Ik mag niet genieten: Wat te doen zodat het toch mag

Een leuk feestje, beter om er niet heen te gaan. Genieten van lekkere chocolade? Laat toch maar in de winkel staan. Een leuke film waardoor je hartelijk moet lachen? Slecht idee. Een hondje aaien omdat die zo lief is? Laat het beestje toch maar rustig doorlopen.

Als je denkt dat je niet mag genieten, dan is er wat aan de hand en help je jezelf niet verder. Niet mogen genieten is natuurlijk niet logisch, maar soms kun je toch dit onlogische gevoel hebben. Om van dit gevoel af te komen is het handig om bij jezelf te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt en waarom je eigenlijk wel zou mogen genieten.

Genieten is een staat waarin je je goed en blij voelt, doordat je iets doet of ervaart wat je dat gevoel geeft[1]. Als je van jezelf niet mag genieten, mag je dus niet dingen ervaren of doen die je leuk vindt.

Dat is helemaal niet handig.

Voor je overleving is het namelijk belangrijk om te genieten. Seks voor kinderen. Genieten van eten, zodat je genoeg eet. Genieten van gezelligheid, zodat je  erbij hoort en een goed sociaal vangnet hebt. Het is allemaal nodig om in leven te blijven en om een goed leven te leiden.

Genieten kan zelfs goed zijn voor je  persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je er bijvoorbeeld van geniet om nieuwe kennis op te doen. Of als je merkt dat je een verandering in je leven met succes doorloopt, dan zorgt dit ervoor dat je beloningspaden in je brein aangezet worden en dat voelt ook als genieten.

Genieten is dus best goed voor je.

Gevolgen van niet mogen genieten

Daarbij doe je jezelf eigenlijk ook wat aan als je niet mag genieten. Genieten hoort bij het leven en is goed voor je welzijn. Als je jezelf verbiedt om te genieten is dit slecht voor je welzijn. Het kan angst en stress zelfs in de hand werken en als dat maar lang genoeg duurt, kun je er zelfs depressieve klachten door krijgen.

Als je dan in zo’n depressie raakt, kan dit ervoor zorgen dat je niet meer kunt genieten[2].

Als je niet mag genieten, sta je ook niet open voor kansen om te genieten en anticipeer je niet dat je ergens van gaat genieten. Die anticipatie om van iets te genieten is belangrijk om gedrag te hebben om  je doelen te bereiken[3].

Als je bijvoorbeeld mag genieten van succes, doe je meer om het succes te bereiken dan als je niet mag genieten. Overtuigingen dat je niet mag genieten zorgen dus ook voor minder motivatie in het dagelijks leven, want waar doe je het allemaal voor als je toch niet mag genieten?

Daarbij kan niet mogen genieten er ook voor zorgen dat je je terugtrekt uit het sociale leven, omdat je toch niet mag genieten van een leuk verjaardagsfeest.

Dat is heel jammer, want gedeelde ervaringen kunnen er juist voor zorgen dat je weer mag genieten nadat je iets verloren bent of een  trauma hebt meegemaakt[4].

Weer mogen genieten is dus de eerste stap om weer iets te doen met je leven waar je blij van wordt. In plaats van bedenken waar je blij van wordt, want als dat niet mag, kun je het net zo goed niet bedenken.

Wat wel interessant is, is dat schuldgevoel genieten juist kan versterken[5]. Dus als je dat toch eens iets doet wat niet “mag”, dan voelt het extra goed.

Ooit verslaafd geweest?

Iets te veel doen wat verslavend is geweest is niet handig. Daarom kunnen mensen met een verslavingsverleden denken dat het beter is als ze niet genieten, omdat genieten voor een verslaafde vreselijke gevolgen heeft gehad.

Je kunt bijvoorbeeld ooit zo hebben genoten van alcohol, snoep, of drugs dat dit slechte gevolgen heeft gehad. Om die dan niet meer te hebben, kan je hebben besloten om niet meer te genieten.

Genieten heeft dan opeens twee kanten. Aan de ene kant is het goed voor je welzijn, maar als je het verkeerd gebruikt kan het leiden tot verslaving (bron 1). Die verslaving kan dan in de toekomst helaas leiden tot overtuigingen dat het beter is dat je niet geniet. Echter, bedenk je dan dat er veel meer in het leven is om van te genieten dan hetgeen waaraan je verslaafd bent geweest.

Maak bijvoorbeeld een lijstje met zaken waarvan je geniet die niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid als je er regelmatig blij van wordt.

Niet kunnen genieten

Soms zijn er ook omstandigheden die het lastig voor je maken om te kunnen genieten. Als je een lage  zelfwaardering hebt, is het voor sommige mensen lastig om van alledaagse zaken te genieten. Hoe meer optimisme en zelfvertrouwen je hebt, hoe meer je kunt genieten[6].

Hypnose om te mogen genieten

Hypnotherapie kan een van de eerste stappen zijn om jezelf weer toestemming te geven om te genieten. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je niet mag genieten, zoals:

  1. Verkeerde overtuigingen
  2. Een trauma
  3. Rouwen
  4. Een verslavingsverleden

Al deze oorzaken kun je met hypnose een plekje geven, waardoor je juist wel weer mag genieten.

Verkeerde overtuigingen veranderen

In je jeugd bepaal je vaak hoe het leven werkt en hoe je daarin hoort te functioneren. Daarin kun je ook verkeerde overtuigingen krijgen, zoals de overtuiging dat genieten verkeerd is en dat je dat niet mag doen.

Dat is natuurlijk helemaal niet handig voor het hebben van een leuk leven.

Gelukkig kan je met hypnose dit soort overtuigingen veranderen. Met regressie kun je bijvoorbeeld teruggaan naar de eerste keer dat je voelde dat je niet mag genieten. Vervolgens kan een therapeut helpen om die overtuiging te repareren[7] naar de overtuiging dat je wel mag genieten en dat het zelfs normaal is.

Dit kan al ontzettend bevrijdend zijn, waarna je juist wel mag genieten van samenzijn met je familie en vrienden, genieten van een film, genieten van lekkere voeding en genieten van seks.

Een trauma verwerken

Soms kan een trauma je ook beletten om te genieten. Als genieten op de een of andere manier vlak voor het trauma plaatsvond kan je brein per ongeluk de verbinding hebben gemaakt dat als je ergens van geniet er daarna iets heel ergs gaat gebeuren.

Rationeel weet je misschien wel dat het niet het geval is, maar als je erg veel last hebt van een trauma kan je lichaam na een moment van genot, of als je denkt dat je ergens van gaat genieten, een totale angstreactie oproepen.

Helemaal niet handig.

Gelukkig helpt hypnotherapie ook met traumaverwerking. Er zijn manieren om bijvoorbeeld op een andere manier naar het trauma te kijken, waardoor je de emoties kunt loskoppelen van de gebeurtenis.

Het helpt met het trauma zelf, maar ook met gerelateerde problemen zoals slapeloosheid, het verbeteren van je vaardigheden om met het trauma om te gaan en om je gevoel van “ik-kan-dit” te verhogen[8].

Rouwverwerking

Als je in de rouw bent, ben je je maatje kwijt en dat kan het lastig maken om weer te genieten. Genieten van het gezelschap van iemand anders kan voelen alsof je de persoon die overleden is aan het verraadden bent, maar dat is natuurlijk niet het geval.

Toch kan het lastig zijn om te genieten als je nog aan het rouwen bent.

Hypnotherapie kan mensen helpen met die rouwverwerking, dit helpt om op een gezonde manier om te gaan met het rouwen en om dagelijkse activiteiten makkelijker te maken. Daarbij helpt het ook om het verlies van je dierbare te accepteren[9].

Daarbij kan hypnose het rouwproces versnellen, waardoor je sneller verder kunt gaan met het leven[10].

Een verslavingsverleden

Eens verslaafd altijd verslaafd kan een reden zijn waarom je het lastig vindt om plezier te maken, want wat als je dan verslaafd raakt aan dat plezier?  Overtuigingen over het recht dat je hebt om plezier te maken, om te genieten, kun je dan met hypnose aanpakken.

Onder andere door regressie, of juist door het inzicht dat niet al het plezier slecht hoeft te zijn. Een wandeling in de natuur is bijvoorbeeld ook iets om van te genieten, vissen is ook iets om van te genieten en dat is niet iets wat slecht voor je is.

Dat inzicht alleen al kan veel voor je doen.

Weer mogen genieten door hypnose

Niet mogen genieten is dus helemaal geen handige overtuiging, maar gelukkig kan hypnose je op allerlei manieren helpen om van het idee dat je niet mag genieten af te komen.

Dit wordt met name gedaan door de overtuiging dat je iets niet mag te transformeren naar dat je iets wel mag, namelijk genieten.

Door de oorzaak te onderzoeken kun je al veel doen om het gevoel dat het niet mag weg te nemen. Die oorzaak kan voor iedereen verschillend zijn, soms is het een overtuiging uit de jeugd of het kan een gebeurtenis zijn die later in je leven heeft plaatsgevonden.

Hoe dan ook, hypnose kan zeker helpen.

Wil je meer weten over hypnose en wat je er allemaal mee kunt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Bekijk ook onze online producten.

Bronnen: