Chagrijnig: Waarom word je het en hoe stop je ermee?
Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar wat als je merkt dat je steeds meer erbij loopt alsof je de Grinch bent? Chagrijnig zijn is voor niemand leuk, dus hoe kom je in deze staat en hoe stop je met chagrijnig zijn? In dit blog gaan we er dieper op in en krijg je tips over hoe je kunt omgaan met iemand die chagrijnig is.
Chagrijnig zijn
Chagrijnig is eigenlijk een verbasterd Frans woord dat verwijst naar korzeligheid en verdriet. Mensen die als chagrijnig gezien worden zien zaken vaak negatief in en vinden niets leuk. Als je chagrijnig bent heb je een slecht humeur waardoor je ook rotopmerkingen gaat maken. Je kunt je slechte humeur dan slecht voor je houden[1].
Je bent dan dus snel geïrriteerd.
Je bent bovendien niet de enige die hier last van heeft. Ongeveer drie procent van alle mensen heeft vaak last van chagrijnigheid[2].
Het is een heel onhandig humeur om te hebben, want je maakt eerder vijanden dan vrienden wanneer je chagrijnig bent. Als je samenleeft met andere mensen kan het daarom belangrijk zijn om iets aan je chagrijnigheid te doen, omdat het ook invloed heeft op de mensen in je omgeving. Je hebt er niet alleen jezelf mee. Je kunt namelijk ook heel kwaad en agressief worden door de chagrijnigheid.
Chagrijnigheid: Waar komt het vandaan?
Chagrijnigheid wordt ook wel de leeftijd blues genoemd, hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je last krijgt van chagrijnigheid[3].
Er is zelfs een verband gevonden tussen vijandigheid en kwaadheid met hart- en vaatziekten[4].
Daarnaast is er een verband tussen angst en depressieve gevoelens en chagrijnigheid.
Het is ook een symptoom van ODD (opposition defiant disorder) je hebt dan altijd opstandig gedrag.
Ook is het in enige mate erfelijk. Als een van je ouders dus last had van chagrijnigheid, is er een kleine kans dat jij er last van kunt krijgen door de genen die je hebt.
Als je moeder last had van een depressie is de kans groter dat je meer last hebt van chagrijnigheid. Daarnaast is het slecht reageren van ouders op de zorgbehoefte van kinderen ook een factor die kan meespelen. Een vijandige manier van ouderschap of opvoeden helpt ook niet (bron 2).
Chagrijnigheid heeft invloed op de hersenen. In de hersenen van jongeren die vaak chagrijnig zijn is te zien dat de amygdala, striatum en frontale regio er anders uitziet dan de hersens van jongeren die geen last hebben van chagrijnigheid[5].
Een chagrijnige bui wordt vaak veroorzaakt doordat je een heftige reactie hebt, iets wat een negatieve emotie bij je triggert. Hierdoor word je kwaad en agressief. Kwader en agressiever dan logisch is voor de situatie. Dit kan gaan over een opmerking die iemand tegen je maakt of iets waarover je het oneens bent met iemand anders, maar het is niet een heel belangrijk iets om het over eens te zijn.
Die kwaadheid is een negatieve emotie, die tegelijkertijd motiveert om actie te ondernemen (want je wilt van dat gevoel af).
Frustratie is vaak ook iets wat ontstaat, omdat je iets doet voor een beloning en die niet krijgt, of omdat je iets niet doet vanwege een mogelijke straf en alsnog die straf krijgt. Dit kan dan ook chagrijnigheid prikkelen.
Chagrijnigheid verminderen
Chagrijnigheid verminderen kan met hypnose door een aantal strategieën toe te passen. Aan de ene kant kun je kijken naar overtuigingen over beloningen en dergelijke om te zien waarom je geïrriteerd raakt als een bepaalde reactie in je omgeving uit blijft.
Zo kun je kijken naar het moment waarop je voor het eerst door een bepaalde gebeurtenis super chagrijnig werd. Dit is vaak het moment waarop een overtuiging die voor de chagrijnigheid zorgt is ontstaan. Vervolgens kun je iets doen met dat moment waardoor je dat gevoel loskoppelt van de gebeurtenis.
Een andere techniek is dat je juist mentaal gaat oefenen om anders te reageren in bepaalde situaties dan door chagrijnig te worden. Hiervoor kan ook het ankeren van een goed gevoel van belang zijn, zodat als je merkt dat je chagrijnig wordt, je dit snel met een beweging kunt transformeren naar een positiever gevoel.
Dan kunnen er ook nog hele duidelijke redenen zijn waarom iemand chagrijnig is en waarvoor andere oplossingen zijn.
Chagrijnig na stoppen met roken
Stoppen met roken is absoluut een van de gezondste beslissingen die je kunt nemen, alleen die effecten merk je niet direct. Dus je doet iets voor een beloning, namelijk je gezondheid, maar dit is niet direct merkbaar.
Wat wel merkbaar is zijn de ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken en hier hoort onder andere chagrijnigheid bij. Deze ontwenningsverschijnselen dalen ontzettend na de eerste week dat je gestopt bent met roken en in de periode daarna nog ietsje.
Als je stopt met roken zonder hulp van hypnose kun je rekening houden met de volgende ontwenningsverschijnselen:
- Chagrijnigheid
- Slaperigheid
- Duizeligheid
- Kuchen
- Gespannen gevoel in de borst
- Gevoel dat je toch wel heel graag wilt roken[6].
Gelukkig kun je ook stoppen met roken met behulp van hypnose en tijdens zo’n sessie kun je suggesties krijgen waardoor je minder last krijgt van ontwenningsverschijnselen zoals chagrijnigheid[7].
Chagrijnigheid en de menstruatie
Bij veel mensen is er een idee dat vrouwen voor of tijdens de menstruatie chagrijniger zijn dan anders. Dit is onderzocht en uit dit onderzoek blijkt dat mannen dit vooral denken over hun moeder en de invloed van de menstruatie op hun gedrag, maar dat vrouwen dit niet herkennen bij hun moeder. Hooguit gezwollenheid[8].
Dit is dus meer in het algemeen, maar er zijn vrouwen die last hebben van PMS, pre-menstrual syndrome) en dan is chagrijnigheid een van de symptomen waar vrouwen voor de daadwerkelijke ongesteldheid last van kunnen hebben.
Andere symptomen zijn:
- Woede
- Depressieve gevoelens
- Veel huilen of huilerig zijn
- Angst
- Spanning
- Stemmingswisselingen
- Niet goed kunnen concentreren
- Verwarring
- Vergeetachtigheid
- Rusteloosheid
- Eenzaamheid
- Lager zelfvertrouwen
Een manier om minder last te hebben van PMS en de bijbehorende chagrijnigheid zijn aanpassingen in het dieet, minder zout en cafeïne nemen, meer bewegen, een dagboek bijhouden, en stress verminderen[9].
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat hypnotherapie ontzettend goed kan helpen om PMS-symptomen te verminderen. Dit kan doordat hypnose je overtuigingen kan veranderen, waardoor je het bijvoorbeeld eenvoudiger vindt om je levensstijl te veranderen en om gewoon minder snel een reden te hebben om chagrijnig te worden, ondanks je hormonen[10].
Hoe ga je om met iemand die chagrijnig is?
Leef je samen met iemand die vaak chagrijnig is, of is het een collega van je? Dan zijn er een aantal manieren om met deze chagrijnigheid om te gaan.
In eerste instantie kun je aangeven dat je een gesprek wilt. Tijdens dit gesprek kun je opmerken dat de persoon al best lang last heeft van chagrijnigheid. Misschien heeft hij/zij het zelf niet eens door. Geef aan dat je je ongerust maakt over hoe lang hij/zij al chagrijnig is en dat hij/zij continu op je reageert alsof je super irritant bent.
Geef ook aan welke invloed de chagrijnigheid op jou heeft. Als je bijvoorbeeld een hele normale vraag stelt, zoals “Hoe was je dag?” is een snauw als antwoord niet echt logisch.
Je kunt ook samen een paar oefeningen doen en dan help je de persoon om minder chagrijnig te zijn.
Door bijvoorbeeld een dankbaarheidsoefening te doen zorg je vaak al voor een beter humeur. Noem bijvoorbeeld zes dingen van je dag op waar je dankbaar voor bent en laat de chagrijnige persoon dit ook doen.
Je kunt ook de persoon helpen met mindfulness meditatie. Als je daar een beetje training in hebt gehad kun je een soort “stem” zijn tijdens de meditatie om de persoon te helpen ontspannen en om gedachten los te laten. Een beetje training in hypnose kan hier al voldoende voor zijn.
Ook kun je een spelletje maken van negatieve gedachten en hoe je die kunt herkaderen, ofwel omdenken. Dit kan mensen ook helpen om net even wat minder negatief te denken. Een probleem kan door het omdenken opeens een kans worden en dat geeft al een veel lichter gevoel.
Iemand meekrijgen met dit soort oefeningen is niet altijd eenvoudig. Vooral als iemand dit nog nooit heeft gedaan kan het best lastig voelen. Je mindset veranderen, want dat is waarmee je bezig bent, is toch iets wat ook hard werken voor het brein is.
Als je kennis hebt van hypnose en bepaalde hypnotherapie technieken kun je jezelf en andere mensen helpen om zich beter te voelen en om minder last te hebben van chagrijnigheid.
Wil je meer weten over hypnose en hoe dit werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. Dan leer je direct hypnosetechnieken die je kunt gebruiken voor jezelf en anderen. Als je terugkomt van het seminar kun je tenminste iemand anders een goed gevoel geven.
De opleidingen worden klassikaal of live online gegeven. Meld je aan voor een opleidingsvorm die bij je past.
Pin ook deze infographic als geheugensteuntje:
Bronnen:
[1] https://onzetaal.nl/taalloket/chagrijnig-sacherijnig#:~:text=Chagrijnig%2Fsacherijnig%20betekent%20'ontevreden',Sacherijnig%20is%20informeler%20dan%20chagrijnig.
[3] https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/abs/irritability-definition-assessment-and-associated-factors/2FC91956061FE8DCB9CD59E1A9875E9C
[4] https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=+Cardiovascular+aging%3A+genes%2C+gender+and+grumpiness&btnG=
[7] https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=c6e38afc8fb21d1a89557b4259ab888e8d383d88