Met wie je omgaat daar raak je door besmet
Met wie je omgaat daar raak je door besmet
23 september 2022 
7 min. leestijd

Met wie je omgaat daar raak je door besmet

Je omgeving, je vrienden en familie. Met wie ga je om? Met wie spendeer je de meeste tijd? Jij zult net zo zijn als zij.

Het stond al in het boek Spreuken, in de Bijbel. Ga je om met een slecht mens, dan word je slecht. In 2018 hebben ze hier onderzoek naar gedaan en middels breinscans vastgesteld dat je echt wordt zoals je omgeving. Dat zijn de mensen met wie jij het meeste omgaat. Ga je om met schakers, dan ben jij vast en zeker een schaker. Ga je om met rokers, dan is de kans groot dat jij ook rookt. Ga je om met drinkers, dan is de kans groot dat je drinkt of andere slechte gewoontes erop na houdt. En ja, ik vind drinken een slechte gewoonte.

Misschien wil jij eigenlijk andere dingen doen dan je omgeving. Je wilt bijvoorbeeld uit de hypnose komen die jij problemen noemt. Dan is het sowieso goed om naar komuithypnose.nl te gaan. Maar los daarvan, als je denkt: Ja, die masterclass heb ik al gezien, maar hoe dat ik dat nou nog meer? Heb je nog andere tips?

Verander je omgeving om te veranderen

Jazeker, mijn nummer 1 tip is: verander je omgeving. Haal sowieso de triggers eruit. Stel je voor, je hebt een roze koeken fetisj, haal dan geen roze koeken in huis. Dat is het meest simpele wat je kunt doen. Ga niet met honger naar de supermarkt, want dan is er kans dat de roze koek in het mandje of het wagentje belandt. Dat zijn hele simpele tips die jij al weet, natuurlijk weet jij die. Iedereen weet het of misschien niet. Nou ja, als je dat nog niet wist, dan heb je misschien wat geleerd, maar pas je ze ook echt toe? Dat doet niet iedereen.

Maar goed dat is een 1 tip: je omgeving zo inrichten - ook letterlijk je eigen omgeving thuis, je kantoor of waar je ook werkt - zo inrichten dat je niet in de verleiding komt. Nu is dat best moeilijk als er een soepautomaat staat op je werk of een frisdrankautomaat en je denkt ‘ja het staat er allemaal’. Dat snap ik, het is ook niet makkelijk, dat is gewoon zo. Maar dat is wel een manier, misschien wel de beste manier: verander je omgeving.

Verander de mensen met wie je omgaat

Een andere manier: verander je omgeving van de mensen met wie je omgaat. Kijk, als iedereen een blikje cola drinkt tijdens de lunch op je werk, ja waarom zou jij dan geen cola nemen? Hè, waarom ook niet, 1 colaatje is prima. Één colaatje per dag is 365 cola blikjes per jaar. Dan zit je gauw op dik 120 liter cola en dat is natuurlijk weer hele andere koek. 120 liter cola per jaar, dat is toch wel veel. Het zijn allemaal dikmakers, er zitten veel suikerklontjes in, dat weet jij ook allemaal. Maar ja, je denkt: ‘Ach, wat is 1 blikje per dag’. Nou, dat is dus best veel als je het berekend over een jaar. Het tikt aan. Alle kleine beetjes helpen om ongezond te worden, maar ook alle kleine beetjes helpen om gezond te worden.

Maar het andere is dus met wie ga je om. Ik zoek actief naar mensen met wie ik om wil gaan, die iets doen wat ik ook wil doen. Stel je voor: mensen die trainen, die veel trainen, daar wil ik mee omgaan. Dan moet ik ook gaan trainen, want die trainen bij wijze van spreken continu! Dus ga ik ook trainen en dan ga ik vanzelf meer met die mensen om en dan krijg ik ook zo’n mindset. 

Stel ik wil gezonder eten, dan wil ik met gezonde mensen omgaan. Dan ga ik met mensen om zoals bijvoorbeeld Richard de Leth, ja die eet gezond. Hoe vaker ik daarmee omga, hoe meer ik ook gezondere keuzes ga maken. Onbewust, automatisch. Dat kost geen moeite. Dus ik ga vanzelf zijn gedrag overnemen. Waarom? Hoe vaker ik met iemand omga, hoe meer mijn brein gaat allignen - dezelfde golflengte gaat aannemen als die persoon.

Je weet wat goed voor je is

Dat kunnen goede gewoontes zijn, maar ook slechte gewoontes. Het gaat om de gewoonte die jij wil. Je weet wat goed voor je is. Misschien niet per se in detail, dat zou je allemaal moeten meten met bloedtesten en dat soort dingen. Dat misschien niet, maar je weet wel wat goed voor je is, en je weet ook wel wat niet goed voor je is. Je bent niet achterlijk - zeker als je dit leest - je bent slim, en je snapt het allemaal wel. Je weet het heus wel. Alleen de uitvoering van hoofd naar lijf daar zit een heel gebied, zo lijkt het wel, tussen. Een kloof. We denken ‘Ja, dat gaan we wel even doen’, maar we doen andere dingen, onbewust automatisch. Maar dat komt door onze onbewuste programma’s, door de hypnose waarin we zitten. Maar de hypnose van de omgeving is ook heel sterk.

Als je hele omgeving zegt ‘Ach, wat maakt het uit, dat colaatje’. Dan denk je ‘Ja, wat maakt het ook uit’. Maar als je hele omgeving zegt ‘Zou je dit nou wel doen, een colaatje’. Dan doe je het misschien nog wel, maar dat voelt vervelend. En voor het je weet doe je het niet meer en dan denk je ‘Ja, ze hebben eigenlijk ook wel gelijk’. Dus je wil naar een omgeving toe die het wel uitmaakt en dat is in het begin vervelend, want je brein is dan nog niet hetzelfde.

Waarom blijf je weg uit die andere omgeving?

‘Alleen maar water drinken en gezond eten, jeetje dat is extreem. Genieten die mensen wel?’ Je gaat allerlei excuses vanuit je onbewuste programma's bedenken om bij die andere omgeving te blijven. Want als jij dat soort dingen gaat doen, word je bij de vorige omgeving uitgesloten en het is nog niet zeker of je in die andere omgeving nou wel wordt opgenomen. Die zekerheid heb je nog niet, dus die overgang is heel lastig.

Je kan het vergelijken - en dat is een hele gekke vergelijking misschien - ik had vroeger lang haar. Het proces van kort haar naar lang haar. Ergens zit zo’n moment, ja dat ziet er niet uit. Lang haar is prima, kort haar is prima, maar er is zo’n middenstuk dat je denkt ‘petje op’. Dat had ik dan en ik kon net geen staartje maken, dus het is het allemaal net niet. Nou dat stuk, daar moet je doorheen. En dan heb je bijvoorbeeld lang haar en zit je ook in die andere omgeving. Maar je moet even door dat vervelende stukje heen, het gevoel van: ‘O ik hoor hier niet meer bij, maar ik hoor eigenlijk ook niet bij die andere mensen’. Nog niet, hè, maar weet: dat gaat gebeuren.

En je mag altijd bij jezelf kijken: ‘In welke hypnose wil ik zitten? Wil ik in de hypnose zitten van een colaatje is wel prima en sigaretje maakt ook allemaal niet uit en je moet wel genieten van het leven dus we kunnen ons helemaal volvreten bij de Mac’ dat of ‘Nee we genieten van het leven want we eten gezond, we trainen hard en we drinken water’. Is het ene beter dan het andere? Dat zal ik niet beweren. Voor mij is het ene beter dan het andere, ja voor mij wel. We gaan toch dood, dus in the end maakt het allemaal niet uit. Maar voor mij maakt het uit en dat is het enige wat telt, voor mij.

Wat maakt voor jou uit?

Voor jou maakt het misschien ook wel uit. Dan is het goed om die mensen echt op te zoeken. Hoe doe je dat? Hoe kom je bij die mensen? Nou in mijn geval: ik ben slecht in vriendschappen onderhouden, relaties aangaan en onderhouden. Vooral onderhouden, ja, want ik ben slecht in kaartjes sturen, ik vergeet het ook weer. Ik ben een missiegedreven persoon, en mijn missie is: Iedereen in de wereld moet positief denken over hypnose. Zodat wanneer ik iemand in Bangladesh vraag: ‘Wat vind je van hypnose?’ dat diegene zegt: ‘Ja, top’. Dat is onze missie. En hoe doen we dat? Door ze inzichten te geven zoals je misschien in deze blog leest of in de podcast hoort. Door ervaringen te delen en zonder de bullshit eromheen. Nee: helder, duidelijk, simpel.

Dus dat is onze missie. Dus ik ben een missiegedreven persoon en dan vergeet ik vriendschap, een sociaal leven en daardoor ben ik al heel veel mensen een soort van kwijt geraakt, want: ‘Jij belt ook nooit terug’. En dan denk ik ‘Ja, jij ook niet’, maar dat maakt niet uit. Mij maakt het niet uit, maar die andere dan weer wel. Dus ik heb nu mensen gevonden die ook missie gedreven zijn en die dat begrijpen. Die snappen dat het zo werkt. Dat iedereen het druk heeft, dat ik eigenlijk geen tijd heb, dat het lastig is om daar tijd voor vrij te maken. Dat begrijpen weinig mensen. En die paar die dat wel begrijpen, daar ga ik dan mee om, dat zijn dan een soort van ‘mijn mensen’. Zo wil ik ook zijn, met die mensen wil ik omgaan.

Nou is dat persoonlijk. Jij zit waarschijnlijk anders in elkaar. Als je daar goed in bent, relaties aangaan, vriendschappen sluiten, dan is dat goed om te doen. Ik ben daar slecht in, dus ik trek mijn portemonnee, daar komt het op neer. De meeste mensen waar ik nu vriendschappen mee heb, daar heb ik eerst in geïnvesteerd door een coachingstraject te volgen of een mastermind te volgen. En zo heb ik die mensen ontmoet. Bij Tibor heb ik bijvoorbeeld jaren geleden een coachingstraject afgenomen. En zo heb ik hem ontmoet en daar is een vriendschap uit ontstaan. Maar dat was niet per se de bedoeling, ik wilde gewoon gecoacht worden door hem toendertijd.

Dus ik investeer op die manier in relaties, dat klinkt heel apart. Het is ook niet dat als je geld betaald dat iemand dan je vriend wordt, dat slaat natuurlijk nergens op, maar het is wel een ingang voor mij. Want ik ben helemaal niet goed in bellen ‘Hé, hoe is het?’ Ik vind dat zelf ook irritant. ‘Hé, zullen we een keer koffie doen?’ Nee, ten eerste drink ik geen koffie en ten tweede heb ik daar geen zin in en geen tijd voor. Ik ben selectief. Ik investeer voornamelijk in masterminds, en van daaruit komen vanzelf wel relaties voort. Daar ben ik niet letterlijk naar op zoek, maar ik wil het wel. Want ik wil like-minded people ontmoeten en die vind ik dus in masterminds waar ik voor betaal.

Kies een manier die bij je past

Maar dat is een andere manier, zoek de manier die bij jou past. Als je meer om wil gaan met sporters, ga naar een sportschool, ga naar een crossfit box. Wil je meer yoga? Ga naar een yoga club. Als vanzelf ontstaan daar vriendschappen en dan word je ook zoals die mensen. Dat is handig als je nieuwe gewoontes wilt aanleren en ook als je uit die hypnose wilt komen waar je nu misschien door besmet bent geraakt in je huidige omgeving. Doe er je voordeel mee. Succes! ;-)

Beluister ook de podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een seminar of voor een van onze opleidingen.Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen