Kun je een allergie oplossen?
Kun je een allergie oplossen?
16 augustus 2022 
6 min. leestijd

Kun je een allergie oplossen?

Laatst was ik host bij de Playground, onze level 2 opleiding. Tijdens deze dag deden we de allergie- techniek. De vraag was: ‘Wie heeft er een allergie?’ Nou, er waren genoeg mensen die hun hand opstaken. Vervolgens schreven die mensen hun allergie op. Alles passeerde de revue: een allergie voor ananas, framboos, hooikoorts, kou, gluten, een zonneallergie. Het interessant is – om het even heel kort te houden – dat al die allergieën opgelost zijn.

Je moet je voorstellen dat er 90 mensen in de opleiding zaten, waarvan er tientallen een allergie hadden. In één dag waren er tientallen allergieën opgelost. Als je dat hoort en je hebt hier verder geen kennis van, dan zeg je natuurlijk ‘Dat kan niet’. Stel je voor, ik zeg tegen een willekeurig persoon op straat dat ik allergieën kan oplossen, dan gelooft deze persoon dat natuurlijk niet. ‘Een allergie kan niet zomaar opgelost worden’. Dat zal ook een specialist in het ziekenhuis zeggen.

Theorie en praktijk

Ik heb vaker screenshots van mensen gekregen uit een HAVO 4/5 biologieboek, waarin staat dat het biologisch niet mogelijk is om allergieën op te lossen. In dat boek stond een hele uitleg waarom het niet kan. Je hebt dus de theorie die zegt: het kan niet vanwege het immuunsysteem of wat dan ook. Het is eigenlijk net zoals in de bouw – daar matchte de theorie van de tekening vaak ook niet met de uitvoering in de praktijk. Met vaak bedoel ik eigenlijk nooit. Ik had laatst weer tientallen mensen voor me die bewezen hebben dat het wel opgelost kan worden. Ondanks dat de theorie zegt dat het niet kan, is het wel mogelijk. Dat is fascinerend.

Iemand die allergisch was voor een rookworst, at gewoon een rookworst. Iemand die allergisch was voor parfum, deed daarna gewoon parfum op. Iemand die meestal al na een stukje brood zat met een opgeblazen buik, had nu nergens last van. Ja, zeg het maar… Misschien geloof je het niet, maar het is wel gebeurd. Dat is ook zo fascinerend, ook al is het gebeurd, mensen geloven het alsnog niet. Dat is zo fascinerend van het leven, en ook van wetenschap bijvoorbeeld.

Al bewijs je het gewoon met één persoon, met 10 personen, of zelfs met 100 personen, dan zeggen ze nog: ‘Het kan niet’. Ja. maar ze eten nu toch? Je ziet toch dat het gebeurd? ‘Ja, maar het kan niet’. Dat kan er bij mij gewoon niet in. Ik kijk naar iemand die bijvoorbeeld een ananas eet, terwijl die daarvoor allergisch was. Ik zie dat diegene een ananas eet en vervolgens geen allergische reactie heeft. Als mensen dan nog zeggen: ‘Dat kan niet’. Dat vind ik fascinerend.

Je wereld model bepaalt veel

Wetenschappers, mensen die echt geschoold zijn, geloven er vaak niet in. Als ze het zelf ervaren, geloven ze het misschien sneller. Alsnog kunnen ze het bijna niet geloven, want dan stort hun hele wereldmodel ineen. Dat is nou precies het idee. We hebben een soort wereldmodel: ‘Dit is de waarheid, zo zit de wereld in elkaar’. Als dan een kaart wordt weggetrokken van dat kaartenhuis, stort de hele boel in elkaar. Dat willen we niet, dus moet dat kaartje blijven staan, kostte wat het kost. Als je een allergie kan ‘oplossen’, dan stort het kaartenhuis in, dan is niets meer ‘waar.’. Dat klopt in principe, maar dat vinden mensen heel eng, daarom willen ze hun kaartenhuis graag beschermen en verdedigen. Je krijgt dan allemaal tegenargumenten waarom het niet kan, waarom je een voedselallergie niet kunt oplossen. ‘Als je het kan oplossen, dan was het misschien wel helemaal geen allergie. Dan ben je niet door een kundig iemand onderzocht voor die allergie’.  Als iemand er niet in gelooft, dan neemt het hij ook niet aan.

Er zijn maar weinig wetenschappers die hun eigen onderzoeken nog steeds met een korreltje zout nemen. Die nog steeds nieuwsgierig blijven naar ‘Is dit wel zo?’. Het gaat vaak meer om het bewijzen, de erkenning, een titel of een publicatie. Daarom kunnen er soms zelfs dingen weggelaten worden in het onderzoek of ‘niet benoemd’ worden, anders komt het niet overeen met de uitkomst. Het onderzoek is gewoon om het doel te bereiken van bijvoorbeeld een titel of erkenning. Als je er zo in staat, is het gewoon een keihard ego verhaal.

Wanneer wordt iets onderzocht?

Sorry meneer de wetenschapper, ik heb uw onderzoek gelezen dat een allergie niet opgelost kan worden, maar ik heb het gewoon opgelost. ‘Dan bent u de uitzondering en dat gaan we niet onderzoeken. Voor één uitzondering gaan we het niet onderzoeken’. Maar het zijn er nu 10. ‘Nee, daar gaan we ook niet voor onderzoeken’. Het schijnt dat bijna 1 op de 3 mensen een allergie of een ander soort gevoeligheid heeft. Tien mensen zijn daarmee vergeleken natuurlijk niks. Maar wanneer is het geen uitzondering meer? Bij 100? 1.000? 10.000? 1 miljoen? Ja, dat is fascinerend.

Als je een wetenschapper in een ruimte zet met 10.000 mensen waarbij de allergie is opgelost, dan lukt het misschien om hem te overtuigen dat het kan. Hij zegt misschien: ‘Nou, ik vind het echt waanzinnig te gek dat het bij jullie allemaal gelukt is. Geniet er oprecht van’. Vervolgens loopt hij de zaal uit en denkt hij: ‘Nou, boeiend. Delete. We gaan weer door met ons leven’. Stel je voor, deze persoon is een allergoloog. De volgende dag komt hij weer in het ziekenhuis bij een patiënt met een allergie, dan gaat hij gewoon met dezelfde verhandeling verder, waarin hij 6 jaar lang is ondergedompeld tijdens zijn studie. ‘Het kan gewoon niet, die mensen waren allemaal uitzonderingen’. Dat is echt fascinerend.

Een te leren techniek

Ik heb het gister weer gezien, het is een hele simpele techniek. Let op: simpel wil niet altijd zeggen makkelijk. Simpel betekent: het is te leren. Het is niet moeilijk, maar het is ook niet makkelijk. Kijk, die hele verhandeling uit het biologieboek van HAVO 4/5, dat is een hele moeilijke uitleg. Maar ik kan een persoon gewoon heel simpel uitleggen hoe je het kan oplossen. Dan zegt die persoon: ‘Waarom is het dan opgelost?’ Weet ik veel, neem gewoon een hap van die ananas en check het uit. Ik sta dus aan de praktische kant. Je hebt de theorie die zegt dat het niet kan, maar in de praktijk kan het dus wel. Dat heb ik ook in de bouw gezien, waar vaak de theorie (de bouwtekening) niet matchte met de praktijk. De mensen die de tekening maakte snapte dat niet, dat het huis daardoor zou kunnen instorten. Dan ging hun verhaal er bij ons in het ene oor in, en in het andere oor eruit. Ik denk dan: ‘Oké ga jij maar weer lekker achter je tekentafel zitten, maar bemoei je niet met de mensen die het ook daadwerkelijk moeten uitvoeren’.

Dat vind ik dus ook met het biologieboek. Prima dat je zo’n leuke verhandeling doet, maar bemoei je niet met de mensen die daadwerkelijk dingen oplossen. Eigenlijk zou er in het biologieboek een hele andere verhandeling moeten staan: de lichamelijk processen zijn er inderdaad, maar wij kunnen dat beïnvloeden. Dat zou erbij moeten staat, nu staat het zo alsof dat niet kan. Fascinerend natuurlijk. Als je dit leest en denkt: ‘Ik heb ook wel eens last van een gevoeligheid of een allergie’, kijk dan eens serieus naar hypnose. Ga je daar gewoon eens in verdiepen. Het is fascinerend wat ons brein kan doen, wanneer je een beetje weet hoe je het kan sturen.

The mind is a beautiful servant - die doet alles wat je hem verteld -  But it is a terrible master. Als je je mind jou laat regeren, dan heb je vaak gewoon een shit-leven. Als je het andersom doet, als jij jouw brein stuurt, dan kom je in de schatkamer van je onbewuste terecht en dan zijn dit soort wondertjes mogelijk. Er zijn verschillende manieren om je brein te leren besturen. Mijn favoriet is hypnose. Het is ook echt een wonder. In het begin zwelt je tong op als je een appel eet, na de techniek gebeurd dit nooit meer. Dat is gewoon een wonder voor jou, in jouw leven. Ik zie dit soort wonderen dagelijks gebeuren. Op gegeven moment is het wonder zelfs logisch. Het is nog steeds wonderlijk, maar het is logisch dat het gebeurd omdat je weet hoe je de mind traint. Je weet dan hoe je hem kan beïnvloeden, wat vervolgens onze realiteit ook beïnvloed. Dat doen we al, alleen gebeurd het nu onbewust. Hoe zou het zijn als je dat steeds bewuster zou kunnen doen? Dat is echt wel powerful stuff. Als je dit leest, check dan zelfhypnoseseminar.nl. Daar leer ik je de skill van zelfhypnose. Dit is natuurlijk het begin, zodat je het gewoon kan. Op een gegeven moment kun je daarin verder leren, en dit soort technieken toevoegen. 

Beluister hier de podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Doe dan mee met de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze seminars en opleidingen.



Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen