Angst voor wespen verminderen voor de zomer
Angst voor wespen verminderen voor de zomer
09 april 2016 
in Angst
7 min. leestijd

Angst voor wespen verminderen voor de zomer

Heb jij het al gemerkt? Als je last hebt van angst voor wespen vast wel, want er zijn alweer insecten buiten. Dit jaar zag ik de hommel voor het eerst en vervolgens een vlinder. Dan kan de wesp niet ver weg zijn. Als je last hebt van angst voor wespen kan dit heel vervelend zijn, omdat je dan niet optimaal kunt genieten van het prachtige lente en zomerweer.

Om ervoor te zorgen dat jij je angst voor wespen kunt verminderen ga ik in dit artikel in op wespen en technieken om angst te verminderen en geef ik je praktische tips die je thuis al kunt toepassen.

Wespen

Er zijn in totaal 24.000 wespensoorten. De gewone wesp komt vooral voor in Nederland en België. In Nederland en België komen vooral de plooivleugelwespen voor. Dit is een wesp die in een kolonie leeft. Elk jaar maakt een enkele koningin een nieuwe kolonie omdat na elke zomer de rest van de wespen sterft.

Wespen geven hun larven insecten, maar eten zelf vaak net als bijen nectar van de bloemen. Het verschil tussen een bij en een wesp is dat de wesp zijn angel niet verliest en kan blijven steken. Net als bij bijen kun je van een wespensteek een allergische reactie krijgen. Als je op de verkeerde plaats op je lichaam wordt gestoken, zoals in je nek of erger nog in je mond of luchtpijp, als je per ongeluk een wesp inslikt met een slok drinken.

Dit kan levensbedreigend zijn doordat je nek kan opzwellen en zo je luchtpijp kan dicht drukken. Als je daar gestoken bent is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de eerste hulp te gaan of hulp in te schakelen.

Wespen komen meestal in mei tevoorschijn en gaan in oktober weer weg. Daarom is het nu een ideaal moment om alvast iets aan je angst tegen wespen te doen. Op die manier heb je totaal geen last van angst bij de eerste wesp die je dit jaar ziet.

Angst voor wespen overwinnen

Met deze informatie in je achterhoofd is het helemaal niet gek dat je bang bent voor wespen, maar als je er echt last van hebt is het belangrijk om hier iets tegen te doen. Als je een extreme fobie hebt voor wespen kun je een paniekaanval krijgen bij het zien van wespen of de gedachte aan wespen. Het is dus beter als je er helemaal niet aan herinnerd wordt dat er zoiets bestaat als een wesp en dat dat beest je hele zomermiddag kan verpesten.

Als je een wesp ziet (of eraan denkt) kun je de volgende reacties krijgen: bang voor wespen

Je krijgt het gevoel dat je weg wilt rennen, maar je kunt ook reageren door juist helemaal stil te gaan zitten of staan.

Soms kun je door de wesp ook denken aan gestoken worden en hoe dit tot je dood leidt. Dit kan je een unheimisch gevoel geven. Alsof je even niet meer in de werkelijkheid bent.

Deze fobie kan door de heftige reacties ervoor zorgen dat je het risico van naar buiten “de natuur in” helemaal niet meer neemt. Hierdoor kun je eigenlijk niet genieten van het heerlijke zomer en lenteweer zoals mensen zonder de fobie en dit kan zelfs invloed hebben op je sociale leven. Want jij wilt toch niet mee naar die zwemvijver, picknick of op die fietstocht.

Je kunt ook heel gericht naar buiten gaan, bijvoorbeeld alleen als het slecht weer is. Of juist niet naar parken of bloemisten gaan.

Oorzaak van wespen fobie

De oorzaak van angst voor wespen kan aan meerdere dingen liggen. De meest voor de hand liggende oorzaak is een slechte ervaring die je ooit hebt gehad met een wesp.

Een kennis van mij was bijvoorbeeld als kind op vakantie. Tijdens de reis werd er gestopt op een openbare parkeerplaats langs de snelweg. Zo’n parkeerplaats waarbij de prullenbakken overvol zitten en bij elke prullenbak een zwerm wespen zit. Het was een bloedhete dag en het gezin had geen airco in de auto. Om de kinderen wat verkoeling te geven kregen ze allemaal een beker met ranja. Zo’n heerlijk drankje dat de wespen ook wel lusten.

Dus natuurlijk achtervolgde een wesp hem tot in de auto. Op advies van zijn ouders bleef hij doodstil zitten zodat de wesp vanzelf weer weg zou gaan, maar allemaal voor niets. Tot overmaat van ramp prikte de wesp hem in zijn lip terwijl hij netjes stilzat zoals zijn ouders hem hadden verteld.

Door de nare ervaring van het prikken en het gevoel van machteloosheid omdat hij toch was geprikt ondanks dat hij alles “goed” had gedaan was op dat moment de angst voor wespen begonnen. Sindsdien gaat hij liever niet op roadtrips en stopt hij zeker niet bij openbare parkeerplaatsen of andere plaatsen waar er overvolle prullenbakken kunnen zijn.

Overigens luisterde hij dus ook niet meer naar zijn ouders, maar dat is een ander verhaal.

Naast een dergelijke ervaring kunnen ouders ook de angst voor wespen aan kinderen doorgeven. Als je bijvoorbeeld je kinderen niet naar buiten laat gaan omdat er wespen kunnen zijn kunnen ze dit gedrag overnemen en bang worden voor een wesp.

Angst voor wespen overwinnen

Er zijn meerdere manieren om angst voor wespen te verminderen. De meest bekende therapie tegen angst voor dieren of voorwerpen is desensibilisatie. Je wordt dan geleidelijk geconfronteerd met je angst. Als directe confrontatie met een wesp in eerste instantie te eng is kan je met hypnotherapie de confrontatie visualiseren.

De hypnotherapeut kan de visualisatie begeleiden en daarbij invloed uitoefenen op hoe je reageert. Doordat hypnose een staat van grote ontspanning is, is het voor je lichaam al lastig om de paniekreactie te krijgen. Door de hypnose kun je dus op een meer rationele manier de confrontatie met je angst aangaan.

Daarbij kunnen ook je overtuigingen over wespen onder de loep worden genomen. Als je bijvoorbeeld denkt dat een steek altijd dodelijk is, dan is je reactie wellicht een beetje overtrokken. Afhankelijk van het bestaan van allergieën en de locatie van de steek kan een steek in zeer zeldzame gevallen dodelijk zijn.

Maar als jij niet allergisch bent is een steek in bijvoorbeeld je been, vooral vervelend. Pijnlijk en branderig en kun je een paar dagen last hebben van een grote zwelling, maar dood hoef je er niet aan te gaan als je niet allergisch bent.

Per jaar komen er vijf mensen om door een wespen steek, de kans dat je omkomt in het verkeer is honderd keer groter.

Neuro Linguïstisch Programmeren kan ook gebruikt worden om je angst voor wespen te verminderen of zelfs helemaal weg te halen. Als je bijvoorbeeld een apart gedachtepatroon hebt dat ervoor zorgt dat je in een vlucht of bevries reactie raakt kan Neuro Linguïstisch Programmeren helpen om je gedachten weer op orde te krijgen en de angst los te koppelen van de wesp. Het leukste is dat NLP-therapie uitgevoerd kan worden terwijl je onder hypnose bent.

Hypnotherapie is bijvoorbeeld een goede manier om je angst te overwinnen. Daarbij kun je door zelf-hypnose ook thuis of op een confrontatie met een wesp iets doen tegen de angst.

Tips om je angst te verminderen

Je kunt ook zelf veel doen om je angst voor wespen te verminderen. Daarom geef ik een paar praktische tips die je zelf kunt uitvoeren.

Laat je checken op allergieën

Als je bijvoorbeeld bang bent voor een dodelijke steek kun je jezelf eerst laten controleren op allergieën en dan met name een allergie op een wespensteek. Je huisarts kan je vervolgens informeren over de ernst van een steek in jouw specifieke geval.

Ontspan

Ook al ga je echt niet direct dood aan een wespensteek, de pijn en irritatie kan ook al ernstig genoeg zijn om in paniek te raken als je een wesp ziet of denkt dat er één in de buurt is. Om de paniekreactie te voorkomen of te verminderen is het belangrijk om te ontspannen. Haal daarom drie tellen adem door je neus. Houd je adem een tel vast en adem drie tellen uit door je mond. Probeer te ademen via je buik, dus je borstkas beweegt dan niet, maar je buik wel.

Hang een foto van een wesp op

Confrontatie met je angst kan ervoor zorgen dat je angst minder wordt. Als je bijvoorbeeld een A4 afbeelding van een wesp ophangt in je huis waar je hem vaak ziet kan je angst na verloop van tijd minder worden omdat je jezelf vaak met een wesp confronteert. In plaats van hysterisch gegil en wild rondrennen om maar niet gestoken te worden kun je dan rustig afstand houden van de wesp.

Daarnaast kan een hypnotherapeut je helpen om de angst te verminderen door je tijdens een geleide visualisatie een confrontatie te laten hebben met een wesp. In die visualisatie gaat alles juist goed en blijf je kalm. Dit vergroot de kans dat je ook minder angstig bent wanneer je in het echt een wesp tegenkomt.

Leer iets over wespen

Angst komt vaak ook van het onbekende. Als je je iets verdiept in wespen begrijp je ze beter en snap je hun gedrag ook beter. Het is dan makkelijker om de risico’s van wespen goed in te schatten. Je kunt dan eenvoudiger bepalen hoe je met een wesp om kunt gaan en wanneer het toch echt tijd is om weg te gaan omdat hij dan in echte attack modus is.

Door meer over wespen te leren kom je er misschien ook achter dat sommige ideeën die je had over wespen helemaal niet kloppen.

Wespensteek voorkomen

Wespen komen af op kleuren en geuren. Als je dus ondanks alles toch bang bent om gestoken te worden is het belangrijk om donkere kleuren te dragen die de wesp niet aantrekkelijk vindt om te onderzoeken.

Gebruik ook geen parfum of deodorant met een fruitige geur, want daar komen ze ook op af.

Wil je meer weten over hypnose en wat het voor jou of anderen kan doen? Bekijk dan de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Schrijf je in voor de gratis masterclass over hypnose om er meer over te weten te komen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje.

angst voor wespen overwinnen

Bronnen:

http://www.fearof.net/fear-of-wasps-phobia-spheksophobia/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen