Ik heb ook altijd pech: Mensen met pech en mensen met geluk

Er zijn mensen die zijn net Guus Geluk en er zijn mensen die net Donald Duck zijn. Je hoort niet vaak mensen zeggen “Ik heb ook altijd geluk”, maar je hoort mensen wel vaak zeggen: “Ik heb ook altijd pech.” Dat zijn de Donald Ducks in ons leven. En de mensen die Guus Geluk zijn, die zie je niet vaak.

Want is het zo dat er mensen zijn die altijd pech hebben? De kans is groot, aangezien we zo’n zeven miljard mensen op de aarde hebben. Veel mensen creëeren echter hun geluk en soms ook hun pech.

Ik geloof niet dat jij bent geboren met een zuur gezicht en  chagrijnige gedachten en dat je de hele tijd loopt te zeiken tegen andere mensen. Het is ook wel gek als je een baby de hele tijd hoort klagen, maar je snapt wat ik bedoel.

Dit gedrag is vaak aangeleerd. Mensen denken soms dat het erfelijk is, alsof je brein chagrijnig geboren wordt, dat geloof ik gewoon niet. Zo word je niet geboren. Mensen zijn gewoon lief.

Natuurlijk kun je geboren worden met een gebrek aan empathie of zo, of misschien wat psychopathische trekjes, maar dat wil niet zeggen dat je een moordenaar wordt.

Een chirurg heeft ook psychopathische trekjes. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar die scoren vaak hoog op die schaal bij onderzoeken. Maar nu is het juist iets waarmee ze je kunnen helpen (ze snijden uiteindelijk wel mensen open).

Dus of je dat een beetje in je hebt, zegt helemaal niets. Het zegt niets over wat je daarmee gaat doen.

Veel dingen zijn aangeleerd en er is maar weinig bepaald.

Veel eigenschappen zijn wel bepaald, maar wat je ermee doet, hoe je ermee omgaat en wat je ermee kunt maken is allemaal aan jezelf. Daar heb je veel invloed op.

Als je acht of tien jaar in een zure omgeving hebt geleefd, dan vergaat het lachen je wel. Dan krijg je ook een  chagrijnig hoofd en dan ben je ook zuur geworden. Met de nadruk op “geworden”, want het was niet zo.

Daarin kun je je vergissen. Je denkt dat het zo is, je krijgt bevestiging en als je in de spiegel kijkt zie je zo’n zuur (ongelukkig) gezicht.

Je bent namelijk geboren als een Guus Geluk, maar een Donald Duck geworden.

Als je hier bent geboren ben je al een beetje Guus Geluk, want op andere plekken in de wereld dan in Nederland is het lang niet zo goed.

Gelukkig kun je altijd veranderen. Dit hoeft niet meteen of snel te gaan. Je kunt met kleine gewoonteveranderingen jezelf helen. Dit kan relatief lang duren, maar je zult snel effect merken.

Bijvoorbeeld als je meer water gaat drinken. De ene goede gewoonte triggert bijvoorbeeld de andere goede gewoonte. Dit helpt je bijvoorbeeld om vaker een salade te nemen.

Dit helpt je om je beter te voelen en om minder chagrijnig te zijn. Wanneer dat gebeurt en je merkt dat, dan kun je ook 100% verantwoordelijkheid nemen. Je zegt dan: “Oké, ik doe dit dus allemaal.” Je gaat dan alles claimen.

Dit betekent niet dat het jouw schuld is dat iets is zoals het is. Het is gewoon wat het is door welke oorzaak dan ook. Wat belangrijk is, is dat je dit voor jezelf een plek geeft. Wanneer je jouw probleem dan claimt, merk je dat het veranderen in positieve zin een stuk sneller gaat.

Gelukkig kun je het ook weer veranderen.

https://www.buzzsprout.com/195236/1695262-ben-jij-een-donald-of-een-guus?play=true

Is altijd geluk of altijd pech een kwestie van perceptie?

Deze vraag hebben onderzoekers zich ook gesteld, want wat is geluk (good luck) of pech (bad luck) nu eigenlijk?

Een gelukje hebben is vaak iets waarbij je een slechte verwachte uitkomst niet hebt gekregen en pech hebben betekent vaak dat je een goede uitkomst had verwacht, maar die niet hebt gekregen[1].

Of je altijd geluk of altijd pech hebt hangt dus ook een beetje af van de richting waarop je leven op die momenten ging. Als je bijvoorbeeld merkt dat je in een neerwaartse beweging zit, maar je vindt opeens een baan of een relatie, dan voelt dat als geluk.

Had je op dat moment juist een opwaartse spiraal, zoals dat je die nieuwe baan kreeg en een nieuwe relatie, maar dan opeens crasht je auto, dan voelt dat als pech.

Als je glas dus altijd halfvol is, kun je vaker het gevoel van pech ervaren dan wanneer je glas altijd halfleeg is. Misschien kun je voor een “normaal” gevoel het beste de mindset hebben dat er wat in het glas zit en je niet druk maken over of deze halfvol of halfleeg is.

Met hypnose kun je het verhaal dat jij aan jezelf over jezelf vertelt veranderen, waardoor je minder last krijgt van gevoelens van pech.

Soorten geluk

Volgens de Stanford universiteit zijn er dan ook nog eens meerdere soorten geluk, dus meerdere manieren waarop je naar geluk kunt kijken.

  1. De uitkomst van je acties zijn onderhevig aan geluk.

Deze versie van geluk hangt behoorlijk samen met pech. Want je studeert bijvoorbeeld voor bankier en lijkt een goede baan te kunnen krijgen, maar net als jij afstudeert barst de financiële bubbel, gaan banken failliet en is er eigenlijk maar weinig vraag naar je expertise.

Terwijl als het economisch goed gaat je ontzettend makkelijk aan een baan in de financiële wereld komt.

  1. Omstandigheden die zorgen voor meer geluk.

Bij deze versie van geluk hangt het geluk al meer van jezelf en je inzichten af. Als je bijvoorbeeld in de gelukkige situatie komt dat je die financiële baan krijgt, ontwikkel je je hierdoor beter in die wereld en kun je in de toekomst ook betere financiële keuzes maken. Dan dwing je toekomstig geluk een beetje af, omdat je leert van eerdere gelukkigere momenten.

Dit hangt dus ook heel erg af van het herkennen van geluk en weten wanneer je een gelukkige beloning kunt verwachten.

  1. Geluk door eigenschappen die je hebt.

In dit geval gaat het om eigenschappen waar je weinig controle op hebt, zoals genetische factoren. Je hebt bijvoorbeeld een beetje pech als je diabetes type I hebt, wat duidelijk iets is waar je niets aan kunt doen.

Dit verklaart bijvoorbeeld ook waarom sommige mensen die roken nergens last van hebben (genetisch geluk) of waarom mensen die roken toch last krijgen van longkanker.

Waar je gelukkig wel controle op hebt is hoe je met zo’n situatie omgaat. Of in het geval van chirurgen, wat je doet als je goed tegen bloed kunt en wel eens in een mens zou willen snijden 😉.

  1. In hoeverre je bent geprogrammeerd voor geluk

Daarmee komen we ook bij de laatste versie van geluk. De omgeving waarin je opgroeit kan namelijk ook zorgen voor geluk, dit lijkt een beetje op de tweede versie van geluk. Groei je namelijk op in een stimulerende omgeving, dan kan dit je later de motivatie geven om dit weer te bereiken, terwijl dit bijvoorbeeld kunt missen als je in een meer saaiere omgeving opgroeit[2].

Waar is je geluk of pech begonnen?

Zoals je hebt gezien hangt het gevoel van geluk of pech vaak af van je kijk op geluk en pech en de omgeving waarin je bent opgegroeid of waarin je je in je leven hebt begeven.

Het idee dat je altijd pech hebt is een overtuiging. Het is een soort regel die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert (blijkbaar als een grote pechvogel).

Maar wanneer is die benaming of regel “ik ben blijkbaar alleen maar goed voor pech” bij je ontstaan en hoe draai je dit om naar “ik ben ten minste normaal”?

Dit is iets waar een hypnotherapeut je mee kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld met  regressie. Met regressie word je eerst in hypnose gebracht en krijg je daarna de  suggestie om terug te gaan naar het moment waarop je voor het eerst het gevoel had dat je altijd pech hebt.

Vervolgens kun je in je gedachten iets doen met dit moment om het moment te veranderen. Je kunt de interpretatie van het moment veranderen door met je volwassen kennis het moment opnieuw te beleven, maar ook om je in te leven in andere mensen die op dat moment aanwezig waren of door de situatie in gedachten te veranderen, waardoor de herinnering bijvoorbeeld iets wordt om van te lachen.

Dit kan je gevoel van altijd een pechvogel zijn snel veranderen, waardoor je je meer kunt focussen op het geluk in je leven.

Dit is slechts een techniek en afhankelijk van jouw gevoelens over pech kan een hypnotherapeut ook juist voor andere technieken gaan om je te helpen het geluk in je leven beter te herkennen. Dit kan bijvoorbeeld met een socratisch gesprek, terwijl je onder hypnose bent.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je mensen onder hypnose brengt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Wil je jezelf of juist andere mensen helpen om minder last te hebben van pech? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio om het doorgaan en de flow van de opleiding te garanderen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:


[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-0992(199912)29:8%3C981::AID-EJSP966%3E3.0.CO;2-Z

[2] https://stanford.library.sydney.edu.au/entries/justice-bad-luck/