Bindingsangst: Hypnose om toch een band aan te gaan
Bindingsangst: Hypnose om toch een band aan te gaan
23 juni 2023 
in Angst
6 min. leestijd

Bindingsangst: Hypnose om toch een band aan te gaan

Lukt het je maar niet om langer dan een jaar een relatie vast te houden? Merk je toch dat je je beperkt voelt in een relatie en het gevoel hebt dat je niet vrij bent? Vind je het lastig om mensen te vertrouwen en maak je snel een grap als je merkt dat een bepaalde situatie toch iets te intiem wordt?

Dan kun je last hebben van bindingsangst. In dit blog lees je meer over wat bindingsangst is en wat je hiertegen kunt doen.

Wat is bindingsangst?

We zijn sociale wezens en ons verbinden aan andere mensen is een belangrijk onderdeel voor ons welzijn. Bij bindingsangst vind je dit met name lastig om te doen met het vinden van een romantische relatie.

Maar je kunt ook last hebben van bindingsangst op professioneel vlak. Mensen met bindingsangst kunnen ook last hebben van dat je regelmatig een andere baan zoekt en het lastig vindt om een duidelijk carrière pad te vinden[1].

Maar laten we het nu vooral even hebben over de romantische bindingsangst.

Bij een romantische relatie heb je vaak de intentie om langere tijd (tot de dood ons scheid) bij elkaar te blijven. Op den duur ga je ook steeds meer op elkaar vertrouwen en raak je erg verbonden. De mate van verbondenheid die je hebt, hangt van allerlei factoren af. Zo ook van het idee of je nog alternatieven hebt om je aan te binden.

Iemand met bindingsangst zal altijd het idee hebben dat er alternatieven zijn en dat de kwaliteit van die alternatieven “goed genoeg” is.

Die binding hangt ook af van de investeringen die je doet in de relatie en dat gaat niet (alleen) om geld. Dit gaat ook om jezelf laten zien, en samen bezittingen opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld samen een huis kopen, kinderen krijgen, reizen of een autoproject aangaan.

Bij een gezonde binding ga je jezelf ook identificeren als stel. Het is niet zo dat je jezelf verliest als persoon, maar er komt een stukje “wij” bij.

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je je kunt binden aan je partner, namelijk:

  1. Met je partner willen zijn
  2. Met je partner moeten zijn

De eerste gaat over toewijding aan je partner. De tweede gaat over beperking en die tweede manier van binding aan je partner kan beangstigend voelen voor iemand die last heeft van bindingsangst.

Bij je partner willen zijn gaat over willen investeren in de relatie. Als je bij je partner moet zijn kan dit komen door allerlei omstandigheden, zoals je gedachten over hoe het hoort. Of hoe lastig het is om in deze tijd een nieuwe woning te vinden. Of je blijft bij je partner omdat je er een kind mee hebt.

Ook is de investering iets wat goed moet voelen. Als je te veel geeft aan je partner kan dit zorgen voor depressieve gevoelens en een verslechtering van je relatie. Wat je geeft moet niet slecht zijn voor jezelf en moet niet worden gedaan om conflicten te vermijden of vanuit schuldgevoel. Dit helpt je eigen welzijn niet[2].

Iemand met bindingsangst kan het lastig vinden om een goede balans te vinden in het maken van investeringen in een relatie.

Hoe ontstaat bindingsangst?

Vaak wordt gedacht dat bindingsangst ontstaat doordat de ouders van iemand gescheiden zijn, maar uit onderzoek naar studenten met gescheiden en ongescheiden ouders blijkt dat het voor bindingsangst en bindingsstijl helemaal niet uitmaakt of je ouders wel of niet gescheiden zijn[3].

Wat wel belangrijk is, is de hechtingsstijl van die persoon. Als iemand een vermijdende hechtingsstijl heeft, dan probeert die intimiteit te vermijden en dus ook binding. De hechtingsstijl ontstaat meestal doordat de verzorgers tijdens de kindertijd niet goed klaarstonden voor die persoon.

Als verzorgers niet goed voor je klaarstaan kun je ook nog een angstige hechtingsstijl hebben, maar dan probeer je vaak uit alle macht je juist te verbinden aan iemand. Mensen met bindingsangst hebben dus vaak de vermijdende hechtingsstijl.

Een nare jeugd kan de eerste reden zijn waarom je last hebt van bindingsangst[4].

Als je het dan over romantische hechting hebt kun je ook last krijgen van angst wanneer je merkt dat de romantische verbinding sterker is dan de hechting of binding die tijdens de beginperiode is ontstaan. Deze angst kan vooral in het begin van een relatie ontstaan en als je dan heel bang bent voor afwijzing, kun je de “verkering” alvast uitmaken zodat je niet gedumpt wordt. Maar die angst hoeft dus helemaal niet ergens op te slaan en wellicht maak je het dan wel voor niets uit. Het is dan handiger om even te dubbelchecken bij je prille relatie hoe de ander er tegenaan kijkt, want als je beide kunt zeggen dat er nu toch echt “verkering” is, dan zorgt dit er snel voor dat de angst weg gaat.

Die angst over de balans van de binding en wat de een voor de ander doet heeft ook te maken met machtsverhoudingen in een relatie. Je wilt niet dat je van alles doet voor een relatie en dat de ander er weinig voor doet. Dit geeft je namelijk het gevoel dat de ander, die weinig doet, de macht in de relatie heeft in plaats van dat je je even machtig voelt als de ander (bron 2).

Dit laatste laat de tweede reden zien van bindingsangst, namelijk mislukte relaties in je volwassen leven.

Om nog even weer terug te komen op bindingsangst door ervaringen uit je jeugd. Die ervaringen kunnen ervoor gezorgd hebben dat je negatieve overtuigingen hebt gekregen over jezelf, zoals het idee dat je niet goed genoeg bent. Daarnaast kun je negatieve overtuigingen hebben gekregen over anderen, zoals dat mensen niet te vertrouwen zijn(bron 4).

Hoe omgaan met iemand die bindingsangst heeft

Ga niet samenwonen met iemand die bindingsangst heeft. Onderzoek laat zien dat mannen die voor het trouwen samenwoonden met hun partner zich minder binden aan hun vrouw dan mannen die pas konden samenwonen na het trouwen. Iemand met bindingsangst bindt zich dus pas als hier hele duidelijke signalen voor worden gegeven, zoals trouwen en daarna pas samenwonen (bron 3).

Daarnaast zijn mensen vaak tevredener over hun partner als ze iemand hebben die in dezelfde mate als hun last heeft van bindingsangst[5]. Je hebt dan immers dezelfde behoefte naar intimiteit als de ander.

Als je communiceert over je problemen met een partner die last heeft van bindingsangst, maak dan ook heel duidelijk dat jouw problemen niet hun problemen zijn en dat ze zeker niet door je partner veroorzaakt zijn.

Als je partner zich toch eens opent over zijn/haar gedachten en emoties, luister dan vooral en oordeel niet. Als je wilt reageren, probeer dan iets te vinden wat acceptatie en herkenning oproept.

Geef je partner ook de ruimte om zichzelf te zijn. Je kunt mindfulness gebruiken om te achterhalen of je nu te veel pusht, of manipuleert om een bepaalde reactie te krijgen.

En blijf ook onthouden dat het niet aan jou ligt. Als je partner even me-time nodig heeft, zegt dat niets over hoe leuk hij/zij jou vindt, maar meer over de ruimte die hij/zij zichzelf even gunt[6].

Het leuke is wel dat als je langer dan een half jaar verkering hebt, dit kan helpen om bindingsangst te verminderen[7]. Dus de aanhouder wint 😊.

Iemand helpen met bindingsangst

Als je als coach of therapeut iemand helpt met bindingsangst is de focus vaak op het verbeteren van intiem gedrag, zoals je emoties delen en verhalen over jezelf vertellen, het gevoel van verbinding met andere mensen verbeteren en om angsten over intimiteit te verminderen[8].

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen om je zelfvertrouwen en vertrouwen in andere mensen verbeteren door het geven van bepaalde suggesties. Die kun je ook thuis herhalen met zelfhypnose.

Om het gevoel van verbinding te verbeteren kan er gewerkt worden met het sociaal panorama. Dit is een techniek waarbij je kunt visualiseren waar mensen staan ten opzichte van jou en je kunt die mensen dan dichter bij of verder weg zetten in je gedachten. Dit kan al heel veel doen om intiemer te kunnen zijn met je partner en om er minder om te geven al andere mensen niet zo intiem met je zijn als je zou willen, zoals met je familie.

Daarnaast kun je visualiseren hoe je intiem kunt zijn. Hoe het zou zijn om persoonlijke verhalen te vertellen. Hoe je jouw emoties kunt uiten op momenten waarop je dat normaal gesproken niet doet.

Dit zijn allemaal technieken die te leren zijn op de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden live online gegeven.

Heb jij juist last van bindingsangst en wil je er van af? Ga dan naar bestetherapeut.nl en vind een hypnotherapeut die je helpt met dit probleem.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen