt helaas soms in het niet als je nutteloos werk moet uitvoeren, zoals het maken van wasknijpers of iets dergelijks.

 1. Help elke dag 1 individu

Om het gevoel van onnodig te zijn te voorkomen kun je jezelf trainen met het helpen van andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen doen:

 • Aanbieden om de ramen te lappen bij een minder valide persoon.
 • Iemand helpen met het oversteken van een drukke straat.
 • Advies geven op een online forum over een onderwerp waarvan je iets weet.
 1. Leer elke dag iets nieuws

Een andere manier om je minder nutteloos te voelen is door elke dag iets nieuws te leren. Via YouTube video’s kun je allerlei nieuwe dingen leren, zoals breien en gitaarspelen. Daarnaast kun je ook informatieve boeken lezen die je helpen om je zakelijke kennis te blijven ontwikkelen.

Zo zijn er ook mensen die yoga leren via YouTube en hiervan uiteindelijk hun werk maken.

Ook elke dag een nieuw weetje onthouden is al goed. Je kunt natuurlijk niet elke vaardigheid in 1 dag onder de knie krijgen. Begin daarom klein en je kunt grotere dingen ook per week leren, maar vergeet dan niet het dagelijkse weetje.

 1. Schrijf je talenten op

Voordat je door langdurige werkloosheid in een totale dip van onnodig zijn raakt kun je opschrijven waar je allemaal goed in bent en hoe dit mensen kan helpen. Hierdoor verminder je het gevoel waardoor je ook minder angst kunt krijgen om onnodig te zijn.

Bijvoorbeeld:

 • Ik ben goed in klussen, hiermee kan ik familie en vrienden helpen als ze gaan verhuizen.
 • Ik ben sociaal en mensen kunnen hun problemen bij mij van zich afpraten.
 • Ik ben goed in het uitleggen van theorie naar praktijk, hiermee kan ik kinderen helpen met het maken van huiswerk.
 1. Gebruik zelfhypnose

Vervolgens kun je met zelfhypnose deze talenten aan jezelf herhalen. Voor het herhalen van dit soort hypnotische suggesties zet je de volgende stappen

Ontspannen

Ten eerste is het belangrijk dat je probeert te ontspannen. Je gaat bijvoorbeeld op een fijne stoel zitten en probeert je spieren te ontspannen. Ook op bed liggen kan een goede manier zijn om te ontspannen.

Ademen

Die ontspanning kun je versterken door je ademhaling Je ademt via je neus in en uit. Probeer door je buik te ademen. Je beweegt dan je buik in plaats van je borstkas. Door je handen op je buik te leggen kun je controleren of dit lukt.

Als je op je rug gaat liggen adem je automatisch door je buik.

Ogen sluiten

Om prikkels buiten te sluiten sluit je jouw ogen. Dit helpt om je goed te focussen op de hypnotische suggestie.

Zinnen herhalen

Herhaal nu hardop de talenten die je hebt en hoe je daarmee andere mensen kunt helpen. Als de zinnen nog niet goed in je geheugen zitten kun je ze ook aan jezelf voorlezen of iemand anders de zinnen laten voorlezen.

 1. Volg een cursus

Soms komt het gevoel van onnodig zijn door een laag gevoel van zelfwaardering of zelfverzekerdheid. In dat geval kan het bijspijkeren van je kennis van pas komen om je vaardigheden op peil te houden zodat je het gevoel van onnodig zijn verminderd.

Er zijn ook veel gratis onlinecursussen die je kunt volgen als je op het moment niet de financiële vrijheid hebt om een betaalde cursus te volgen.

 1. Deel je kennis

Als je vervolgens nieuwe kennis hebt opgedaan kun je die kennis delen met andere mensen. Dit kan in gesprekken, maar je kunt ook gaan bloggen over wat je weet. Op deze twee manieren leer jij op jouw beurt ook weer nuttige dingen aan mensen.

Hierdoor komt jouw expertise over je vakgebied steeds sterker naar voren.

 1. Heb vertrouwen in jezelf

Soms is de angst om onnodig te zijn ook een reflectie van een laag zelfvertrouwen. Als je vaak rondloopt met het idee dat je niets kan is dit niet goed voor je zelfvertrouwen. De oefening om je talenten op te schrijven en te herhalen kan al veel doen om je zelfvertrouwen te verbeteren.

Daarnaast is mindfulness een goede manier om negatieve gedachten over je kwaliteiten te stoppen. Door mindfulness zorg je ervoor dat je met je aandacht in het hier en nu bent. Natuurlijk is het niet erg om af en toe weg te zwijmelen in je fantasie, maar als dit negatief wordt kun je hier met mindfulness een halt aan toeroepen.

 1. Visualiseer hoe nodig zijn eruit ziet

Soms heb je een gevoel dat je niet nodig bent, of die angst, terwijl je eigenlijk niet een duidelijk beeld hebt van wat nodig zijn betekent. Zoals gezegd aan het begin van dit blog is nuttig zijn en nodig zijn niet dezelfde dingen.

Met zelfhypnose kun je visualiseren hoe het is om nodig te zijn. Je kunt hiervan verschillende gradaties maken, zoals nodig zijn in je privéleven door vrienden en familie te helpen en nodig zijn op zakelijk gebied.

Je herhaalt dan eerst de stappen om te ontspannen. Vervolgens visualiseer je een situatie waarin je nodig bent. Je visualiseert het probleem dat jij kan oplossen en hoe je dit dan doet.

Door zoiets te visualiseren wordt de kans dat je een van de voorgaande tips uitvoert ook een stuk groter.

Wil je meer weten over mentale technieken om angst te verminderen en om meer plezier uit het leven te halen? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland op deze website.

Bronnen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen