Een van de vervelendste en gevaarlijkste verslavingen is de verslaving aan alcohol. Ten eerste is het belachelijk eenvoudig om aan alcohol te komen, ook als je al verslaafd bent. Daarnaast brengen alcoholisten vaak niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar doordat ze toch deelnemen aan het verkeer als ze al een behoorlijke slok hebben. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel alcoholverslaafden willen afkicken van hun verslaving. Een tijdje terug kreeg ik de vraag of je met hypnose kunt afkicken van alcohol. In dit artikel probeer ik daar antwoord op te geven.
Alcohol en gezondheid
Alcohol is in principe niet schadelijk als je er maar 1 glas per dag van drinkt, maximaal en nooit meer ook al heb je de rest van de week niets gedronken. Bij maximaal 1 glas heeft het bijvoorbeeld voordelen voor je cholesterol.
Het nadeel is dat zodra je over die grens gaat alcohol wel schadelijk is. Je krijgt er een hogere bloeddruk van en het kan schade aan je hersenen geven. Daarnaast krijg je door alcohol vaak zin in een vette hap die bij vake herhaling voor overgewicht en diabetes kan zorgen.
Uiteindelijk kun je door een alcoholverslaving zelfs de ziekte van Korsakov krijgen.
Van te veel alcohol kun je ook een vette lever krijgen waardoor die zijn werk niet meer goed kan doen. Daarnaast kun je last krijgen van een alvleesklierontsteking, dat is super pijnlijk en het is een onmisbaar orgaan. Ook kun je er verschillende vormen van kanker door krijgen.
Als je zwanger bent terwijl je last hebt van een alcoholverslaving kan je kindje geboren worden met foetaal alcoholsyndroom.
Alcohol schadelijk
Het is duidelijk dat overmatig alcohol drinken fysiek schadelijk voor je is, maar dat is niet het enige waar een alcoholverslaving toe kan leiden. Uiteindelijk heeft het ook gevolgen voor je sociale relaties.
Ten eerste kun je door een alcoholverslaving je werk niet goed uitvoeren. Hierdoor kun je ontslagen worden en je baan verliezen. De geldproblemen kunnen dan al begonnen zijn en de kans is groot dat je als verslaafde veel of al je geld uitgeeft aan de verslaving waardoor je op straat kunt belanden.
Ten tweede kun je een verslechterde relatie met je familie krijgen, zoals door het niet terugbetalen van leningen voor de alcohol. Misschien krijg je als verslaafde regelmatig ruzie met je familie over je verslaving en kun jij je daardoor onbegrepen voelen, maar dat gevoel is waarschijnlijk wederzijds doordat bezorgdheid over jouw welzijn vaak de oorzaak van een geschil is.
Ten derde kan je een gevaar worden voor je omgeving. Dit kan doordat je bijvoorbeeld helemaal geen leuke dronk hebt, maar juist een agressieve, vooral als je de alcohol combineert met drugs. Als je als alcoholist achter het stuur gaat zitten kun je ook ernstige ongelukken veroorzaken.
Daarnaast hebben alcoholisten een grotere kans om auto-ongelukken te veroorzaken, het plegen van doodslag (moord zonder voorbedachte rade), het plegen van huiselijk geweld en andere gewelddadige of seksuele misdrijven.
Dit gedrag kan je een paria in de sociale omgeving maken doordat niemand met iemand geassocieerd wil worden die ongelukken en vechtpartijen veroorzaakt.
Niet elke alcoholist past in dit plaatje. Er zijn ook mensen die verslaafd zijn aan alcohol, maar verder eigenlijk nog prima functioneren(1). Het is dan makkelijker om te ontkennen dat je een drankprobleem hebt omdat je juist nog steeds je baan hebt, je rekeningen kunt betalen en ook je relaties er niet onder leiden. Maar eigenlijk bedrieg je daarmee nog steeds jezelf.
Dus dan is de vraag wanneer ben je een alcoholist of loop je daar het risico op?
- Het risico op een lichamelijke verslaving begint al bij dagelijks meer dan 3 glazen alcoholische drank per dag of bij mannen meer dan 14 glazen per week.
- Als je ’s ochtends al even een glaasje neemt kun je er ook vanuit gaan dat je een probleem hebt.
- Als je alleen drinkt ook.
- Wil je soms alleen een glaasje om te ontspannen, maar word je toch weer wakker met een kater en een gat in je geheugen? Oeps! Een duidelijk teken dat je het niet meer in de hand hebt.
- Ontken je dat je drinkt en word je kwaad als iemand je ermee confronteert?
- Als je merkt dat je geliefden excuses voor je bedenken waarom je drinkt.
Lees je dit artikel juist omdat jij je zorgen maakt over een ander en niet jezelf? Check dan naast de bovengenoemde dingen of mensen grapjes maken over alcoholgebruik.
Voorbereiden op het afkicken
Als deze scenes je bekend voorkomen of jij wilt voorkomen dat de geldnood wel toeslaat in je leven terwijl je nu al moeite hebt om de fles te laten staan is het verstandig om af te kicken van de alcohol. Helaas is alcohol na verloop van tijd ook een lichamelijke verslaving en daardoor is afkicken zwaar. Als je bijvoorbeeld in een keer stopt met drinken kun je de volgende afkickverschijnselen krijgen:
- Beven
- Zweten
- Onrust
- Zenuwachtigheid
- Angst
- Slapeloosheid
- Misselijkheid
- Overgeven
- Algeheel gevoel van malaise
Deze ontwenningsverschijnselen kunnen tot 7 of 10 dagen duren en na 3 dagen heb je het ergste gehad. Echter, gevoelens als depressie, onrust en slapeloosheid kunnen enkele weken aanhouden. Juist als je die afkickverschijnselen krijgt is het heel aantrekkelijk om toch even iets te pakken waar alcohol in zit. Deze verschijnselen zijn ook niet gevaarlijk, maar je kunt ook last krijgen van een epileptische aanval en een delirium tremens. Je kunt dan gaan hallucineren of illusies krijgen. Dit kan, maar hoeft dus niet, na 48 tot 72 uur, na je laatste alcoholische drank voorkomen als je wilt afkicken.
Het is daarom belangrijk om onder begeleiding je alcoholverslaving te overwinnen. Als je dan een epileptische aanval krijgt kunnen mensen om je heen je in een houding leggen waardoor je niet kunt stikken en wordt de epileptische aanval zo veilig mogelijk gemaakt. Tijdens een delirium kunnen mensen die je begeleiden je beschermen tegen jezelf. Je kunt bijvoorbeeld beestjes gaan zien die er niet zijn en daar iets tegen willen doen waarbij je jezelf kunt verwonden.
Een delirium en epileptische aanval zijn levensbedreigend!
Dus het lichamelijk ontwennen moet altijd met iemand in de buurt en het liefst met een professional die weet waar hij/zij mee bezig is.
Hypnose tegen alcohol
Zoals je begrijpt is een alcohol verslaving niet alleen een geestelijk probleem, zoals bij sommige drugs. Daarom is alleen het gebruik van hypnotherapie niet genoeg om te stoppen met alcohol. Hypnose kan wel een rol spelen in de voorbereiding van het afkicken, vooral als je nog een functionerende alcoholist bent, en hypnose kan een rol spelen bij de nazorg als je fysiek bent afgekickt van de alcohol(2).
Een geluk bij een ongeluk is dat alcohol je hypnotiseerbaarheid verbetert(3). Dus als je nog wel functioneert met de alcohol zijn voorbereidende hypnosesessies die je overtuiging om te stoppen met alcohol versterken een goed begin. Ook kun je dan dus nieuwe technieken leren die je zelf kunt toepassen tijdens en na het afkicken.
Alcohol de baas
Omdat alcohol de hersenactiviteit van een verslaafde onderdrukt en die opeens weer omhoog kan schieten als je stopt met het drinken van alcohol kun je tijdens een hypnotherapie technieken leren om te ontspannen en om prikkels buiten te kunnen sluiten. Op die manier helpt hypnose om tijdens de minder ernstige ontwenningsverschijnselen kalm te blijven en je gefocust te houden op je doel, namelijk afkicken en nooit meer een druppel alcohol.
Hypnose ondersteunt ook therapieën doordat je in een ontspannen staat ook je onderbewuste beter kunt bereiken. In het onderbewuste zitten vaak patronen en overtuigingen die te maken hebben met de alcoholverslaving. Hypnose helpt bijvoorbeeld om de resultaten van cognitieve gedragstherapie te versterken.
Een van de dingen die je kunt doen met hypnotherapie is het in kaart brengen van patronen die te maken hebben met je alcoholverslaving. Tijdens de hypnotherapie kunnen die patronen veranderd worden naar patronen die juist gezond gedrag in de hand werken. Als je bijvoorbeeld alcohol na je werk nodig had om te ontspannen kan daarvoor in de plaats een kop thee komen.
Soms ontstaat een alcoholprobleem uit gewoonte, maar er kan ook een achterliggende reden zijn waarom jij of iemand anders verslaafd is geraakt aan alcohol. Door middel van regressietherapie is het mogelijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen en je handvatten te geven hoe je daar anders mee om kunt gaan dan door het grijpen naar de fles. Hierdoor zul je ook minder snel teruggrijpen naar die slechte gewoonte als je weer met een probleem wordt geconfronteerd.
Daarnaast kun je na het lichamelijk afkicken nog wel zin hebben in een alcoholisch drankje. Het kan weken goed gaan en opeens wil je een drankje hebben. In dat geval kan zelf-hypnose een uitkomst zijn.
Zelf-Hypnose na de alcoholverslaving
Helaas is je hypnotherapeut niet 24/7 bij je. Daarom krijg je ook vaak zelf-hypnose oefeningen mee om als je snakt naar alcohol daar iets aan te doen. Ook helpt zelf-hypnose om je slaap te verbeteren en tegen depressieve klachten waar je nog weken na je verslaving last van kunt hebben.
Dus het antwoord op de vraag of hypnose werkt om af te kicken van alcohol is: Niet alleen, maar het ondersteunt het afkicken wel en kan voorkomen dat je een terugval krijgt.
Wil je meer weten over hoe hypnose en zelf-hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over Hypnose.
of
Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Pin ook deze handige infographic ter geheugensteuntje:
Bronnen: