Eczeem: Hoe hypnose helpt
Eczeem: Hoe hypnose helpt
07 augustus 2019 
5 min. leestijd

Eczeem: Hoe hypnose helpt

Eczeem kan ontzettend vervelend zijn in je dagelijks leven. Het kan trekken en jeuken en dit kan je concentratievermogen behoorlijk verminderen. Het is dus helemaal geen handige aandoening als je lastig werk hebt of dit nu fysiek (vanwege het trekken) of mentaal (vanwege de jeuk) is. Hypnose kan helpen om minder last te hebben van de klachten. In dit blog ga ik dieper in op eczeem en hoe hypnose een ondersteunende rol kan spelen.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die ervoor zorgt dat je huid heel droog is en kan barsten. Je huid is vaak ook rood, er kunnen blaasjes op zitten en het jeukt soms verschrikkelijk. Je hebt meerdere soorten eczeem, de meest bekende is atopisch eczeem.

Eczeem kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

 • Het eten van bepaalde voeding
 • Pollen en rook
 • Stress
 • Genen

Eczeem reageert vaak op de omgeving, maar het kan ook in de familie zitten.

Eczeem kan voorkomen op elke leeftijd. Veel kinderen tot 5 jaar krijgen last van eczeem.

Eczeem heeft vaak een opleving en dan heb je er weer een hele tijd geen last van.

Eczeem klachten

Wanneer je last hebt van eczeem heb je dus vaak een rode, schilferige huid die ontzettend droog is en erg kan jeuken.

Door eczeem kun je ook secundaire klachten hebben, zoals onzekerheid over je lichaam en daardoor minder goed zijn in het sociale verkeer.

Andere secundaire klachten zijn huidinfecties, doordat de beschermende barrière van de huid beschadigd is door het eczeem en oogklachten.

Eczeem behandeling

Bij eczeem is het in eerste instantie belangrijk om niet te krabben als je last hebt van de jeuk. Dit is om de huidfunctie zo goed mogelijk intact te laten, omdat die al niet meer geweldig is op de plaatsen waar je last hebt van eczeem.

Over het algemeen wordt eczeem behandeld met speciale zalven die de huid goed hydrateren en de beschermende functie zo goed mogelijk herstellen. Daarnaast kan lichttherapie ook helpen om de eczeemplekken kleiner te maken.

Daarnaast is preventie erg belangrijk. Dus het hebben van een luchtfilter in huis is van belang wanneer stoffen in de lucht eczeem triggeren.

Het aanpassen van het dieet is ook van belang, zodat voeding het eczeem niet triggert.

Daarnaast helpt:

 • Het nemen van lauwwarme baden of douches.
 • Het dragen van luchtige kleding, zoals van katoen en/of linnen.
 • Het gebruiken van milde zeep.
 • Het deppen van de huid met een handdoek in plaats van vegen.
 • Het vermijden van snelle temperatuursveranderingen (geen sauna als je eczeem hebt)
 • Het kort houden van de nagels om krabben te vermijden.
 • Het gebruik van een luchtbevochtiger tijdens droog of koud weer[1].

Hypnose en eczeem verminderen

Hypnose kan op meerdere manieren helpen tegen eczeem, bijvoorbeeld voor het verminderen van het krabben, het verminderen van de jeuk en het verminderen van stress.

Hypnose en het verminderen van krabben

Al in de jaren 50 werd hypnose gebruikt tegen eczeem. Toen waren 7 behandelingen genoeg om het eczeem bijna totaal te laten verdwijnen. In het onderzoek[2] worden ook afbeeldingen vertoond die laten zien dat het eczeem op de handen van de cliënt daadwerkelijk minder worden en zelfs verdwijnt.

Deze cliënt had erg veel last van zijn eczeem en vond het lastig om te stoppen met krabben. Zijn stemming was ook niet positief.

De suggesties die destijds werden gebruikt voor de behandeling van eczeem onder hypnose waren:

“Je zal geen huidirritatie hebben. Je zal jezelf niet kunnen krabben en ook de lust om jezelf te krabben verdwijnt. Je zal je goed en krachtig voelen. Je zal vrij zijn van elke angst en schaamte die met je huid te maken heeft.”

Op lange termijn hield deze verbetering stand en de man kwam daarna nog maar 1 keer per 3 maanden langs om dit zo te houden.

Destijds werden deze suggesties ook bij kinderen gebruikt, met enige aanpassingen zodat het beter bij de belevingswereld van het kind paste. Volgens de moeder kon hij na verloop van tijd uren in de tuin spelen zonder zichzelf te krabben.

Let op! Dit was in de jaren 50 van de vorige eeuw. We zijn nu 70 jaar ontwikkeling in hypnose verder en dát was toen al mogelijk.

Hypnose en het verminderen van jeuk

Eind jaren 50 werd hypnose ook gebruikt voor het verminderen van jeuk wanneer je last had van jeuk. Een vrouw die al meer dan 15 jaar last had van eczeem moest bijvoorbeeld haar vingers, zoals haar duim en wijsvinger, tegen elkaar aandrukken totdat deze begonnen te tintelen en gevoelloos werden.

Dan moest ze die vingers op de plek drukken waar ze last had van jeuk en zouden haar vingers een koelheid en verdoving geven waardoor ze minder last zou hebben van irritaties.

Daarbij kreeg ze ook de post-hypnotische suggestie om dit thuis uit te voeren wanneer ze het maar nodig had.

Dit werd allemaal aangegeven terwijl ze onder hypnose was. Hierdoor komen de suggesties dieper bij mensen binnen waardoor ze dit sneller als “waarheid” gaan zien en als iets wat echt zo werkt. Het wordt een overtuiging.

Binnen 3 weken kreeg ze veel minder last van eczeem[3].

Hypnose voor het verminderen van eczeem door stress

Zoals hierboven gelezen helpt het niet krabben en het verminderen van jeuk al om het eczeem te laten verdwijnen. In de jaren 90 is er ook groter onderzoek gedaan bij kinderen met eczeem. Uit dit onderzoek[4] bleek dat meisjes die hypnotherapie kregen met ontspanningsoefeningen significant minder last kregen van eczeem dan de kinderen die dit niet kregen.

Dit kan te maken hebben met dat ontspanning ervoor zorgt dat je minder last hebt van stress.

Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen met een geleide visualisatie waarin je heerlijk ontspant en visualiseert hoe je lichaam er alles aan doet om goed voor je lichaam te zorgen waardoor je zo min mogelijk last hebt van eczeem.

Bij zo’n visualisatie wordt vaak ook gevraagd of je een betekenis aan kleuren kunt geven. Lichtblauw is bijvoorbeeld verfrissend en grijs staat voor irritatie. Tijdens zo’n visualisatie visualiseer je (onder begeleiding van de hypnose-expert) bijvoorbeeld dat je lichaam door lichtblauwe vloeistof omringd wordt die de grijze irritatie van je lichaam spoelt waardoor je heerlijk kunt ontspannen en geen last meer hebt van jeuk.

Dit soort visualisaties kun je vervolgens ook meekrijgen op mp3 zodat je thuis ook baat hebt bij de ontspanningsoefeningen.

Overtuigingen die voor stress zorgen veranderen

Dan kun je ook nog overtuigingen hebben die voor stress zorgen. Dit kunnen onlogische angsten zijn of stressvolle patronen die je hebt ontwikkeld in de loop van je leven. Om dit soort patronen te ontdekken en te doorbreken kan je met hypnose gebruikmaken van regressietherapie.

Momenten waarop je bijvoorbeeld iets niet doet wat je graag wilt doen kunnen bijvoorbeeld zo stressvol zijn. Met regressie ga je dan naar het moment waarop je voor het eerst blokkeerde en niet deed wat je eigenlijk wilde doen. Vervolgens doe je iets met dat moment waardoor je die blokkade opheft en je patroon doorbreekt dat voor stress zorgt.

Een andere manier om overtuigingen die voor stress zorgen te veranderen is door er een hypnotische suggestie tegenover te zetten. Als je bijvoorbeeld eczeem krijgt van te veel overwerken kunnen suggesties over het belang van voor jezelf kiezen ervoor zorgen dat die overtuiging belangrijker wordt dan de overtuiging die ervoor zorgt dat je blijft werken (in plaats van naar huis gaat en ontspant, wat je eigenlijk wilt doen).

Deze suggesties herhaal je hardop terwijl je onder hypnose bent. Doordat je dit dan onder hypnose doet dringen ze dieper tot je door en kunnen ze daadwerkelijk sterker worden in je onderbewuste dan de overtuigingen die voor stress zorgen, waardoor je minder last krijgt van stress. Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Ik kies voor mezelf.”

“Ik ben goed.”

“Ik ben sociaal.”

“Ik kan alles.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de overtuigingen waar jij stress door krijgt kun je andere suggesties meekrijgen.

Deze suggesties en geleide visualisaties kun je ook meekrijgen op mp3 zodat je ze thuis kunt beluisteren en zelfhypnose kunt toepassen. Dit kan de gevolgen voor stress verminderen, het verminderen van jeuk en krabben ontzettend versterken. Waardoor je minder last krijgt van je eczeem.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en of jij mensen kunt helpen met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose playshop (nu ook in Zwolle).

Heb je juist behoefte om direct meer te leren en aan de slag te gaan? Bekijk dan onze evenementen of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/14417.php

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1978855/pdf/brmedj03193-0006.pdf

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1962.10402281?journalCode=ujhy20

[4] https://psycnet.apa.org/record/1994-18803-001

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen