Huilen op het werk: Waarom en hoe stop je ermee?
Huilen op het werk: Waarom en hoe stop je ermee?
08 juni 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Huilen op het werk: Waarom en hoe stop je ermee?

Huilen op het werk door emoties kan iedereen overkomen, maar dat is niet de enige reden waarom mensen kunnen huilen op het werk. Het kan meerdere oorzaken hebben, zoals het uiten van emoties en het willen manipuleren van een bepaalde situatie of een proces[1]. In dit blog gaan we vooral in op hoe je stopt met huilen op het werk door emoties.

Het beeld is vaak dat je je emoties thuislaat en op het werk functioneert als een soort robot die gewoon doet wat er gedaan moet worden, maar jij bent een mens en mensen hebben emoties. Huilen is ook onderdeel van het mens zijn.

Emotionele redenen waarom mensen huilen op het werk

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen huilen op het werk. Zo kun je last hebben van overbelasting en stress, wanneer dit allemaal te overweldigend wordt kan dit leiden tot een huilpartij. Dit kan gaan om stress, maar ook het gevoel dat de doelen die het bedrijf voor jou heeft bedacht onhaalbaar zijn[2].

Ook worden aan mannen en vrouwen verschillende eisen gesteld op het werk wat betreft het uiten van emoties. Vrouwen moeten zich emotioneel vaak meer inhouden dan mannen, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat juist vrouwen vaker huilen op het werk dan mannen (bron 2).

Daarnaast moet er veel worden samengewerkt op de werkvloer en daar kan het soms ook even helemaal mislopen. Conflicten en spanning tussen collega’s of met je leidinggevende kunnen er ook voor zorgen dat het je allemaal even helemaal te veel wordt. Stress op het werk kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden doordat er geen prettige werksfeer is, isolatie, of doordat je een lastige relatie hebt met de mensen met wie je moet samenwerken[3].

Persoonlijke problemen of situaties kunnen er ook voor zorgen dat je huilt op het werk. Als iemand in je omgeving overleden is kun je daar tijdens het werk opeens aan denken en dat kan natuurlijk ook leiden tot een huilpartij. In een onderzoek kwam naar voren dat vaders die aan het werk gaan nadat het ouderschapsverlof van hun eerste kind erop zit soms kunnen huilen op de bus naar het werk, of op het werk, omdat ze liever bij hun kindje willen zijn[4].

Stoppen met huilen op je werk door emotionele redenen

Is het allemaal heel begrijpelijk waarom je huilt op je werk, maar wil je er toch mee stoppen? Dan is er werk aan de winkel.

Want hoe ga je dat allemaal doen?

Collega’s en huilen

In eerste instantie kun je kijken naar hoe je omgaat met collega’s en pesten op het werk. Onderzoek in IJsland laat zien dat mannen vaker andere mensen op het werk pesten dan vrouwen, maar dat het niet uitmaakt of je een man of vrouw bent om slachtoffer te worden van dit gedrag.

Mannen die gepest worden vragen meestal geen hulp en gaan die collega’s ook niet uit de weg. Ze reageren vaak ook wat assertiever.

Vrouwen die gepest worden vragen vaker hulp dan mannen en proberen uit de buurt te blijven van de pestende collega’s.

Het is wel slim om ergens er iets van te zeggen, want niets doen zorgt er vaak voor dat het pesten op het werk erger wordt. Het vervelende is echter dat als je er iets van zegt en het houdt niet op, dan is de kans weer groter dat je het dan maar negeert[5], maar dat lost het probleem natuurlijk niet op.

Voor jezelf opkomen is dus belangrijk. In Nederland kun je altijd naar een vertrouwenspersoon gaan en die kan je dan helpen met een oplossing.

Vind je het spannend om voor jezelf op te komen of om hulp te vragen? Dan kan hypnotherapie je helpen om sterker in je schoenen te staan zodat jij moeiteloos je grenzen bewaakt, zonder je collegialiteit te verliezen.

Stress en werkdruk en huilen

Stress en werkdruk kunnen dus ook leiden tot huilen. Een manier om hiermee om te gaan is door over je gevoelens te praten. Door aan te geven dat je het lastig vindt, krop je de gevoelens in ieder geval al niet meer op en dat kan net voorkomen dat je in janken uitbarst.

Ook kan je overleggen of je takenpakket veranderd kan worden, zodat je het allemaal wel kunt behappen en je je niet overweldigd voelt door het werk dat je doet[6].

Vind je het eng om bij je werk je grenzen aan te geven? Dan kan een hypnotherapeut je helpen te achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat je het lastig vindt om op je werk aan te geven dat je het overwerken bijvoorbeeld niet meer aan kunt.

Veel mensen vinden dit bijvoorbeeld lastig omdat ze denken dat ze hun baan dan kwijtraken. Dit is een angst waardoor je bepaalde problemen opkropt en uiteindelijk kunt gaan huilen op je werk.

Door dit soort angsten weg te nemen vind je het veel eenvoudiger om je grenzen aan te geven op je werk.

Uiteindelijk is je baas of leidinggevende hier ook blij mee, want als jij altijd te veel hooi op je vork neemt daar word je ziek van. Het is handiger om een hoeveelheid werk te hebben die bij je past, zodat je manager of werkgever zich niet druk hoeft te maken dat hij iemand anders voor je moet vinden.

Persoonlijke problemen waardoor je huilt op je werk

Persoonlijke problemen waardoor je huilt op je werk, zoals het verlies van een dierbare, horen er eigenlijk een beetje bij het leven. Het is verstandig om bij dit soort heftige problemen dit even aan te geven op je werk zodat je collega’s weten wat er aan de hand is als je door je persoonlijke problemen toch even met roodomrande ogen rondloopt.

Mensen zijn allemaal mensen. Iedereen maakt wel eens wat mee en de meeste mensen zijn empathisch genoeg om begrip te hebben wanneer iemand een dierbare heeft verloren. Mensen begrijpen dat als je relatie is uitgegaan dat een reden kan zijn om emotioneel eventjes niet zo lekker in je vel te zitten.

Dus geef dat vooral aan als je met dit soort privéproblemen zit.

Alternatief voor huilen bedenken

Daarnaast kun je met hypnose een alternatief voor het huilen bedenken. Je hebt bijvoorbeeld een bepaald patroon op je werk waardoor je in huilen kunt uitbarsten. Met hypnose kan je dit patroon onderbreken en zelfs in gedachten door elkaar husselen waardoor het niet meer logisch is voor je onderbewuste om op die manier te reageren.

Daarnaast kan je visualiseren hoe je wel reageert, zoals dat je bijvoorbeeld eventjes je frustratie uit als dat de reden is waarom je huilt.

Door dit te oefenen met hypnose leer je ook hoe je kalm kunt blijven op dat soort momenten.

Mindfulness om te stoppen met huilen op het werk

Mindfulness is ook een goede manier om te kalmeren om de kans op huilen kleiner te maken. Door je even te focussen op je ademhaling, of zelfs het gevoel van de toetsen onder je vingertoppen, haal je jezelf uit je gedachten die je aan het huilen kunnen maken.

Daarnaast kan mindfulness heel goed werken om stress te verminderen, dus wat dat betreft kan het ook al veel doen om je kans op huilen te verminderen.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mindfulness op het werk de hoeveelheid stresshormonen die je overdag aanmaakt vermindert vergeleken met mensen die geen mindfulness toepassen op het werk[7].

Zelfhypnose tegen huilen op het werk

Sommige werkplekken vergroten de kans op huilen heel erg. Mensen in de zorg hebben vaak een stressvolle baan en daar komen de emoties die je hebt van het meeleven met zieke mensen nog eens bij.

Onderzoek laat zien dat zelfhypnose voor verzorgers, zoals mensen in de zorg, kan helpen om stress op het werk (en dus de kans op huilen) te verminderen.

Als deze zelfhypnose ingaat op je innerlijke hulpbronnen om het beste van je dag te maken, positieve psychologie, goed voor jezelf zorgen, het aangeven van grenzen en het versterken van jezelf kan dit voor mensen in de zorg al veel doen om de kans op compassievermoeidheid en burn-out te verlagen[8].

Om dit soort zelfhypnose suggesties te krijgen kan een hypnotherapeut je het beste helpen, omdat suggesties die je bijvoorbeeld helpen met het versterken van jezelf het beste kunnen ingaan op jouw kwaliteiten en het wegnemen van belemmerende overtuigingen. Die kunnen voor iedereen weer verschillend zijn.

Voorbeelden van suggesties die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose zijn:

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik mag voor mezelf kiezen.”

Dit zijn voorbeelden, afhankelijk van je werk en de problemen waardoor je gaat huilen kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven.

Hypnose leren

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en andere mensen helpt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden klassikaal of live online gegeven. Kies een opleidingsvorm die bij je past.

Heb je juist hulp nodig omdat je wilt stoppen met huilen op het werk? Ga dan naar bestetherapeut.nl

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen