Liefdesproblemen oplossen: wat te doen?
Liefdesproblemen oplossen: wat te doen?
06 oktober 2022 
7 min. leestijd

Liefdesproblemen oplossen: wat te doen?

Je kunt op dit moment een liefdesprobleem hebben of je kunt je opeens beseffen dat je ongeacht welke partner jij hebt, je altijd dezelfde liefdesproblemen hebt. Liefdesproblemen oplossen, hoe doe je dat eigenlijk?

Fases voor het oplossen van liefdesproblemen

Als je een partner hebt waarmee je liefdesproblemen hebt doorloop je een aantal fases, namelijk:

  1. Het identificeren van het probleem (het vinden/opmerken van het probleem)
  2. Bedenken en evalueren van mogelijke oplossingen
  3. Toepassen van de gekozen oplossing
  4. Bepalen/oordelen hoe het nu gaat met het probleem
  5. Bepalen/oordelen hoe effectief de oplossing was
  6. Bepalen hoe nu verder te gaan

Een aantal zaken hebben invloed op hoe dit proces gaat, namelijk hoe iedereen in de relatie zich voelt, kennis, overtuigingen over relaties, mate van zelfcontrole en de mate van denken dat je iets wel of niet kunt[1].

Bij jonge mensen is jaloezie het meest voorkomende liefdesprobleem[2].

Wat geloof jij over relaties?

In eerste instantie is het handig om je te realiseren wat jij gelooft over relaties. Hoe denk jij dat relaties te horen werken en wat je dan moet doen om problemen op te lossen. Deze overtuigingen hebben namelijk invloed op hoe jij omgaat met romantische problemen.

Als je namelijk onhandige overtuigingen hebt over relaties zorgt dat er vaak voor dat je problemen niet goed kunt oplossen. De manier waarop je dan je problemen wilt oplossen maakt het vaak alleen maar erger. Je maakt het bijvoorbeeld sneller uit of gaat je relatie negeren.

Heb je bijvoorbeeld de overtuiging dat je partner niet kan veranderen of dat ruzie slecht is voor een relatie? Dan maak je het sneller uit of kom je niet uit de problemen, omdat je die dan negeert in plaats van dat je zegt wat je dwars zit.

Echter, ben jij goed in het oplossen van problemen? Dan zijn onhandige overtuigingen minder belangrijk voor hoe tevreden jij bent over een relatie[3].

Onhandige overtuigingen over romantische relaties kunnen zijn:

  • Mensen die een relatie met elkaar hebben moeten totaal open en eerlijk naar elkaar zijn.
  • Door elkaars gedachten te lezen moeten we weten wat de ander denkt.
  • We moeten alles samen doen.
  • We moeten doen wat nodig is om de behoeften van de ander te vervullen.
  • We moeten elkaar kunnen veranderen.
  • Alles moet perfect zijn.
  • Het moet makkelijk zijn om de relatie goed te houden (bron 2).

Je hechtingsstijl en het kunnen oplossen van liefdesproblemen

Onderzoek laat zien dat de manier waarop jij je hecht aan mensen invloed heeft op je emoties, op hoe jij omgaat met liefdesproblemen en op hoe tevreden jij in het algemeen bent met je romantische relaties.

Als jij je bijvoorbeeld goed kunt hechten is er vaak niet veel aan de hand. Je voelt dan ook dat de relatie goed genoeg is om los van elkaar activiteiten te ondernemen. Je kunt je partner dan ook accepteren zoals hij/zij is.

Maar heb je een angstige hechtingsstijl? Dan kun je het lastig vinden om jezelf open te stellen naar je partner, omdat je bang bent dat je dan afgewezen wordt. Ook vind je het dan lastig om je partner te geloven en duurt het lang voordat jij je partner vertrouwt. Dan kun je ook sneller last krijgen van jaloezie.

Heb je een onzekere hechting, dan kun je het bijvoorbeeld lastig vinden om hulp en steun te vragen van je partner.

Heb je een obsessieve hechtingsstijl? Dan kun je juist heel controlerend worden en altijd bij je partner willen zijn. Dit kan heel intens voelen.

Hoe jij je in het eerste jaren van je relatie hecht aan je partner is vaak iets wat de hele relatie blijft als je er niet bewust mee bezig bent (bron 2). Dit is ook waarom je bijvoorbeeld telkens dezelfde liefdesproblemen kunt ervaren met je partner.

Optimisme in je relatie

Optimistisch zijn is ook goed voor het oplossen van liefdesproblemen. Onderzoek laat zien dat mensen die optimistisch ingesteld zijn beter zijn in het samenwerken om problemen op te lossen. Daarnaast kan optimisme in een periode van twee jaar je tevredenheid over je relatie versterken[4].

Je gedrag bij het oplossen van problemen

Waarom gedraag je je nou op een bepaalde manier als je liefdesproblemen moet oplossen en wat is hierop van invloed? Onderzoek laat zien dat mannen door hun eigen tevredenheid en de tevredenheid van hun partner worden beïnvloed in hun gedrag. Als jij als vrouw dus meer tevredenheid uitstraalt, lost je man liefdesproblemen beter op dan wanneer je als vrouw dus ontevredenheid uitstraalt[5].

Hypnose en liefdesproblemen oplossen

Hypnose kan heel goed helpen om liefdesproblemen op te lossen, omdat dit invloed heeft op je onderbewuste. Ook therapie voor stellen kan baat hebben bij hypnose[6].

Daarbij is het zo dat als je ‘normale’ therapie krijgt je verdedigingsmechanismen nog aanstaan. Dan heb je therapie met de persoon die op dat moment een soort mentaal masker op heeft. Doordat je met hypnose werkt met het onderbewuste heb je hier minder last van en dit kan een hypnotherapeut helpen om sneller tot de kern van het probleem te komen[7].

Ook kun je met delen van de personen werken. Zo kan een kwaad deel van iemand niet goed communiceren met de ander als die zich gekwetst voelt en op die manier naar het probleem van de ander luistert. Met hypnose kun je deze gevoelens neutraliseren of mensen laten zien dat er ook andere delen van henzelf zijn waarmee ze kunnen luisteren, waardoor er met een meer open blik naar de problemen geluisterd kan worden.

Je kunt bijvoorbeeld op woede reageren met een zorgzame kant van jezelf in plaats van met woede. Daarbij ligt kwaadheid ook niet altijd aan de andere partner, maar kan het door heel wat anders komen. Met je zorgzame kant kun je die bron dan achterhalen en je partner helpen om er wat tegen te doen.

Hypnotherapie kan je bewust maken van de meerdere facetten die jouw persoonlijkheid heeft en die je kunt inzetten als je met je partner communiceert.

Onbewuste overtuigingen veranderen

Hoe jij je hecht is bijvoorbeeld iets wat door onbewuste overtuigingen bepaald wordt. Als jij een ongezonde hechting hebt en hierdoor niet constructief met liefdesproblemen om kunt gaan kan een hypnotherapeut je helpen om je alsnog goed en gezond te hechten aan je partner, zodat je die accepteert zoals hij/zij is.

Overtuigingen over vertrouwen en hoe belangrijk het is om iemand wel of niet altijd bij je te hebben kunnen bijvoorbeeld achterhaald worden en veranderd worden in een overtuiging die wel helpt.

Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om je partner te vertrouwen of om elkaar een eigen leven te gunnen kun je met regressie achterhalen waar die overtuiging die voor die gevoelens zorgt is ontstaan.

Vaak zijn dit momenten uit je jeugd, omdat je dan bedenkt hoe het leven werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Dan bedenk je bijvoorbeeld hoe volwassen relaties werken.

Door vervolgens dat moment opnieuw te interpreteren kun je heel snel anders naar de situatie kijken en je overtuiging over hoe relaties werken veranderen, waardoor je bijvoorbeeld zekerder wordt in je relatie. Hierdoor kun je eerlijker zijn over hoe jij je voelt en krijg je niet meer het idee dat je jouw partner 24/7 moet zien en alles met elkaar moet doen.

Communicatie verbeteren

Als je eerlijk en open kunt zijn naar je partner - zodat diegene weet waar hij/zij aan toe is - helpt dat heel erg, maar als jij het lastig vindt om je open te stellen heb je daar al de eerste blokkade naar een oplossing voor liefdesproblemen. Als jij niet eerlijk kunt zijn over je gevoelens, kan je partner daar geen rekening mee houden.

Een manier om hier eerlijker over te worden is door je zelfvertrouwen of ego op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door hypnotische suggesties te herhalen zoals:

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Als ik eerlijk ben is het makkelijker om van me te houden.”

“Als ik eerlijk ben krijg ik een partner die bij mij past en kan ik mezelf zijn.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen die je beletten om open te communiceren met je partner kun je andere suggesties krijgen.

Onhandige reacties veranderen

Dan kun je ook nog last hebben van bepaalde gedragspatronen die elke keer weer onhandig zijn voor je relatie. Je hebt bijvoorbeeld bepaalde triggers die ervoor zorgen dat je boos wordt of dat je wegloopt van een situatie waar eigenlijk een oplossing voor wordt gevraagd.

Met hypnose kun je dit patroon veranderen. Zo wordt er veel met visualisaties gewerkt. Je kunt als het ware in je gedachten een filmpje maken van een bepaald patroon in je relatie waar jij eigenlijk anders op wilt reageren dan dat je nu doet.

Dit filmpje kun je vervolgens in stukken knippen en zelfs achterstevoren afspelen in je gedachten, waardoor het voor je onderbewuste helemaal niet meer logisch is om te reageren zoals je altijd deed.

In plaats daarvan kun je er ook nog een nieuw filmpje in plaatsen waarin jij je bijvoorbeeld wel handig gedraagt. Je blijft bijvoorbeeld rustig, je ruimt op als je rommel ziet, je gaat koken als je partner een keer niet kan. Dat soort dingen kun je met hypnose in je onderbewuste installeren als ‘normaal gedrag’.

Super handig, als je met een kleine verandering liefdesproblemen al kunt oplossen.

Liefdesproblemen oplossen doe je dus vaak met communicatie, maar open en eerlijke communicatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Hypnose kan je helpen te onderzoeken wat dit nu blokkeert en je manieren geven om elkaar te kunnen helpen met problemen, waardoor elk probleem eigenlijk geen probleem meer is.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen