COPD behandeling ondersteunen met hypnose
31 januari 2017 
6 min. leestijd

COPD behandeling ondersteunen met hypnose

Kortademigheid, snel vermoeid zijn en traplopen lijkt opeens hetzelfde als het lopen van een marathon. Het hebben van COPD is ontzettend vermoeiend. Jezelf even aankleden is opeens iets waarvan je buiten adem kunt raken. Een trap oplopen is opeens een workout waarmee je even geen rekening had gehouden. Daarbij is COPD ook nog eens een chronische ziekte.

Om ervoor te zorgen dat je toch een fijn leven kunt hebben met COPD ga ik in dit artikel in op wat COPD is, welke behandelingen er zijn en hoe mentale technieken de behandeling van COPD ondersteunen.

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmanory Disease, wat zich vertaalt naar chronische obstructieve longziekte. COPD is een longziekte die ervoor zorgt dat je niet optimaal kunt ademen.

Per ademteug krijg je daardoor veel minder zuurstof in je lichaam dan een gezond persoon.

Het is een verzamelnaam voor longziekten die steeds erger worden, zoals chronische bronchitis, emfyseem en ernstige vormen van astma.

COPD kan zich heel sneaky ontwikkelen. Je kunt er al jaren last van hebben zonder dat je dit doorhebt. Pas na een aantal jaar komen de symptomen van COPD echt duidelijk naar voren.

Je kunt de schade die COPD aan je longen geeft niet verminderen, maar je kunt de ontwikkeling van de schade wel remmen(1).

De symptomen van COPD

COPD is aan de volgende symptomen te herkennen:

  • Steeds vaker last van ademnood.
  • Last van kortademigheid tijdens bewegen/sporten.
  • Veel kuchen.
  • Slijm dat naar boven komt tijdens het kuchen.
  • Piepende ademhaling.
  • Strak gevoel in de borstkas.

Na verloop van tijd kun je ook gewicht verliezen en zwakker worden. Daarnaast kunt je last krijgen een tijdelijke verergering van de klacht. Tijdens zo’n opleving kan het erg lastig zijn om adem te halen. Hoe langer de ziekte duurt, hoe erger de oplevingen worden.

COPD Test

Je kunt niet thuis testen of je last hebt van COPD. Je kunt natuurlijk wel nagaan of je last hebt van de hierboven beschreven symptomen.

Je kunt het beste naar een arts gaan als je denkt dat je COPD hebt. Om te controleren of je COPD hebt worden er dan wel door hem/haar een aantal testen uitgevoerd.

Zo word je fysiek onderzocht en wordt er geluisterd naar je ademhaling.

Daarnaast kun je je voorbereiden door na te gaan of je hebt gerookt of op een andere manier in contact bent geweest met stoffen die je longen kunnen beschadigen. Daar zal je arts je ook naar vragen.

Een ademtest kan bepalen hoe sterk je longen nog zijn. Er zijn meerdere ademtests die uitgevoerd kunnen worden. Er is bijvoorbeeld een test met een apparaat waarin je drie balletjes in buizen naar boven moet zuigen of blazen. Dit kan laten zien hoe sterk je longen functioneren.

Röntgenfoto’s van je longen kunnen ook uitsluiten of er niet een andere oorzaak dan COPD voor je klachten is. 

Oorzaken COPD

COPD wordt veroorzaakt door schade aan de longen die over het algemeen veroorzaakt wordt door roken of een slechte luchtkwaliteit. Als er te veel fijnstof in de lucht is kan dit ook COPD veroorzaken.

Ook andere chemische stoffen in de lucht die voor irritatie aan de longen zorgen kunnen later in je leven voor COPD klachten zorgen.

Het roken irriteert elementen in de longen die belangrijk zijn voor het verwerken van zuurstof(2).

De meeste mensen krijgen pas na hun 60ste levensjaar last van COPD. Als je als kind vaak last van je longen hebt gehad kun je ook al vanaf je 30ste last krijgen van deze longziekte. In die gevallen kan COPD ook bij meerdere mensen in de familie voorkomen en heb je er een genetische aanleg voor.

Behandeling van COPD

Een van de eerste dingen die je kunt doen als je COPD hebt en rookt is stoppen met roken. Als je al jaren rookt of ouder bent dan 60 is het zeker nog niet te laat om te stoppen met roken, sterker nog het is nooit te laat om te stoppen. Zeker niet als je last hebt van COPD.

Daarnaast krijg je vaak medicijnen om het verslechteren van de longen tegen te gaan en om je longfunctie te optimaliseren.

Je krijgt ook lessen om het ademhalen te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld bij een logopedist.

Na verloop van tijd kun je zuurstof toegediend krijgen om toch normaal te kunnen leven.

De kans dat je last krijgt van griep wordt ook groter als je COPD hebt, daarom kun je ook jaarlijks een griepprik krijgen.

Ademhalingsoefeningen COPD

Soms moet je tijdens het traplopen of wandelen gewoon even op adem komen. In dat geval kun je de volgende oefening uitvoeren:

  1. Leun ergens tegenaan of ga (rechtop) zitten
  2. Ontspan je schouders
  3. Controleer of je door je buik of via je borstkas ademt
  4. Focus je op een ademhaling door de buik
  5. Ontspan en blijf je op de ademhaling door de buik focussen totdat je weer verder kunt.

Ondersteuning van de behandeling

Naast de medische behandeling bij COPD kun je ook zelf stappen ondernemen om de behandeling te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld plaatsen vermijden die irritatie aan de longen geven, zoals plaatsen waar veel gerookt wordt of waar je in contact komt met irriterende stoffen.

Het gebruik van een luchtfilter in je huis zorgt ervoor dat je in ieder geval in je huis zoveel mogelijk doet om geen irritatie aan de longen te krijgen.

Regelmatig bewegen is belangrijk om je fysiek sterk te houden en om je longen te blijven stimuleren om goed werk te leveren.

Mentale technieken om met COPD om te gaan

Vooral bij een opleving van COPD kun je last krijgen van paniek. Als je een ernstige opleving hebt is het belangrijk om 112 te bellen voor hulp.

Doordat COPD een chronische ziekte is en ervoor kan zorgen dat je eerder komt te overlijden dan als je gezond bent, kun je last krijgen van angst en depressie. Dit is erg vervelend doordat het je behandeling en gezonde omgang met je klachten in de weg kan staan.

Daarom zijn er een aantal mentale technieken die je kunt gebruiken om minder last te hebben van angstige en depressieve gevoelens.

In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat er geen gemiddelde levensverwachting is voor mensen met COPD. Je kunt dus net zo goed heel oud worden met deze ziekte. Dit hangt af van je algehele gezondheid en hoeveel je in contact komt met schadelijke stoffen voor je longen.

Mindfulness voor COPD

Angsten bij COPD kunnen gaan over de toekomst. Wat als ik een COPD aanval krijg? Wat als ik mijn kinderen niet zie opgroeien door die stomme ziekte? Wat als…?

Dit zijn allemaal gedachten die over de toekomst gaan en die ervoor zorgen dat je niet kunt genieten van het moment waarin je je bevindt.

Door de mindfulness kun je je gedachten in de gaten houden en ervoor zorgen dat je je in het hier en nu bevindt. Hierdoor krijg je ook minder last van angst en depressieve gevoelens.

Zelfhypnose om kalm te blijven bij ademnood

Uit onderzoek blijkt ook dat zelfhypnose kan helpen om paniek weg te houden bij een moment van ademnood bij COPD. Uit een verslag van een onderzoek blijkt dat dit ervoor kan zorgen dat je je realiseert dat je niet van een moment van ademnood komt te overlijden en dat je hierdoor kalmer blijft en niet in paniek raakt.

In plaats van in paniek raken en een ambulance bellen kun je de ademhalingsoefeningen van zelfhypnose gebruiken om kalm te blijven tot alles weer naar behoren functioneert.

De zelfhypnose heeft hierin als functie dat je kunt ontspannen.

Daarnaast kan zelfhypnose overtuigingen over COPD versterken. Als je je bijvoorbeeld hebt verdiept in de ziekte en daardoor weet dat je niet altijd in paniek hoeft te raken bij een moment van ademnood kun je die overtuiging versterken met zelfhypnose.

Je gebruikt dat eerst de ademhalingsoefening en vervolgens herhaal je de stellingen, mits die kloppen:

Ik word ook oud met COPD.

COPD is niet mijn identiteit.

Bewegen is mogelijk met COPD.

Informeer je over de ziekte

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat de juiste informatie over COPD ervoor kan zorgen dat je kalmer blijft. De proefpersoon laat in een interview weten dat niemand hem ooit verteld had dat hij niet dood zou gaan aan een moment van ademnood. Door de kennis dat dit kan gebeuren bij COPD en dat dit niet altijd een ramp is kom hij ook de ademhalingsoefeningen gebruiken en de zelfhypnose toepassen totdat hij weer kon ademen en voldoende zuurstof in zijn lichaam had gekregen.

Laat je door je arts informeren hoe ernstig jouw COPD is en of jij je druk moet maken bij een moment van ademnood of juist niet. Als hij/zij je extra informatie kan geven over de ziekte en het stadium waarin jij je bevindt en hoe snel jouw ziekte zich ontwikkeld is het verstandig om je hierin te verdiepen om misvattingen te voorkomen.

Wil je meer weten over mentale technieken om beter om te gaan met chronische ziekten? Kom naar de gratis online masterclass over hypnose of schrijf je in voor een van onze opleidingen. 

Bronnen:

  1. http://www.copdfoundation.org/What-is-COPD/Understanding-COPD/What-is-COPD.aspx
  2. https://medlineplus.gov/copd.html#:~:text=The%20cause%20of%20COPD%20is,irritants%20can%20contribute%20to%20COPD.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen