Coke verslaving overwinnen met hypnose
12 april 2024 
6 min. leestijd

Coke verslaving overwinnen met hypnose

Onlangs had ik een blog geschreven over hypnose in de verslavingszorg. Tijdens het schrijven van dat blog kwam ik een heel interessant onderzoek tegen van een vrouw die met zelfhypnose opnames om te stoppen met roken juist was gestopt met haar coke verslaving. Een verslaving die haar honderden dollars per dag kostte. Dus daar ging wel wat door haar neusje.

Het mooiste was, dat het haar in vier maanden lukte met zelfhypnose, met oefeningen om te stoppen met roken, juist te stoppen met de coke.

Reden genoeg dus om me nog even verder te verdiepen in wat hypnose nu specifiek kan doen voor mensen met een cokeverslaving.

Symptomen coke verslaving

Hoe weet je nu of je een coke verslaving hebt en dat het nu toch echt tijd is om te stoppen? In het geval van de vrouw was het financieel in ieder geval een te grote strop geworden.

Voor de meeste verslavingen geldt ook dat die problematisch zijn, omdat de verslaving zo sterk is dat je erdoor in financiële problemen komt en doordat je gedragsproblemen krijgt.

Als je van coke snuiven overstapt naar basen, omdat dat betaalbaarder is, dan kun je zeker weten stellen dat je een probleem hebt.

Als je vrouw je het huis uitschopt en jij opeens in een pand vol ongure personen zit, omdat die de coke hebben, dan kun je 1000% stellen dat je een probleem hebt.

Als je het contact met je vrienden kwijtraakt, omdat die niet meer met je kunnen levelen, omdat ze gewoon met hele andere dingen in het leven bezig zijn dan jij. Dan kun je wel stellen dat je een probleem hebt.

Andere signalen dat je een probleem hebt kan zijn dat je lichamelijke klachten krijgt die je triggeren om coke te gebruiken. Misselijkheid, braken, zweten, trillen en nervositeit kunnen signalen voor je zijn geworden om te gaan snuiven[1]. Je hebt dan een afhankelijkheid.

Wanneer je coke gebruikt kan dit allerlei effecten hebben die je leven ook niet beter maken. Het is een “upper” dat betekent dat het je energie geeft, maar die energie is niet altijd positief.

Hoofdpijn en epileptische aanvallen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van coke gebruik[2].

Zo kun je geagiteerd raken (opgefokt), paranoia, het kan zelfs leiden tot hallucinaties, je kunt wanen krijgen (ideeën over de wereld of anderen die niet kloppen), gewelddadig worden, gedachten aan zelfmoord en zelfs aan moord krijgen door coke gebruik. Dit kan zelfs erger worden als je naast het cokegebruik andere mentale problemen hebt, zoals angsten en depressieve klachten.

Of als je coke in de vorm van “crack” gebruikt.

Mensen die zelfmoord plegen kunnen zelfs ongeveer 1 op de 5 keer gelinkt worden aan het gebruik van coke[3].

Lichamelijke afkickverschijnselen coke

Bij het afkicken van coke heb je zowel lichamelijke als mentale afkickverschijnselen. Lichamelijk gezien kun je last krijgen van:

  1. Meer honger
  2. Trillen[4]
  3. Hyper slapeloosheid
  4. Vermoeidheid
  5. Psychomotorische agitatie.

Die psychomotorische agitatie is een combinatie van mentale agitatie met beweging. Je kunt dan last hebben van agitatie, hallucinaties en paranoia in combinatie met bewegelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld niet stilzitten, gaat rennen, springen, jezelf zelfs verstoppen, trillen of kunt zelfs last hebben van epileptische aanvallen.

Hiermee komen we ook op de mentale afkickverschijnselen. Levendige nachtmerries zijn bijvoorbeeld ook een afkickverschijnsel als je stopt met coke.

Ook kun je last krijgen van depressieve symptomen.

De hoeveelheid coke die je hebt gebruikt zegt niets over de afkickverschijnselen die je krijgt. Het is juist: hoe “higher” je je voelt door de coke, hoe meer last van afkickverschijnselen je kunt krijgen[5].

Hulp bij stoppen met coke

Als je wilt stoppen met coke is het belangrijk om dit in overleg met je arts te doen, omdat je er fysiek aan verslaafd kunt raken. Het kan zijn dat je een tijdje medicatie krijgt om de lichamelijke effecten te verzachten en het stoppen met cocaïne te vergemakkelijken.

Het risico bestaat wel dat je dan weer afhankelijk raakt van de medicijnen.

Psychosociale behandelingen bestaan vaak uit cognitieve gedragstherapie en motiverende interviews[6].

Daarnaast kan hypnotherapie dus ook gebruikt worden[7]. Hypnotherapie kan namelijk het onderliggende probleem waardoor iemand grijpt naar coke oplossen. Dit wordt gedaan met “magie” en een vriendelijke vorm van “autoriteit”[8].

Onderzoek laat ook zien dat drugsverslaafden van stimulerende middelen, zoals coke, groepshypnose kunnen gebruiken om te voorkomen dat ze een terugval krijgen, hun impulsiviteit te verminderen, en om minder “zin” te hebben in de drugs[9].

Een casestudy (en ervaringen van onze hypnotherapeuten) laat zien dat regressie, het onderbreken van patronen en symboliek tijdens hypnotherapie helpt om te stoppen met drugs en om in ieder geval het eerste half jaar geen terugval te hebben[10].

Wat te verwachten als je in hypnose gaat?

Als je dus last hebt van een coke verslaving kan hypnotherapie goed helpen. In wezen is hypnotherapie niet heel anders dan normale psychotherapie, maar er is een verschil. Je doet namelijk je ogen dicht en gaat in hypnose.

Daarnaast kun je soms dus oefeningen doen die net even wat anders zijn dan herinneringen ophalen en daar nu met je volwassen zelf je gedachten over laten gaan.

Als je naar een hypnotherapeut gaat word je eerst uitgelegd wat hypnose is en wat je kunt verwachten. Misvattingen zoals dat je je niets meer herinnert, worden dan rechtgezet.

Pas nadat je toestemming geeft, word je in hypnose gebracht. Er zijn allerlei manieren om dit te doen. De hypnotherapeut zal een inschatting maken van welke inductie het beste bij je past.

Meestal wordt de hypnose verdiept door je ontspanning te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld gestimuleerd worden met het visualiseren van een veilige plaats waar jij je helemaal goed en ontspannen voelt. De hypnotherapeut helpt je hiermee.

Nare gevoelens koppelen

Vervolgens worden de technieken toegepast die je helpen om te stoppen met coke. Zo kunnen er nare gevoelens, zoals misselijkheid, worden gekoppeld aan het gebruik van coke zodat je veel minder “zin” hebt om coke te gebruiken.

Patroon doorbreken

Of je kunt je patroon van cokegebruik helemaal door elkaar gooien. De kans is groot dat je een soort ritueel hebt ontwikkeld met de drugs. Er is een bepaalde trigger en dan doorloop je een aantal stappen voordat je je eerste lijntje opsnuift.

Die stappen in gedachten door elkaar zetten kan je ook al helpen om in je dagelijks leven het “ritueel” niet meer te voltooien. De stappen voelen dan namelijk niet meer logisch. Hierdoor kun je het patroon op tijd doorbreken, zodat je dus van de coke af kunt blijven.

Onderliggende oorzaak vinden en veranderen

Bij het Hypnose Instituut Nederland gaan we er altijd vanuit dat je iets doet omdat het je een voordeel oplevert, of ten minste heeft opgeleverd. De coke was dus ooit een oplossing voor iets. Misschien is dat nu niet meer het geval, maar ooit was het wel zo.

Met regressie kunnen we achterhalen wat nu eigenlijk het voordeel van de coke was. Welke overtuigingen zorgden er bijvoorbeeld voor dat je coke ging gebruiken om je goed te voelen.

Misschien heb je met coke geprobeerd om een bepaald gevoel weg te nemen. Met regressie kun je teruggaan naar het eerst moment waarop je dat “nare gevoel” kreeg. Dit is namelijk vaak een moment waarop een belemmerende overtuiging is ontstaan.

Meestal is dit een moment uit je kindertijd, omdat dat de periode van je leven is waarin je bepaalt hoe de wereld werkt en hoe jij daarin “hoort”  te functioneren.

Over het algemeen evalueren we dit soort overtuigingen niet en dus blijven ze in je onderbewuste lekker actief.

Met regressie kun je zo’n overtuiging juist repareren[11]. Dit kan bijvoorbeeld door er met je huidige volwassen kennis nog eens naar te kijken, zoals je ook doet in normale therapie.

Dit kan in sommige gevallen al genoeg zijn.

Innerlijk kind

Maar er kunnen ook andere dingen nodig zijn. Zoals het moment veranderen in gedachten. Als iemand je wat heeft aangedaan kun je bijvoorbeeld in gedachten wraak nemen.

Of je kunt met je innerlijke kind het gesprek aangaan met die persoon om te zien waar bepaalde problemen nu vandaan kwamen. Om begrip te krijgen over de situatie en om die persoon te vergeven. Dit betekent niet dat het goed is wat die persoon heeft gedaan. Het betekent dat je het afsluit, zodat je zonder die nare gevoelens verder kunt leven.

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen helpt een hypnotherapeut je met de stappen die je dan kunt zetten.

Als er wat is opgelost en je het idee hebt dat je weer verder kunt - of ten minste verder tot de volgende hypnosesessie - word je weer uit hypnose gehaald. De therapeut zorgt ervoor dat jij je weer helder en frist voelt.

Ook kun je huiswerk meekrijgen in de vorm van zelfhypnose om de effecten van de therapie vast te houden of te versterken.

Stoppen met coke met hypnose

Als hypnotherapeut kun je mensen dus helpen om te stoppen met coke. Net als bij veel andere problemen worden hier vaak 3 sessies voor gebruikt, maar in ernstige gevallen kan het een paar extra sessies moeite kosten om de persoon te helpen om trauma’s en andere oorzaken voor de cokeverslaving te overwinnen.

In eerste instantie voer je een verkenningsgesprek met elkaar. In dit gesprek kan de verslaafde vertellen over de verslaving, het effect op het leven en wat hij denkt wat de oorzaak is van de verslaving.

Dit geeft je handvatten die je kunt gebruiken om te bepalen met welke technieken je de persoon het beste kunt helpen.

Hypnose leren

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en jezelf ontwikkelen of juist andere mensen helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen