Optimisme: Hoe zorg je ervoor dat je een optimist wordt?
Optimisme: Hoe zorg je ervoor dat je een optimist wordt?
30 april 2022 
6 min. leestijd

Optimisme: Hoe zorg je ervoor dat je een optimist wordt?

Optimisme in je leven hebben maakt alles een stuk leuker. Merk je dat je vaak negatief bent over de toekomst en waar alles (of vooral jijzelf) heengaat? Dan kan je wel een beetje optimisme gebruiken. In dit blog ga ik dieper is op optimisme, waar het vandaan komt en hoe jij ervoor zorgt dat je een eeuwige optimist wordt. 

Optimisme betekenis

Optimisme gaat over jouw kijk op de toekomst. Je kijkt er optimistisch tegenaan als je denkt dat in de toekomst alles goed is of misschien zelfs beter wordt dan op dit moment. 

Wat is een optimist?

Een optimist is iemand die dus positief naar de toekomst kijkt. Dit heeft een aantal voordelen. Je voelt je bijvoorbeeld beter terwijl er iets ergs aan de hand is in je leven dan wanneer je niet optimistisch ingesteld bent. 

Dit zorgt ervoor dat je problemen niet vermijdt, maar juist iets gaat doen om het probleem op te lossen. 

Je bent dan ook proactief om je gezondheid op peil te houden. Als je pessimistisch ingesteld bent kan dit er juist voor zorgen dat je gedrag hebt dat juist schadelijk is voor je gezondheid, zoals roken. 

Optimisten hebben daarom vaak ook fysiek een betere gezondheid.

Zelfs economisch heeft optimisme gevolgen. Je bent dan vaak meer bezig met leren en hebt een betere baan dan mensen die negatiever ingesteld zijn. 

Daarbij hebben optimisten ook nog eens betere relaties dan pessimisten[1]. Dit geldt zowel voor vriendschappen als voor romantische relaties.  

Het zijn van een optimist heeft dus voordelen in allerlei facetten van je leven.

Dit komt vooral omdat optimisme ervoor zorgt dat je in actie komt, terwijl pessimisme ervoor zorgt dat je juist niets doet[2].

Eeuwige optimist

De eeuwige optimist gaat eigenlijk over de optimisme bias die we allemaal hebben. Als je iemand vraagt wat hem of haar gaat gebeuren over een week, een maand of zelfs een jaar overschatten we de kans dat er iets goeds gaat gebeuren en onderschatten we over het algemeen de kans dat er iets negatiefs gaat gebeuren[3]

We onderschatten bijvoorbeeld onze kansen op een scheiding, auto-ongeluk of het krijgen van kanker. We verwachten ook langer te leven dan je kan verwachten op basis van bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd die Nederlanders maximaal bereiken. We overschatten onze kans op een baan en onze kinderen zijn natuurlijk super getalenteerd. 

Bijna iedereen heeft hier last van (bron 3). Dit is overigens niet erg, want al dat optimisme zorgt ervoor dat we in actie komen. Dat je bijvoorbeeld een kindje wilt krijgen, dat je opzoek gaat naar een betere baan als je huidige baan je ongelukkig maakt, dat je in de auto stapt om een leuke dag te hebben. 

Het enige waarbij optimisme soms onhandig kan zijn is als dit ervoor zorgt dat je jouw relatie en gezondheid toch iets te veel verwaarloost omdat je denkt dat het wel goed zit. Maar onderzoekers geven aan dat de negatieve kanten van optimisme niet opwegen tegen de goede kanten van een optimist zijn[4].

Wanneer verdwijnt optimisme?

Het interessante is wel dat wanneer je feedback over jezelf verwacht in de nabije toekomst het optimisme opeens kan verdwijnen. Bijvoorbeeld wanneer je een examen krijgt of een presentatie moet geven. Dit zijn momenten waarop je ego opeens geconfronteerd kan worden met de realiteit[5].

Je denkt over het algemeen dat je leuk en slim bent, maar zo’n test of reacties tijdens de presentatie kunnen het tegendeel bewijzen. 

Maar het kan ook een manier zijn om jezelf als het ware klaar te maken voor een slechtere uitkomst dan je in eerste instantie verwacht. 

Een andere reden waarom optimisme kan verdwijnen is door tegenslag. Als je een hele dikke rekening voor een reparatie hebt gekregen door bijvoorbeeld een auto-ongeluk en je houdt daardoor weinig geld over kan dit ervoor zorgen dat je je kwetsbaarder voelt en daardoor toch negatiever kijkt naar de  toekomst[6]

Maar als je al veel spaargeld hebt, dan blijf je ondanks zoiets toch nog optimistisch. Onderzoek laat zelfs zien dat vrouwen met HIV die het sociaal economisch goed deden toch heel optimistisch bleven en zelfs dachten dat hun sociale leven was verbeterd (bron 6). 

Problemen op het werk en relatieproblemen kunnen er bij vrouwen ook voor zorgen dat optimisme minder wordt (bron 6). 

Hoe ontstaat optimisme?

Als je problemen minder groot worden krijg je dan als vrouw snel je optimisme terug. Maar hoe ontstaat optimisme in de eerste plaats? Als kind kom je uit een bepaald gezin en als dat gezin een hogere sociaal economische status heeft zorgt dat in het latere leven ook voor meer optimisme. Dit betekent niet dat als je uit een arm gezin komt je automatisch pessimistisch wordt.

Als je namelijk veel ouderlijke liefde en sociale contacten had, zoals opa en oma die voor je klaarstonden of misschien gewoon familievrienden, dan kan dat ook zorgen voor meer optimisme op volwassen leeftijd. 

Wanneer je niet bewust bezig bent met het creëren van meer optimisme kan het 3 jaar duren voordat omstandigheden ervoor zorgen dat je daadwerkelijk meer optimistisch bent. 

Optimisme bewust aanwakkeren

Hoe weet je nu of je optimistisch genoeg bent? Uiteraard als jij je goed voelt over je leven en niet het idee hebt dat je er wat aan moet doen, dan is er niets aan de hand. Maar ben je ontevreden? Dan kan er wat aan de hand zijn.

Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat het leven nooit zo uitpakt of loopt als jij verwacht of zoals jij het bedacht had? Dan is dat een teken van pessimisme (bron 6). 

Dit gevoel is eigenlijk een overtuiging die jij hebt over hoe het leven werkt. En als dat gevoel is dat het leven niet voor, maar tegen je werkt dan helpt dat natuurlijk niet echt. Maar die overtuiging komt ergens vandaan.

Hypnotherapie voor meer optimisme

Er zijn momenten in je leven waarop je wel wat optimisme kan gebruiken, zoals wanneer je een ernstige ziekte hebt. In een onderzoek naar het effect van hypnotherapie op het leven van vrouwen met borstkanker kwam naar voren dat de therapie hielp om zelfvertrouwen en optimisme te verbeteren[7]. Dit laat vooral zien dat het helpt en als het al helpt wanneer je zo’n ernstige ziekte hebt, dan werkt het natuurlijk ook als je gewoon in het algemeen wat meer optimistisch wilt zijn.

Hoe pak je dat nu aan met hypnose?

Regressie

Met hypnotherapie kan je onderzoeken wanneer die overtuiging is ontstaan en vervolgens dat moment opnieuw interpreteren. Zoals gezegd is de kindertijd belangrijk voor het ontstaan van optimisme. Met regressie ga je meestal ook terug naar je kindertijd naar het moment waarop het idee is ontstaan dat het leven bijvoorbeeld niet voor je werkt.

Omdat je nu meer levenservaring en kennis hebt kan je dit moment opnieuw interpreteren waardoor het idee dat het leven tegen je werkt in plaats van voor je al helemaal kan wegvallen. Dat alleen al kan ervoor zorgen dat je direct meer optimisme ervaart.

Hypnotische suggesties

Een andere manier waarop hypnose kan helpen is doordat je onder hypnose meer open staat voor suggesties die de therapeut geeft. Zinnen herhalen zoals:

“Alles komt goed.”

“Mensen werken neutraal of voor je, maar nooit tegen je.”

“De beste tijd in je leven komt nog.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen waardoor je wat pessimistischer bent kan je andere suggesties krijgen die je verder helpen. 

Progressie

Een andere manier om met meer optimisme naar de toekomst te kijken is om juist echt even naar je toekomstplannen te kijken. Met bijvoorbeeld een progressie. Als er iets is wat je heel graag wilt kan je bijvoorbeeld stellen dat je dat in een jaar of twee jaar vanaf het moment van de therapie hebt bereikt. Vervolgens visualiseer je elke keer een stap terug vanaf dat moment tot het moment bij de hypnotherapeut. De therapeut helpt je hiermee. 

Dit alleen al kan ervoor zorgen dat je meer daadkracht voelt en zekerder bent dat jij jouw doelen kunt halen en dat dit iets is waarover je optimistisch kunt zijn. 

Zelfhypnose voor meer optimisme

Daarnaast kan zelfhypnose ook zorgen voor meer optimisme. Jezelf alleen al in een staat van hypnose kunnen brengen helpt sommige mensen al om meer zelfvertrouwen en meer optimisme te hebben[8].

Als je vervolgens ook nog wat technieken kunt toepassen. Die je bijvoorbeeld als huiswerk krijgt van een therapeut dan kan je helemaal vertrouwen op een betere toekomst door zelfhypnose. 

Optimisme is een handige eigenschap om te hebben om problemen het hoofd te bieden en om pro-actief bezig te zijn in je leven. Ongeacht of dit nu gaat om je gezondheid, relaties of werkt. Hoe optimistisch je bent hangt vaak af van je jeugd en wat je tot nu toe in je leven hebt bereikt of verzameld. Optimisme kan in de loop der tijd van nature beter of slechter worden, maar je kan her ook bewust mee aan de slag, bijvoorbeeld met hypnose. 

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. In de eerste opleiding leer je in ieder geval al de regressie techniek en hoe je goede hypnotische suggesties geeft. 

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen