Hypnotherapie voor jongerenwerkers: de jeugd transformeren

Voor sociale mensen is werken met jongeren iets wat ze graag doen. Een jongerenwerker werkt vaak met jongeren van tussen de 10 en 22 jaar. Er zijn meerdere manieren waarop dit kan. Het belangrijkste wat een jongerenwerker doet is kwetsbare jongeren steunen in hun ontwikkeling, zodat ze de kans hebben om een betrokken, actieve en zelfstandige volwassene te worden.

Een jongerenwerker is een soort hulpmiddel voor allerlei instanties. Je gaat het gesprek aan met ouders, scholen, jeugdhulp, wijkteams, sportverenigingen, ggz, bureau HALT, verslavingszorg, arbeidsmarkt en de politie. Die kunnen aangeven waar er problemen zijn met bepaalde jongeren. Waarna de jongerenwerker de jeugd in hun eigen taal hierop kan aanspreken en kan inspireren om zichzelf te ontwikkelen[1].

Op die manier kunnen jongeren geholpen worden met het vinden van een positieve manier om hun vrije tijd te besteden en om een goede sociale kring op te bouwen.

Daarnaast kan een jongerenwerker een voorbeeldfunctie hebben en inspireren tot het vinden van toekomstperspectief bij de jongere.

Je hebt allerlei soorten jongerenwerkers. Zo kun je in buurtcentra werken en daar evenementen organiseren, zodat jongeren iets te doen hebben. Daar kun je contact maken met jongeren om ze te inspireren het beste van hun leven te maken. Die evenementen kunnen bestaan uit optredens, maar ook debatten. In een buurtcentrum kan ook huiswerkbegeleiding worden gegeven.

Dan heb je ook nog jongerenwerkers die juist op straat op zoek gaat naar probleemjongeren om daar contact mee te maken en om de jongeren te begeleiden naar trajecten voor hulp, scholing of zelfs het vinden van werk[2].

Het doel is vaak om een veranderproces op gang te brengen. Zodat een jongere die nu met zijn ziel onder de arm loopt, een richting in het leven kan kiezen en daar dan het beste van kan maken.

Competenties jongerenwerker

Als jongerenwerker neem je eigenlijk een behoorlijke verantwoordelijkheid op je, maar dit betekent niet dat je universitair geschoold hoeft te zijn. Afhankelijk van de jongeren waarmee je werkt kan een sociale mbo- of hbo-opleiding voldoende zijn om mee te beginnen.

Daarnaast is het handig als je je kunt verplaatsen in jongeren en communicatief gezien contact met ze kunt maken. Je spreekt de taal van de jeugd.

Je kunt de connectie maken en bent dus sociaal ingesteld.

Tegelijkertijd sta je sterk genoeg in je schoenen om ook grenzen aan te geven bij jongeren, wanneer je ziet dat ze onverstandige keuzes maken.

Je hebt begrip over de werking van de maatschappij en weet bij welke instanties en/of organisaties je kunt aankloppen om jongeren te helpen.

Er zijn verschillende niveaus waarop een jongerenwerker aan de slag kan gaan.

De jongeren werker als coach

Een jongerenwerker kan afhankelijk van waar hij het werk uitvoert allerlei taken hebben. In ieder geval is er vaak een coachende taak naar de jongeren toe en soms naar de ouders toe die hulp nodig kunnen hebben in de opvoeding van hun puber of jongvolwassene.

Dit is ook het onderdeel waar kennis van hypnose het werk voor de jongerenwerker kan verbeteren.

Met kennis van hypnose kun je jongeren namelijk leren hoe ze hun emoties kunnen controleren. Vooral bij problemen als opvliegendheid, impulsief handelen en ondoordachte beslissingen nemen kan deze kennis jongeren ontzettend goed helpen.

Daarbij wordt de hypnotische staat al eeuwen, en nog steeds, in sommige culturen gebruikt bij rituelen en ceremonies. Die rituelen markeren bijvoorbeeld de transformatie van jongen naar man. In die zin is het eigenlijk al een bewezen techniek die jongeren kan helpen om volwassen te worden.

Kinderhypnose, de therapeutische vorm van hypnose voor kinderen en jongeren, is eigenlijk begonnen in 1891 met het boek “Suggestion in Infancy”, het is dus niet een techniek die pas om de hoek komt kijken. Er worden nu ook al meer dan 50 jaar workshops gegeven in kinderhypnose door kinderpsychologie-experts[3].

Wat is hypnose dan?

Nu kun je je als jongerenwerker afvragen wat hypnose is. Het is een andere staat van bewustzijn. Je kunt jongeren die (soft) drugs gebruiken zelfs aangeven dat ze met hypnose niet eens meer drugs nodig hebben om een andere staat te bereiken 😉.

Het is in ieder geval een staat waarin iemand volledig gefocust is en zich goed verbonden voelt met zichzelf. Die staat zorgt ervoor dat nieuwe informatie goed wordt opgenomen. Suggesties die je iemand geeft die in hypnose is zorgen ervoor dat psychologische en neurologische functies veranderd worden (bron 3).

Die veranderingen zijn zelfs te zien met medische apparatuur, zoals een fMRI.

Veranderingen in het brein en de psychologie ontstaan doordat mensen tijdens hypnose sterker reageren op suggesties die aan hen gegeven worden, dan wanneer ze niet in hypnose zijn. Die suggesties en de reactie op die suggesties zorgen ervoor dat mensen nieuwe ideeën, associaties, versterkingen, veranderingen en herkaderingen kunnen krijgen over de kijk op hun leven, of problemen die ze in het leven ervaren.

De reactie op slimme suggesties kan daardoor de gedachtegang over bepaalde problemen helemaal transformeren (bron 3).

Wat kan hypnose voor jongeren doen?

Jongeren kunnen soms helemaal vastlopen in een bepaalde gedachtegang. Met hypnose kun je de aandacht die in de vastgelopen gedachtegang helemaal op een bepaald onderwerp of probleem gefocust is verplaatsen naar wat anders, waardoor het gedachtepatroon doorbroken wordt.

Daarnaast kunnen reflexen veranderd worden en kan hypnose helpen om beloningen beter uit te stellen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld middelen gebruiken om zich “snel” goed te voelen, terwijl als ze iets doen waar ze trots op kunnen zijn dit goede gevoel ook kan ontstaan. Dat duurt echter vaak iets langer (ten minste een work-out, of een meditatie) dan het nemen van een middel.

Door de beloning te kunnen uitstellen, kunnen jongeren verstandigere keuzes maken.

Daarnaast helpt hypnotherapie of hypnocoaching jongeren om meer vaardigheden te krijgen in het oplossen van problemen, zichzelf te reguleren, hun gedachten te veranderen, hun emoties te veranderen, hun gedrag te veranderen en om anders te reageren op bepaalde prikkels (bron 3).

Soms kunnen jongeren ook ontzettend pessimistisch zijn, maar met hypnose kun je er juist voor zorgen dat ze juist wat positievere verwachtingen krijgen over het leven (bron 3). Daarbij kunnen ze ook de overtuiging krijgen dat als lichaam en geest maar samenwerken, dit tot gewenste resultaten leidt.

Voorbeelden van problemen waarmee jongeren geholpen zijn

Ook bij “simpelere” problemen, zoals astma kan zelfhypnose helpen om met de symptomen om te gaan. Een jongen van 11 jaar oud is hiermee al geholpen. Jongeren begrijpen vaak niet “waarom” het werkt, maar wel dat het werkt (bron 3).

In een ander geval van een jongeman (10 jaar) die last had van woede waarbij hij ging stampen en met deuren slaan is hij geholpen met hypnocoaching. Toen hij aangaf dat hij het niet leuk vond om kwaad te zijn was het voor hem een hele openbaring om te horen dat het oké is om boos te zijn, maar dat hoe je ermee omgaat belangrijk is. Het is oké om boos te zijn, maar het is niet oké om dan maar dingen te gaan slopen.

Toen deden ze een oefening om herinneringen na te gaan waarop de jongen boos was, maar niet boos reageerde. Dit versterkte het idee dat hij wel op een normale manier met zijn woede om kon gaan, en zichzelf weer in een normalere staat kan brengen nadat boosheid getriggerd is.

Daarnaast werd de jongen ook weer in zijn kracht gezet door zich juist even te focussen op zaken waar hij goed in was. Hij was bijvoorbeeld goed in voetballen en een snelle leerling.

Ook werkten ze met een visualisatie om de boosheid weg te werken.

Na verloop van tijd kwam ook het “echte” probleem naar voren, en dat was bedplassen. Door slimme suggesties over de communicatie tussen brein en blaas en wat hij voor het slapengaan tegen zijn brein en blaas kon zeggen was het bedplassen een veel kleiner probleem geworden.

Ook bij een jonge vrouw (15 jaar) die last had van hoofdpijn werd hypnose gebruikt om minder te denken aan hoe erg de hoofdpijn was, en de aandacht juist te verschuiven naar positieve verwachtingen van zelfheling. Ook kwam naar voren dat de hoofdpijn een manier was om contact te maken met andere mensen, wat natuurlijk ook op leukere manieren kan. Dus daar kreeg ze ook alternatieven voor.

Daarbij leerde ze zelfhypnose technieken, van bijvoorbeeld haar favoriete plaats, om zich goed te kunnen ontspannen. Dit hielp heel erg tegen de hoofdpijn (bron 3).

Hypnose leren

Als jongerenwerker kan hypnose dus voor allerlei problemen gebruikt worden om de jeugd te helpen om op andere gedachten te komen, als ze op het moment een gedachtegang hebben die ze helemaal niet verder helpt.

Door de wachttijden in de zorg kan een jeugdwerker met kennis van hypnose jongeren met mentale problemen al een aanzetje geven om die problemen op te lossen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee hypnotherapie of hypnocoaching kunt geven? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen: