Ambitie: het belang van ambitie en de rest van je leven
Ambitie: het belang van ambitie en de rest van je leven
31 juli 2022 
6 min. leestijd

Ambitie: het belang van ambitie en de rest van je leven

Ambitie is het gevoel of de motivatie dat je jouw leven wilt verbeteren door bijvoorbeeld meer geld te verdienen, macht te vergaren of als je op andere manieren bepaalde successen wilt behalen.


Bij ambitie is een motivatieproces aan de gang dat je helpt om bepaalde doelen te halen.


Mensen leiden verschillende levens, omdat mensen verschillende doelen in hun leven hebben en die doelen worden onder andere bepaald door de ambitie die mensen hebben.

Ambitie betekent dat je continu bezig bent met het streven naar succes, het bereiken van dingen en presteren.

Als je jouw doel hebt bereikt, houdt de ambitie vaak niet in een keer op. Als je een ambitieus persoon bent stel je vaak gewoon weer nieuwe doelen. Daarnaast hoef je ook niet alleen ambitieus te zijn op een bepaald gebied in je leven. Je kunt zowel ambitieus zijn met je werk en/of met je relaties of met je eigen gezondheid. Over het algemeen gaat ambitie wel over het bereiken van wereldse zaken.

De ambitie die je hebt is ook vaak het gevolg van je eigen ideeën over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Meestal gaat het over wat je wilt leren, het niveau werk dat je hebt (wat iets zegt over je status) of je inkomen.

Bij ambitie gaat het ook niet altijd over de kennis die iemand zelf op wil doen, maar ook over de beloning die je kunt krijgen. Leren is dan bijvoorbeeld pas interessant als je hierdoor een hoogleraar kunt worden en niet alleen maar gewoon iemand die toevallig veel weet over een bepaald onderwerp.

Daarnaast is het niet te vergelijken met de behoefte aan macht. Als je macht wilt hebben, wil je een bepaalde positie bereiken, omdat je daarmee controle hebt over mensen. Iemand met ambitie kan dezelfde positie willen bereiken, maar dan omdat dit hem of haar een bepaalde status geeft[1].


Met ambitie wil je dus ook erkenning krijgen voor wat je hebt bereikt[2].


Ambitie hebben

Mensen die ambitie hebben, hebben vaak een of meer van de volgende kenmerken:

  • Zorgvuldigheid
  • Extravert
  • Neurotisch
  • Mentaal sterk
  • Ouders met een baan van prestige

Ben je een student met ouders die goed opgeleid zijn? Dan ondersteunen die je schoolambities vaak ook meer dan lager opgeleide ouders. Die steun kan verdere ambitie in je leven weer versterken[3].

Als je ambitie hebt zorgt dit er vaak ook voor dat je meer leert, een baan hebt met prestige en een hoger inkomen hebt.

Ambitie omschrijven

Bedrijven beschrijven vaak in hun missie wat ze willen bereiken[4]. Je kunt dit ook zien als een ambitie. Het omschrijven van je ambitie helpt je om te bepalen welke stappen jij in je leven kunt zetten. Dit geldt zowel voor praktische stappen als zaken waarop jij je mentaal wilt focussen.


Dit kan je bijvoorbeeld helpen om je meer bewust te zijn van kansen.


Ambitie gesprek

Op je werk kun je ook een ambitiegesprek voeren waarin je bijvoorbeeld de omschrijving van je ambitie gebruikt om te zien of er binnen het bedrijf mogelijkheden zijn om hieraan te werken.

De reden dat de meeste mensen namelijk ontslag nemen is omdat ze denken binnen het bedrijf niet te kunnen groeien[5]. In een ambitiegesprek kun jij duidelijk maken wat jij wilt bereiken en kan het bedrijf aangeven of dit mogelijk is of niet. Daarnaast kan een bedrijf ook de eigen ambities met je delen en dat kan jou weer motiveren om bepaalde doelen te halen.

Onderzoek geeft ook aan dat ambitie op de werkvloer goed is voor de prestaties van een bedrijf (bron 5). Het is dus zeker oké om ambitie te hebben.

Als je bedrijf erg geschikt is om je ambitie te vervullen, dan is de kans ook groter dat jij je gaat verbinden aan het bedrijf en dat je net even dat stapje extra zet. Paradoxaal genoeg is het ook zo dat hoe meer ambitie je hebt, hoe vaker je van baan verandert. Dat laatste is vooral iets dat afhangt van wat je werkplaats je te bieden heeft[6].

Ambitie en de rest van je leven

Afhankelijk van hoe ambitieus je bent kun je soms een beetje in de knoop raken met de rest van je leven.

Je ziet bijvoorbeeld dat er een bepaalde ideeënstrijd plaatsvindt bij vrouwen met ambitie die werken en die tegelijkertijd moeder zijn. De kans is groot dat je dan de perfecte moeder wilt zijn, dit wordt vaak ook aangemoedigd door de omgeving. Een leuk effect is dat je hierdoor ook voor je carrière meer ambitie kunt krijgen, maar tegelijkertijd kan de druk om de perfecte moeder te zijn ook je ambities voor je carrière weer verlagen[7].

Er is dan sprake van een interne strijd, die kun je bewust en onbewust voeren.

Zo kun je ook een onbewuste strijd voeren tussen jouw ambitie en wat je ervoor wilt doen en wat je denkt dat je ervoor mag doen. Dit hangt af van jouw overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin het beste functioneert.

Ambitie wordt bijvoorbeeld niet altijd aangemoedigd of je kunt bang zijn voor succes, omdat je bang bent dat andere mensen dan “iets” van je gaan vinden.

Heb jij bijvoorbeeld bepaalde ambities, maar blokkeert iets je om echt achter die ambitie aan te gaan? Dan kan het handig zijn om je overtuigingen over bijvoorbeeld je werk of gezin te dubbelchecken om te zien of ze wel logisch zijn en of het echt iets is dat je mag blokkeren.

Hypnose voor ambitie

Met regressie kun je bijvoorbeeld in gedachten teruggaan naar het eerste moment in je leven wanneer je merkte dat je jezelf inhield, terwijl je eigenlijk een stap kon zetten om jouw ambitie te vervullen.

Vaak zijn het momenten in je kindertijd die ervoor zorgen dat je ergens een blokkade oploopt. Heb je bijvoorbeeld lager opgeleide ouders? Dan is de kans dus iets groter dat ze jouw ambities niet helemaal begrijpen en dus niet aanmoedigen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat ze je niet steunen, maar misschien kunnen ze maar lastig met je meepraten, omdat je hun ambitie al ver voorbij bent gestreefd.

Met regressie kun je teruggaan naar het eerste moment dat je bijvoorbeeld merkte dat je toch maar niet iets deed wat je eigenlijk wilde. Vervolgens kun je in gedachten dit moment nog eens opnieuw bekijken. Met je huidige kennis weet je immers meer dan toen de overtuiging is ontstaan.


Alleen al dit opnieuw bekijken en eventueel inleven in andere mensen kan je al bevrijden van een belemmerende overtuiging.


Soms is er iets meer nodig en kun je bijvoorbeeld je volwassen zelf met je jongere zelf laten praten. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen over hoe de situatie nu anders is en hoe je nu helemaal zelf mag weten wat je gaat doen.

Dit is iets waar een hypnotherapeut je mee helpt, zodat jij niet meer belemmerd wordt door onbewuste overtuigingen die door gebeurtenissen uit het verleden zijn ontstaan.

Als er zo’n belemmerende overtuiging is weggehaald, is het vaak wel prettig als er iets nieuws voor in de plaats komt. Daarom kun je ook een progressie gaan doen. In plaats van naar je verleden te kijken, kijk je dan naar je toekomst; naar hoe je leven is als jij je ambitie vervuld hebt.

Vervolgens ga je in gedachten stappen terugzetten tot je in de therapiestoel van de hypnotherapeut zit. Die stappen geven je duidelijke handvatten voor de te zetten stappen nu niets je meer blokkeert.

Daarnaast kun je ook nog wat hulp gebruiken om je zelfvertrouwen en ego te versterken, zodat jij je ambitie kunt vervullen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld wat suggesties te geven die je zelf kunt herhalen, zoals:


“Ik kan alles.”



“Ik geef mezelf toestemming.”



“Ik ben goed genoeg om de stap te zetten.”


Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties krijgen die jou helpen met jouw ambities.

Als laatste kun je ook nog een posthypnotische suggestie krijgen. Die suggestie gaat in op je leven na de hypnosesessie en heeft als doel dat jij heel onbewust lekker aan de slag gaat met jouw ambitie en dat je op een gegeven moment merkt dat alles vanzelf gaat.

Hypnose kan je dus heel goed helpen met je ambitie, ook als je juist een goede balans in werk en privé wilt krijgen.

Wil je meer weten over hoe dit mogelijk is met hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen of seminars van het Hypnose Instituut Nederland. Daar krijg je demonstraties van hypnosesessies en ga je aan de slag met technieken om andere mensen, en jezelf, te helpen om het leven te verbeteren.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

het belang van ambitie

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen