Altijd negatief denken: Wat doe je ertegen?
31 januari 2019 
6 min. leestijd

Altijd negatief denken: Wat doe je ertegen?

Het glas is altijd half leeg. Niets gaat ooit goed of gaat je ooit lukken. Ergens aan beginnen is lastig, iets tot een goed einde brengen is lastig. Je maakt je altijd maar zorgen en je blijft maar nadenken over gebeurtenissen in je leven die niet goed zijn gegaan. Dit is een pad dat lastig is om te bewandelen, want negatief denken kost ontzettend veel energie.

Om ervoor te zorgen dat je minder negatief denkt, of zelfs stopt met negatief denken ga ik in dit blog in op negatief denken, de oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Waarom denk je negatief?

Vooral wanneer je lijdt kun je last hebben van negatieve gedachten. Iets gaat inderdaad niet goed en daardoor krijg je negatieve emoties en negatieve gedachten. Dit proces kan elkaar versterken.

Vooral omdat de toekomst vaak wordt bepaald naar aanleiding van zaken die in je leven zijn voorgekomen kun je heel negatief denken over de toekomst. Als je vooral slechte zaken zijn overkomen kun je heel cynisch worden over de kansen dat jou iets goeds overkomt en dus blijf je hangen in die negatieve gedachten.

Angst voor de toekomst is daarom ook een voorspeller voor negatieve gedachten[1]. Als je het gevoel hebt dat je in gevaar bent, bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie op je werk of omdat je partner is vreemdgegaan, kan dit ervoor zorgen dat je veel negatieve gedachten hebt over die delen van je leven.

Je hoeft niet over alle delen in je leven negatief te denken. Negatief denken is vaak gekoppeld aan een bepaald deel van je leven. Je kunt bijvoorbeeld optimistisch zijn over herstel na een operatie, maar negatief denken over het krijgen van een promotie op je werk[2]

Gevolgen van negatief denken

Wanneer je lange tijd negatief denkt kan dit allerlei gevolgen hebben zoals:

  • Depressie[3]
  • Angst
  • Slecht slapen
  • Niet in het hier en nu leven (geen mindfulness)
  • Verminderd zelfvertrouwen
  • Hoog gevoel van stress[4]

Nu hoeft negatief denken niet altijd negatief uit te pakken. Als er iets gedaan wordt met de negatieve gedachten kan het namelijk helpen om jezelf te ontwikkelen en om op het gebied waarover je negatief denkt beter te presteren[5].

Toch als je er verder niets mee doet en het negatief denken een soort van permanent piekeren wordt, dan kan het al die negatieve gevolgen hebben die hierboven genoemd zijn.

Stoppen met negatief denken

Zoals je ziet zijn er een paar manieren om te stoppen met negatief denken.

Ten eerste kun je iets doen met die negatieve gedachten. Als je bijvoorbeeld kwaad op jezelf wordt is dat een motiverende emotie om iets aan je situatie te veranderen.

Je denkt dan bijvoorbeeld dat je iets niet kunt. Je wordt kwaad op jezelf dat je dat niet kunt en vervolgens volg je een cursus of lees je een boek zodat je de vaardigheid onder de knie krijgt. Door die vaardigheid onder de knie te krijgen stop je met negatief denken.

Soms gaan dingen echter niet zo makkelijk en dan heb je andere manieren nodig om te stoppen met negatief denken.

Bekijk ook deze video over stoppen met negatief denken:

Mindfulness om te stoppen met negatief denken

Zoals is te zien is mindfulness iets waar je minder goed in bent als je veel negatief denkt. Je bent dan met je gedachten telkens ergens anders, in de toekomst of in het verleden en niet met waar je op dat moment in het hier en nu écht mee bezig bent.

Door te oefenen met mindfulness kun je al een stuk minder negatief denken. Door mindfulness meditatie toe te passen denk je al een stuk minder negatief doordat je jezelf traint om met je gedachten meer in het hier en nu te zijn.

Overtuigingen en negatief denken

Een andere manier om negatief denken te verminderen is door de oorzaak van het negatief denken te achterhalen. Heb je bijvoorbeeld angst voor het verliezen van je baan? Dan is het verstandig om naar je overtuigingen te kijken die voor die angst zorgen.

Het achterhalen van je overtuigingen én ervoor zorgen dat je een goede basis hebt om gezonde overtuigingen in je op te nemen kan heel goed met een zogenoemd Socratisch gesprek. In dit gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald waardoor je tot de kern van je overtuigingen komt en/of erachter kunt komen dat die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn.

In dat geval heb je gelijk een goede lege basis om overtuigingen in je op te nemen die je juist helpen om positief te denken.

Stress en negatief denken

Stress is ook een grote bron van negatief denken. In dit geval is het belangrijk om stress-triggers te achterhalen. Hierbij kun je ook nagaan welke overtuigingen voor stress zorgen.

Je houdt bijvoorbeeld een dagboek bij over wat ervoor zorgt dat je last krijgt van stress. Zoals overwerken voor je baas.

Vervolgens schrijf je op waarom je daadwerkelijk gaat overwerken, welke overtuiging zorgt ervoor dat je dit blijft doen als dit overwerken niet iets eenmaligs is, maar juist iets waar je veel last van hebt.

Niet helpende overtuigingen die alleen maar voor meer stress zorgen kun je dan controleren of ze logisch zijn.

Als je niet weet waarom je bijvoorbeeld stress of angst krijgt van iets dan kan een hypnose-expert je helpen met regressie. Met regressie ga je onder hypnose terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft bedacht dat iets op een bepaalde manier moet gebeuren en dat het anders niet goed is. Wanneer je iets moet kan dat voor stress zorgen.

Dit soort “het moet zo en zo” overtuigingen ontstaan vaak in de kindertijd waardoor je soms vreemde overtuigingen kunt krijgen die helemaal niet logisch zijn. Als kind begrijp je immers minder van de wereld dan wanneer je ouder bent. Met de volwassen kennis kun je die “kinderlijke” overtuigingen evalueren of ze nog kloppen en alleen dit al kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van stress.

Zelfvertrouwen en negatief denken

Negatief denken heeft ook een slechte invloed op je zelfvertrouwen en laag zelfvertrouwen heeft weer invloed op negatief denken. Het is daarom erg belangrijk om je zelfvertrouwen een boost te geven als je last hebt van negatief denken.

Dit zelfvertrouwen heb je bijvoorbeeld nodig om dingen die niet goed gaan recht te zetten. Je hebt bijvoorbeeld zelfvertrouwen nodig om te geloven dat je iets nieuws kunt leren zodat je niet negatief over jezelf praat in de zin van verstand.

Er zijn allerlei manieren om dit te verbeteren. Een manier om je zelfvertrouwen te verbeteren is door dagelijks hypnotische suggesties te beluisteren tijdens zelfhypnose. In eerste instantie zal de hypnose-expert met je in gesprek gaan over je gevoelens en hoe jij over jezelf en de situatie waar je last van hebt denkt.

Naar aanleiding van dit gesprek en andere zaken die aan bod komen tijdens de sessie krijg je hypnotische suggesties. Eerst oefen je de hypnotische suggesties en zelfhypnose met de hypnose-expert waarna je er thuis mee aan de slag kunt.

De hypnotische suggesties kunnen bijvoorbeeld de volgende vorm hebben:

“Je bent in staat om jezelf te ontwikkelen.”

“Je mag alles en niets moet.”

“Je bent goed genoeg.”

“Je hebt grenzeloze creativiteit.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van het onderwerp van je negatieve gedachten kan een hypnose-expert je andere suggesties geven.

Levensfases en negatief denken

Misschien weet je nog dat je als kind eigenlijk maar vrij weinig zorgen had, maar dat je in de pubertijd of tijdens de adolescentie negatiever begon te denken. Vooral als je zelfstandig wordt kun je een tijdje cynisch zijn omdat je erachter komt dat je ouders ook niet alles weten en je soms gewoon niet kunnen helpen.

Je beseft opeens dat de verantwoordelijkheid voor het succes van jouw leven echt op jouw schouders rust en sommige mensen kunnen daar negatief door gaan denken.

Meestal is dit een fase die overgaat omdat je je ook realiseert dat jij alles in je hebt om van je leven een succes te maken of in ieder geval een bepaald minimum aan leefstijl te hebben.

Er zijn ook andere momenten waarop negatief denken een tijdje normaal kan zijn, zoals na ontslag, scheiding of bij het verlies van een dierbare. Als je merkt dat dit te veel invloed op je leven heeft en je er voor je gevoel heel lang last van hebt kun je altijd hulp vragen.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt en hoe jij daar jezelf of anderen mee kunt helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland, vraag naar de online mogelijkheden.

Pin deze infographic als geheugensteuntje:

altijd negatief denken


[1] https://www.quora.com/Why-do-people-have-negative-thoughts-And-why-do-they-only-think-negative-about-others

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1467-8721.ep10770572?journalCode=cdpa

[3] https://journals.lww.com/nursingresearchonline/Abstract/2000/07000/Negative_Thinking_Mediates_the_Effect_of.3.aspx

[4] https://sigmapubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1547-5069.2004.04061.x

[5] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jclp.10094

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen