Maatschappelijke problemen oplossen: Begin met je eigen cirkel van invloed.
21 mei 2024 
6 min. leestijd

Maatschappelijke problemen oplossen: Begin met je eigen cirkel van invloed.

Ik had een tijd terug de oproep om je problemen met een spraakbericht in te spreken en wat ik veel hoorde was dat er mensen waren die problemen hadden met veel andere mensen. Dat mensen bijvoorbeeld moeten zien hoe slecht de maatschappij is en welke problemen er zijn die allemaal opgelost moeten worden.

Het zou natuurlijk super zijn als je een soort maatschappelijk grote verandering kunt veroorzaken, maar de realiteit is dat we vaak maar een kleine cirkel van invloed hebben.

Je cirkel van invloed

Het vervelende is, je hebt jezelf en een kleine cirkel daar omheen waarop je invloed hebt. Dit noemen we ook wel de cirkel van invloed. Alles buiten die cirkel heb je geen invloed op en dan heeft het ook geen zin om daarmee bezig te zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het weer. Beleid wat politici bedenken. Personen die je niet kent, daar kun je geen invloed op uitoefenen. Het is vrijwel onmogelijk om mensen die je niet kent te beïnvloeden.

Op bepaalde situaties kun je maar weinig invloed uitoefenen, zoals het klimaat of beleid op het klimaat. Je kunt je hele leven er wel aan wijden, maar dat zal waarschijnlijk weinig opleveren.

Bepaalde mensen en situaties kun je dus niet veranderen.

Dan heb je ook nog systemen, zoals ons politieke systeem. Stop dan maar, of zelfs de gezondheidszorg of bepaalde industrieën. Ga dat maar eens in je eentje veranderen. Dat gaat allemaal niet helpen. De jeugdzorg, belastingdienst, instellingen dat is lastig.

Ik zeg niet dat het helemaal niet kan. Er zijn natuurlijk mensen die strijden en die ervoor gaan. Denk bijvoorbeeld aan Pieter Omtzigt die zo’n toeslagen schandaal naar boven haalt. Maar is het daardoor veranderd? Eigenlijk niet, of heel weinig. Dus dat duurt heel lang.

Het is vaak handiger om alleen met de IK en de cirkel van invloed bezig te zijn.

Stel jezelf de vraag: Waar kan ik invloed op uitoefenen?

Je kunt bijvoorbeeld invloed hebben op je gedachten en hoe je denkt. Je hebt invloed op hoe je je voelt en wat je doet.

Je kunt dus veranderen:

  1. Denken
  2. Voelen
  3. Doen

Dat is ook de oplossing als je problemen hebt met veel mensen. Als je vindt dat mensen allemaal anders moeten denken.

Daarbij is het goed om je te realiseren dat je zelf ook de wereld op een bepaalde manier ziet.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat de cultuur waar iemand vanuit komt je kijk op de maatschappij beïnvloed. In onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat Chinezen denken dat de maatschappij steeds competenter zal worden en dat de maatschappij steeds beter wordt.

Japanners geloven weer meer in een dystopie. Dat de maatschappij competenter wordt, maar minder warm en moreel.

Australiërs zitten weer een beetje tussen deze twee beelden in. In een maatschappij waarin economische groei groot was, zoals in China, geloofden mensen meer in dat alles beter én slechter wordt gedurende langere tijd.

Dit laat zien dat je cultuur invloed heeft op hoe je de wereld ziet en wat je verwachtingen voor de toekomst zijn[1]. Je hiervan bewust zijn, helpt je ook om bewuster om te gaan met deze beelden.

De zienswijze kun je bijvoorbeeld zelf veranderen, zodat je positiever over de wereld denkt. Zodat je kunt denken “Alles is goed zoals het is en perfecter dan dit wordt het niet, want als dat zo zou zijn was het wel zo”.

Dat is natuurlijk wel heel moeilijk om te doen en dit kan voor sommige mensen een brug te ver zijn. Want het gaat niet goed op school, of met jeugdzorg of dat andere mensen pijnlijk zijn.

Een manier om je kijk op de wereld te veranderen is met hypnose. Met hypnotherapie kan je namelijk verbindingen in je brein veranderen, waardoor de manier waarop je de wereld begrijpt ook veranderd wordt. Zelfs meditatie kan dit al tot gevolg hebben[2].

Echter, de hypnotische staat op zich doet dit vaak nog niet. Door het gesprek met een hypnotherapeut aan te gaan, of door je te focussen op het beantwoorden van bepaalde vragen kun je tot nieuwe inzichten komen.

Bijvoorbeeld het inzicht dat je zelf de maatschappij bent, dat je heel veel zelf doet en zelf “bepaalt”.

De maatschappij dat ben jij

Want wat als je het zelf doet?

Hoe bedoel ik dat?

Stel je voor dat de hele buitenwereld gecreëerd is door jou? Dat je door je handelen, denken, doen en voelen deze wereld om je heen hebt gecreëerd?

Dat is heel pijnlijk en veel pijnlijker dan bezig zijn met jeugdzorg of bepaalde politici.

Dus dan is jeugdzorg niet het probleem, maar dan ben jij het probleem.

Je bent natuurlijk niet het probleem, maar het gaat even om het eigen inzicht van “wow”.

Ik snap dat dit lastig is. Heb ik ook gehad, want het is heel lastig om in de spiegel te kijken en jezelf te vragen: wat is mijn aandeel? Wat doe ik?

Want wat als alles buiten je cirkel van invloed nooit veranderd? Wat ga je dan doen? Hoe zorg je er dan voor dat jouw wereld positief, vrij, leuk, blij en vrolijk is? Hoe doe je dat zonder bezig te zijn met alles buiten je cirkel van invloed en door alleen bezig te zijn met je eigen gedachten, gevoelens en handelingen (wat je doet)?

Veel mensen die problemen hebben met de maatschappij moeten deze stap maken. Het interessante is wel dat als je als groep bezig gaat om jezelf te helpen, zoals met een zelfhulp groep, dit sociale verandering teweeg kan brengen. Vooral in Europa en Noord-Amerika zijn deze effecten te zien[3]. Het begint dus echt bij jezelf en om het eerst allemaal wat kleiner te maken.

Je stopt dan namelijk met vechten. Dat kost veel energie. Het is beter om te doen wat je kunt doen.

Je helpt je kind bijvoorbeeld door jezelf te helpen. Je kunt kiezen om ervoor te stoppen om allerlei filmpjes te kijken over hoe de wereld in elkaar zit. Want als ik 24 uur lang CNN aan heb staan is dat een slecht plan. Inmiddels kan ik het wel, maar voor de meeste mensen is dit een slecht plan.

Het is ook een slecht plan om in een Youtube-fuik te duiken vol met complottheorieën. Daar word je meestal ook niet vrolijker van.

Mijn complottheorie

Als je toch graag naar complottheorieën kijkt, dan heb ik ook nog een mooie voor je.

Het is eigenlijk allemaal goed. We zijn allemaal een kind van God. Iedereen is eigenlijk vrolijk geprogrammeerd.

Misschien een apart complot.

Maar we bestaan allemaal uit licht. We creëren zelf de wereld door middel van gedachten. Dit zijn niet onze gedachten, maar deze krijgen we. Het is onze taak om ons te realiseren dat de gedachten niet van ons zijn. Alles bestaat uit verbeelde gedachten waar we niets mee hoeven te doen en we zijn eigenlijk de hele dag vrolijk.

Mooi complot toch?

Want een complot is vaak negatief, want een vrolijk complot levert misschien geen kijkers op. Of toch wel? (Moet ik zo’n kanaal beginnen? Laat het even weten in de reacties onder dit blog).

Mijn complot is dan dat de “elite” (wat dat dan ook betekent) die vrolijkheid probeert tegen te werken. Geen idee of dat aanslaat.

Maar om een lang verhaal kort te maken. Je kunt alleen jezelf beïnvloeden. Wanneer je je goed, vrolijk en blij voelt, ongeacht de omstandigheden. Dat kan, maar is wel lastig om te doen.

Jeugdzorg blijft bestaan, irritante politici blijven bestaan, systemen blijven bestaan, maar jij voelt je blij.

Dat is de oplossing.

Die andere mensen veranderen dan vanzelf. Want die gaan weg. Die willen niet bij een blij mens zijn. Dan komen er andere mensen in je omgeving die net zo blij zijn als jij.

Jij geeft jezelf energie

Dus alle energie die je naar buiten zendt om ervoor te zorgen dat anderen veranderen, die gebruik je dan voor jezelf. Als je al die energie gebruikt voor jezelf, je eigen denken, doen en voelen. Dan is de wereld in no-time een hele andere plek.

Een goede manier om te beginnen met werken aan jezelf is met zelf-hypnose. Onderzoek laat zien dat dit goed kan helpen bij allerlei gezondheidsproblemen en angsten[4], zoals de angst dat de maatschappij steeds slechter wordt.

Daarbij kan hypnose ook in een groepssetting gebruikt worden (wist je natuurlijk al als je eens naar een hypnose seminar bent geweest 😉). Zo kan een hele groep gehypnotiseerd worden. Je kunt 1 iemand uit de groep hypnotiseren en interactie met de groep aangaan naar aanleiding van de sessie. Daarnaast helpen voor groepen technieken die iets doen voor:

  1. Ontspanning
  2. Het verbeteren van het leven.
  3. Dromen stimuleren
  4. Regressie
  5. Progressie en mentaal oefenen
  6. Ego versterken[5]

Super handig!

Wil jij net als ik mensen helpen om nieuwe inzichten te krijgen en hun leven te transformeren?

Kom dan eens naar een gratis masterclass over hypnose

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Succes!

Bekijk ook deze video:

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen