Ik wil zien: je ziet wat je wil zien
Ik wil zien: je ziet wat je wil zien
16 augustus 2021 
5 min. leestijd

Ik wil zien: je ziet wat je wil zien

Dit staat misschien een beetje raar, maar als je zegt “ik wil zien” is dat ook een beetje een teken dat je nu niet ziet. Misschien heb je gewoon een bril nodig, maar misschien is dit ook een leus voor het verbeteren van je leven.

Als je de wereld nu ziet als een niet leuke plek kun je zeggen dat je een mooiere of betere wereld wilt zien.

Focus en wat je ziet

Veel van wat je ziet hangt ook af van waarop jij je focust. Je wordt eigenlijk de hele dag door met informatie gebombardeerd. Hier komt ook de leus door de bomen het bos niet meer zien vandaan. Wat die leus eigenlijk zegt is dat je in sommige omstandigheden bomen ziet en in andere omstandigheden een bos en wat je ziet hangt af van je focus.

Meestal focus je op aspecten die op dat moment het meest belangrijk voor je zijn. Als je hard aan het wegrennen bent voor gevaar zie je de bomen waar je niet tegenaan wilt rennen. Terwijl als je gewoon aan het wandelen bent je misschien juist het mooie bos ziet.

Herkenning van zaken vanuit je geheugen is ook belangrijk voor je focus[1].

Zie je problemen of je zie oplossingen?

Een ander probleem waar veel mensen mee kampen is het zien van beren op de weg. Je hebt een bepaald doel, maar dit doel lijkt onbereikbaar, omdat er zoveel potentiële problemen zijn die je moet overwinnen.

Wat je dan vaak doet is alvast problemen plannen in plaats van zien of er wat gaat gebeuren of niet. In dat geval is het handiger om je te focussen op het zien van kansen in plaats van problemen.

Je ziet dan als het ware de oplossingen die je helpen om je doelen te bereiken.

Je focus en je verleden

Hoe jij zaken ziet en hoe je betekenis geeft aan bepaalde voorwerpen, situaties en mensen hangt vaak af van ervaringen die je ermee hebt gehad in je verleden.

Wanneer je iemand niet mag komt dat vaak door het gedrag wat die persoon in het verleden heeft laten zien. Hierdoor kun je soms zo kwaad zijn dat je het lastig vindt om die persoon een tweede kans te geven, ondanks dat hij/zij zichzelf misschien ontwikkeld en veranderd heeft.

Het is lastig om met een schone lei naar dat soort mensen, voorwerpen en situaties te kijken.

Je ziet wat je wilt zien

Tegelijkertijd zie je vaak wat je wilt zien. Als je veel problemen ziet komt dit vaak doordat je op zoek bent naar problemen.

Bedenk maar eens dat als jij een klavertje vier wilt vinden in een grasveldje, dit je ook gaat lukken. Een steen in de vorm van een hartje kun je vaak ook vinden op een plaats met veel steentjes.

Dit wordt door psychologen gemotiveerde perceptie genoemd. Zo is bijvoorbeeld eens onderzocht of mensen de letter B zien of het cijfer 13, afhankelijk van de gewenste uitkomst. Als je namelijk de letter B ziet, dan mag je jus d’orange drinken, maar zie je het cijfer 13 dan moet je een smoothie drinken die bruin is en niet lekker ruikt.

Dan zagen mensen opeens vooral de letter B.

Ook in het voetbal is die bias vaak te zien. Je kunt bijvoorbeeld merken dat het team waar je niet voor bent veel vaker wegkomt met overtredingen dan het team waar je wel voor bent.

Er zijn eigenlijk twee zaken die getest worden, namelijk wat je daadwerkelijk ziet, dat kan beïnvloed worden door iets dat je wilt bereiken of door je motivatie.

En iets wat je zegt te zien. Dan geef je vooral aan te zien wat je zou willen zien.

Je hebt bepaalde neuronen die bepalen of je een gezicht ziet of juist een soort beeld van natuur of iets dergelijks, een scene. Onderzoek laat zien dat wat je ziet gemanipuleerd kan worden door een bepaalde beloning te koppelen aan een bepaald beeld.

Als je bepaalde doelen hebt en bepaalde zaken die je motiveren om iets te doen kan dat je een soort positieve bias geven, dat je ziet dat je jouw doelen bijvoorbeeld sneller bereikt.

Dit verklaart ook waarom sommige mensen zaken ontzettend anders zien of interpreteren dan jij. Ze hebben immers een heel ander leven gehad en hun doelen en motivaties om de wereld op een bepaalde manier te zien zijn heel anders dan de jouwe.

Opdracht:

Als jij een betere wereld wilt zien of gewoon je leven in een beter daglicht wilt zien heb ik een leuke opdracht voor je.

Herinner jezelf door de dag heen wat jij wilt zien. Je bent vastbesloten om je huidige toestand in te ruilen voor een betere, voor een die jij wilt.

Elk half uur. Langzaam en met een positieve instelling.

De bedoeling van deze opdracht is dat je langzaamaan je focus verandert en ziet wat je wel wilt zien. Dat gaat namelijk lukken.

Je besluit om te zien. Wat je wilt is al van jou.

Beluister ook deze podcast met extra uitleg over de opdracht:

https://www.buzzsprout.com/195236/7366885-eciw-les-20?play=true

Hulp met zien wat je wilt zien

Soms is een dergelijke opdracht makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je er dan toch voor dat je ziet wat je wilt zien? Dat is iets waar je hulp mee kunt krijgen.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je blijft hangen in een negatieve kijk op zaken of mensen, dan kan een hypnotherapeut je helpen om die blokkade weg te nemen.

De therapeut gaat dan kijken naar de overtuigingen die jij hebt over de wereld, hoe die werkt en hoe jij daarin kunt functioneren. Dit geeft de therapeut een ingang om met jou te controleren of die overtuigingen wel kloppen en logisch zijn.

Soms is het voldoende om een niet logische overtuiging belachelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een niet helpende overtuiging met een raar stemmetje te herhalen, terwijl je je vinger op je neus houdt en in het rond springt.

Door dit zo apart mogelijk te doen schiet je uiteindelijk in de lach en dat kan helpen om de overtuiging minder kracht te geven.

Je herinnering veranderen

In andere gevallen kan het juist handiger zijn om te achterhalen wanneer een bepaalde kijk op zaken in het leven is begonnen. De hypnotherapeut gebruikt dan regressie. Je gaat dan terug naar het eerste moment waarop jij je op een manier voelde die nu zorgt voor een belemmerende kijk op bepaalde facetten in je leven.

Vervolgens ga je in gedachten iets doen met dat moment. Je kunt hem bijvoorbeeld opnieuw interpreteren met de kennis die je nu wel hebt, maar die je toen waarschijnlijk niet had. Je kunt hem in je fantasie veranderen. Je kunt je volwassen zelf een rol geven in de situatie.

Dit alles kan de herinnering en de koppelingen aan dat moment veranderen, waardoor je in een keer de kijk op het probleem verandert en waardoor je positiever naar zaken kunt kijken, zodat je eenvoudiger ziet wat je wilt zien.

Je focussen op de toekomst

Een meer gevorderde techniek om te zien wat je wilt zien is dat je hulp krijgt met het bepalen van je doelen en hoe je dat bereikt. In dit geval ga je niet naar het verleden kijken, maar juist naar de toekomst. De hypnotherapeut helpt je dan bijvoorbeeld om te visualiseren hoe je leven er over een jaar uitziet en hoe je tot dat punt in je leven komt.

Hierdoor kan je focus zich meer richten op de stappen die je wilt zetten en is het eenvoudiger om kansen en oplossingen te zien.

Dit kan je ook helpen om verder te gaan met je leven als je nu voor je gevoel vastzit.

Dit kan je helpen te zien wat je wilt zien.

Wil je meer weten over hoe focus werkt en hoe het nu zit met zien wat je wilt zien? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose. Daarin leer je de basis van hypnose en hoe dit in je dagelijks leven werkt.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. In die opleidingen leer je de hypnose technieken die je helpen om focus te veranderen, om belemmeringen los te laten en om beter naar de toekomst te kijken.

Daarbij leer je ook nog eens hoe je hier andere mensen mee kunt helpen.

De opleiding wordt online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende assistentie voor een-op-een begeleiding. Dit om doorgang van de opleiding en een fijne flow van lessen te garanderen.

Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797616665578

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen