Je zelfbeeld over het lichaam verbeteren met hypnose
22 april 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Je zelfbeeld over het lichaam verbeteren met hypnose

Het wordt warmer en de iets blotere kleding wordt weer uit de kast gehaald. Voor de een is dit een tijd waarnaar ze uitkijken. Rokjesdag is voor hen de dag om lekker buiten in de zon ijsjes te eten en te genieten. Voor de ander is het de dag die ze juist niet willen. Er wordt niet eens een rokje aangetrokken, terwijl ze dat stiekem misschien wel zouden willen. Het meest frappante is dat deze twee scenario’s kunnen plaatsvinden bij twee mensen met hetzelfde lichaamstype, maar die daar een andere kijk op hebben.

Als jij een gezond lichaam hebt en toch onzeker bent of het idee hebt dat je te dik, lelijk, of wat dan ook bedenkt over je lichaam kan dit een negatieve invloed hebben op je leven.

Daarom ga ik in dit artikel in op het vertekent zelfbeeld en wat dit kan doen.

De situatie die ik net schetste kan ook opgaan voor mannen. De rokjesdag kan in hun geval de dag zijn waarop de strakke shirts aangaan en waarop er gesjanst kan worden met leuke vrouwen. Maar ook al wil je dat, toch kun je denken dat je geen kans maakt omdat je denkt dat je er niet goed genoeg uitziet.

Modebeeld voor mannen ook heftiger

Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen last kunnen hebben van een vertekend lichaamsbeeld. Net als bij vrouwen worden ook mannen steeds vaker geconfronteerd met reclame uitingen waarin de mannen steeds gespierder zijn geworden.

Het duidelijkste voorbeeld van hoe ook het ideaalbeeld voor mannen veranderd is Wolverine in de X-men films. In de eerste film (2000) is hij redelijk gespierd, maar nog normaal. Hij heeft een lichaam dat je als man kunt bereiken als je daarnaast ook nog gewoon moet werken. Maar in de laatste films heeft hij een duidelijke sixpac en allerlei opgepompte spieren. Hij is minstens twee keer zo breed als in de eerste X-men film. Inmiddels zijn we ook vijftien jaar verder.

Daarbij moet niet vergeten worden dat de acteur Hugh Grant wordt betaald om er goed uit te zien. Hij kan dus ter voorbereiding van een film hele dagen sporten om zich op te pompen. Dit is een “luxe” die de meeste mensen die een baan hebben of een opleiding volgen niet.

Het is dus eigenlijk onredelijk om jezelf met een gespierd model of acteur te vergelijken. Het is hun werk om er goed uit te zien.

Hetzelfde geldt voor vrouwen. Je kunt jezelf vergelijken met modellen en actrices, maar je doet jezelf tekort. Vooral als je een gezond lichaam hebt.

Body Dismorphic Disorder (BDD)

Iedereen heeft wel eens iets dat ze van zichzelf anders willen zien, maar in hele ernstige gevallen is er zelfs sprake van een stoornis. Als je gewoon gezond bent, slank, een symmetrisch gezicht met normale proporties dan zijn er toch mensen die zichzelf zo lelijk vinden dat ze liever binnen blijven of erg vaak plastische chirurgie ondergaan. In hele extreme gevallen kan je er zelfs suïcidaal van worden.

Ondanks dat het merendeel van de mensen wel iets heeft dat ze anders aan zichzelf willen zien kan iemand met BDD zich daar extreem veel zorgen over maken. Je denkt dan bijvoorbeeld alleen maar aan wat je lelijk vindt en vindt het lastig om je te focussen op dagelijkse bezigheden.

Er kan ook een angst ontstaan voor lichamelijke afwijkingen.  

Als je last hebt van BDD kun je een obsessie hebben voor een bepaald lichaamsdeel, vaak zijn dit de borsten, ogen, heupen, tanden, benen en/of botstructuur. Mannen en vrouwen hebben even vaak last van deze stoornis. De symptomen beginnen gemiddeld vanaf 16 jaar.

In sommige gevallen kan het ook gaan om hoe gespierd je bent. Dus als je er al uitziet als een bodybuilder maar nog steeds denkt dat je niet gespierd genoeg bent en alleen maar daaraan kunt denken is het handig om hulp te zoeken. Vooral als dit je normale bezigheden hindert.

BDD symptomen

De volgende symptomen horen bij mensen die last hebben van BDD. Er zijn verschillende symptomen, zoals jezelf blijven keuren, je spiegelbeeld juist vermijden en jezelf verbergen, super veel aandacht aan je uiterlijk besteden of juist angstigheid.

Bij keuren valt te denken aan de hele tijd als er een reflectie is jezelf te controleren en ook dat je jezelf veel vergelijkt met andere mensen.

Bij het mijden van je spiegelbeeld moet je juist denken aan niet in de spiegels kijken en als je dan toch weg moet heel veel tijd besteden aan het goed doen van je haar en make-up.

Als je super veel aandacht aan je uiterlijk besteedt is dit te merken aan overmatig bezoek aan de sportschool, dermatoloog, schoonheidsspecialiste, vaak je kleding veranderen, diëten volgen, aan je huid pulken.

De angstigheid slaat op de angst om afgewezen te worden vanwege het uiterlijk, maar ook het krijgen van een paniekaanval als je jouw spiegelbeeld ziet.

Mensen met BDD hebben vaak ook last van een depressie of angsten, zoals spreekangst, smetvrees of OCD.

Je zelfbeeld rechtzetten met hypnose

BDD kan behandeld worden met hypnotherapie waarin ook cognitieve gedragstherapie (CBT) plaatsvindt tijdens de hypnose. Ook andere kleinere irritaties aan het uiterlijk, maar die niet gelijk betekenen dat je BDD hebt, kunnen behandeld worden met hypnose en zelf-hypnose.

In eerste instantie wordt onderzocht welke overtuigingen je hebt over je uiterlijk en hoe jij denkt dat andere mensen erop reageren. Mensen met BDD kunnen bijvoorbeeld denken dat als ze iemand tegenkomen in de straat deze niet knikt of hoi zegt omdat ze lelijk zijn.

Die overtuigingen kunnen voor een bepaald gedrag en gevoelens zorgen. Daarbij is het belangrijk om de irrationaliteit van die overtuigingen te leren. Een hypnotherapeut kan je helpen om de onderbouwing van je overtuiging te onderzoeken en samen met jou te bepalen of dit nu een logische gedachte is of niet. Mocht je overtuiging de test der logica niet halen dan kan de hypnotherapeut je helpen om een betere overtuiging ervoor in de plaats te krijgen.

Je overtuigingen kunnen ook zorgen voor bepaalde patronen. Patronen in gedachten en patronen in gedrag.

Gedachtepatronen kunnen zorgen voor angstige of depressieve gevoelens. Het is belangrijk om deze patronen te identificeren en te doorbreken.

Daarnaast kunnen gedragspatronen, rituelen, ook doorbroken worden door hypnotherapie. Als je bijvoorbeeld als ritueel hebt om eerst je haar te doen en daarna pas je make-up kan dit omgedraaid worden om te zien of de situatie dan verandert. Tevens kunnen er ook nieuwe rituelen geïnstalleerd worden die niets met het uiterlijk te maken hebben. Bijvoorbeeld dat voordat je je huis verlaat je nog even naar het toilet gaat of dat je de afwas wegzet.

Oorzaak achterhalen

De oorzaak van een verkeerd lichaamsbeeld hoeft niet altijd door de media en reclame-uitingen om je heen te komen. Door de oorzaak van overtuigingen over je uiterlijk te achterhalen is het ook eenvoudig om de overtuigingen te veranderen.

Bij hypnotherapie wordt vaak regressie gebruikt om een oorzaak van een overtuiging of angst te achterhalen.

Voor een verkeerd lichaamsbeeld kunnen verschillende oorzaken worden aangewezen. Meestal zijn deze oorzaken in de kindertijd terug te vinden.

Een perfectionistisch, verlegen of angstig kind heeft bijvoorbeeld een grotere kans om later een verkeerd lichaamsbeeld te krijgen. Een perfectionistisch kind kan zich bijvoorbeeld meer aantrekken van de reclame-uitingen en het ideaalbeeld en wil daar eerder aan voldoen dan een kind dat alles wel best vindt.

Daarnaast kunnen plagerijen in de kindertijd een grote werking hebben op de psyche waar je als volwassene en puber nog steeds last van kunt hebben. Bijvoorbeeld als iemand je kleding niet leuk vond.

Er kunnen ook ernstigere oorzaken aangewezen worden voor BDD, zoals misbruik of een slechte relatie met familie en leeftijdsgenoten. Dit kan je psychosociale ontwikkeling verstoord hebben als je nu erg veel last hebt van een verkeerd lichaamsbeeld.

Met hypnotherapie kun je vanaf een afstand naar dit soort gebeurtenissen kijken en achterhalen hoe dit je beïnvloed heeft op je lichaamsbeeld.

Daarnaast kan de oorzaak ook angst voor het volwassen leven en de daarbij behorende verantwoordelijkheden zijn. Gek genoeg worden de meeste mensen pas na 10 tot 15 jaar na de diagnose, dus tussen hun 30ste en 40ste behandeld. Dan hebben ze al lang een volwassen leven en eigenlijk ook al lang bewezen dat ze die verantwoordelijkheden wel aankunnen. Als dit de oorzaak is kan de hypnotherapeut je helpen met het wegnemen van de angsten en het stoppen met het vinden van een probleem met het lichaam om die angsten maar niet onder ogen te komen.

Ego versterken

Een verkeerd lichaamsbeeld kan je heel onzeker maken. Daarom is het belangrijk om die onzekerheid weg te werken en je ego te versterken. Dit kan met hypnotische suggesties die niets met het uiterlijk te maken hebben. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Ik ben slim.
  • Ik ben gezond.
  • Ik ben grappig.
  • Ik ben een goede gesprekspartner.
  • Je kunt veel plezier met mij hebben.
  • Ik kan super lekker koken.

De ego-versterkende suggesties zullen per persoon verschillen omdat niet iedereen hetzelfde is. Dit zijn slechts een aantal ego-versterkende voorbeelden.

De hypnotische suggesties kunnen ook thuis herhaald worden tijdens zelf-hypnose. Zelf-hypnose kan de hypnotherapie ondersteunen en de effecten versnellen en verbeteren.

Wil je meer weten over hypnose en hypnotherapie? Bekijk dan de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.flair.be/nl/body-mind/170118/nathalie-lijdt-aan-een-zwaar-vertekend-lichaamsbeeld

http://escholarship.org/uc/item/3bz8g1xc

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen