Crisissituaties of probleemsituaties: Of je hebt een crisis of je hebt een probleem
18 mei 2022 
6 min. leestijd

Crisissituaties of probleemsituaties: Of je hebt een crisis of je hebt een probleem

En hoe ga je daar dan mee om?

Waar ik het deze keer met je over wil hebben is de volgende quote: “In een bedrijf heb je óf een crisis, óf je hebt problemen.” En dat is interessant, want wanneer je een bedrijf begint of ondernemer bent, dan moet je ervoor zorgen dat je bedrijf groeit. Dat hoeft niet perse op het gebied van omvang naar meer mensen of meer omzet. Dat hoeft niet, maar het mag natuurlijk wel als jij dat wil. Maar - dat houdt dus in dat je problemen gaat krijgen. 

Problemen in de zin van dat je een heleboel dingen nog niet weet. Want als je het weet, dan is het geen probleem. Dan is het een feit geworden en kun je het ook gaan oplossen. De problemen ontstaan vaak omdat je dingen niet weet. Dat kan en dan heb je problemen en die los je op en zo bouw je voort. Soms heb je een crisis. Dan gaat het echt slecht en is het misschien wel do or die.

Verantwoordelijkheid

Voor mijzelf is het beginnen van een eigen bedrijf zeker weten het grootste persoonlijke ontwikkelingsproject. Ik heb een hypnose instituut dus dat gaat over persoonlijke ontwikkeling, maar eigenlijk is het bedrijf bouwen en managen voor mij het grootste persoonlijke ontwikkeling traject. Meer dan al die opleidingen bij elkaar. Ik kan het iedereen aanraden. Ik weet niet of iedereen het zou willen, ik denk het niet. 

Maar ik kan het je wel aanraden om naast je baan te gaan doen. Zodat je jouw verantwoordelijkheid opmerkt. Ik verbaas me er wel eens over hoe sommige ondernemers zeggen van: ‘Ja, ik kan er niks aan doen, het ligt aan de markt, de economie, de overheid, de producten, de mensen.’ En dan denk ik; Tja, dat kan… Maar je bent geen boom.

 “If you don’t like where you are, move! You’re not a tree." Jim Rohan 

Jij kan gewoon veranderen van locatie. Je kan een ander product maken of inkopen of wat dan ook. Maar dat is lastig hoor! Want, als het de hele tijd goed gaat en het gaat opééns niet goed en er moet iets veranderen… Dat is heftig. Crisis-time. Maar wel te gek, want als je succes creëert of iets lukt, dan heb jij dat gedaan! Als iets niet lukt en het gaat niet goed, dan heb jij dat gedaan. En ja dat kan lastig zijn. 

Soms word je hard op de feiten gedrukt. Dat je iets niet weet of dat iets niet goed gaat. Dat kan pijn doen. Maar goed, dat heb je zelf gedaan. Of zelf laten gebeuren. En ik denk dat het belangrijk is om als je een bedrijf hebt dat je dat groeit naar de volgende fase. Niet perse in omvang, maar wel naar een soort volwassenheid. 

Ik-BV

Misschien lees je dit en denk je: ‘Ja, Ed, ik heb helemaal geen bedrijf.’ Je zou ook zo kunnen kijken in je eigen leven, je ‘Ik-BV’. 

Je begint als een baby, dan word je een peuter en dan een kleuter. Het gaat best snel die eerste 3-4 jaar. Daar valt of staan heel veel dingen. Je moet heel veel vaardigheden leren, echt enorm veel. Dat is net als een bedrijf. De eerste 3 á 4 jaren moet je veel leren over hoe het werkt. En dan zit je op de basisschool en leer je de basics. Dan ga je er af en naar de middelbare school. Misschien ga je studeren. En daarna moet je volwassen zijn geworden. Sommige mensen worden het nooit…

Dat zie je bij bedrijven ook. Sommige bedrijven worden nooit volwassen. Ze gaan nooit naar het volgende niveau. En wat is het volgende niveau? Volwassen worden. En wat is volwassen? Beseffen dat je het niet allemaal alleen kan en hoeft te doen. Als je klein bent moet je best wel veel dingen alleen doen, je moet heel veel vaardigheden zelf leren.

Haal jij de examens voor me? 

Jij moet je examen halen, je kan moeilijk iemand anders voor jou het examen laten halen. Zou wel tof zijn, hè? Bij een proefwerk kan het misschien, maar met een examen moet je het wel zelf doen. Je moet zelf shinen, weet je wel? 

Dat hoeft dus niet beslist in het leven, maar die mindset nemen mensen wel mee! 

Ja maar, IK moet dat examen doen.‘Ik moet het wel goed doen…’ Terwijl sommige bij het examen een 10 haalden en jij haalde een 6, degene die dat goed dus goed kan, die kan wellicht voor jou werken. En jij misschien voor diegene! Dat kan ook nog. Jij hebt andere kwaliteiten. 

Dat heeft ook te maken met volwassen worden. Een beetje om je heen kijken van ‘Hé, wie is nu echt veel beter dan ik?’ Voorbij je eigen idee van ik moet alles zelf doen, omdat het je zo eigenlijk onbewust aangeleerd is op school. Dat moest je allemaal zelf doen. In plaats van dat ze op een examen zeggen: 

Nou jongens, we gaan gezamenlijk het examen maken, Harry jij bent goed in wiskunde dus jij maakt die opdrachten. Bep, jij bent goed in biologie, doe jij dat, doe jij dit en jij dat, doen we allemaal een stukkie en halen we gemiddeld een 9!’ 

Nou, toppie! Maar ja, helaas werkt het zo niet. In wezen is dat vreemd als je erover nadenkt. Wat stelt het nou echt voor zo’n examen? Op dat moment is het een soort ijkpunt. Op dat moment wist je die stof. Je had het goed onthouden voor een uur, en daar word je op afgerekend. 

Natuurlijk heb je een bepaalde intelligentie als je dat hele traject doorloopt. Oké, leuk, maar dat heeft met IQ te maken en verder niet. Dus ja, er worden een heleboel dingen weggelaten die ook belangrijk zijn om te testen, te meten, en mee te nemen. Maar goed, dan wordt deze blog misschien wel 3 uur lang als we daar op in gaan… ;-)

Delegeren

Ergens moet je daar dus voorbij gaan. Voorbij het idee ‘Ik moet alles zelf doen’. Want je kan toch niet alles zelf. Dan kom je in de volgende fase: Vertrouw je mensen wel? 

Als je ziet dat het goed gaat, dan moet je het gaan managen, en heb je weer andere skills en vaardigheden nodig om verder te gaan. Of delegeren. En op een gegeven moment moet je natuurlijk ook een bepaalde visie hebben, als je daar nog niet mee begonnen bent, met als hoofdvraag ‘Waar gaan we heen?’. De rest volgt je opeens. Daar moet je ook weer tegen kunnen. Vind jij het prettig om die rol van leider aan te nemen? 

Dat vinden sommige mensen lastig. Ook in hun eigen leven. Als je het weer terug redeneert ben je je hele leven een volger. Zo word je bijna onbewust gecreëerd. Veel mensen vinden het daarom lastig om een visie te ontwikkelen. ‘Waar wil IK eigenlijk naartoe?’ ‘Wat vind ik belangrijk?Wat wil ik uit het leven halen?’ ‘Wat wil ik bereiken?’ 

Visie

En om die visie heen mensen verzamelen die deze visie delen en dat voor jou, of samen met jou realiseren. Dat is een hele andere manier van denken. Er zijn zat mensen die samen met jou jouw visie willen realiseren. En zeker als het ook hun visie is. 

Ik denk dat een goede leider weet wat zijn visie is, met een goed verhaal. Dit willen we bereiken, hier willen we naartoe. Nog voorbij het doelen stellen. Wat is je legacy? Als je dood gaat, wat wil je dan nalaten? Als je daarmee begint. Bijvoorbeeld bedenken: ‘Wat wil je dat anderen zeggen op je begrafenis?’ Dat is misschien een beetje extreem, maar zo kun je wel erachter komen wat je wil dat andere mensen over je zouden zeggen. Dan heb je een visie. Om vervolgens terug te redeneren hoe en wat jij nu kan implementeren om daar uit te komen. 

Neem het einde in gedachte en ga terug. Dan zijn er misschien een aantal dingen die je nu doet irrelevant. En worden sommige dingen heel relevant. Die je misschien nog niet doet of al wel doet. Dan kun je veel makkelijker keuzes maken in waar je heen wil gaan. 

Misschien zit daar een eigen onderneming tussen, dat zou kunnen. Misschien wel helemaal niet. Misschien zit daar toch bij dat je toch naar de sportschool wil. Misschien wil je wel nu goed gaan eten. Dingen die je nu misschien totaal voor je uitschuift doe je nu toch wel. 

Neem je eigen verantwoordelijkheid daarin. Ik zie ook mijn eigen lichaam als mijn eigen BV, mijn ik-BV. Mijn geest is de eigenaar over mijn lichaam. Mijn lichaam is mijn bedrijf, en die wil ik zo lang mogelijk heel houden. Daar stop ik goed voedsel in, daar doe ik goede dingen mee, ik train goed, ik slaap goed, ik eet goed. Zo goed mogelijk, hè. Ik weet wanneer ik het goed doe en minder goed. 

In het Chinees zijn de symbolen hetzelfde voor zowel het woord 

‘crisis’, als het woord ‘kans’. 

Beschouw je eigen leven als een bedrijf. Je eigen bedrijf met soms een crisis. Soms verlies je mensen, je relatie is voorbij, de kinderen doen het misschien even slecht… Dan zit je in een crisis. En als je geen crisis hebt, dan ervaar je soms problemen. Maar gaandeweg worden die problemen minder, of anders. 

Dus het is steeds een kans. 

In het Chinees zijn de symbolen hetzelfde voor zowel het woord ‘crisis’, als het woord ‘kans’. 

Er zit dus altijd een kans in een crisissituatie. ;-) 

Succes!

Beluister hier de podcast:


Wil je meer weten over hypnose en hoe ik aan deze overdenkingen kom? Ga dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen