Afwijzing kan op veel momenten in je leven voorkomen, bij een vriendschap, in de liefde en natuurlijk na een sollicitatiegesprek. Dan heb ik het nog niet eens over de zoektocht naar een studentenkamer waar je vaak bij je huisgenoten moet bewijzen dat je “leuk genoeg” bent om de eer te hebben bij ze in de woning te huren.
Ik heb al eerder een blog geschreven over omgaan met afwijzing na een sollicitatie. In dit blog ga ik meer in op angst voor afwijzing in een meer persoonlijke context, namelijk afwijzing door vrienden of zelfs (potentiële) geliefdes.
Reactie op impliciete en expliciete afwijzing
Afwijzing en negeert worden zijn twee vergelijkbare omstandigheden met als verschil dat afwijzing een actieve vorm is en negeren een inactieve vorm van afwijzing. Toch hebben beide een ander effect op de persoon die afgewezen wordt.
In het geval van actieve afwijzing krijg je vaak reacties die voorkomen dat je in de toekomst weer wordt afgewezen. Wat vaak gebeurt is dat mensen zichzelf sociaal isoleren en je bent meer geagiteerd. Als je immers niet bij iemand wíl horen kun je ook niet afgewezen worden. Uiteindelijk is dit dezelfde gedachtegang als die Stalin had: No people, no problem. We weten allemaal wat Stalin voor dingen heeft gedaan, dus ik denk dat je wel kunt stellen dat dit geen gezonde gedachtegang is.
Daarbij kun je na een actieve afwijzing ook meer denken aan dingen die je hebt gedaan en niet had moeten doen.
Als de afwijzing meer impliciet is word je vaak genegeerd. Uit onderzoek blijkt dat je dan juist meer het gevoel hebt dat je sociaal hebt gefaald waardoor je juist gaat denken aan gedrag dat je had moeten uitvoeren. Je probeert ook meer contacten te leggen. Wel heb je bij genegeerd worden minder last van agitatie, maar juist meer last van depressieve gevoelens.
Impliciete en expliciete afwijzing hebben dus een ander effect op de afgewezene, maar in beide gevallen is het iets dat voor angst en onzekerheid kan zorgen.
Het ontstaan van angst voor afwijzing
Op welke manier je ook afgewezen bent, ooit afgewezen zijn kan een trigger zijn geweest voor de angst. Om de angst voor afwijzing te overwinnen is het belangrijk om de oorzaak van de angst te achterhalen.
Als je ooit bent afgewezen, impliciet of expliciet, kun je voor jezelf vaak duidelijk aangeven waar de angst vandaan komt. Je kunt echter ook last hebben van deze angst als je nog nooit afgewezen bent.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die bang zijn voor afwijzing het gevoel hebben dat ze sociaal minder steun ervaren dan mensen zonder deze angst. Daarbij zijn ze ook gevoeliger voor stressvolle situaties.
Risico’s van angst voor afwijzing
Je zou zeggen dat angst voor afwijzing niet erg is, maar helaas kan dit wel erg zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jonge homoseksuele mannen vaker onbeschermde seks hebben bij angst voor afwijzing dan wanneer de angst niet aanwezig is. Dit is ook een fenomeen dat voorkomt bij heteroseksuele relaties (of onenightstands).
Door de angst voor afwijzing kun je dus dingen doen die helemaal niet in je eigenbelang zijn en waar je in sommige gevallen zelfs ziek van kunt worden. In dit onderzoek gaat het over seks, maar je kunt bijvoorbeeld ook zo graag geaccepteerd willen worden dat je drugs gaat proberen omdat de mensen met wie je omgaat dit ook doen of je vragen om mee te doen, want dan pas ben je “cool”.
Ga na of je overtuigingen kloppen
Zoals gezegd kunnen mensen met een grote angst voor afwijzing het gevoel hebben dat ze sociaal minder steun hebben. Het is verstandig om deze overtuiging na te gaan. Hiermee kan een hypnotiseur je helpen als je dit zelf lastig vindt.
Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen welke mensen je om hulp kunt vragen of bij wie je terecht kunt om iets van je af te praten. Dit zijn er vast meer dan 0. Alleen al door een lijst te schrijven van mensen die je kunt bellen kan je een opluchtend gevoel geven. Ook als dit alleen familie is.
Schrijf over de stressvolle situaties
Door een dagboek bij te houden en te schrijven over je emoties bij stressvolle situaties kun je de angst voor afwijzing al verminderen. Dit is een goede strategie om minder last te hebben van de negatieve emoties die horen bij de angst voor afwijzing. Dit blijkt uit het onderzoek Written Emotional Expression and Emotional Well-Being: The Moderating Role of Fear of Rejection dat in 2005 is uitgevoerd.
Accepteer jezelf
Zelfacceptatie is erg belangrijk om de angst voor afwijzing te overwinnen. Als jij jezelf accepteert zoals je bent, is de kans ook groter dat je vindt dat andere mensen je moeten accepteren zoals je bent. Als dat niet het geval is hebben juist zij pech en niet jij, want jij bent gewoon een geweldig persoon.
Een hypnotiseur kan je hiermee helpen om de eigenwaarde en zelfvertrouwen in sociale situaties te verbeteren. Zodat jij bij afwijzing kunt zeggen dat het hun verlies is en niet het jouwe. Hierdoor ben je ook meer jezelf en word je zelfs sneller geaccepteerd door mensen waarmee je zelfs beter kunt opschieten dan wanneer je niet jezelf bent om maar geaccepteerd te worden.
Zelfacceptatie kan bijvoorbeeld bevorderd worden met zelfhypnose. Tijdens zelfhypnose kunnen dan suggesties herhaald worden zodat dit je overtuigingen worden waarnaar je leeft. Hierdoor krijg je minder angst voor afwijzing en daardoor zal je ook minder snel dingen doen die niet in je eigenbelang zijn.
Voor zelfhypnose ga je eerst ontspannen. Dit doe je door je eerst te focussen op een gelijkmatige ademhaling. Je ademt dan net zo lang in als je uitademt. Vervolgens ontspan je je spieren en dan zet je de mp3 met suggesties aan, of nog beter, je herhaalt de suggesties voor jezelf hardop. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:
“Ik ben goed zoals ik ben.”
“Als ik iets eigenlijk niet wil doen, doe ik het niet.”
“Mensen gaan liever met me om als ik mezelf ben.”
“Er zijn altijd mensen bij wie ik kan aankloppen als ik ergens over wil praten.”
Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties, afhankelijk van jouw overtuigingen over jezelf in interactie met andere mensen kun je andere suggesties krijgen van een hypnotiseur.
Confronteer je angst
Hoe erg is het nu eigenlijk om afgewezen te worden? Vergaat de wereld? Door je angst te confronteren kan het ook minder eng worden om afgewezen te worden. Een hypnotiseur kan je hiermee helpen. Je maakt dan bijvoorbeeld een lijst van situaties die je het meest eng vindt en het minst eng. Een afwijzing voor een baan kan je bijvoorbeeld minder eng vinden dan een afwijzing na een leuke eerste date.
Door sociale situaties te visualiseren kan de hypnotiseur je helpen om technieken toe te passen om kalm te blijven en om dicht bij jezelf te blijven. Daarna kun je het lijstje afgaan van minder enge situaties naar de engere situaties waarin de angst een grotere impact op je heeft. Door de afwijzing te ervaren kan je ook minder last hebben van de angst.
Voordat je het weet ben je aan het speeddaten 😊.
Versterk je zelfvertrouwen
Iedereen kent wel iemand, of wellicht ben je zelf zo iemand, die zichzelf compleet verandert als hij/zij een nieuwe partner heeft. Van de kledingstijl tot de hobby’s. Dit is erg jammer, want iemand anders zijn dan jezelf is iets wat je niet heel lang volhoudt. Een dergelijke relatie is daarom ook lastig in stand te houden, tenzij beide partners goed met (terug)verandering kunnen omgaan.
Het is daarom belangrijk om je zelfvertrouwen te verbeteren en om de overtuiging los te laten dat je compleet moet veranderen om geaccepteerd te worden. Als je niet weet waarom je dit bijvoorbeeld doet kan regressie je helpen om te achterhalen hoe dit is ontstaan. Vaak kunnen gebeurtenissen uit je kindertijd voor overtuigingen hebben gezorgd die je nu als volwassene tegenwerken. Omdat je nu in een totaal andere situatie zit kan regressie je helpen om die overtuiging los te laten en met meer vertrouwen sociale acties tegemoet te gaan.
Visualiseer sociale interacties
Door van tevoren te visualiseren hoe jij je wilt gedragen tijdens een sociale interactie is de kans groter dat je dit ook doet. Dit maakt de kans groter dat jij jezelf blijft en dat je hierdoor mensen om je heen krijgt die je vanaf het begin accepteren zoals je bent. Stel je spreekt af met een vriend en hij heeft nog andere mensen uitgenodigd. Dan kun je van tevoren visualiseren hoe je gezellig meedoet, en ook hoe je juist bij jezelf blijft als mensen iets van je verlangen wat je niet wilt doen.
Een leuk voorbeeld van hoe iets kan meevallen in groepsverband is wanneer je even een hapje eet. Als jij net op dat moment op je lijn wilt letten wil je het liefst een salade bestellen. Als de rest dan gewoon een patatje met of zoiets besteld kan je bang worden dat je te erg uit de toon valt. Door toch voor die salade te kiezen kun je juist ook veel bewondering krijgen van mensen. Uit de toon vallen is echt niet erg, zolang je jezelf maar bent.
Als je het lastig vindt om sociale interacties te visualiseren kan een hypnotiseur je hiermee helpen.
Wil je meer weten over hypnose en hoe dit kan helpen bij problemen? Kom dan eens naar de playshop of kom naar een evenement van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://psycnet.apa.org/buy/2009-00255-010
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167204271556
https://search.proquest.com/openview/2a32e6d8dbda5df33cd68b984960bffb/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y