Hoe troost je iemand? Iemand met verdriet helpen
Hoe troost je iemand? Iemand met verdriet helpen
18 oktober 2022 
6 min. leestijd

Hoe troost je iemand? Iemand met verdriet helpen

Als iemand in je omgeving verdrietig is, dan wil je die persoon troosten, zodat hij of zij weer blij wordt. Maar hoe troost je iemand eigenlijk? Troosten kan op allerlei momenten in je leven nodig zijn. Je troost bijvoorbeeld een kind als dat gevallen is, je troost een vriend of vriendin als die zijn/haar huisdier heeft verloren en je troost mensen als zij een dierbare zijn verloren. 

Soms kan het ook onderdeel zijn van je werk om iemand te troosten. Zoals wanneer je in het ziekenhuis werkt en mensen moeten leren leven met het verlies van hun gezondheid. 

Er zijn allerlei momenten en manieren om iemand te troosten. Hoe het allemaal werkt, daar kom je in dit blog achter. 

Manieren om iemand te troosten

Als je iemand wilt troosten kan dit op meerdere manieren. Je zou zeggen dat troosten erom gaat dat iemand die niet blij is, weer iemand wordt die bij is doordat je die persoon troost, maar dat hoeft niet zo te zijn. Iemand troosten betekent ook iemand de ruimte geven om zichzelf te zijn en verdriet op zijn/haar manier te ervaren. Je laat die persoon dan eigenlijk zien dat het oké is om verdriet te hebben en om te rouwen, zelfs als dit niet op een hele rustige manier gaat.


Je accepteert dan als het ware de manier waarop iemand met zijn/haar verdriet omgaat en dat de persoon verdriet heeft[1].


Als iemand met verdriet wil praten over het verdriet is luisteren vaak al een goede manier om troost te bieden. Empathie uiten voor de gevoelens kan al veel doen om opluchting te geven[2]

Daarnaast is vaak ook een beetje cultureel bepaalt hoe je omgaat met verdriet en wat voor troost-acties daarbij horen[3].

Wat je vaak doet bij volwassenen is aangeven dat een probleem erger had kunnen zijn. Vanaf ongeveer twaalf jaar leer je dat dit een manier is om mensen te troosten en hoor je dit ook vaker als je een probleem hebt waar je verdrietig van kunt worden[4].

Iemand troosten heeft ook effect op jou

Iemand aanraken bij troosten kan ook veel effect hebben op de persoon die de ander aanraakt. Zo is bij romantische partners de breinactiviteit gemeten als de man de hand van de vrouw aanraakt terwijl ze een pijnstimulans krijgt. Die troostende aanraking verandert de breingolven die gaan over het controleren van beweging bij de man en zorgen voor meer empathie bij pijn[5]

Wanneer troost je iemand?

Iemand troosten kan op veel momenten nodig zijn. Mensen met Alzheimer en dementie hebben bijvoorbeeld veel troost nodig, omdat ze zich vaak nergens meer thuis voelen; ook niet meer in hun eigen huis. Dat is natuurlijk een vreselijke toestand en dan kan zorg met troost erin veel doen om alsnog bij te kunnen komen van de nare gevoelens die Alzheimer en dementie kunnen geven[6].

Een ander moment waarop mensen vaak getroost worden is bijvoorbeeld in de palliatieve zorg. Als een zuster dit goed aanpakt kan dit de patiënt het gevoel geven dat hij/zij betekenisvol kan leven en waardig kan sterven[7].

Maar dat zijn de wat grotere problemen waarbij troost nodig is. Gedurende het hele leven kan het wel eens nodig zijn om getroost te worden of om iemand te troosten. Kinderen troost je bijvoorbeeld als ze last hebben van pijn, kwaadheid[8] of angst[9] en zo geldt het ook bij volwassenen. 


Meestal geven volwassenen het aan als ze troost nodig hebben. 


Hoe je dan iemand gaat troosten hangt af van het doel van de persoon met een probleem waarvoor hij troost nodig heeft. Iemand is bijvoorbeeld verdrietig of heeft iets meegemaakt waardoor hij van slag is. Dit wordt aan je verteld. In eerste plaats is het dan belangrijk om goed te luisteren, want door te luisteren kun je onder andere achterhalen wat nu het doel is van het vertellen.

Is het doel gewoon even om alle gedachten eruit te gooien, zodat hij er niet meer mee zit?

Is het doel het vinden van een oplossing voor een probleem?

Dus is het nu handig om compassie te geven of zelfs advies? Om die keuze te kunnen maken is het eerst belangrijk om te luisteren. Als je vervolgens de juiste reactie weet te geven zijn de sprekers, de mensen die troost nodig hebben, vaak ook meer tevreden[10].

Wat ook interessant is, is dat een kind vaak eerst boos wordt en daarna pas verdrietig. Als je als volwassen persoon veel last hebt van onverklaarbaar verdriet is het vaak van belang om dat moment in die kindertijd te vinden om dit verdriet weg te nemen. Om dus op een goede manier troost te kunnen bieden[11].

Dit is bijvoorbeeld waarom een lastige jeugd kan zorgen voor depressieve klachten en angsten. 

Een man troosten

Ja, hier heb ik even een apart kopje voor, want hier wordt op gezocht in Google. Dat zegt eigenlijk heel veel, want mannen zijn net mensen. Die kun je net zo troosten als dat je vrouwen en kinderen troost.

Ook voor mannen die getroost moeten worden, geldt dat je naar ze luistert om te bepalen of ze behoefte hebben aan slechts een luisterend oor en empathie of dat ze advies willen over hoe met een probleem om te gaan. 

Hypnose en iemand troosten

Als je iemand troost door bijvoorbeeld te zeggen dat het erger had kunnen zijn ben je ergens al bezig met het hypnotiseren van iemand. Wat je dan zegt, is namelijk een suggestie over wat had kunnen zijn en daarmee kun je de mindset van de persoon met verdriet beïnvloeden, waardoor diegene de situatie op een andere manier bekijkt en daardoor minder sip wordt. 

Bij veel problemen waar hypnose mensen mee helpt, komt ook enige mate van troost kijken. Troosten is vaak ook luisteren en dat is zeker iets wat je doet als je bijvoorbeeld mensen helpt met hypnose.

In het voorgesprek begint het eigenlijk al, want daarin kan de persoon vertellen wat zijn klacht is en kun je alvast nagaan welke invloed het probleem op het leven van die persoon heeft. Je kunt ook bekijken welke mogelijke oorzaken hij denkt dat er zijn die het probleem ooit hebben veroorzaakt. Vervolgens kun je suggesties geven om het probleem te herkaderen, wat helpt om anders naar het probleem te kijken. Zoals gezegd is een herkadering die je kunt gebruiken: “Het had altijd erger gekund.” 

Soms is er meer nodig, zoals wanneer verdriet komt door iets uit de jeugd; iets wat op het eerste gezicht onverklaarbaar verdriet kan zijn. In dat geval kun je een regressie toepassen. Met een regressie gaat de persoon in gedachten terug naar het eerste moment waarop dit verdriet er was of dat de overtuiging ontstond die nu voor het verdriet zorgt.


Dit kan dat moment zijn in iemands jeugd waarin hij verdrietig is geworden en waar hij eigenlijk niet meer goed uit is gekomen.


Alleen nu heb je veel meer levenservaring dan toen en dat betekent dat je die herinnering opnieuw kunt bekijken en de herinnering daarmee op een andere manier kunt opslaan in je onderbewuste. 

Dat alleen al kan veel opluchting geven.

Maar soms kan er meer nodig zijn, zoals het gesprek aangaan met het innerlijke kind dat nog steeds verdrietig, boos en/of angstig is door die gebeurtenis. In dit gesprek help je het innerlijke kind om voorbij dat moment te stappen en om mee te groeien met de persoon die je wilt troosten. Door het innerlijke kind te helpen, help je om het verdriet een plaats te geven en om het los te kunnen laten. 

Als je dan advies hebt gegeven of iets hebt kunnen loslaten kan het handig zijn om het ego te versterken, zodat iemand weer vol goede moed verder kan met zijn of haar leven. 

Dit kan door de persoon die getroost is suggesties te laten herhalen als:


“Ik kan alles.”



“Ik ben goed genoeg.”



“Ik kan goede beslissingen maken.”


Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van het probleem waar verdriet om is ontstaan en het advies dat is gegeven kun je andere suggesties geven om het ego weer op te bouwen. 

Iemand troosten doe je dus vooral door naar ze te luisteren en door eventueel het probleem waardoor verdriet is ontstaan te herkaderen. Daarnaast kun je ook kijken of iemand advies wil of niet. 

Hypnose kan helpen om onverklaarbaar verdriet te achterhalen en los te laten.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

iemand troosten


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen