Je gelooft niet dat jij en je partner op dezelfde manier verliefd zijn. Jij kunt verliefd zijn op iemand, maar niet geloven dat de ander verliefd is op jou. "Hij is niet verliefd", kun je denken.
Bep (gefingeerde naam) is af en toe verliefd, maar gelooft niet dat de partner waarmee ze dan een relatie heeft ook verliefd is op haar.
Ik vroeg haar of ze het eens had meegemaakt dat ze verliefd was op iemand en dat die ander dan ook verliefd was. Hierop gaf ze “Ja” als antwoord, maar ze wist dat op dat moment dus niet. Ze had het meegemaakt op de basisschool.
Maar ze hoorde pas veel later dat dat jongetje ook verliefd was op haar.
Ze had het ook eens meegemaakt toen ze 20 was, maar dat hoorde ze ook pas later.
Dat was dus niets geworden.
En daarmee komt ook de oplossing:
Want verliefdheid en liefde zijn twee verschillende dingen.
Want je zou denken dat als beide partijen verliefd zijn, dat dat de basis is voor een stabiele langdurige gelukkige relatie. Echter, er zijn zoveel mensen gescheiden dat je dat niet helemaal kunt stellen.
We willen het wel, maar verliefdheid ebt weg.
Dus stel je voor: je wordt verliefd. Je eet niet, je drinkt niet, je slaapt niet. Overlevingsgezien is dat helemaal niet handig. Je wordt helemaal gek en denkt alleen nog maar aan die persoon.
Hoelang duurt dat? Dan kijken we even naar de biologische en spirituele kant van verliefdheid.
Biologische kijk op verliefdheid
Biologisch gezien duurt een verliefdheid een tot hooguit 2 jaar. In het brein komen er allemaal goede stofjes vrij. Dopamine, serotonine enzovoort, enzovoort. Daarom hebben we het over de roze bril, maar dat ebt op gegeven moment weg.
Maar waarom worden we zo in de maling genomen? Nou voor de voortplanting.
Het eerste jaar is heftig. De seks spat ervan af en je bent alleen maar met diegene. Na 1 of 2 jaar denk je dan “is dit het nu?”
Biologisch gezien zou je dan al een kind verwerkt kunnen hebben. Dat is de biologische bedoeling. Tegenwoordig hebben we daar dingetjes voor dat dat niet gebeurt, maar we zijn nu wel met bijna 9 miljard op de wereld. Dus dit werkt op zich wel.
Het is goed voor de evolutie, want hoe meer je kunt kiezen, hoe beter het is.
Hoe meer, hoe beter. Dus we hebben een mechanisme, waardoor je binnen een paar jaar een kind hebt.
Dan kom je in de volgende fase 1 tot 4/5 jaar. Dat is de “houden van” fase. De heftigheid is eraf, maar het is ook heel biologisch.
Want stel je voor dat je een kind hebt, dan heb je nog 4/5 jaar dat je erbij bent en daarna is dat gevoel weg. In ieder geval biologisch gezien, want daarna kunnen die kinderen redelijk goed overleven.
Daarna moet je erop bedacht zijn dat je bij elkaar wilt blijven en de goede stofjes zelf activeren. Onderzoek laat wel zien, dat dit zeker mogelijk is. Het is dan belangrijk om een goede vriendschappelijke relatie met je partner te hebben[1].
Spirituele kijk op verliefdheid
Spiritueel gezien is verliefdheid een gat dat je zelf moet opvullen. Je wordt verliefd op iets wat je zelf mist.
Niet bij iedereen, maar voor de meeste mensen wel.
Dus je hebt ergens een gat. Ik ben heel vaak verliefd geweest, maar dat ebde dan weg en dan ging ik me juist irriteren aan zaken bij de ander waar ik verliefd op werd of wat ik eerst helemaal niet zag.
Dat gebeurde dan juist als ik zelf ging groeien of me ging ontwikkelen op die dingen.
Dus stel je voor dat ik een vriendin had die super zelfverzekerd was. Toen werd ik zelf zelfverzekerd en begon ik dat bij haar irritant te vinden. Klinkt misschien niet heel leuk, maar goed.
Dus dan ging het weer uit en werd ik weer verliefd op een ander.
Ik merkte zelf op gegeven moment dat dat helemaal niet handig was voor mij.
Toen bedacht ik me dat ik het in mezelf moest oplossen. Want ik wil geen relatie die mij opvult, maar eentje die mij aanvult.
Anders wordt een relatie irritant.
Oplossing als mensen niet verliefd op je worden
De oplossing als je denkt dat mensen niet verliefd op je worden: wees blij!
Want bij Beps was er ook iemand die verliefd werd op haar, maar die had al een relatie. Die is ondanks de verliefdheid op Beps bij de ander gebleven.
Nou, dat is het al.
Dan weet je genoeg. Verliefdheid is geen graadmeter. Verliefdheid doet hetzelfde als coke[2]. Je wil er telkens meer van.
Je hebt zelfs mensen met een liefdesverslaving. Die willen alleen maar verliefd zijn. Dat is natuurlijk prima en moet je zelf weten, maar het is wel heel vermoeiend.
Je komt er vanzelf achter dat dat ook niet werkt. Uiteindelijk wil je rust en regelmaat.
Echter, sommige mensen raken helemaal getriggerd van de term `rust en regelmaat´. Die willen dat niet. Ook goed, dan moet je gewoon lekker de hele tijd verliefd zijn.
Persoonlijk denk ik dat je op een punt komt dat je niet gelukkig wordt van altijd verliefd zijn en dat je dat doorhebt.
Liefde is wat anders
Van liefde word je wel gelukkig. Dat is wat anders. Ik hou bijvoorbeeld van mijn kinderen, maar ik ben er niet verliefd op.
Sommige ouders zeggen van wel, maar dat vind ik heel apart. Dan gebruik je je zoon als opvulling, maar wat als je kind dan uit huis gaat? Of als hij iets doet wat je niet leuk vindt? Dat doet pijn.
Dus hoe zorg je voor goede liefde?
Het begint bij zelf liefde geven.
Daar zijn veel technieken voor, zoals:
Je gaat voor jezelf helemaal terug naar het moment waar je liefde had willen ervaren, maar dit niet ervaarde.
Je gaat bijvoorbeeld terug naar het moment dat je 2 was, of een ander moment in je leven. Ik zeg liefde, maar het kan ook aandacht, zekerheid of wat anders zijn, en je dat niet kreeg.
Ik viel bijvoorbeeld op zelfverzekerde mensen, maar dat kwam doordat ik zelf heel onzeker was. Dat verbloemde ik dan met mijn “partner”. Dat was mijn gat.
Dus wat heb jij te leren?
Dus je gaat terug in de tijd, je was bijvoorbeeld 2 of 3.
Je doet je ogen dicht en zoekt in jezelf wat je miste.
Je voelt even, wat is de verliefdheid nu echt? Welke karaktereigenschappen val ik nu op en mis ik dat zelf? Heb ik dat gemist?
Voor mij was het zelfverzekerdheid en ik kon mezelf dus afvragen, was ik dat vroeger? Nee, totaal niet. Dus dat heb ik mezelf geleerd en nu ben ik wel zelfverzekerd.
Hoe voelt dat dan? Zelfverzekerd zijn, voelt voor mij goed.
Wat jij mist, als je dat hebt, hoe voelt dat dan? En kun je dit gevoel een kleur te geven?
Ik geef het zelfverzekerde gevoel, bijvoorbeeld de kleur groen.
Als jij een kleur hebt gekozen ga je in gedachten, in je fantasie, een manier bedenken om je tweejarige zelf, of hoe oud je ook was, die kleur toe te zenden.
Opeens zie je je innerlijke kind groen worden. Dan groeit die op in jou. Hij is helemaal groen. Je knuffelt hem (in mijn geval) en versmelt hem in jou en dan groeit die op in de groene kleur.
Hij vult jouw gevoel van zelfverzekerdheid (in dit voorbeeld, kan voor jou wat anders zijn) helemaal op.
Vervolgens ga je met dit goede gevoel nog even denken aan die persoon waar je “verliefd” op bent. En voel dan even hoe dat nu voelt? Nu je het gat in jezelf hebt opgevuld.
De kans bestaat dat je nu helemaal niets meer voelt bij die persoon omdat het opgevuld is.
Dan hoef je dus niet te zoeken naar iemand die net zo verliefd is op jou als jij op hem/haar. In plaats daarvan kun je zoeken naar iemand die van je houdt zoals je bent, en iemand van wie jij houdt zoals hij of zij is.
Natuurlijk heb je een aantrekkingskracht nodig. Die is er wel, maar het heeft niets met verliefdheid te maken.
Dat is vaak opvulling.
Dus onderzoek eens voor jezelf of wat ik zeg voor jou klopt. Doe de oefening en geef in de reacties aan of het voor jou werkt.
Bekijk ook deze video:
Wil jij ook dit soort technieken leren om mensen te helpen met dit soort problemen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je in voor een van onze evenementen of opleidingen.
De opleidingen worden hybride gegeven. Dit betekent dat je de lessen zowel klassikaal bij ons in het pand kunt volgen, als live-online. Er is assistentie en een goede verbinding zodat het net is alsof je in de klas erbij bent.
Je kunt zelfs oefenen met mede-cursisten bij ons op locatie.
Bronnen: