Einde van een tijdperk
Einde van een tijdperk
15 augustus 2022 
6 min. leestijd

Einde van een tijdperk

Het einde van de een tijdperk. Het stopt. Dat realiseerde ik mij laatst. Ik zat op ons nieuwe kantoor, wat nog in de verbouw is, en we waren daar met 24-25 mensen. 8 daarvan deden examen van level 3: de hypno-path-finder. En ik besefte mij ineens: dit gaat nooit meer gebeuren. We gingen samen eten beneden in het restaurantje. Ook dat gaat gewoon nooit meer gebeuren. Dat realiseerde ik mij eigenlijk het hele weekend al, want het was het laatste blok van 3.0.

Een nieuw begin

We zaten met z’n allen aan een tafel en toen zei ik het volgende tegen de groep: ‘Wat we nu hebben gedaan, gaat niet meer gebeuren’. Wat bedoel ik daarmee? Dat wij zo live in een klein groepje een level 3 doen. Want de volgende level 3 is in september. Dat wordt allemaal via livestream gestaan. De resultaten zijn ook top. Alleen dit was nog een ‘oude’ groep, die bijeenkwam op kantoor. En nu zaten we zo in een nieuw kantoor – hypnotische ingewijd, zou je kunnen zeggen – en toen dacht ik: Wauw, dat is wel weer een nieuw begin. Want waar het ene stopt, begint het andere.

Ik weet nog goed dat ik op de Zaanweg 70 begon, dat vergeet ik ook nooit meer. Dat was een kleine ruimte. Tenminste, klein… Ik vond het hartstikke groot, want er waren 2 kantoren. 1 waar mijn schoonvader in werkte, en in de andere zat ik. We hadden een kleine ruimte, waar wij een groepje kwijt konden van maximaal 15 mensen. Dan zat je ook echt wel aan de max. Ik heb wel eens een groep gehad van 15, dat was rammetje vol.

Op gegeven moment in 2012, dacht ik: Ik moet echt naar een andere ruimte want ik wil groter en het kan niet groter op deze manier. Ik weet nog goed dat het laatste blok van de opleiding, volgens mij de masteropleiding, werd gegeven in de nieuwe ruimte.

Een nieuwe ruimte, nieuwe motivatie

Dat was heel apart want er waren 10 mensen en die kwamen in die nieuwe ruimte, en die verdwenen gewoon in die ruimte. Ik denk ‘Wat is dit groot! Hoe kan ik dit vullen?’ Ik heb daar echt wel een nacht wakker van gelegen. Echt slecht van geslapen, laat ik het zo zeggen. En binnen no-time was het vol. Dat is ook fascinerend, dus je doet iets, je gaat uitbreiden. Wat eng is, want hoe gaat het goed komen? Maar ik denk altijd: in het slechtste geval zit ik 5 jaar aan een contract, dat kost mij zoveel, en dan ben ik gewoon dat kwijt. Nou ja, dat is dan maar niet anders. Maar dat is nooit gebeurd. Op een gegeven moment kwam de zolder erbij, en de locatie waar ik nu ook nog steeds zit. Opeens hadden wij 3 ruimtes die allemaal gevuld werden.

Toen kwam corona, alle panden weer weg, behalve in Krommenie. En ja, het team is zo hard gegroeid dat we sinds corona 8 mensen erbij hebben. Dan heb ik het nog niet eens over alle mensen die op ZZP basis ook bij ons aanhaken en werken. Want dat zijn er nog eens een keer een stuk of 20-30 extra. Als je die allemaal optelt, zit je op 50. Dat is extreme groei. Ik bekeek ons nieuwe kantoor en dacht: Hier, kunnen makkelijk 25 mensen werken. In het begin als ik er kwam dacht ik iedere keer: Wow, wat is dit groot. Maar ja, dat vult zich ook wel weer. Dat is wel interessant, als je überhaupt die ambitie hebt natuurlijk. Dat je natuurlijk zelf ook de hele tijd in een bepaalde hypnose houdt van wat kan. Wat is mogelijk? Iedere stap naar buiten toe, dus uit de comfort-zone - uit je eigen veilige hypnose bubbeltje- is spannend.

Maar het interessante is: het vult zich gewoon weer op. Natuurlijk moeten er acties ondernomen worden, dat snap je zelf ook wel. Zoals ik zag bij die kleine ruimte van de Zaanweg naar de Weverstraat. De Weverstraat was dan echt alweer 2,5 keer zo groot. Dat was eigenlijk binnen een paar maanden gewoon altijd – die groepsgrootte – was zo. Dus die panden, zou je kunnen zeggen, zaten ook in mijn hoofd. Ik dacht: Oké, zo groot kan de groep zijn. Groter kan niet. Ik kan niet meer dan 24 mensen in die ruimte plaatsen. Nou, oké hoe kunnen we groter groeien? Door een ander pand erbij te nemen. Dan kunnen er weer 24 bij.

Van gebouwen naar online

Nu doen we het via livestream. Daar kunnen in principe 1000 mensen in een sessie. Maar ik wil werken met break-out rooms, die zijn de bottleneck. Dus we hebben 50 break-out rooms en 3 mensen per break-out room. Dus 150 per groep, dat is nu ook zo. Het grappige is, dat we nu al in sommige groepen over de 150 zitten. Dat bedoel ik met je eigen hypnose. Kijk, de kans dat iedere groep ook weer tot die max gaat is aanwezig. En dan is het weer vol. Het is grappig hoe dat werkt. Op de ene of andere manier komt het gewoon vol. Ik snap ook wel dat het niet geldt voor iedereen. Misschien denk je: dat heb ik helemaal niet.

Vergis je niet, mijn bedrijf bestaat nu 16 jaar. In het begin als ZZP’er in de bouw, maar al snel ging ik coachen en opleidingen geven. In 2009. Dus dat doe ik nu een jaar of 13. Maar, in de eerste opleidingen die ik gaf waren 4 deelnemers. In de tweede 5 en volgens mij daarna 6, waarvan 2 niet-betalende. Ik dacht, ik doe ze er maar bij want ik vond 4 niet leuk. Of ja, niet leuk, het was gewoon hard werken. Je bent net begonnen als trainer en opeens zegt iemand in de groep: ‘Ik wil niet meer met die ene oefenen’. Dan moet de hele tijd hetzelfde koppeltje samenwerken. Het was niet makkelijk, maar wel erg leerzaam. Ik heb zeker in het begin vaak gedacht: Oké, waarom ben ik dit gaan doen? Waarom ben ik niet in de bouw gebleven? Gewoon uurtje- factuurtje. Toch ben ik blij dat ik door ben gegaan.

Langzame groei is ook groei

Dus ook daarin: Kijk, ik zie echt wel sommige bedrijven op Instagram, die binnen 3 jaar een gigantische following hebben, en in 5 jaar een gigantische business hebben. Soms wel in één of twee jaar. Dat was bij mij totaal niet zo. Bij mij heeft het bedrijf vanaf 2016-2017 pas een vlucht genomen. De laatste 5 jaar. Vanaf 2017 ging het gewoon goed. En nu gaat het gewoon heel goed. Maar dat heeft echt wel even een aanloop gehad totdat het lekker ging. Het was hard werken. Dat is totaal geen moeite, om hard te werken. Zeker niet. Maar goed, op een gegeven moment draaide ik 120 trainingsdagen per jaar. Ieder weekend was ik trainingen aan het geven en de andere dagen deed ik sessies. Op een gegeven moment was ik 7 dagen in de week aan het werk. Niet alleen trainingen geven, maar ook productiewerk,  marketing, er moesten mensen in de opleiding, de mails, dit, dat. Ik deed dat allemaal alleen. Administratie. Het was echt wel hard werken en nooit thuis zijn. Dat was intens.

Ik werk nu een stuk minder en het gaat een stuk beter. Het komt omdat ik nu natuurlijk allemaal mensen om mij heen heb die hard werken. Dus dat is top. Als je dat om je heen kan verzamelen. Maar goed, dan moet je weer budget hebben. Ik zal je niet vermoeien verder. Maar het is interessant om te merken hoe dat gaat. Als ik naar mezelf kijk zie ik dat iedere stap die ik uit mijn hypnose - mijn comfortzone zet -  voor mij groei betekent. Nu zit ik weer op zo’n punt. Dat voel ik aan alles. Ik voel dat ik weer een stap ga maken. Daar hoor je vanzelf wel wat over. Wat ik je in ieder geval wil meegeven: het is niet al goud wat er blinkt. Laat ik het zo zeggen. Kijk, ik zie ook mensen op Instagram die dan een 3, of 5-jarig jubileum vieren en zeggen dat het super goed gaat. Tenminste, zo lijkt dat aan de buitenkant, ik weet dat natuurlijk niet. Ik wil dan wel een iets ander verhaal er tegenover zetten. Na 5 jaar in mijn bedrijf ging het helemaal niet zo lekker.

Cijfers van ondernemen

Als je kijkt naar de cijfers dan haalt 30% van de bedrijven die starten het eerste jaar niet. Waarna ze stoppen. Die gaan niet failliet. Het aantal faillissementen is laag, maar dat komt omdat de meeste bedrijven stoppen voordat ze failliet gaan. Dat is een vertekend beeld. ‘Hé, er gaan minder bedrijven failliet.’ Dat klopt, maar er stoppen ook meer bedrijven dan voor de pandemie. Dat wordt niet gemeld. Toen ik laatst de cijfers had opgezocht vond ik dat wel interessant. Na 5 jaar is 61% gestopt, en na 9/10 jaar is bijna 90% gestopt. Mijn bedrijf bestaat 16 jaar, dus ik mag mij gelukkig prijzen dat wij nog steeds bestaan. Ik bedoel er maar mee te zeggen: Laat je niet gek maken door andere dingen, ook niet op Instagram. Echt, ik vind het geweldig als iemand na 3 of 5 jaar echt de boel goed op orde heeft. Ik wou dat ik dat toen had. Maar ik weet ook de achterkant, dat wat je niet ziet.

Als je dit leest en je bent voor jezelf begonnen en je twijfelt soms: Wees gerust, iedereen heeft dat. Ik zit in een mastermind met mensen die miljoenen omzetten, echt extreme bedragen. Ik denk dan: Oh, my god. Dat is een succes. Maar iedereen heeft dezelfde struggles. Dus dat is ook oké. Laat je niet gek maken. Korte samenvatting: Stap wat vaker uit je comfortzone, uit je eigen hypnose. Wil je groei, sorteer dan voor op groei. Met andere woorden: koop een groter kantoor, een groter pand, denk groter. Het grappige is: het vult zich vanzelf op naar jouw grootte.

Beluister ook deze podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen