Inspiratie: Hoe kom je eraan?
Inspiratie: Hoe kom je eraan?
06 oktober 2019 
6 min. leestijd

Inspiratie: Hoe kom je eraan?

Soms kun je het gevoel hebben dat je helemaal uitgeblust bent. Niets is meer leuk, je krijgt nergens energie van. Je wordt als het ware nergens warm van. Je wilt iets anders in je leven, maar alles wat je bedenkt is vervolgens voor jezelf niet goed, interessant of haalbaar genoeg. Hoe kom je dan aan de inspiratie om toch je bed uit te komen? Daarop ga ik in dit artikel in.

Wat is inspiratie?

Inspiratie is de staat van in spirit zijn. Je krijgt een soort energiek gevoel van “ja, dat moet ik doen” of dat iets je raakt.

Als je geïnspireerd wordt, gebeurt er iets waardoor je dingen kunt doen die je daarvoor om de een of andere reden niet kon doen.

Je krijgt een soort vuur of vlam in jezelf die je het onmogelijke laat doen. Als je die vlam volgt word je die vlam. Je kunt andere mensen aansteken met jouw inspiratie.

Je deelt je idee, of waarmee je bezig bent, en merkt dan dat andere mensen hierdoor ook geïnspireerd zijn geraakt.

Bekijk ook deze video over inspiratie.

 

Wat raakt jou?

Dan is het de vraag, wat raakt jou? Welk vuur kan jouw inspiratie vlammetje weer helderder laten schijnen?

Er zijn een aantal technieken die ervoor kunnen zorgen dat je geïnspireerd raakt. Wij mensen zijn bijvoorbeeld een beetje hiërarchisch ingedeeld. We zien vaak mensen die het op de een of andere manier “beter” of “slechter” doen dan onszelf. Daar hebben we graag een mening over.

Door daarvan gebruik te maken en de competitie aan te gaan in een bepaald veld kun je geïnspireerd raken met nieuwe ideeën om die competitie te “winnen”[1].

Dit wordt bijvoorbeeld ook gedaan om studenten te stimuleren het beste uit hun thesis te halen. Door ervoor te zorgen dat een goede thesis een prijs kan winnen.

Vind je de competitie aangaan eng? Dan kan een hypnotiseur je daarmee helpen. Misschien is het ontwijken van competitie een patroon in je leven geworden om de een of andere reden. In dat geval kan een hypnose-expert bijvoorbeeld regressie toepassen om te zien waar de overtuiging is begonnen dat meedoen aan iets competitiefs slecht is en je er gewoon niet aan moet beginnen.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment waardoor je die trend kunt doorbreken. Zodat je competitie weer leuk gaat vinden en waardevol. Want uiteindelijk is het doel om van jezelf te winnen, niet eens per sé van de ander. Als het er maar voor zorgt dat jij zelf een betere versie wordt van jezelf.

Jezelf als inspiratie gebruiken

Je kunt ook jezelf als inspiratiebron gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat als mensen een gevoel van macht ervaren ze zichzelf als inspiratiebron kunnen gebruiken.

In dit onderzoek werd ook onderzocht of priming dat je macht hebt hielp om jezelf een inspiratiebron te vinden. De deelnemers werden eerst geprimed dat ze macht hadden en vervolgens schreven ze een brief over zichzelf en hun eigen ervaringen. Dit zorgde voor een grotere staat van inspiratie dan mensen die niet voor het schrijven van de brief geprimed werden om zichzelf machtig te voelen[2].

Het leuke is, priming is iets wat hypnotiseurs doen. Dus als jij het gevoel hebt dat je een nobody bent zonder macht, kan een hypnotiseur je primen zodat je het gevoel krijgt dat je wel wat kan, dat je van alles in huis hebt. Vervolgens schrijf je een brief over je leven en dit kan je inspireren om weer “iets” te gaan doen.

Dit kan een hypnotiseur doen door bijvoorbeeld je gevoel van controle te verbeteren met hypnotische suggesties die je dan zelf hardop herhaalt terwijl je onder hypnose bent. Zoals:

“Ik heb invloed.”

“Mijn acties zorgen voor reacties.”

“Er zijn mensen die me helpen mijn doelen te bereiken.”

“Ik kan alles.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw gevoelens over macht kan een hypnose-expert je daar andere suggesties voor geven die beter bij jouw overtuigingen passen.

Inspiratie door anderen

Je kunt je ook laten inspireren door anderen. Het is niet voor niets dat pubers een idool kunnen hebben op wie ze willen lijken. Die persoon inspireert ze voor het ontwikkelen van hun identiteit.

In dit geval kun je misschien met mensen gaan praten die je inspireren. Of je kunt luisteren naar mensen die je inspireren. Bijvoorbeeld door hun podcasts te beluisteren of hun levensverhaal te lezen. Misschien kun je zelfs naar een seminar dat ze geven.

Inspiratie door ervaringen

Je kunt ook inspiratie krijgen door iets te ervaren. Hiervoor moet je er natuurlijk wel op uit trekken. Je kunt in je eigen woning niet ontzettend veel zaken ervaren (hoewel sommige YouTubevideo’s natuurlijk ook erg inspirerend zijn).

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat wanneer je in de natuur iets hebt ervaren wat helemaal geweldig was. Dit zo’n bron van inspiratie kan zijn dat dit voor carrièrekeuzes kan zorgen en voor ander gedrag thuis en dat je dit zelfs verspreidt bij vrienden en familie[3].

De natuur kan dus een ontzettend inspirerende plek zijn. Een stukje wandelen in de natuur (of ten minste buiten de stad) kan je dus inspireren.

Natuurlijk kun je ook andere ervaringen opzoeken dan een stukje wandelen in de natuur ter inspiratie.

Wanneer je het lastig vindt om uit huis te gaan en het idee hebt dat dit niet goed mogelijk is kan een geleide visualisatie je helpen om toch het gevoel te hebben dat je naar buiten kunt, zodat je dat gedrag sneller gaat uitvoeren.

Dit kan bijvoorbeeld een suggestie zijn zoals:

“Je hebt een mooie natuurplek opgezocht op het internet en bent er op de fiets/in de auto/ met het ov naartoe gegaan. Je hebt kleding aan die past bij het weer van de dag. Je voelt de wind op je gezicht en checkt je (rug)tas met eten en drinken. Je hebt je telefoon bij de hand om leuke foto’s te maken van wat je tegenkomt. Je begint te wandelen en volgt de stippen op de paaltjes die het pad aangeven. Af en toe blijf je staan om te genieten van wat je ziet. Het voelt goed en je laat de inspiratie op je afkomen.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van wat jij graag wilt ervaren maar spannend vindt om te doen kan een hypnotherapeut je helpen met een andere suggestie.

Inspiratie door kennis (opdoen)

Kennis is ook heel inspirerend. Ideeën ontstaan immers door oude ideeën met elkaar te combineren. Hoe meer oude ideeën je kent, hoe groter de kans dat je met een nieuw idee komt (in ieder geval nieuw voor jou).

Kennis kun je op allerlei manieren opdoen. Je kunt:

  • Documentaires kijken
  • Boeken lezen
  • Workshops volgen
  • Cursussen volgen
  • Seminars volgen
  • Webinars volgen
  • Opleidingen volgen

Heb je het idee dat je geen tijd hebt om iets nieuws te leren? Dan kan een post-hypnotische suggestie je helpen om van kennis opdoen een dagelijkse prioriteit te maken.

Dit kan bijvoorbeeld een suggestie zijn zoals:

“Vanaf dit moment ga je elke keer als je thuiskomt van je werk even wat drinken, een rustig plekje zoeken en 20 minuten lezen.”

Met een post-hypnotische suggestie wordt er invloed uitgeoefend op het gedrag na de hypnose. Dit kan ervoor zorgen dat je onbewust (en soms ook bewust) gaat doen wat de hypnotiseur heeft gezegd.

Inspiratie door kunst

Designers moeten vaak ook ergens inspiratie uit halen. Uit onderzoek blijkt dat ze houden van visuele stimulatie of beeldende stimulatie voor hun inspiratie[4].

Kunst kan dus ook heel inspirerend zijn. Of het nu een schilderij is of stellagekunst. Ga dus af en toe naar een museum en laat je inspireren door de ideeën van de kunstenaars.

Inspiratie is ontzettend belangrijk voor de energie die je hebt om iets te doen. Dit is ook dat figuurlijke vlammetje. Dat gevoel van warmte van doen van actie. Het is een bepaalde staat van zijn die voor dat gevoel zorgt.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om in spirit te raken, namelijk:

  • Jezelf als inspiratie gebruiken.
  • Anderen als inspiratie gebruiken.
  • Ervaringen voor inspiratie gebruiken.
  • Kennis opdoen voor inspiratie.
  • Kunst bekijken en ervaren voor inspiratie.

Wanneer je het lastig vindt om een van deze stappen te zetten om jouw innerlijke inspiratie-vlam aan te steken kan een hypnotherapeut je helpen om die blokkade weg te nemen.

Wil jij weten hoe hypnose precies werkt? Dat kun je ervaren tijdens de hypnose playshop. Een plek waar je ook helemaal geïnspireerd kunt raken over hypnose. De playshop kun je volgen in Wormerveer of in Zwolle.

Heb je de behoefte om mensen of jezelf te helpen met hypnose? Dan kun je ook naar onze seminars komen of je inschrijven voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland, die worden gegeven in Wormerveer of Zwolle. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.nature.com/articles/nnano.2015.93

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550614566857

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00958964.2019.1594148

[4] AROUND YOU: HOW DESIGNERS GET INSPIRED (2011), M. Gonçalves, C. Cardoso and P. Badke-Schaub. Faculty of Industrial Design Engineering, TU Delft, Delft, Netherlands

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen