Antisociale stoornis: behandelen met hypnose
02 december 2022 
5 min. leestijd

Antisociale stoornis: behandelen met hypnose

Lekker alleen, einzelgänger, individualist, onder je steen wonen, zonderling, kluizenaar allemaal woorden die kunnen slaan op een antisociale stoornis, maar is het wel zo fijn om alleen te zijn als last hebt van deze stoornis? Of ben je eigenlijk toch eenzaam en ongelukkig? In dit blog ga ik dieper in op wat een antisociale stoornis is, welke problemen dit kan opleveren en wat je kunt doen om een antisociale stoornis te behandelen en welke rol hypnose hierin kan spelen.

Antisociale stoornis kenmerken

Bij een antisociale stoornis heb je jouw hele leven lang een patroon van het vermijden van sociale contacten, daarnaast kun je impulsief, sneller geïrriteerd dan gemiddeld en genadeloos naar de mensen om je heen zijn. Door die snellere irritatie en genadeloosheid kun je ook gewelddadiger zijn dan de gemiddelde persoon[1].

Door het vermijden van sociale contacten kun je ook vaak werkeloos zijn, want collega’s zijn immers ook sociale contacten. Ook kan het zijn dat je dan op andere manieren toch aan geld wilt komen, maar die zijn dan vaak crimineel, zoals in de drugshandel. Daarnaast kun je ook drugs gebruiken.

Als een van je ouders last heeft van een antisociale stoornis is de kans groter dat jijzelf ook last krijgt van deze stoornis door de opvoeding die je dan krijgt.

Deze diagnose wordt vaak ook pas na je achttiende gesteld, maar er is wel bewijs nodig dat je al last had van antisociale stoornis kenmerken in je kindertijd.

Voor de diagnose zijn bijvoorbeeld deze kenmerken van belang:

  1. Agressie naar mensen/dieren
  2. Vernieling
  3. Misleiding of diefstal
  4. Regels gigantisch overtreden
  5. Je niet kunnen houden aan sociale normen
  6. Niet kunnen houden aan wetten
  7. Gewelddadig
  8. Roekeloosheid met je eigen veiligheid of die van anderen
  9. Niet vooruit kunnen plannen
  10. Onverantwoordelijkheid
  11. Je niet schuldig voelen over dingen die je verkeerd hebt gedaan.

Het gedrag moet je ook belemmeren in het hebben van sociale contacten, je opleiding en het vinden en behouden van werk.

Daarnaast worden er ook twee soorten van elkaar onderscheiden. Namelijk een stoornis die al begonnen is voor je tiende levensjaar en een stoornis die na je tiende levensjaar

Bijna iedereen die deze stoornis heeft, heeft er al voor zijn/haar twaalfde levensjaar last van.

Hoe jonger je bent als je last krijgt van deze stoornis, hoe meer symptomen je ervan hebt ervaren.

In de VS en de UK hebben vijf tot negen procent van de mensen last van deze stoornis. In Noorwegen hebben echter maar 1,9 procent van de mensen last van deze stoornis (bron 1). In Nederland heeft tot ongeveer 3,3 procent van de mensen last van een antisociale stoornis[2].

Met name mannen hebben last van deze stoornis, maar vrouwen kunnen er ook last van hebben (bron 1).

Naast dat deze stoornis het risico op later drugsmisbruik verhoogt komt ADHD ook vaak voor samen met deze stoornis. Als deze combinatie er is, dan begint de stoornis vaak al vroeg in het leven.

Als kind kun je naast deze stoornis ook last hebben van depressie.

Als volwassene met een antisociale stoornis heb je ook drie keer meer kans dan de gemiddelde persoon op het krijgen van een depressie.

Empathie antisociale stoornis

Door de kenmerken van geen spijt hebben als je iets slechts hebt gedaan zijn er mensen die denken dat er iets mis is met je empathisch vermogen als je last hebt van een antisociale stoornis, maar dat is niet het geval. Je kunt je wel inleven in hoe andere mensen zich voelen, maar dat belet je niet om te doen wat je doet[3]. Een psychopaat vindt het bijvoorbeeld wel lastig om zich voor te stellen dat zijn/haar gedrag iemand kwetst.

Wel is het zo dat een peuter die weinig empathie toont naar anderen op latere leeftijd vaker last heeft van deze stoornis dan peuters die een normale hoeveelheid empathie tonen[4], maar dat betekent dus niet dat er überhaupt geen empathie is.

Antisociale stoornis behandeling

Wat wel grappig is, is dat medici opmerken dat een behandeling lastig is omdat de persoon met deze stoornis zich niet goed aan de afspraken houdt, wat weer precies een kenmerk is van de stoornis.

Er gaat dus ergens iets mis met de volgzaamheid van de behandeling.

Meestal wordt er cognitieve gedragstherapie gebruikt en dat leidt dan een beetje tot een verbetering van sociale vaardigheden en het verminderen van gewelddadigheid. Wel kun je dan nog verbaal agressief zijn, wat wel een verbetering is ten opzichte van fysieke agressie, en je kunt ook nog veel last houden van irritatie.

Daarnaast wordt mentallisatie gebruikt, dat is een techniek waarbij je leert om te denken over je mentale staat en die van andere mensen. Dit helpt ook om agressief gedrag te verminderen[5].

Hypnotherapie voor de behandeling

Omdat behandeling van deze stoornis soms lastig gaat - omdat je je er door de stoornis onbewust tegen kunt verzetten - kan hypnotherapie juist een oplossing zijn. Wanneer je namelijk onder hypnose behandeld wordt, bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie, ben je volgzamer en dat kan de behandeling makkelijker maken.

Met hypnotherapie kun je bijvoorbeeld achterhalen of je een onbewuste motivatie hebt voor het ‘doen’ van de antisociale stoornis.

Met hypnotherapie ga je bijvoorbeeld achterhalen welke gebeurtenis ervoor heeft gezorgd dat deze stoornis is ontstaan. Je wordt bewust gemaakt van hoe deze stoornis je eigen identiteit heeft overgenomen. Vervolgens kan je geleerd worden hoe je dit allemaal kunt herkaderen en hoe jij weer jezelf kunt worden en mee kunt doen met het sociale leven[6] zoals dat bedoeld is voor mensen.

Met regressie ga je bijvoorbeeld naar het eerste moment waarop je dacht dat het volgen van regels je niet verder helpt en dat agressie de oplossing is voor bepaalde problemen. Vaak zijn dit momenten in je jeugd, omdat dat de periode in je leven is waarop je bedenkt hoe de wereld werkt en hoe jij daar het beste in kunt functioneren.

Vervolgens ga je met je volwassen kennis nog een keer naar dat moment kijken. Je leeft je bijvoorbeeld in in de mensen die er toen ook waren. Dat kan op zich vaak al zorgen voor een verandering in je onderbewuste over waarom je doet zoals je doet.

Omdat bij een antisociale stoornis de kans groot is dat een van je ouders hier ook last van had en dat dit een manier voor je is geworden om te overleven kun je dan ook het gesprek aangaan met je innerlijke kind. Je kunt je innerlijke kind bijvoorbeeld vertellen dat je nu een eigen huis hebt, dat je veilig bent en wat je innerlijke kind dan ook nodig heeft om voorbij die situatie te komen waardoor je mentaal een beetje vast in de woede en agressie zit.

Dit kan een hele goede manier zijn om je huidige situatie te herkaderen en om weer sociaal te kunnen doen.

Dan zijn er ook nog technieken waarbij je je juist kunt focussen op de toekomst. Zo kan je met een progressie een bepaald levensdoel voor ogen hebben, zoals een liefdevolle relatie hebben en feestjes organiseren voor vrienden die het beste met je voorhebben, en dan telkens vanaf dat ideale beeld een stap terug zetten totdat je in de stoel zit bij de hypnotherapeut. Dit helpt je om je te focussen op je gedrag in de toekomst.

Ook kun je suggesties krijgen die je thuis kunt herhalen en die je helpen om dagelijks minder geïrriteerd te zijn, zoals:

“Ik ben kalm en rustig.”

“Als iets me dwars zit, dan vertel ik dit voordat ik er echt kwaad van wordt.”

“Ik mag me voelen zoals ik me voel.”

“Ik ben goed genoeg.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de problemen die jij ervaart door een antisociale stoornis kun je andere suggesties krijgen die je helpen om er in je dagelijks leven mee om te gaan.

Daarnaast kun je ook een posthypnotische suggestie krijgen. Die gaat over je gedrag na de hypnotherapie sessie. Meestal gaat dit over hoe je verandert en hoe je onbewust gaat merken dat je leven steeds beter is en gaat.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee andere mensen of jezelf kunt helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass. Daarin leer je de basis van hypnose.

Wil je direct aan de slag met technieken om mensen te hypnotiseren en een goed gevoel te geven? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen