Angst voor muizen overwinnen met hypnose
Angst voor muizen overwinnen met hypnose
17 maart 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor muizen overwinnen met hypnose

Muizen, de een vindt ze super schattig, de ander vindt het maar een eng vies beestje. De angst voor muizen kan ervoor zorgen dat je niet goed kunt genieten in je tuin of zelfs in de stad. Plaatsen waar je muizen verwacht kun je zelfs helemaal gaan vermijden. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je dagelijkse leven en misschien zelfs voor het werk dat je doet.

Daarom ga ik in dit artikel in op de angst voor muizen en hoe hypnose je kan helpen om minder bang voor muizen te zijn.

Waarom zijn sommige mensen bang voor muizen?

Een fobie voor muizen is een van de meest voorkomende fobieën. Je bent dus in ieder geval niet de enige. Bij angst om muizen gaat het niet altijd om angst voor de muis zelf. Je wilt hem uiteraard niet zien, maar het gaat ook om de angst dat de muis voedingsvoorraden kan besmetten met enge ziektes.

De oorzaak van angst voor muizen kan aan meerdere dingen liggen. Als je bang bent voor muizen kan dit komen door een bepaalde conditionering die je is aangeleerd. Het heeft bijvoorbeeld een sociale functie om als vrouw bang te zijn voor muizen want “dat hoort zo”. Dat hoort natuurlijk helemaal niet zo, maar waarschijnlijk heb je in het verleden je moeder bang zien zijn of werd er raar gereageerd als jij het niet op een hysterisch gillen zette.

Maar soms kun je ook abnormaal bang zijn voor muizen. Als je het idee hebt dat een muis bij je voeding heeft kunnen komen kan je daardoor helemaal van slag zijn. Een muis in de keuken zien kan je ertoe zetten al het eten weg te gooien, grondig te gaan schoonmaken en daarbij dus ontzettend veel geld en tijd te verliezen terwijl die muis echt niet in de keukenkastjes is geweest. Alleen dweilen is eigenlijk een logische reactie.

Daarnaast is het wel handig om te controleren of je geen muizenplaag hebt en om muizenvallen te zetten.

Waar zijn muizen bang voor?

Misschien is het leuk om te weten dat jij niet de enige bent die bang is als je een muis ziet. Muizen zijn maar kleine beestjes en staan ergens onderaan de voedselketen. Daardoor zijn muizen zelf ook vaak bang. Als je soms denkt van: “Waarom gaat die niet weg?”, dat komt doordat muizen over het algemeen de bevries reactie hebben als ze bang zijn. Dus vandaar dat ze je soms alleen maar bang aanstaren.

Muizen zijn ook bang voor katten, slangen en andere roofdieren. Als ze een bepaald eiwit ruiken dat in de urine van katten voorkomt gaan ze al weg. Zelfs als ze de kat nog nooit gezien hebben. Daarbij zijn katten ook hele goede jagers. Dus als je niet allergisch bent en een kat of poes leuk vindt om te hebben kun je er een halen om je te beschermen.

Echter, als de kat je erg lief vindt kan hij je cadeautjes brengen, zoals de dode muis. Een vriendin van mij had een katje dat net oud genoeg was om te jagen. Het katje had ooit een muis gevangen die op de een of andere manier in de keuken terecht was gekomen. Midden in de nacht! Natuurlijk werd het katje heel erg verwend na die goede vangst, maar het gevolg was wel dat ze een week later in de tuin een muis had gevangen en deze (terwijl hij nog piepte van angst) vrolijk mee naar binnen nam om hem te laten zien. Dus die gewoonte moest weer heel snel afgeleerd worden.

Een muizenval is dan toch het beste als je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat muizen meer angst hebben voor mannen dan voor vrouwen. Dit werd per toeval ontdekt toen er een onderzoek werd uitgevoerd naar hoe muizen omgaan met pijn. Als een mannelijke onderzoeker met de muis bezig was raakte de muis direct gestrest en bij een vrouwelijke onderzoeker duurde dit een paar minuten. Om te onderzoeken waardoor dit kwam werd extra onderzoek uitgevoerd door bijvoorbeeld onderzoekers een nacht in een t-shirt te laten slapen en deze bij de muis in de ruimte te leggen. De shirts van de mannelijke onderzoekers gaven dezelfde resultaten als de man zelf. Daardoor vermoedden de onderzoekers dat de geur van testosteron ook voor angst bij muizen zorgt.

Als je als man bang bent voor muizen moet je dit in je achterhoofd houden. Jouw geur jaagt de muis al weg.

Therapie tegen angst voor muizen

Toch kan deze kennis over dat muizen net zo goed bang zijn voor mensen en dieren niet iedereen geruststellen en de angst laten verdwijnen. Daarom kun je ook therapie krijgen om de angst te verminderen. Er zijn twee belangrijke soorten therapie die angst voor muizen kunnen verminderen.

Desensitisatie

Bij desensitisatie wordt je minder gevoelig gemaakt voor de angst voor muizen door je geleidelijk met je angst te confronteren. Doordat ontspanning ervoor zorgt dat angstige gevoelens niet de overhand krijgen is het belangrijk dat dit proces plaatsvindt terwijl de persoon met de fobie ontspannen is. Vervolgens kan de persoon met angst geprikkeld worden, bijvoorbeeld door een foto van een muis. Deze prikkels worden naarmate er verbetering plaatsvindt steeds sterker tot er misschien wel een levende muis op de hand gezet wordt, of dit gebeurt en wanneer dit gebeurt is per persoon verschillend omdat niet iedereen dezelfde mate van angst heeft voor muizen.

Daarbij kan hypnose ook een manier zijn om desensitisatie te ondersteunen. Eerst wordt er hypnose geïnduceerd door middel van ontspanningsoefeningen en andere technieken om mensen onder hypnose te brengen. Vervolgens kan met visualisaties de prikkel gegeven worden en kan gekeken worden hoe de persoon met angst hierop reageert. Dit is dus een veel minder directe manier om de angst voor muizen te verminderen.

Positieve overtuigingen krijgen over muizen

Daarnaast spelen overtuigingen over muizen ook vaak een grote rol bij de angst voor muizen. Als je bang bent voor muizen kun je het idee hebben dat ze je gaan bijten, ze enge ziektes hebben die besmettelijk zijn en waar je ernstig ziek van kunt worden.

Door positievere ideeën te krijgen over muizen wordt je kijk op deze knaagdieren anders. Hierdoor alleen al kan de angst verminderen.

Hypnotherapie is de manier om je overtuigingen over muizen te veranderen. Niet alleen kan je via hypnotherapie desensitisatie toepassen, maar door suggesties die van toepassing zijn op jouw situatie kun je ook de kijk op de wereld en dus je kijk op muizen veranderen.

Daarnaast zijn er ook nog andere hypnotherapieën tegen angst.

Tips om niet bang te zijn voor muizen

Als jij totaal in paniek kunt raken door het idee dat er een muis in je huis is geweest of doordat je een muis hebt gezien heb ik een paar tips voor je om je angst onder controle te houden.

Haal diep adem

Door diep adem te halen en bewust je spieren te ontspannen voorkom je dat je lichaamsspanning de angst kan verergeren. Hierdoor kan de paniekaanval al minder heftig worden dan normaal. Daardoor kun je rationeel op zoek naar een oplossing.

Bedenkt je dat de muis ook bang voor jou is

Als de muis niet direct wegloopt heeft hij last van het bevriezen van angst. Dit laat zien dat de muis ook bang voor jou is. Door met een theedoek te zwaaien jaag je hem weg. Je kunt ook muizenvallen neerzetten zodat de muis onschadelijk wordt gemaakt.

Gooi niet al je eten weg

De meeste voeding wordt in Nederland bewaard in de koelkast of de bovenste keukenkastjes en dat is niet voor niets. Daar komt een muis namelijk niet bij. Als je bang bent voor enge ziektes hoef je eigenlijk alleen de vloer nog te dweilen, maar als je geen keutels vindt is dat eigenlijk ook niet nodig. Je kunt het altijd voor de zekerheid doen.

Negeer je angst niet

Je wilt natuurlijk je angst negeren en er niet aan denken. Hierdoor kan de angst echter steeds erger worden. Laat je gedachten eens op de vrije loop gaan en je zult zien dat je dan veel minder aan muizen denkt dan als je jezelf telkens tegenhoudt om eraan te denken. Als je dit eng vindt kun je dit ook doen onder begeleiding van een hypnotherapeut.

Controleer of je echt last hebt van muizen

Als je bang bent dat je last hebt van muizen, maar je hebt er eigenlijk nooit een gezien kun je het beste eens een keer je huis grondig doorzoeken. Een muis laat meestal wel keutels achter, je kunt ook een expert inhuren om te zien of je last hebt van muizen en om er wat aan te doen.

Muizen zijn ook bang voor jou

Realiseer je dat muizen ook bang zijn voor jou, ja ook voor vrouwen, want je bent gewoon minimaal 1000 keer groter dan die muis. Mocht dat niet genoeg geruststelling zijn zorg er dan voor dat je een ongewassen t-shirt dat door een man is gedragen in de ruimte hebt waar je geen muis wilt hebben.

Wil je meer weten over het verminderen van angst voor muizen door hypnose? Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.sciencemag.org/news/2010/05/scent-makes-mice-run-scared

http://www.newyorker.com/tech/elements/why-do-mice-fear-men

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen