Medisch onverklaarbare klachten: Mogelijke oorzaken en wat te doen

Medisch onverklaarbare klachten zijn super vermoeiend om te hebben. Je hebt een duidelijke klacht, zoals pijn die maar niet weggaat, maar artsen kunnen niets vinden. Bloedtesten laten niets zien, echo’s en scans ook niet. Je moet ermee leren leven, maar hoe doe je dat?

Het vervelende aan onverklaarbare klachten is dat je je op deze klachten kunt gaan focussen waardoor ze steeds erger worden. Iets valt je bijvoorbeeld een keer op, en doordat je je daarna erop focust merk je dat je klachten steeds erger worden[1].

Ergens is er dus een mentaal proces aan de hand, waardoor de klachten erger worden terwijl dat niet zo hoeft te zijn.

Ander onderzoek geeft aan dat onverklaarbare klachten komen door een verontrust onderbewuste en je gedrag[2].

Onverklaarbare pijnklachten en je mentale gezondheid

Onderzoek laat zien dat mensen met chronische pijn, die niet verklaard kan worden, ook last kunnen hebben van mentale problemen. Zo kun je ongemerkt last hebben van een depressie of andere stemmingsstoornis. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen[3].

Hoe kan dit nu? Het kan zijn dat je door omstandigheden in je leven het lastig vindt om je eigen  emoties en stemmingen te herkennen. Toch zal je onderbewuste je bewuste een seintje willen geven dat er iets niet goed is en dat je iets in je leven moet veranderen. Dit seintje kan dan onverklaarbare pijn zijn.

In het onderzoek waarbij deze samenhang naar boven kwam hadden mensen last van chronische nek-, hoofd-, rug-, gewrichts-, en/of ledematenpijn die langer duurde dan zes weken.

Behandeling van onverklaarbare klachten

Als klachten niet verklaard kunnen worden en je niet reageert op medicatie die soms toch nog uitgeprobeerd wordt, is de behandeling vaak van meer mentale aard. Zo kan er cognitieve gedragstherapie gegeven worden om je te helpen om te gaan met je pijnklachten of andere onverklaarbare klachten.

Daarnaast worden meditatie en hypnotherapie aanbevolen om onverklaarbare klachten te behandelen[4].

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in Sri Lanka blijkt dat cognitieve gedragstherapie ook helpt tegen dit soort klachten[5].

Ook kun je onverklaarbare klachten krijgen, terwijl je een andere wel verklaarbare ziekte hebt. Mensen met kanker kunnen bijvoorbeeld last krijgen van duizeligheid, doordat de stress die ze door de ziekte krijgen voor veel nekspanning zorgt. In een onderzoek waarbij de ene groep kankerpatiënten die last had van onverklaarbare duizeligheid werd vergeleken met een andere groep met dezelfde klachten, kwam naar voren dat de groep die hypnotherapie kreeg om zich meer bewust te zijn van de spanning in hun lichaam en dit vervolgens te ontspannen, statistisch verantwoord vaker niet meer duizelig waren[6][6].

Visualisaties kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het behandelen van onverklaarbare klachten. Bij pijn kun je bijvoorbeeld het gevoel hebben dat zenuwen, pezen of spieren in de knoop zitten. Door te visualiseren hoe dit allemaal ontwart en weer netjes in je lichaam ligt, kun je al veel doen om de pijn te verminderen.

Dit soort suggesties kunnen ervoor zorgen dat je jouw klachten heel anders gaat ervaren of dat ze zelfs weggaan[7].

Ook ontspanning is belangrijk om je weer minder gevoelig te maken voor de onverklaarbare klachten. Juist doordat je met ontspanning je bewuste even afleidt van dat gevoel zodat het er niet meer super op gefocust is (bron 4). Je kunt bijvoorbeeld via een geleide visualisatie een progressieve spierontspanning uitvoeren. Doordat je je dan focust op de stem van de hypnotiseur en welk deel van je lichaam je moet aanspannen en ontspannen ben je even helemaal niet met de klachten bezig.

Neurologische onverklaarbare klachten

Ook als je verder geen ziekte hebt, maar last hebt van schijnbaar neurologische klachten waar artsen niets voor kunnen vinden kan hypnotherapie goed helpen om deze klachten op te lossen. Onderzoek laat ook nog eens zien dat mensen met dit soort klachten sneller in hypnose komen dan mensen zonder deze klachten[8].

Denk dan aan klachten als onverklaarbare duizeligheid, onverklaarbare verlamdheid, niet goed kunnen voelen/verdoofd zijn zonder duidelijke oorzaak, onverklaarbare blindheid, onverklaarbare doofheid en onverklaarbare toevallen.

Bij neurologische onverklaarbare klachten is het altijd slim om even na te gaan welk voordeel deze klacht je oplevert. De meeste mensen doen dingen om zichzelf te helpen en niet om zichzelf in de problemen te brengen.

In een casestudy naar een man die last had van onverklaarbare neurologische problemen beletten die problemen hem om weer terug naar zijn werk te gaan. Daar was dus iets mis en vervolgens is hypnotherapie toegepast om zijn emoties over zijn werk te onderzoeken. In zijn geval had hij last van een intern conflict over een promotie die hij zou ontvangen over zijn werk.

Mogelijk kreeg hij een beetje last van het  oplichterssyndroom.

Door dit soort interne conflicten op te lossen over wat de klacht je oplevert (even niet naar je werk hoeven en die “ problemen” oplossen), doet dan vaak meer voor mensen dan het verminderen van stress en ontspanningsoefeningen (bron 4).

Het hoeft niet altijd een neurologisch-achtige klacht te zijn waarbij er een intern conflict opgelost moet worden. Een andere casestudy laat een man zien die na het eten moet braken, maar waarbij dit niet ligt aan het willen hebben van een ideaal gewicht, zoals bij anorexia, maar iets anders. Het begon namelijk nadat zijn zoon was overleden die op dat moment op een motor voor hem reed (terwijl hij autoreed). Hij vond het lastig om met de emoties van het verlies van zijn zoon om te gaan. Hij had last van woede, angst- en schuldgevoelens door de dood van zijn zoon. Ook in dit onderzoek was het oplossen van het interne conflict van belang om het onverklaarbare braken op te lossen[9].

Interne conflicten oplossen om onverklaarbare klachten op te lossen

Als je dus iets moet doen, maar als je dat om de een of andere reden niet wilt doen en je kunt dat niet zeggen, dan kun je onderbewuste je onverklaarbare klachten geven. Op die manier hoef je datgene wat je niet wilt doen, niet te doen.

Alleen dat is geen handige oplossing voor de lange termijn.

Een hypnotherapeut kan dan helpen om dit soort interne conflicten op te lossen, zodat je of toch kunt zeggen wat je moet zeggen ondanks de consequenties of zodat je kunt doen wat je moet doen, maar zodat je er wel een goed gevoel over hebt.

In eerste instantie kun je bedenken wat de betekenis is van je onverklaarbare klacht[10]. Wat wil je lichaam jou vertellen? Hoe gaat het met je leven en moet je daar ergens actie ondernemen?

Waarom is iets zo lastig dat je lichaam eerder ziek lijkt te worden, dan dat je er zelf iets van kunt zeggen?

Het antwoord op die laatste vraag ligt in de overtuigingen die je hebt over jezelf, het leven en hoe je denkt dat je hoort te functioneren in de wereld.

Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen welke overtuigingen sommige problemen veroorzaken, zoals wanneer je op het werk met iets niet goed kunt omgaan en dan maar “ziek” wordt.

Tijdens zo’n regressie kom je vaak uit bij een moment uit je kindertijd, omdat dat het moment is waarop je bepaalt wat de “regels” van de wereld blijkbaar zijn. Soms kun je door omstandigheden overtuigingen krijgen die je op de lange termijn niet helpen en met regressie kun je erachter komen wanneer zoiets ontstond.

Vervolgens kun je in gedachten dit moment repareren waardoor de belemmerende overtuiging wordt weggenomen[11]. Dan kun je bijvoorbeeld wel op je werk je grenzen aangeven, of juist vol vertrouwen je promotie aangaan.

Een andere techniek die kan helpen is dat je kunt visualiseren hoe je het gesprek met iemand aangaat. Je kunt op die manier bijvoorbeeld bepaalde zaken uitpraten met mensen die om de een of andere reden niet meer in je leven zijn. Want je brein kan het verschil tussen de realiteit en jouw visualisatie niet goed zien. Dus zelfs als je op die manier nog even het laatste woord hebt kan dit voor opluchting zorgen.

Ideaal als je toch nog even wat had willen zeggen, maar het er in de werkelijkheid niet van gekomen is.

Als belemmeringen weggenomen zijn kan een hypnotherapeut je ook op weg helpen met de rest van je leven. Met het opbouwen van je zelfvertrouwen of met post-hypnotische suggesties die van invloed zijn op je mindset, bijvoorbeeld tijdens je werk of wanneer je met vrienden en familie bent.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Als je klaar bent met deze hypnosesessie gaat je leven gewoon verder, maar je zult merken dat alles makkelijker gaat. Dat je jouw emoties op een passende manier kunt uiten en dat je banden met vrienden en familie beter worden. Zelfs je collegialiteit wordt beter en over een paar maanden bedenk je je dat alles eigenlijk wel heel vloeiend verloopt en dat je geen onverklaarbare gezondheidsklachten hebt.”

Dit is slechts een voorbeeld, afhankelijk van jouw problemen en doelen kan een hypnotherapeut je een andere posthypnotische suggestie meegeven.

Wil je meer weten over hypnose en wat dit voor jou of andere kan doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars en opleidingen. Ideaal als je jezelf en andere mensen een beter gevoel wilt geven.

Heb je juist hulp nodig met onverklaarbare klachten? Ga dan naar bestetherapeut.nl

Bronnen: