Het gevoel dat hypnose niet geholpen heeft
Het gevoel dat hypnose niet geholpen heeft
25 februari 2016 
6 min. leestijd

Het gevoel dat hypnose niet geholpen heeft

Ben jij weleens onder hypnose geweest? Ik ken een verhaal van een verstokte roker die na 55 jaar toch eens hypnose een kans wilde geven. Bijna direct na de sessie vertelde hij zijn vrouw dat het niet geholpen had, maar die merkte wel op dat hij sindsdien nog geen sigaret had aangeraakt. Wat hypnose nu eigenlijk is en hoe je weet of het heeft gewerkt is dus heel wat anders dan de meeste mensen denken.

Daarom ga ik in dit artikel in op wat hypnose is, hoe je weet of je onder hypnose bent (geweest) en wanneer je merkt dat hypnose heeft gewerkt.

Wat is hypnose?

“Het heeft niet gewerkt, ik was niet onder hypnose.” Een opmerking die veel mensen kunnen maken nadat ze bij een hypnotherapeut zijn geweest. Veel mensen hebben bij hypnose het beeld dat je helemaal weg bent, dat je daardoor niet meer weet wat je doet én je het je als je uit hypnose bent niet meer kunt herinneren.

De hypnoseshows die ooit populair waren hebben natuurlijk voor behoorlijk wat assumpties gezorgd bij de mensen thuis.

Dit klopt niet. Als je alles hoort wat de hypnotherapeut zegt en onthoudt, dat is juist de bedoeling.

Onder hypnose zijn is niet iets dat lijkt op hallucineren of een andere trip. Hypnose is niet vergelijkbaar met het gebruik van drugs, maar dan veiliger.

Hypnose is een mentale staat die psychotherapie versterkt.

Tijdens hypnose ben je in een soort trance die je in staat stelt om mee te gaan met de suggesties die de therapeut je geeft. Tijdens die trance ben je niet buiten bewustzijn en slaap je ook niet. Je bent juist in een diepe ontspanning die je brein in staat stelt om zich te focussen op 1 doel en waardoor je suggesties van de therapeut sneller accepteert die je helpen je doel te bereiken, zoals stoppen met roken of van vliegangst afkomen.

Dus als je denkt dat je een soort trip moet beleven tijdens hypnose kom je bedrogen uit. Mensen die zich goed kunnen focussen zijn vaak ook goed te hypnotiseren.

Daarbij is ook je eigen mening ten opzichte van hypnose belangrijk. Het merendeel van de mensen is wel te hypnotiseren, zelfs als je denkt dat het nep is, maar als je er positiever tegenover staat werkt het beter. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de mensen het lastig vindt om in hypnose te raken, maar dat met wat hulp van de hypnotherapeut het ook voor hun mogelijk is.

Als jij je niet wilt laten hypnotiseren dan lukt het ook niet. Dus als je denkt dat het nep is, maar je het toch een kans wilt geven werkt het beter dan als je denkt dat hypnose werkt maar jij gewoon niet onder hypnose wilt zijn.

Hypnose kan je ook alleen helpen als je echt achter de doelen staat waarvoor je hypnose wilt gebruiken. Dus als je echt wilt stoppen met roken, maar eigenlijk niet in hypnose gelooft kan het toch werken.

Wanneer ben je in hypnose?

Dus hoe weet je nu of je in hypnose bent? Eigenlijk is het de taak van de hypnotherapeut om te controleren of je in hypnose bent. Er zijn een aantal manieren om hypnose te introduceren. Inductie noemen we dat ook wel. Als je dan lichte tekenen vertoont van in hypnose zijn zal de hypnotherapeut deze verdiepen voordat de echte therapie begint.

In ieder geval zal je bij hypnose in een diepe staat van ontspanning zijn. Je kunt bijvoorbeeld liggen tijdens de hypnose, maar je kunt ook gehypnotiseerd zijn terwijl je staat. Je merkt dat je ademhaling zich verdiept en dat je spieren zich ontspannen. Misschien merk je zelfs dat je hartslag zich vertraagt.

Tijdens de hypnose merk je ook dat je wat volgzaam bent geworden. Dit test de hypnotherapeut ook door je dingen te laten doen, zoals je hand optillen. Gekke dingen ga je natuurlijk niet doen want je behoudt gewoon je eigen normen en waarden die bepalen of je iets wel of niet doet en gekke dingen zal een goede hypnotherapeut ook nooit voorstellen.

De therapie begint als je in hypnose bent, dan zal de hypnotherapeut zich gaan richten op de doelen waarmee je naar hem toe bent gekomen. De focus op dit doel en de therapie kan je bekend voorkomen. Het gevoel is namelijk vergelijkbaar met het gevoel als je ergens heel fanatiek mee bezig bent en verder nergens op let. Het gevoel dat je helemaal kunt opgaan in je eigen gedachten. Dat je gewoon helemaal tevreden bent in het nu en niet nadenkt over de toekomst of het verleden. Het lijkt ook op de staat waarin je verkeert tijdens meditatie.

Als je in die zone bent zal de hypnotherapeut beginnen met de behandeling en je gedachten leiden naar waar eerder niemand was die je naar die gedachten toe leidde.

Dan kan de hypnotherapeut bijvoorbeeld regressie uitvoeren om er samen met jou achter te komen waar een probleem is ontstaan.

Tijdens de therapie zal de hypnotherapeut je helpen met visualisaties. Je merkt dan ook dat jij helemaal op kunt gaan in de visualisatie die de therapeut je voorstelt. Je vindt het dan makkelijker dan normaal om je voor te stellen dat iets goed gaat, zoals rustig blijven tijdens het opstijgen en landen van een vliegtuig of het opruimen van een spin.

Suggesties die de therapeut je geeft over je eigen overtuigingen zijn nu opeens minder vreemd, misschien zelfs logisch. Een gedachte die anders is dan je eigen of een idee dat je nu eens niet direct verwerpt terwijl je vrienden misschien weleens hetzelfde hebben gezegd.

Na de therapie zal de hypnotherapeut je uit hypnose halen. Dus uit die trance en staat van focus op je doel. Dit is goed om af te sluiten dat je met dat doel bezig was tijdens de therapie, maar misschien vind je het een geruststellende gedachte dat je sowieso niet in de hypnose kunt blijven, zoals gezegd het is geen drugs. Als je niet uit hypnose zou kunnen komen zou je ook niet kunnen stoppen met mediteren of met werken als je in de flow zit en we weten dat iedereen kan zeggen dat het nu wel genoeg is geweest als je een tijdje vol focus gewerkt hebt en meditatie gaat toch een keer vervelen.

Wanneer weet je of hypnose heeft gewerkt?

Natuurlijk wil je direct na de hypnose het gevoel hebben dat het heeft gewerkt. Voor de een is het effect sneller duidelijk dan voor de ander.

Ikzelf ben voor een probleem onder hypnose gegaan en had direct door dat ik van mijn verslaving af was. Ik vond dit zo bijzonder dat het me heeft geïnspireerd om meer mensen te helpen met hypnose. Vervolgens kwam ik erachter dat dat niet genoeg was en dat er eigenlijk te weinig hypnotherapeuten waren om iedereen te helpen, maar dat even terzijde.

Voor de ene persoon is het effect direct duidelijk, maar bij de ander kan dit wat langer duren. Daarom kan ook het misverstand ontstaan dat hypnose niet heeft gewerkt, terwijl het weldegelijk heeft gewerkt. Bij het voorbeeld van de verstokte roker kan het effect bij de persoon pas aankomen als hij zich na een week realiseert dat hij al een week zonder moeite niet gerookt heeft. Het stoppen met roken blijkt opeens moeiteloos te gaan.

Als je onder hypnose bent geweest om van vliegangst af te komen kan het effect pas duidelijk worden als je weer met het vliegtuig op reis gaat. Dus bij angsten kan de werking van de hypnose pas duidelijk worden tijdens een daadwerkelijke confrontatie met de angst.

Kortom

Het idee dat je niet onder hypnose bent geweest omdat je alles hebt meegekregen wat de hypnotherapeut heeft gezegd klopt niet. Het is juist de bedoeling dat je alles meekrijgt wat de therapeut tegen je heeft gezegd.

Je bent onder hypnose als je ontspannen bent en gefocust bent op het doel waarmee je naar de hypnotherapeut bent geweest. Daardoor kun jij je ook beter focussen op wat de hypnotherapeut doet om je te helpen je doel te bereiken.

In sommige gevallen weten mensen direct dat de hypnotherapie heeft geholpen om ze van een probleem af te helpen. In andere gevallen merk je het pas na een tijdje omdat je je er niet bewust van was dat het werkte. Dit is ook erg typisch omdat hypnose juist werkt op je onderbewuste.

Als je hypnotherapie krijgt vanwege een angst is een confrontatie met die angst en jouw reactie daarop een goede indicatie om te zien of de hypnotherapie heeft geholpen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

het gevoel dat hypnose niet geholpen heeft

Bronnen:

http://www.fairmountassociates.com/articles/The-Possibilities-in-Hypnosis.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen