Herinnering vorig leven gebruiken voor zelfontwikkeling
Herinnering vorig leven gebruiken voor zelfontwikkeling
10 februari 2022 
7 min. leestijd

Herinnering vorig leven gebruiken voor zelfontwikkeling

Je herinnering van een vorig leven kun je gebruiken voor je huidige leven, dit is iets wat je kunt doen met hypnotherapie. Dit klinkt misschien heel gek, want wat kan je vorige leven nu met je huidige leven te maken hebben. Om dit even goed te zien en hoe je dit kunt gebruiken ga ik eerst even in op tijd. 

Tijd en het gevoel over je leven

Eigenlijk is er alleen maar nu en tijd is een aaneenschakeling van nu momenten als een “continuüm”. Maar daarmee is tijd eigenlijk ook iets van het brein, want het impliceert een verleden en een toekomst, terwijl er eigenlijk alleen maar “nu” is.

Voor ons brein kun je dat concept begrijpen, maar ja je denkt toch aan gisteren en wat je morgen gaat doen. In ons hoofd zit dus een agenda. Je weet wanneer iets gaat komen en wanneer iets is geweest, maar ergens weet je ook dat er alleen maar nu is.

In ons hoofd is het lineair. Maar ons lichaam is verticaal, die is altijd in het nu. Dus in je hoofd kun je denken aan andere tijden en reizen in de tijd, maar je lichaam blijft in dit moment.

Ik ben met mijn lichaam bijvoorbeeld in Krommenie, maar mijn mind is lekker in het zwembad in Curaçao. Ik kan in mijn gedachten zelfs het water voelen en de geuren ruiken.


Mijn brein kan alles creëren wat ik wil. Ook allerlei lichamelijke sensaties, terwijl mijn lichaam nog steeds op dezelfde plek is.


Met dit idee kun je eigenlijk overal heen. We kunnen met ons brein naar een ander ‘nu’ gaan. Zoals een nu van honderd jaar geleden, gisteren of morgen. Dat doe je vaak al wanneer je plannen maakt. Je krijgt dan vaak beelden en ideeën.

Of je moet morgen een presentatie geven en je voelt nu al de spanning. Want je brein, je gedachten, is dan al daar en die kan nu al die spanning voor de presentatie in je lichaam activeren. Net zoals dat gebeurt wanneer je denkt aan je laatste vakantie, je kunt voelen hoe fijn dat toen was.

Je lichaam voelt dus ook thuis die sensaties, want je lichaam denkt dat het in dat zwembad ligt.

Je brein kan dingen dus zo vervormen dat je lichaam voelt alsof het zo is.

Herinnering vorig leven oplossen voor je huidige leven

Als je dat begrijpt, en ik denk dat je dat wel doet, kun je ook het concept van reïncarnatie en procarnatie begrijpen. Bij reïncarnatie kijk je met je gedachten, je mind, terug naar vorige levens.

De tijd is dan een soort verticale as, waarop je kunt reizen met je brein. Mijn gedachten kunnen naar een vakantie gaan of naar een vorige leven. Bijvoorbeeld dat ik in het Wilde Westen ben in het jaar 1800 nog wat en daar in een huifkar zit en op de prairie rij. Mijn lichaam voelt allerlei sensaties en misschien ruik ik het wel, maar misschien voel ik ook wel hoe het was en de problemen die ik daar had.

Als ik die daar ervaar, dan ervaar ik ze hier ook. Want er is alleen maar nu. Dat is wat je doet met reïncarnatietherapie. Dan ga je ervan uit dat de problemen die je nu hebt uit een vorig leven komen.


Dat omdat het allemaal nu is. Met dit idee, met dit werkbare model, maken je gedachten er wat van.


Met die therapie reis je in gedachten naar je vorige leven. Je lost het daar op en dan heb je er nu geen last meer van. Dit komt doordat je het dan eigenlijk nu oplost.

Dit is hetzelfde idee als wanneer je een probleem uit je jeugd in gedachten oplost.

Al je zintuigen, weten, voelen, denken, horen en zien dat ze op de prairie zijn. Dat is de kracht van hypnose. Je krijgt het idee dat je daar bent, maar je zit gewoon in de stoel van de hypnotherapeut. Maar met je gedachten ben je daar en dan kun je het oplossen.

Hypnotherapie kan gebruikmaken van regressie naar je vorige leven als dat iets is waarin jij geloofd. Het gaat erom dat de therapie je ondersteunt met de middelen die jij hebt. Als jij een herinnering hebt aan een vorig leven en je wilt daar wat mee doen, dan kun je daar ook mee aan de slag[1].

In het Westen wordt vaak gek tegen reïncarnatie aangekeken, maar voor mensen met een hindoeïstische achtergrond is het al veel normaler[2]. Daarbij zijn er technieken die je helpen om terug te gaan naar vorige levens (bron 2).

Daarnaast wordt er al sinds de jaren zestig onderzoek gedaan naar vorige levens en kinderen kunnen soms details geven die alleen logisch zijn als ze zich hun vorige leven kunnen herinneren (bron 2).

Onderzoekers geven wel aan dat er verschillende ervaringen zijn met regressie en hoe goed dit gaat bij mensen die dit gebruiken als therapievorm om echt terug te gaan naar hun jeugd of in de tijd[3].

Dit is nog redelijk de behappen voor de meeste mensen. Dat je teruggaat en het oplost.

Vooruitgaan in de tijd voor nu

Maar je kunt met dit idee dus ook vooruitgaan. In de jaren vijftig waren er al theorieën dat als je mensen kunt helpen door in gedachten terug te gaan in de tijd, je mensen ook kunt helpen door naar voren te gaan in de tijd. In die theorie ging het wel om een tijd van je eigen leven[4]. Dit wordt dan een leeftijdsprogressie genoemd.

Maar ik wil het even nog wat verder uitbouwen. We kunnen ook naar een volgend leven gaan, een andere nu. Bijvoorbeeld het jaar 23.150 en daar ervaren. Ik voel opeens daar ook een probleem. Als je dan daar dat probleem voelt, voel je het nu hier ook. Maar misschien is het daar sterker aan de oppervlakte aanwezig dan nu in mijn leven in Krommenie. Als ik het daar oplos, los ik het hier ook op.

Ik heb op deze manier al heel veel reizen gemaakt naar vorige en volgende levens. Naar mijn idee heeft ieder leven een bepaald thema dat uit te werken is. Bijvoorbeeld in een vorig leven over die prairie bijvoorbeeld was het thema eenzaamheid. Dat is nu hier in dit leven niet aan de oppervlakte bij mij. Ik heb een gezin en vier kinderen. Ik voel me dus niet eenzaam, maar in dat leven wel.

Maar blijkbaar voel ik me hier dus ook eenzaam, terwijl dat niet heel bewust aanwezig is. Nu heb ik dat opgelost in mijn vorige leven, in gedachten, en toen voelde ik me hier ook veel meer geaard.

In een volgend leven waar ik was voelde ik me gewoon niet verbonden. Ik voelde me lichamelijk niet verbonden met mensen, dat ervaar ik hier ook niet echt bewust. Het is op de oppervlakte niet echt een thema in mijn leven.

Maar ik weet dat het onbewust blijkbaar wel een thema is en dit zorgt voor allerlei gedragingen. In gedachten heb ik dat toen daar opgelost met hypnotherapie en toen voelde ik hier opeens mijn hart weer. Een soort warm gevoel in mijn borst.

Alles is nu en daarom nu op te lossen

Dat is wel interessant. Daarom geloof ik niet echt in reïncarnatie en vorige en volgende levens, maar ik geloof dat het allemaal tegelijkertijd gebeurt totdat het allemaal doorleefd is. Totdat je je herinnert wie je werkelijk bent en dat is licht en liefde.

Voor je idee kan het wel duizenden jaren duren voordat je al die levens geleefd hebt, maar ik geloof dat dit in de kosmos gewoon een vingerknip is en dan is het klaar.


Maar dat is gewoon wat ik geloof, voor als je me niet meer helemaal volgt.


Het is net zoals je slaapt en je droomt niet. Je hebt dan geen idee van die acht uur slaap. Nu heb je dat ook. Je hebt geen idee van hoelang het allemaal duurt. Je brein maakt er wel wat van, maar ergens is het ook gewoon een flits.

Doordat je brein er wat van maakt en omdat je je kunt voorstellen wat voor vorige en toekomstige levens je hebt kun je snel dingen oplossen.

Je kunt altijd werken aan jezelf

Maar tegelijkertijd had ik na het werken met die thema’s het besef dat ik dat wel altijd kan doen, maar dat je eigenlijk nooit kunt vinden wat je werkelijk bent. Er is altijd wel een thema dat je kunt oplossen. Buiten jezelf kun je niet vinden wat je bent. Je kunt wel blijven zoeken en van alles oplossen, maar buiten jezelf vind je jezelf niet.

Maar binnen jezelf ook niet. Je vindt het ook niet in je emoties, gevoelens en gedachten. Want ook dat is een projectie en dat hoort allemaal bij het leven.

Maar ik denk wel dat het goed is om ermee bezig te zijn en steeds dingen op te ruimen. Dit kan met je huidige leven, maar ook met het idee van je vorige leven en toekomstige levens. Dat zorgt er ook voor dat tijd opeens niet meer zo lineair is.


Dat kan een uitnodiging zijn om verder te kijken. En je kunt ergens beginnen en dat kan met zo’n regressie.


Net als met persoonlijke ontwikkeling. Je kunt je altijd blijven ontwikkelen. Je blijft aan de gang, totdat je het inzicht krijgt ‘daar vind ik het niet’. Maar dat kun je vaak pas zeggen nadat je van alles hebt opgelost. En ergens kun je dan bepaalde dingen eenvoudiger loslaten, wat je helpt om lichter te leven.

Het ervaren hiervan is vaak een stuk sterker dan weten dat het kan.

Als je heel erg met jezelf in de knoop zit, je hebt bijvoorbeeld last van angsten, dan kan hypnotherapie heel goed helpen om bepaalde gedachten op te ruimen.

Dit doe ik ook regelmatig bij mezelf.

Dit werken aan jezelf is het begin van de weg.

Maar val dan niet in de valkuil van ‘meer’, want er is altijd meer. Je kunt altijd aan de gang blijven. Maar op een gegeven moment vind je de rust om te zeggen dat het zo goed is.

Je gaat mediteren, bezig met de wet van de aantrekking, dingen creëren om te kijken of iets lukt. Je maakt allerlei dingen mee, waardoor je ook groeit als persoon en in de omgang met andere mensen. Dat zijn allemaal dingen die goed zijn om te leren.

Ik heb bijvoorbeeld veel aan hypnotherapie gehad en heb me daardoor ook gerealiseerd dat eigenlijk alles hypnose is. Maar dat duurde meer dan tien jaar voordat ik dat door had.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/5PH7cKiv8lX4e16ZK81Quq?si=36c465026e5b4a4f

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit allemaal werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist leren hoe je regressie en progressie toepast voor dit leven of juist andere levens? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

 

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen