Klanten werven als ondernemer: Hypnose helpt
Klanten werven als ondernemer: Hypnose helpt
18 mei 2018 
5 min. leestijd

Klanten werven als ondernemer: Hypnose helpt

Je bent al een tijdje bezig als ondernemer, maar iets blokkeert je om klanten te werven. De klanten die je wél hebt lijken je toevallig aan te komen waaien. Je hebt echter nog tijd over en dus is het toch echt tijd om zelf actief met klanten werven bezig te zijn. Dit betekent dat je meer moet doen aan marketing en face-to-face netwerken. Als je nu last van buikpijn begint te krijgen is het echt tijd om verder te lezen.

Ik kreeg laatst een berichtje in mijn community van een ondernemende vrouw die hulp nodig had om blokkades weg te werken die haar ervan weerhielden om klanten te werven en om dit op een vloeiende manier te doen en met de juiste energie.

Het goede nieuws is, hypnose kan hier gedeeltelijk mee helpen. Ben jij bijvoorbeeld een introverte ondernemer en vind je het daarom lastig om je stem te laten horen tijdens het netwerken, of wil je eigenlijk juist daardoor alles online aanpakken? Ook dan kan hypnose helpen om je van een blokkade af te komen.

Basis van de blokkade achterhalen

In eerste instantie is het belangrijk om te achterhalen waar die blokkade vandaan komt. Waarom ontbreekt het je blijkbaar aan het vertrouwen om jezelf in de groep te gooien. Waarom is het lastig om de energie die jij voor je bedrijf voelt in je gedrag te laten zien? Waarom is het eng om te gaan vloggen?

Socratisch Gesprek

Deze waarom-vraag is al een goed startpunt om te beginnen. Tijdens hypnose kun je namelijk een Socratisch Gesprek voeren waarin die vraag een aantal keer herhaald wordt. Hierdoor kom je bij de kern van je overtuiging en kun je er zelfs achter komen dat er geen basis onder je overtuiging ligt. Dat is heel handig, want hierdoor kan de hypnotiseur je eenvoudiger helpen met het creëren van nieuwe overtuigingen.

Regressie

Een andere techniek die gebruikt kan worden als het Socratisch Gesprek niet goed helpt is regressie. Met regressie ga je terug naar het moment in je leven dat voor de overtuiging heeft gezorgd waardoor je het nu lastig vindt om jezelf te laten zien en om het gesprek met klanten aan te gaan.

Dit kan bijvoorbeeld een mislukte presentatie op de basisschool zijn of een eerste kennismaking met een nieuwe klas die apart verliep. Veel overtuigingen worden namelijk gevormd tijdens de jaren dat je op de basisschool zit. Daarom kun je verrassende resultaten krijgen van een regressie.

Blokkade wegnemen en klanten werven

Als je eenmaal weet wat ervoor zorgt dat je het lastig vindt om klanten te werven is het nog maar een kleine stap naar het wegnemen van de blokkade zodat jij de stappen kunt zetten die nodig zijn. Ook hiermee kan een hypnotiseur je helpen.

Angst confronteren

Als je bijvoorbeeld last hebt van een sociale angst en daardoor niet graag met mensen omgaat, kan het handig zijn om een soort top 10 van je angsten te maken met de minst erge angst bovenaan en de ergste angst onderaan. Dan kun je samen met de hypnotiseur jezelf confronteren met die angsten. Dit gebeurt dan bijvoorbeeld eerst onder hypnose zodat je leert welke technieken je kunt gebruiken om te kalmeren zodat je niet weer in die stille muis verandert.

Als je de sociale spanning voelt voor het netwerken heb je door de hypnose geleerd hoe je kalm blijft. Hoe je met je aandacht in het hier en nu blijft en hoe je vooral luistert naar de mensen om je heen.

Na elk punt op de lijst met angsten te overwinnen, hoe minder last je hebt van de blokkade en hoe beter jij contact kunt maken om klantenwerving voor elkaar te krijgen.

Nieuwe overtuigingen krachtiger maken

Daarnaast kun je de foutieve overtuigingen die je blokkeren vervangen door overtuigingen die je juist de vrijheid geven. Dit is soms iets dat met 1 sessie gedaan kan worden en soms heeft het meer tijd nodig.

In dat geval moet je de nieuwe overtuigingen in de vorm van hypnotische suggesties thuis herhalen tijdens zelfhypnose. Voor zelfhypnose ga je op een fijne plaats zitten of liggen, zoals op de bank of op je bed. Vervolgens focus je je eerst op je ademhaling en het ontspannen van je spieren. Als je ontspannen bent sluit je jouw ogen en herhaal je de hypnotische suggesties of luister je naar een mp3 die je van je hypnotiseur hebt gekregen met daarop deze suggesties, zoals:

“Mensen kunnen mijn hulp gebruiken.”

“Ook als mensen niet mijn klant worden, kan ik veel van ze leren.”

“Het is niet erg als mensen zien dat ik een beetje nerveus ben.”

“Mensen willen me leren kennen voordat ze zaken met me doen.”

“Ik mag mezelf zijn.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties. Als deze niet voor jou werken kan een hypnotiseur je helpen met suggesties die op jouw situatie van toepassing zijn.

Niet opgeven

Ondernemen is een weg met veel vallen en opstaan. Vooral als je persoonlijk contact belangrijk vindt, maar het lastig vindt om dit goed aan te pakken kan het heel verleidelijk zijn om dit persoonlijke contact los te laten en om alles online aan te pakken.

Helaas is dat ook niet altijd een succes.

Het is daarom erg belangrijk om niet op te geven. Met elk gesprek leer je iets nieuws. Na elke netwerkbijeenkomst kun je evalueren hoe het is gegaan en welke verbeterpunten je hebt.

Als je dan een andere weg inslaat en deze oude weg loslaat laat je ook ontzettend veel kennis die je al hebt opgedaan los.  Je kunt dus wel de onlinestrategie toepassen, maar laat eerst je ingeslagen weg nog niet los totdat je onlinestrategie succes heeft.

Sterker nog, door deze twee strategieën te combineren heb je vaak nog meer succes dan wanneer je maar 1 strategie toepast. Juist omdat je Facebookfans je ook in het écht kennen.

De juiste energie tijdens klanten werven

Klanten werven is iets dat makkelijker is als je aardig gevonden wordt en als je goed luistert naar potentiële klanten. Het is wel belangrijk dat je dan met je aandacht bij je klanten bent en niet bij je eigen gedachten over hoe goed het gaat.

Zelfvertrouwen en je focus in het hier en nu houden is erg belangrijk om de juiste energie te hebben. Gelukkig zijn er meerdere trucs die je kunt gebruiken om die energie vast te houden tijdens het netwerken.

Powerpose

Dit is een techniek die ik ook zelf vaak gebruik voordat ik letterlijk het podium opstap. Door 2 minuten lang een powerpose aan te nemen. Dus je benen stevig op de grond, rug recht, borst vooruit en een glimlach op je kop.

Houd die pose echt 2 minuten aan. Je zult zien dat je meer zelfvertrouwen en energie krijgt die je tijdens het netwerken goed van pas komen.

Post-hypnotische suggesties

Daarnaast kan een hypnotiseur je ook helpen met post-hypnotische suggesties. Het is hiervoor van belang om te weten welk gedrag jij wilt versterken. Wil je zelf bijvoorbeeld minder nerveus praten, wil je meer naar andere mensen luisteren maar komt dat niet goed doordat je nerveus over je eigen bedrijf praat, of telkens inhaakt als je denkt “daar heb ik wat voor!”.

Een post-hypnotische suggestie voor het beter luisteren kan bijvoorbeeld zijn.

“Tijdens het netwerken kom je in gesprek met andere ondernemers. Je vraagt deze ondernemers naar hun werk en luistert naar de antwoorden. Je kunt doorvragen over hun favoriete type klant, of grootste problemen waar ze tegenaan lopen. Je blijft luisteren en pas als ze uitgepraat zijn begin je over je eigen bedrijf en hoe jij ervoor zorgt dat de besproken problemen verdwijnen.”

Of

“Tijdens het netwerken luister en glimlach je naar de andere ondernemers. Je hebt een rechte rug en praat goed mee over het thema van het gesprek en weet mensen te overtuigen om hun visitekaartje aan je te geven, je maakt zelfs vervolgafspraken.”

Dit zijn slechts voorbeelden van post-hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw problemen met het klanten werven kun je van de hypnotiseur andere suggesties krijgen.

Stress verminderen

Stress vreet energie en kan ervoor zorgen dat je tijdens het klantenwerven niet de juiste energie uitstraalt. Het is daarom belangrijk om voor het netwerken en klanten werven je stressniveau te verlagen.

Dit kan al heel goed met meditatie. Door dagelijks 10 minuten te mediteren verminder jij je stressniveau al, maar je kunt dit ook een paar minuten voor het netwerken doen zodat jij meer ontspannen gaat netwerken. Dit kan zelfs terwijl je nog in de (geparkeerde) auto zit.

Daarbij kunnen de veranderde overtuigingen door hypnose over het netwerken en die helpen om je blokkade te verwijderen ook al voor een veel ontspannener gevoel zorgen waardoor je automatisch de juiste energie hebt tijdens het netwerken.

Wil je meer weten over mentale technieken die je kunnen helpen tijdens het ondernemen? Kijk dan eens naar de evenementen in onze agenda.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen