Waanideeën: kom uit je hypnose
Waanideeën: kom uit je hypnose
30 december 2020 
in Angst
6 min. leestijd

Waanideeën: kom uit je hypnose

Ik moet altijd een beetje lachen als mensen zeggen dat ze niet geloven in hypnose. Want iedereen zit in zijn eigen hypnose. Iedereen heeft in meer of mindere mate last van waanideeën. Dit is ook waarom iedereen de realiteit net even anders kan interpreteren.

Ik ken bijvoorbeeld niemand die “uit hypnose” is. Als je geboren wordt nemen we even aan dat je een onbeschreven blad bent. Je weet niets. Wat we zeker weten is dat de eerste 7 à 8 jaar zeer bepalend zijn voor hoe jij je leven ziet, want daar krijg je veel suggesties mee en die zijn uniek voor jou.

Van je vader krijg je suggesties. Van je moeder krijg je suggesties. Van je broertjes of zusjes krijg je ook suggesties. De klas waarin je zit, de leraar die je hebt en de dingen die je meemaakt geven je allerlei suggesties.

En de hypnose die je daardoor krijgt is uniek. Hierdoor heb je ook een unieke persoonlijkheid. Je filtert dan de realiteit op een manier die uniek is voor jou.

Omdat dit dus enigszins kan verschillen van hoe andere mensen dit zien heb je dus misschien enigszins last van waanideeën, maar daar kom je pas achter wanneer je jouw hypnose gaat controleren en dan kun je uit je hypnose komen of uit je waanidee.

Het is daarom fijn dat je kunt omgaan met mensen die enigszins op dezelfde manier hun realiteit filteren. Slechts vijf procent van de mensen doet dit op ongeveer dezelfde manier en heeft ongeveer dezelfde ideeën over de realiteit. Met die mensen voel je een klik.

Maar dan nog ben jij uniek, dankzij de suggesties en ervaringen en dergelijke die jij hebt gehad.

Want stel je voor dat we dat allemaal zouden strippen. Wie ben je dan? Dat is lastig te beantwoorden.

Want elk label wat je jezelf dan geeft leidt af van de werkelijkheid, namelijk dat je het niet weet.

“Ja, ik ben één met alles.”

Ja, dat kan, maar wie ben jij?

Pas dan ben je uit je hypnose.

Daar kan je niet lang in blijven, uit de hypnose, want hoe ga je dan leven?

Als je bijvoorbeeld wilt uitleggen wat je ervaart, dan heb je voor die uitleg je hypnose weer nodig.

Hoe kun je je dan toch bewust worden van je hypnose, van misschien je waanidee?

Je kunt eerst bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: “Wat is nu van mij en wat is niet van mij?”

Dan kom je er vaak achter dat 80 procent niet van jou is. Je hebt misschien hetzelfde loopje als je vader. Dat maakt verder niet uit, maar het is een klein voorbeeld van de hypnose.

Andere dingen, zoals labels “jij bent zo en jij bent zo”, daarvan mag je je afvragen hoe handig die voor je zijn.

Welke ideeën zorgen voor jouw gedrag?

Pleasegedrag was vroeger misschien heel handig om iets te krijgen, maar nu werkt het waarschijnlijk niet meer voor je. Als je je even afvraagt of het nog nuttig is, kun je erachter komen dat het nergens op slaat.

Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen wat bepaald gedrag, zoals pleasegedrag, je nog oplevert.

Wat levert het me op?

Dit kan van alles zijn zoals zekerheid en geld.

Wat vermijd ik erdoor?

Stel je voor dat je ermee zou stoppen, wat zou er dan gebeuren? Met dit antwoord weet je waarvoor je het doet.

Misschien is het niet het beste, maar het levert me wat op of ik vermijd er dit mee.

Of je denkt: “Dit slaat helemaal nergens op, want ik kan mijn zekerheid – of wat dan ook – ook op een andere manier krijgen. Dus waarom zou ik dat doen?”

Van daaruit moet je gaan durven.

Waanideeën loslaten

Je moet durven om het (waan)idee los te laten. Gewoon loslaten klinkt vaak heel simpel. Je denkt ik ga het verleden loslaten, ik ga de oorzaak loslaten, ik ga de schuld loslaten.

Ik ga begrijpen waarom ik het echt doe en ook begrijpen waarom anderen doen wat ze doen.

Op dat moment kun je zeggen dat je gaat pakken wat je graag wilt hebben.

Want wat wil je?

Een nieuwe baan of op die persoon af stappen die je al heel lang leuk vindt. Je wilt die wereldreis maken of het goedmaken met die ene persoon.

Dan doe je dat.

Dan pak je dat.

Het gaat wel eerst om allemaal stappen die je moet zetten. Eerst moet je je bewust worden van wat je ideeën over de werkelijkheid zijn. Je moet je eigen hypnose snappen.

Je moet uit je eigen hypnose komen.

Je moet weten wat het je oplevert en wat je vermijdt.

Dan pas kun je beslissingen nemen. Dan pas kun je beslissen of je iets anders kunt doen of kunt denken.

Sommige waanideeën wil je juist niet weghalen

Stel je voor dat je het probleem weghaalt? Van sommige problemen wordt je leven alleen maar erger wanneer je die weghaalt.

Hoe zit dat?

Stel je voor dat je 55 bent en een traumatische ervaring hebt gehad. Je bent hierdoor op je 19e afgekeurd. Je bent al je hele leven afgekeurd en je slikt medicijnen. Niemand kan je helpen en in één sessie is je probleem weg.

Dan kun je weer aan het werk.

Denk je dat dat beter is? Je moet dan nog tien jaar werken en dan kun je met pensioen. Je hebt je hele leven ingericht op afgekeurd zijn.

Dan kunnen er een aantal dingen gebeuren:

  1. Waarom hebben ze dat niet eerder bij je gedaan? Dan denk je aan al je gemiste kansen.
  2. Wat ga ik doen met de rest van mijn leven?
  3. Ik verlies nu al mijn zekerheden, zoals uitkeringen en dergelijke.

Ik heb eens sessie gehad met zo’n persoon. Dat lukte niet, natuurlijk niet. Want als je alleen maar terugdenkt aan al die gemiste kansen, daar alleen al kun je doodongelukkig van worden.

Natuurlijk kun je hem begeleiden.

Wat is dan het doel? Het enige doel van het UWV is die man weer aan het te werk krijgen, zodat ze hem geen uitkering hoeven te geven. Maar dat is wat ze dertig jaar eerder hadden moeten doen.

Dan weten wat het is en dan moet je durven loslaten.

Dus loslaten en weer wat vastpakken. Daar wens ik je heel veel succes bij.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2038584-hoe-kom-je-uit-je-hypnose?play=true

Waanideeën over anderen

We hebben het hierboven vooral gehad over persoonlijke kleinere waanideeën, maar je kunt ook ideeën hebben over andere mensen die helemaal niet waar hoeven te zijn.

Zo kunnen sommige mensen hardnekkig het gevoel of het idee hebben dat hun partner vreemdgaat, terwijl dit helemaal niet het geval is.

Soms kun je zo’n waanidee snel stoppen door je partner bijvoorbeeld te vragen even door zijn of haar telefoon te kijken, hoewel dit je relatie ook niet goed zal doen, omdat het een duidelijk signaal van wantrouwen is.

Maar het wordt pas echt een probleem als je partner duidelijk niets te verbergen heeft en jij alsnog vindt dat hij of zij vreemd is gegaan.

Klinische waanideeën

We hebben het nu vooral over kleine waanideeën gehad. Ideeën die ervoor zorgen dat je geen zelfvertrouwen hebt en dergelijke.

Maar je kunt ook last hebben van ernstigere waanideeën, zoals dat je denkt dat je continu achtervolgd wordt.

Als je het hebt over klinische waanideeën, is dit vaak een idee wat je hebt dat niet past bij de context van je leven. Als je bijvoorbeeld een normaal leven hebt en je denkt ineens dat de geheime dienst achter je aanzit, dan is dat vaak een teken van een waanidee. Mensen met dit soort waanideeën kunnen hierdoor hun baan opgeven en banden met hun familie verbreken.

Je kunt dan ook last hebben van dementie of schizofrenie[1].

Dit is heel wat anders dan een verkeerde overtuiging over hoe het leven werkt, een klein waanidee. Deze zijn ook niet op te lossen met hypnose. Sterker nog, iemand met schizofrenieklachten of psychosen mag absoluut niet met hypnose geholpen worden.

Er zijn meerdere soorten klinische waanideeën waar mensen last van kunnen hebben, zoals het idee dat een hogere macht met ze communiceert door boodschappen via nummerplaten en dergelijke.

Of het waanidee dat de persoon in de spiegel niet jijzelf bent, maar juist een vreemde. Of het waanidee dat je partner je partner niet is maar een dubbelganger.

Heb je last van een klein waanidee, of je persoonlijke hypnose, dan kan een hypnotherapeut je helpen te achterhalen of je overtuigingen kloppen of niet.

Heb je juist last van klinische waanideeën, zoek dan hulp bij je huisarts. Een hypnotherapeut mag je dan niet helpen, omdat je het dan lastig vindt om de realiteit en fantasie uit elkaar te houden.

Wil je meer weten over hypnose en hoe hypnose je kan helpen met je overtuigingen en gedrag wat je van jezelf helemaal niet handig vindt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist direct aan de slag om jezelf of juist anderen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://stanford.library.sydney.edu.au/entries/delusion/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen