Gedragsproblemen: Hypnose helpt om jezelf op te voeden
Gedragsproblemen: Hypnose helpt om jezelf op te voeden
07 mei 2024 
6 min. leestijd

Gedragsproblemen: Hypnose helpt om jezelf op te voeden

Gedragsproblemen worden vaak gekoppeld aan kinderen, maar ook als je volwassen bent kun je hier last van hebben. Denk bijvoorbeeld aan agressief gedrag, compulsief gedrag, te impulsief gedrag, sociaal ongepast gedrag, zelfdestructief gedrag, verslavingsgedrag en zelfs als mensen zichzelf isoleren wordt dit gezien als een gedragsprobleem.

Die gedragsproblemen zijn problemen omdat dit onhandig is voor je sociale banden en daarmee je functioneren in de maatschappij. Het belemmert als het ware je eigen overleving.

Je gedrag heeft namelijk invloed op andere mensen en als je een gedragsprobleem hebt, kan dit ervoor zorgen dat andere mensen een probleem met je krijgen. Hierdoor wordt het lastiger om een baan te vinden of vast te houden. Zelfs samenwerken als ondernemer kan door gedragsproblemen lastiger worden gemaakt.

Gedragsproblemen kunnen hierdoor het leven van iemand die er last van heeft onmogelijk maken, of ten minste veel lastiger dan nodig is.

Een hypnotherapeut kan op meerdere manieren mensen helpen die last hebben van gedragsproblemen. Gedrag is namelijk het gevolg van emoties en keuzes. Die keuzes en emoties zijn weer het gevolg van gedachten en overtuigingen. En juist bij die overtuigingen en gedachtegang kan hypnose een rol spelen. Door die namelijk te veranderen, kun je het gedrag van iemand veranderen.

Dus zelfs als je volwassen bent, kan hypnose alsnog helpen om de “opvoeding” te laten slagen. In plaats van dat je hiervoor afhankelijk bent van je ouders, helpt een hypnotherapeut mensen om zichzelf op te voeden.

Hypnotherapie bij agressie

Als agressief gedrag je probleem is, helpt hypnose ook. Bij mannen die last hebben van depressieve klachten speelt agressie bijvoorbeeld vaker een rol dan bij vrouwen.

Onderzoek laat zien dat hypnose in combinatie met cognitieve gedragstherapie helpt tegen depressieve klachten (en bij mannen dus ook tegen de agressie die dit kan oproepen). Vergeleken met mensen die alleen cognitieve gedragstherapie (CGT) werden depressie, angsten en hopeloosheid respectievelijk 6%, 5% en 8% lager met hypnotherapie[1].

In een ander onderzoek waarbij hypnotherapie werd vergeleken met CGT kwam zelfs naar voren dat mensen met hypnotherapie beter geholpen waren[2].

Niet alleen mannen kunnen last hebben van agressie. Ook vrouwen kunnen door hun hormoonspiegel op sommige momenten van de maand iets agressiever zijn dan anders. Onderzoek laat zien dat vrouwen ook met hypnose geholpen kunnen worden om hier minder last van te hebben[3].

Compulsief gedrag stoppen met hypnose

Compulsief gedrag, of in extreme gevallen zelfs OCD, kan ook behandeld worden met hypnose. Je kunt compulsief gedrag hebben en zelfs compulsieve gedachten. Die kunnen beide behandeld worden met hypnose.

In het geval van compulsieve gedachten kan hypnose je helpen om meer mindful te zijn over je gedachten en een compulsieve gedachtegang te stoppen en te veranderen. Dit laatste kan bijvoorbeeld gedaan worden met herkaderen.

Daarnaast kun je jezelf ook afleiden, door je focus te verplaatsen. Dit is iets waar een hypnotherapeut mee kan helpen als compulsieve gedachten het probleem zijn.

Wat betreft compulsief gedrag, dit kan ook veranderd worden met hypnose. In een casestudy is een man geholpen door onhandig compulsief gedrag te vervangen door gewenst compulsief gedrag[4].

Dit is ook een techniek die we onze cursisten leren.

De techniek heb ik zelf ook eens gebruikt om een vrouw te helpen die elke keer als ze in haar keuken kwam compulsief een koekje at. Dit gedrag hebben we vervangen door eventjes de vloer aanvegen. Na verloop van tijd gaf ze mij aan dat haar keuken nog nooit zo schoon was geweest. En ze was afgevallen, doordat ze de koekjes nu gewoon kon laten staan.

Een super resultaat!

Bij sociaal ongepast gedrag kan deze techniek ook gebruikt worden om het onhandige gedrag te vervangen door gezond “normaal” gedrag. Erickson zelf hielp zijn psychiatrisch patiënten ook met suggesties. Als iemand bijvoorbeeld deed alsof hij bloed dronk, terwijl dat in realiteit gewoon niet gebeurde en de persoon alleen een drinkend gebaar maakte, gaf hij de suggestie om dat dan maar op het toilet te doen. Zo kon iemand met sociaal ongepast gedrag alsnog in een normale omgeving functioneren, omdat hij al die ongepaste dingen dan privé deed.

Dan had verder niemand er meer last van, en had de persoon toch een manier gevonden om voor zichzelf een beetje raar te doen.

Impulsief gedrag doordachter maken met hypnose

Impulsief gedrag kan ook ontzettend onhandig zijn. Vooral als die impulsen ervoor zorgen dat je afspraken niet nakomt of hele domme dingen doet. Reden genoeg dus om er iets aan te doen.

Impulsief gedrag is vaak het gevolg van een bepaalde emotie die iemand niet wil voelen. In een onderzoek naar een succesvolle vrouw met boulimia en een werkloze man met psychische problemen, die beide last hadden van impulsief gedrag, kwam naar voren dat de hypnotische staat gebruikt kon worden om de verbinding van de emotie met het impulsieve gedrag te doorbreken.

Hypnose werd gebruikt om een andere koppeling te maken aan de emotie, dan om dit op te lossen met het impulsieve gedrag[5].

De hypnotische staat werd gebruikt om de cliënten bewuster te maken van hoe hun lichaam zich voelde vlak voor het impulsieve gedrag. Dit werd gedaan om het herkenbaarder te maken en om het gevoel beter te kunnen tolereren. Vervolgens werden deze gevoelens gekoppeld aan helpende gedachten, zodat de impuls niet uitgevoerd hoefde te worden.

Zelfdestructief gedrag stoppen met hypnose

Soms heb je ook mensen, als het leven goed gaat, dan schrikken ze daar zo van dat ze iets doen om het voor zichzelf te verpesten. Dan “klopt” het namelijk weer. Ontzettend onhandig, want het mag toch ook gewoon goed gaan?

Zelfdestructief gedrag kan ook gaan om jezelf zeer doen, zonder dat je eraan doodgaat. Denk bijvoorbeeld aan jezelf krassen, met je hoofd tegen een muur bonken, jezelf slaan en dergelijke. In Pakistan is bij jongeren onderzocht of hypnotherapie in combinatie met CGT helpt om dit te stoppen en dat was het geval. Ze waren veel minder vaak bezig met zelfdestructief gedrag[6].

De jongeren kregen hiervoor wekelijks een sessie van ongeveer 1 uur. Dit deden ze 12 tot 13 weken. Daarnaast kregen ze ook huiswerk mee in de vorm van zelfhypnose.

Verslavingsgedrag behandelen met hypnose

Iemand die echt flink verslaafd is, die doet van alles voor zijn drugs verslaving. Stelen, liegen, bedriegen, en altijd voor zichzelf kiezen. Dit is heel onhandig, want dit kost je je sociale relaties. Daarbij kost een verslaving jezelf ook je gezondheid. Je zit dus dubbel te verliezen als je doorgaat met verslavingsgedrag.

Ericksoniaanse hypnotherapie is een manier om verslavingsgedrag te behandelen. In een onderzoek naar hypnose bij de behandeling tegen alcoholverslaving kwam naar voren dat de effecten op de lange termijn voor mensen met hypnose beter is dan voor mensen die behandeld worden met motiverende interviews[7].

Ook voor andere verslavingen kan hypnose een belangrijke rol spelen. Ook ikzelf heb hier ervaring mee, omdat ik vroeger ook van bepaalde stofjes hield en ermee moest stoppen. Dit heb ik zelfs per ongeluk met een hypnose techniek gedaan, maar daar kwam ik later pas achter toen ik me ging verdiepen in hypnose.

Deze techniek wordt nu ook aan mensen geleerd in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Agorafobie, of pleinvrees

Ook jezelf isoleren wordt gezien als gedragsstoornis. Als je pleinvrees hebt en hierdoor het huis niet uitkomt, is het belangrijk om wat te doen. Ondanks social media is namelijk naar buiten gaan toch vaak een van de dingen die van het leven een succes maken.

Gelukkig kan een hypnotherapeut ook hier een helpende hand bieden. Onderzoek laat zien dat hypnotherapie goed werkt voor mensen met agorafobie. In het onderzoek kregen mensen die op de wachtlijst stonden voor reguliere mentale zorg juist hypnotherapie. Dit waren 8 tot 12 sessies gedurende drie maanden (veel meer dan nodig is, maar voor wetenschappelijk onderzoek moeten mensen ongeveer dezelfde suggesties krijgen). Zelfs op deze manier, die niet helemaal aangepast was aan de persoon, hielp hypnotherapie om de klachten bij deze angst te verminderen[8] en om sociale isolatie dus ook te verlagen.

Ook ander onderzoek naar een jongen van 20 jaar met sociale angsten liet zien dat hypnose in combinatie met Neuro Linguïstisch programmeren (NLP) hielp om deze angst te overwinnen. Hiervoor werd 1 sessie gebruikt die 3,5 uur duurde. Hierdoor had hij ook geen medicatie meer nodig om met de sociale angsten om te gaan[9].

Hypnose bij gedragsproblemen

Gedragsproblemen kunnen in de loop van je leven door allerlei problemen en triggers ontstaan. Een hypnotherapeut kan mensen helpen om gedragsproblemen te transformeren, zodat mensen “modelburgers” 😉 worden.

In dit artikel heb je vooral gelezen dat hypnose werkt, maar nog niet “hoe” hypnose dan precies werkt.

Wil je hier meer van weten? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen. Dan leer je direct technieken om mensen te helpen. Na de eerste opleiding kun je al veel gedragsproblemen tackelen en mensen helpen hun leven te transformeren.

(Moet je nagaan wat je allemaal kunt als je alle opleidingen hebt gedaan.)

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen