Faseovergangen: Omarm je fases na een verandering
30 maart 2021 
5 min. leestijd

Faseovergangen: Omarm je fases na een verandering

De coronacrisis is een mooi voorbeeld van verandering. Toen de verandering er net was doorliep ik allerlei faseovergangen. Eerst wilde ik knallen met mijn bedrijf. Ik dacht dat de kansen voor mij voor het oprapen lagen, maar toen werd mijn advertentie account opeens geblokkeerd. Ik kon zelfs geen live-video’s opnemen.

Daardoor raakte ik wat gedemotiveerd. Ik had er even geen zin meer in om inspirerend te zijn. Toen ben ik maar wat boeken gaan lezen, maar na ongeveer twee maanden kwam de motivatie weer terug. De zon begon weer te schijnen en dus begon ik weer te zaaien. Dat is lekker en ook dat is tof.

We gaan weer lekker produceren en allemaal dingen maken.

Dit soort fases of seizoenen zijn mooi om te omarmen.

Misschien heb jij nu ook even geen zin om dingen te doen, behalve wat gewoon moet, maar accepteer het. Accepteer dit gevoel. Ga dan ook niet jezelf dwingen om iets te doen.

Lees gewoon een lekker boekje of een tijdschriftje.

Ga ook niet op social media om jezelf te vergelijken.

Ga lekker in de tuin zitten of voor het raam en geniet gewoon. Het wordt immers vanzelf weer lente.

En niets blijft, dus ook dit niet.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3642304-omarm-de-seizoenen?play=true

Faseovergangen bij veranderingen

Veel mensen denken dat verandering en je reactie op verandering een lineair proces is. Het een volgt natuurlijk op het ander om het maar kort door de bocht te zeggen. Dit hoeft alleen niet het geval te zijn.

Vooral posttraumatische groei, de mentale groei die je doormaakt na een drastische gebeurtenis, hoeft niet lineair te zijn[1]. Je hebt dus niet altijd vaste faseovergangen bij verandering. Dit is ook een van de redenen waarom je jouw individuele fases het beste kunt omarmen en voor jezelf kunt nagaan hoe je omgaat met je stemming en verandering.

Eigenschappen die invloed hebben op je reactie

Dit is een unieke crisis, maar het is zeker niet de enige crisis die we ooit hebben meegemaakt. Ik ben een ondernemer en alle ondernemers hebben in deze periode moeten nadenken over hoe ze hun bedrijf door deze tijd loodsen.

Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen en veel hangt ook af van je focus.

In 1977 is onderzoek gedaan naar hoe ondernemers van kleine bedrijven omgaan met een drastische verandering. Hierbij zijn de ondernemers in twee typen mensen verdeeld. Mensen die “internals” worden genoemd en mensen die “externals” worden genoemd.

Internals zijn managers die hun focus hebben op factoren in hun bedrijf of in hunzelf om te kunnen omgaan met de verandering.

Externals zijn ondernemers/managers die hun focus hebben op factoren buiten hun bedrijf of buiten hunzelf om te kunnen omgaan met de verandering.

Deze zijn 2,5 jaar gevolgd. Na de observaties kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat ondernemers met een interne focus minder last hadden van stress, meer taakgerichte strategieën hadden om met de veranderingen om te gaan en minder bezig waren met emotie strategieën om om te gaan met de verandering dan “externals”[2].

Het leuke is dat de uitkomsten van dit onderzoek vrij herkenbaar zijn. Mijn motivatie was weg, mijn energie om iets te doen zeg maar, maar ik ging ermee om door dan maar boeken te gaan lezen.

Het is een kleine “taak” die ik mezelf gaf om met de verandering die corona in het begin bracht om te gaan.

Dus ja, je kunt gaan mediteren om minder angst te voelen en dergelijke, maar soms is het aangaan van een afspraak met jezelf dat je ten minste een kleine niet energie slurpende taak uitvoert ook een goede manier om met een drastische verandering om te gaan.

Wat doe je als de regels opeens veranderen

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar wat mensen doen als de regels van “het spel” opeens veranderen. Eigenlijk ook wat er is gebeurd in de coronacrisis, allerlei sociale regels zijn opeens veranderd en dit vraagt aanpassingsvermogen.

In een onderzoek waarbij mensen een test van drie uur ondergingen waarbij halverwege opeens de regels veranderden kwamen er ook interessante uitkomsten naar voren.

Namelijk dat hoe beter je kunt denken, hoe beter je beslissingen na de verandering zijn.

Als je openstaat voor nieuwe ervaringen neem je na de verandering ook betere beslissingen.

Als je het niet zo belangrijk vindt dat je bepaald werk goed uitvoert, zijn je beslissingen na de verandering ook beter. Dit laatste hing met name af van de eigenschappen in welke mate je graag orde wilt hebben, je plicht wilt doen en ergens eerst goed over wilt nadenken[3].

Het grappige is dus eigenlijk dat als je niet vies bent van een beetje valsspelen met Monopoly, je waarschijnlijk betere beslissingen neemt na een verandering van de regels dan wanneer je pietje precies bent met het volgen van de regels.

Jouw fases accepteren en leren omgaan met verandering

Afhankelijk van je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin het beste functioneert of hoort te functioneren kan het makkelijker of lastiger zijn om je reactie op verandering te accepteren en om goed om te kunnen gaan met de verandering.

Je kunt je bijvoorbeeld ontzettend irriteren aan jezelf als je merkt dat je eventjes futloos wordt van de nieuwe regels of verlenging van onhandige regels.

Dan is het handig om jezelf af te vragen waarom je het lastig vindt als je even energieloos bent?

Waarom heb je het idee dat je altijd moet gaan met die banaan?

Soms is dit niet direct duidelijk. In dat geval kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen waar die overtuiging vandaan komt. Die kennis kan er namelijk al voor zorgen dat de overtuiging aan kracht verlies, waardoor je juist wel even kunt ontspannen en jezelf niet opfokt om maar iets te doen.

Er zijn meerdere manieren om zo’n overtuiging die je belet even te niksen als dat is wat je lichaam aangeeft te achterhalen. Je kunt bijvoorbeeld een gesprek voeren waarin je doorvraagt. Zoals de waarom-vraag herhaald kan worden en de hypnotherapeut kan inhaken op woorden die door je manier van uitspreken een onbewuste betekenis voor je hebben.

Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop een overtuiging die je nu niet helpt is ontstaan. Vervolgens ga je daar met je huidige kennis nog een keer naar kijken, zodat je het opnieuw beleeft. Soms leef je je in andere mensen die er op dat moment waren en soms kun je de situatie zelf in gedachten veranderen. Er is van alles mogelijk met je voorstellingsvermogen.

Vervolgens zul je merken dat de overtuiging veranderd is, waardoor het eenvoudiger is om jouw faseovergangen te accepteren.

Dan kan hypnose je ook nog helpen met de veranderen en het omgaan met die veranderingen.

Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om orde te houden of je aan de regels te houden en die regels veranderen opeens, dan is dat soms heel lastig. Alles lijkt opeens onordelijk en de nieuwe regels zijn niet de oude regels waarmee jij je altijd hebt kunnen redden.

Misschien zie je hierdoor alles wat mis is met de situatie en zie je de zaken die wel goed gaan over het hoofd.

In dat geval kan hypnose je helpen om je focus van wat niet goed is te verleggen naar wat wel goed is. Of je focus van alle externe zaken die je niet kunt controleren verleggen naar interne zaken die jij wel kunt controleren.

Hiervoor zijn ook allerlei technieken beschikbaar.

Wil je meer weten over deze technieken? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Wil je direct aan de slag met deze technieken om jezelf of juist andere mensen te helpen? Schrijf je dan direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027273580700027X

[2] https://psycnet.apa.org/record/1978-09912-001

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-6570.2000.tb00214.x

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen