Stoppen met snoepen: hypnose helpt
Stoppen met snoepen: hypnose helpt
07 oktober 2020 
6 min. leestijd

Stoppen met snoepen: hypnose helpt

Snoepen is lekker en fijn, maar op de lange termijn is het helaas ongezond. Stoppen met snoepen is daarom best handig. Wanneer je te veel snoept kan dit allerlei nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Je krijgt er overgewicht van, diabetes type II en misschien een hoge bloeddruk[1]. Allemaal niet handig.

Als je dus wilt stoppen met snoepen is dat best een goed idee, maar waar begin je mee?

Oude gewoonte voor nieuwe gewoonte vervangen

Stoppen met iets is veel lastiger dan iets vervangen voor iets. In plaats van ongezond snoepen kun je bijvoorbeeld gezonde snacks snaaien. Zoals snackwortels, snackpaprika’s, appels of komkommer.

Door een gewoonte te vervangen kun je nog steeds dat ‘snaai gevoel’ hebben, maar doordat je de snoep hebt vervangen voor iets gezonds, krijg je er minder last van dan bij de suikerrijke snacks die je anders misschien eet.

Dertig dagen uitdaging

Een andere manier om jezelf uit te dagen te stoppen met snoepen is door jezelf uit te dagen om Dertig dagen niet te snoepen en jezelf daarna te belonen, maar dan wel met iets anders dan snoep.

Het duurt namelijk ongeveer 28 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dus deze dertig dagen uitdaging – in combinatie de snoep vervangen voor gezonde snacks – kan je helpen om te stoppen met snoepen.

Verstop het snoep

Vaak is het zien van snoep een trigger om te gaan snoepen. Je kunt daarom het beste snoep in ondoorzichtige dozen doen, zodat je ze niet ziet als je een keer een keukenkastje opentrekt.

Dit voorkomt dat je getriggerd wordt om te gaan snoepen.

Stel het snoepen uit

Een leuk hypnotisch trucje is om de manier waarop je met het stoppen met snoepen omgaat te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je het snoepen uitstelt, bijvoorbeeld tot aan je cheatday.

Door dit tegen jezelf te zeggen, uitstellen in plaats van stoppen, kan het veel makkelijker zijn om snoep te weerstaan.

Lees je in over snoep

Wat zit er eigenlijk in het snoep dat je eet en wat doet dat voor je lichaam? Door je te verdiepen in de stofjes die op het etiket van snoep genoemd worden, maak je jezelf bewust van alle troep die er in snoep zit.

Als je bent wat je eet, dan wil je toch geen dropveter zijn? Je komt er bijvoorbeeld achter dat suiker niet alleen slecht is voor je bloedsuiker, maar ook voor je bloedvaten en dat daardoor plaque kan ontstaan.

Dit kan weer verstoppingen in bloedvaten tot gevolg hebben, die dan weer leiden tot bijvoorbeeld trombose of hartaanvallen.

Als je weet dat snoep dit soort zaken met je lichaam doet, dan heb je toch helemaal geen zin meer om te snaaien uit de snoep pot.

Oorzaak van het snoepen verminderen

Snoepen kan ook door de manier van opvoeden iets zijn geworden waarmee je jezelf beloont. Er zijn meerdere manieren waarop ouders invloed hebben gehad op de ontwikkeling van bepaalde snoepgewoontes.

Zo blijkt uit onderzoek naar ouders en het geven van snoep aan hun kinderen dat dit vaak wordt gedaan om:

  • Goed gedrag te belonen.
  • Kinderen te motiveren om iets te doen.
  • Kinderen het gevoel te geven dat ze speciaal zijn.
  • Kinderen af te leiden (zodat ze even rustig zijn tijdens boodschappen doen bijvoorbeeld).
  • Kinderen ’s nachts stil te houden (late night snack)
  • Extra eten te geven om honger te voorkomen.
  • Eindelijk te kunnen ontspannen (bij een drukke dag)
  • Schuldgevoel naar het kind te voorkomen.
  • Hun liefde naar hun kind te uiten (of kleinkind als opa en oma snoep geven).
  • Te voorkomen dat het kind minder krijgt dan vriendjes.
  • Snoep is goedkoper dan fruit[2].

Er zijn dus allerlei motieven voor ouders om hun kinderen snoep te geven. Dit kan al vroeg in je jeugd ervoor zorgen dat snoepen een gewoonte wordt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je pas in je volwassen leven gaat snoepen, omdat je ouders dit bijvoorbeeld samen met je deden na een drukke dag op het werk. Waardoor snoepen na het werk een gewoonte kan worden.

Nu heb je een hele lijst gezien, maar soms kun je niet direct een oorzaak vinden en als je die hebt gevonden, dan is dat mooi, maar wat dan?

Met regressie kun je achterhalen welke overtuiging ervoor zorgt dat je op bepaalde momenten gaat snoepen en hoe dit ooit is ontstaan. Je wordt dan eerst in hypnose gebracht en vervolgens krijg je de suggestie om naar het eerste moment te gaan waarop snoepen op de manier waarop je dat nu doet een ding is geworden.

Vervolgens zal er zich een moment uit je leven aan je openbaren. In gedachten zie je dat moment als het ware voor je. Vervolgens kun je met behulp van de hypnotherapeut dat moment in je gedachten veranderen. Hierdoor wordt de impact van dat moment minder groot en kan de overtuiging die ervoor zorgt dat je snoept snel zwakker worden. Hierdoor kan de zin in snoepen ook snel verminderen.

Beeld van wat je niet wilt vervangen voor wat je wilt

Heb je niet zo’n zin om zo diepgaand op het snoepen in te gaan, dan hebben we ook nog een andere techniek die je kunt gebruiken om snel te stoppen met snoepen.

Met de swish-techniek kun je een gewoonte, zoals snoepen, snel veranderen. Dit doe je door het beeld van wat je niet wilt te vervangen voor het beeld dat je juist wel wilt.

Dus een vrouw in de opleiding wilde niet meer snoepen. Het beeld van de hand in de snoeppot moest vervangen worden. Dat wilde ze niet meer.

Daarna moet je dus jezelf in dat beeld zien met het gedrag dat je juist wilt vertonen. Je visualiseert jezelf dus in het beeld en je vertoont het gedrag dat je graag wilt doen.

De deelneemster wilde dan dat die hand naar de dweil of bezem zou gaan, maar in ieder geval niet naar die pot. Dus wij hebben dat er als het ware in geswished.

Dit betekent super snel deze twee beelden met elkaar laten afwisselen en ervoor zorgen dat je veel goede gevoelens krijgt bij het beeld dat je graag wilt hebben. Je koppelt als het ware goede gevoelens aan het gewenste beeld, zodat je brein daar automatisch voor kiest.

Want als je een keuze hebt, kies je voor de beste keuze.

Als je er echt heel veel plezier uithaalt, kies je daar vaak voor.

Dit is ook de truc en de snelle afwisseling zorgt voor een soort verwarring, waardoor het een logische keuze wordt om voor het beeld met goede gevoelens te kiezen.

Alleen het probleem is wel dat wanneer je een onbewuste snoeper bent, je niet altijd weet hoe vaak je dat dan doet. Dus de volgende dag kwam ze weer naar de opleiding, en toen had ze vijf keer haar keuken gedweild. Die is dan natuurlijk wel lekker schoon, maar dat gedrag is dan wel weer onhandig.

Dit zorgt er wel voor dat je dat nieuwe gedrag snel verandert, maar het snoepen houdt dan ook op.

Deze swish-techniek heb ik vaker uitgevoerd om een oude strategie te veranderen, zoals met angsten of dwanghandelingen. Dan gaat het om specifieke situaties, zoals:

Dan wil je dus dat als je je verveelt, dat je wat anders gaat doen dan snoepen, zoals even wandelen.

In plaats van nagelbijten ga je nagels lakken.

In plaats van snoepen tijdens het lezen drink je thee.

Deze swish-techniek bestaat al veertig jaar en is nog steeds super effectief om snel een gewoonte te veranderen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1620019-hoe-je-minder-kan-snoepen-of-iets-anders?play=true

Aversietherapie met hypnose

Uit een casestudie naar een vrouw met obesitas die minder frisdrank en snoep wilde eten blijkt dat hypnose en zelfhypnose goed kan helpen om daarmee te stoppen. In haar therapie kreeg ze een soort aversietherapie. Dit betekent dat je dan suggesties krijgt die ervoor zorgen dat je zelfs aversie tegen snoep krijgt.

Meestal krijg je dan posthypnotische suggesties dat je super misselijk wordt als je snoep eet. Je krijgt dan ook een versterking van de overtuiging dat snoep ongezond voor je is. Doordat hypnose invloed heeft op je onderbewuste zal je lichaam na de hypnosesessie anders reageren op snoep.

Daarnaast werd in deze hypnosesessie ook gebruikgemaakt van visualisaties over hoe haar lichaam eruit zou zien als ze inderdaad minder snoep at.

Bij deze casestudie gaf de vrouw ook aan dat ze na de hypnose minder “ziekelijk zoete suikerrijke snoep” at[3].

Stoppen met snoepen

Stoppen met snoepen kan op allerlei manieren. Wanneer het lastig is om een gewoonte te veranderen, kan hypnose op meerdere manieren helpen. Bijvoorbeeld door aversietherapie, de swish-techniek en door regressie therapie.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je direct de technieken leren om jezelf of andere mensen te helpen om gezond met voeding om te gaan? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en waar mogelijk klassikaal.

[1] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0234355

[2] https://research.bangor.ac.uk/portal/files/16878544/QHR_FINAL.pdf

[3] https://www.researchgate.net/profile/Mark_Leahy/publication/308803479_Case_Study_Weight_Loss_for_a_Female_with_Numerous_Comorbid_Conditions/links/57f3884d08ae886b897d952a/Case-Study-Weight-Loss-for-a-Female-with-Numerous-Comorbid-Conditions.pdf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen