Meer diepgang: wat te doen om diepzinniger te leven
Meer diepgang: wat te doen om diepzinniger te leven
31 december 2022 
6 min. leestijd

Meer diepgang: wat te doen om diepzinniger te leven

Meer diepgang in je leven willen hebben kan gaan over je relaties, gesprekken, het werk en zelfs mensen vinden om meer diepgang mee te hebben. Maar wat is ‘meer diepgang’ eigenlijk? En hoe bereik je dat? In dit blog gaan we er dieper op in.

Meer diepgang in je relatie

Laten we maar beginnen bij de grootste wens van veel mensen, namelijk het hebben van een relatie met diepgang. Een relatie waarbij je goede gesprekken kunt voeren, dingen met elkaar kunt ondernemen die je beiden belangrijk vindt en waarbij jij helemaal happy bent met je soulmate.

Want wat zorgt er nu voor dat het je lukt om een diepzinnige relatie met iemand aan te gaan? Onderzoek laat zien dat als andere mensen je pushen om een relatie met iemand aan te gaan, dat dit niet handig is voor de diepgang van die relatie. Zeker niet als je nog jong bent en eigenlijk gewoon bent ingegaan op groepsdruk[1].

De diepgang in een relatie gaat ook over de intimiteit die je met elkaar deelt en nu heb ik het eens niet over die ene tussen de lakens. De manier waarop jij je hecht heeft namelijk ook invloed op hoe jij met je partner omgaat. Onderzoek laat zien dat mensen die zich veilig kunnen hechten aan anderen en mensen met een ‘preoccupied’ hechting vaak meer betrokkenheid laten zien en diepzinnigere gesprekken kunnen voeren met hun partner dan mensen met andere vormen van hechting.

Bij een angstige hechting zit je vaak wat verder van je partner af en kan het wat langer duren voordat je antwoord geeft op een vraag.

Wat wel interessant is, is dat mensen met een angstige of preoccupied hechting vaker angsten uitspreken[2].

Om meer diepgang in een relatie te krijgen kun je daarom ook even kijken naar je eigen manier van hechten en die van je partner om te zien of daar een mogelijke oorzaak ligt in wat nu voor jou niet voelt als een diepzinnige relatie.

Met hypnose en mindfulness kun je veel doen om de diepgang van je relatie verbeteren. Door bijvoorbeeld samen iets te doen terwijl je mindful bent, dus met je gedachten in het hier en nu, kun je de hechting in je relatie al verbeteren en dat kan dus al voor meer diepgang zorgen.

Daarnaast kun je met hypnose nagaan welke overtuigingen jij hebt over wat diepgang in een relatie inhoudt en in hoeverre je hier zelf invloed op hebt. Vervolgens kun je met hypnosetechnieken aan de slag om bijvoorbeeld in gedachten te oefenen met manieren om meer diepgang in je relatie te krijgen of om op een andere manier tegen je relatie aan te kijken. Dit laatste is vooral handig als je er tijdens de hypnose achter komt dat je relatie eigenlijk al diepzinnig genoeg is.

Meer diepgang in gesprekken

Gesprekken voeren met je geliefde is een ding, maar je hebt ook nog vrienden waarmee je praat en met wie je meer diepgang kunt willen hebben. Onderzoek laat zien dat vriendinnen het vaker dan vrienden over intieme zaken en dagelijkse dingen hebben.

Vrouwen praten onderling bijvoorbeeld dieper over hun familie en persoonlijke zaken dan mannen als ze onder elkaar zijn.

Mannen praten juist vaker en dieper over sport dan vrouwen als ze onder elkaar zijn.

Mannen praten over het algemeen over persoonlijke onderwerpen, sociaal culturele onderwerpen en activiteiten als ze onder elkaar zijn.

Vrouwen praten over het algemeen over familie zaken, persoonlijke onderwerpen en wereldse zaken (zoals dingen die je wilt hebben) als ze onder elkaar zijn[3].

Praat je nu als man dus vooral over sport, maar wil je het ook wel eens hebben over de maatschappij? Weet dan dat dit voor mannen best een normaal onderwerp is dat je wel eens aan kunt snijden. Let wel op, politieke voorkeuren kunnen vriendschappen verdiepen, zeker als er overeenkomsten zijn, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je van elkaar vervreemd raakt als je geen overeenkomsten hebt.

Onderzoek laat ook zien dat mensen bang kunnen zijn voor oncomfortabele gevoelens bij het verdiepen van gesprekken met vreemden, maar dit viel uiteindelijk mee. Mensen hebben vaak bepaalde verwachtingen over het belang dat mensen hechten aan informatie die men over zichzelf blootstelt. Ze onderschatten vaak hoe belangrijk andere mensen dit vinden.


Het niet goed kunnen inschatten van een ander kan je belemmeren om een gesprek meer diepgang te geven[4].


Dus soms moet je voor diepere gesprekken gewoon een sprong in het diepe wagen en zien waar het schip strandt, het zou zomaar kunnen dat je gesprekken met vrienden en vreemden veel diepzinniger kunnen zijn dan je denkt. Als je ze maar de kans geeft.

Hypnose kan je helpen om eventuele blokkades die je hebt om een gesprek te verdiepen te achterhalen en om die weg te nemen.

Meer diepgang in het leven

Naast diepe relaties en diepe gesprekken kun je ook meer diepgang in je leven in het algemeen willen hebben. Diepgang in je leven gaat vaak over het geven van betekenis aan je leven[5].

Het is niet zo dat je leven maar op één manier betekenisvol kan zijn[6].

Wat vaak het geval is, is dat je op twee manieren gelukkig kunt worden. Namelijk door gewoon leuke dingen te doen en door betekenisvolle dingen te doen. Gewoon leuke dingen doen werkt vaak wel goed om gelukkig te zijn op de korte termijn, maar als je merkt dat je meer diepgang in je leven wilt is het belangrijk om op de tweede manier om gelukkig te zijn te letten.

Dan wil je iets doen waarvan je kunt zeggen: “Ik heb iets goeds gedaan voor de mensheid/mensen om me heen.”

Mensen helpen is bijvoorbeeld een manier om je leven meer diepgang te geven. Je ziet bijvoorbeeld dat veel mensen de opleiding bij het Hypnose Instituut Nederland volgen, omdat ze andere mensen willen helpen met allerlei problemen.

Soms met problemen die ze zelf hebben overwonnen

En soms met problemen die mensen in hun omgeving hebben gehad.

Nu hoef je natuurlijk niet direct een opleiding te volgen en een coach of hypnotherapeut te worden om meer diepgang in je leven te krijgen.

Je kunt ook kijken naar vrijwilligerswerk. In bejaardenhuizen en ziekenhuizen zijn vaak mensen te vinden die even een kopje thee of koffie rondbrengen naar patiënten en bezoekers. Dit is werk waarmee je het verblijf voor mensen net even een beetje kunt verbeteren.

Dan kun je ook nog helpen in de voedselbank.

Of je kunt in je omgeving kijken naar mensen die hulp nodig hebben of bij wie je eenzaamheid kunt verminderen.

Dan zijn er misschien ook nog scholieren die baat hebben bij jouw kennis en kun je ze helpen met het maken van huiswerk of iets dergelijks.

Ben je meer van de dieren? In dierenasiels zijn ze vaak ook op zoek naar verzorgers om de dieren sociaal te houden.

Dit soort zaken lijken op het eerste gezicht misschien vooral extra werk, maar je krijgt er dus voldoening in plaats van geld voor terug.

Dit zijn misschien zelfs activiteiten die je met je partner of vrienden kunt ondernemen om op die manier ook meer diepgang in je relaties te krijgen.

Niemand om diepgang mee te hebben

Dit is natuurlijk erg jammer. In het onderzoek over gesprekken verdiepen kwam al naar voren dat veel mensen geen diepgang aan durven te gaan met vreemden, terwijl zelfs vreemden hier vaak geen probleem mee hebben.

Dus ook hier geldt dat je jezelf kunt afvragen of je echt niemand hebt voor diepgang of dat je van niemand in je omgeving diepgang verwacht? In dat geval kan hypnose je helpen om te zien welke overtuigingen je hebt en hoe je toch meer diepgang vindt in je relaties of hoe je nieuwe mensen kunt leren kennen om meer diepgang mee te hebben.

Daarnaast kun je ook kijken op plaatsen die betekenisvol zijn en waar jij vrijwilligerswerk kunt doen om gelijkgestemden te vinden die ook meer diepgang in hun leven zoeken.

Wie weet wat je tegenkomt.

Hypnose kan je helpen om meer diepgang in je leven te krijgen door te kijken naar de overtuigingen die jij hebt over jezelf en over andere mensen. Met name werken met je verwachtingen kan hierin een grote rol spelen om toch meer diepgang in je leven te krijgen.

Daarnaast kun je in je relaties werken aan je hechting, zodat jij jezelf meer open durft te stellen en op die manier meer diepgang kunt creëren.

Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe dat hierbij kan helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je gelijk in voor een van onze seminars of opleidingen. Dan vind je in ieder geval al mensen die zich meer willen verdiepen in het ontwikkelen van zichzelf en/of het helpen van andere mensen.

Je gaat direct aan de slag met technieken om jezelf en andere mensen een beter gevoel te geven.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

meer diepgang


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen