Het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen is eigenlijk heel raar en cultureel bepaald. Wat we in Nederland mannelijk vinden kunnen mensen in andere delen van de wereld vrouwelijk vinden en andersom. In dit blog ga ik in op eigenschappen die in de westerse wereld als mannelijk worden gezien en hoe die een positieve invloed op je leven kunnen hebben en hoe je deze ontwikkelt.
Mannelijke eigenschappen
- Competitiedrang
- Beschermingsdrang
- Agressie
- Assertiviteit
- Waarheid belangrijker vinden dan gevoel
- Zelfvertrouwen
- Onafhankelijkheid
Als je deze lijst van eigenschappen bekijkt is het eigenlijk heel raar dat die onder de noemer mannelijke eigenschappen vallen. Competitiedrang, beschermingsdrang, eigenlijk alle eigenschappen zijn eigenschappen die vrouwen net zo goed hebben als mannen.
Welke mannelijke eigenschappen helpen je eigenlijk verder in je leven?
Competitiedrang
Als je kijkt naar competitiedrang dan is dat vaak iets wat niet meer helemaal op waarde wordt gesteld. Men wil dat we allemaal samenwerken en gelijk zijn aan elkaar. Dit is op zich niet slecht, maar de functie van competitiedrang is dat je ergens juist heel goed in wordt.
Door competitiedrang wil jij de beste zijn in iets waardoor je vaardigheden ontwikkelt. Dit kan zijn dat jij de beste hypnotiseur wil worden die ook die 25% mensen die niet te hypnotiseren zijn onder hypnose krijgt. In die zin kan de competitiedrang je helpen in je motivatie.
Hypnose kan je helpen om je overtuigingen over competitie en samenwerken harmonisch te maken. Samenwerken en competitiedrang is namelijk iets wat vaak conflicterend werkt. Iedereen kent bijvoorbeeld dat je op school in groepjes moest samenwerken en dat er dan opeens 1 iemand met de eer vandoor ging terwijl hij/zij helemaal niets had gedaan. Of dat jij van alles had gedaan, maar toch een laag cijfer krijgt door de rest.
Een manier waarop competitie juist kan helpen met samenwerken zie ik in mijn omgeving. Je kunt bijvoorbeeld elkaar inspireren om de beste producten op de markt te brengen, de leukste manier van werken te achterhalen en elkaar op ideeën te brengen.
De beste willen zijn in iets, betekent niet dat dit ten koste moet gaan van de ander.
Bij hypnose worden je ervaringen en overtuigingen met competitie en samenwerking onderzocht. Via regressie kan je er bijvoorbeeld achter komen dat zo’n teamwork-gebeurtenis tijdens je schoolcarrière je overtuigingen over samenwerking en competitiedrang heeft veroorzaakt. Vervolgens kun je kijken hoe het ontstaan van die overtuiging in je huidige leven nog ergens op slaat, of juist niet.
Beschermingsdrang
De beschermingsdrang is ook een motiverende drang. Je wilt je familie beschermen (ook als vrouw) of je bedrijf. Dit helpt ook goed om je te motiveren, bijvoorbeeld om gezond te blijven om er zo lang mogelijk te zijn voor je familie of om je bedrijf goed te kunnen voeren zonder last te krijgen van overspannenheid of een burn-out.
Agressie en assertiviteit
Agressie heeft een slechte naam omdat het vaak verbonden wordt met geweld. Agressie kun je echter ook koppelen aan assertiviteit. Er wordt jou iets aangedaan, iemand betaalt bijvoorbeeld een lening niet terug, en daar krijg je dissonantie van.
Dissonantie is dat nare gevoel in je buik als er iets gebeurd dat niet strookt met hoe jij vindt dat de wereld werkt. Je kunt dit wegpraten met allerlei gedachten, maar je kunt er ook door in actie komen.
Door de actie uit te voeren zorg je ervoor dat dat nare gevoel weggaat.
Om een voorbeeld te noemen van agressie, zonder geweld maar met assertiviteit: Een onderneemster die ik heb geholpen had een klant die op gegeven moment toch een betaalachterstand had van een aantal maand. De achterstand liep op tot bijna 1000 euro. Toch een behoorlijk bedrag. Haar eerste daad van agressie was hem meedelen dat ze stopte met de werkzaamheden en deze pas weer zou oppakken als hij betaald had.
De tweede daad, want hij kwam natuurlijk niet met het geld over de boeg, was contact opnemen met bedrijven die dat geld dan komen innen. Ze had net een heel mapje klaar met documentatie over dat er toch echt betaald moest worden en er vaak genoeg was herinnerd aan de betaling en wilde die overdragen aan het bedrijf.
Op dat moment wilde ze de persoon nog 1 kans geven om te betalen en belde hem op met de mededeling dat als hij nu geen regeling met haar trof, ze andere bedrijven zou inzetten om de betaling van de grond te krijgen. Dit was genoeg agressie om ervoor te zorgen dat ze werd betaald.
In plaats van de 1000 euro weg relativeren, omdat ze ook nog andere klanten had die wel betaalden, ging ze over tot actie. Die actie werd in eerste instantie getriggerd door agressie.
De vechtreactie op stress, in plaats van de vlucht- of bevriesreactie.
Hypnose kan je goed helpen met assertiviteit door je eigenwaarde en vertrouwen in actie te versterken. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose, zoals:
“Ik kom voor mijn rechten op.”
“Er zijn mensen en organisaties die mij helpen voor mijn rechten op te komen.”
“Geweldloos voor je rechten opkomen heeft een beter lange termijneffect.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties, afhankelijk van jouw overtuigingen kan je andere suggesties krijgen.
Een andere manier om met hypnose het makkelijker te maken om assertief te zijn is door te visualiseren dat je assertief bent. Een geleide visualisatie kan hier in eerste instantie een goede aanzet aan geven. Een hypnotiseur kan dan bijvoorbeeld zeggen:
“In de winkel kruipt er iemand voor, maar jij hebt ook haast. Je merkt dat je kwaad wordt en haalt een paar keer diep adem om te ontspannen. Je spreekt de persoon aan dat jij voor hem/haar in de rij stond en dat jij ook haast hebt. Alleen al het uitspreken van dit gevoel geeft je een beter gevoel dan stil blijven. De persoon voor je in de rij gaat nu toch maar achter je staan.”
Waarheid boven gevoel
Iedereen kent wel het voorbeeld van de vrouw die aan de man vraagt of een broek of jurkje haar dik maakt. Om de lieve vrede te bewaren zeggen veel mensen dan van niet, ook al maakt dit jurkje haar wel een beetje dikker.
Sommige mannen/vrouwen kunnen liegen echter niet verteren en vertellen dan toch de waarheid wat soms tot ruzie kan leiden.
Dit is slechts een klein voorbeeld, maar er zijn situaties waarin de waarheid boven het gevoel plaatsen van belang is. Bijvoorbeeld tijdens een evaluatiegesprek op het werk. Als je gevoelens dan gespaard worden is dat kortetermijnwinst, maar op de lange termijn heb je geen prikkel om je werk te verbeteren als dit nodig is en dat kan je dan op den duur zomaar je baan kosten. Of als leidinggevende kan het sparen van gevoelens ervoor zorgen dat je bedrijf minder goed loopt dan het zou kunnen.
Hypnose kan ook helpen om de waarheid te waarderen, zelfs als dit in eerste instantie een waarheid is die je liever niet hoort. Dit kan heel goed met hypnotische suggesties, zoals:
“Mensen willen je niet afkraken, maar verbeterpunten geven.”
“Het is beter om de waarheid te weten, dan een dwaas te zijn.”
Daarnaast kun je ook post-hypnotische suggesties krijgen voor momenten waarop de waarheid gesproken wordt. Zoals tijdens een evaluatiegesprek.
“Als je tijdens het gesprek hoort dat iets niet goed gaat, blijf je kalm en met je gedachten bij het gesprek. Hierdoor kun je de opbouwende kritiek goed in je opnemen waardoor je na het gesprek een stappenplan kunt maken voor het verbeteren van je werk. Dit komt de kwaliteit van je werk en je carrière uiteindelijk ten goede.”
Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid
Deze twee eigenschappen zijn eigenlijk universeel, maar worden dus nog als mannelijke eigenschappen aangemerkt. Zelfvertrouwen is iets dat je vaak nodig hebt voor onafhankelijkheid. Je moet er namelijk vertrouwen in hebben dat je je eigen boontjes kunt doppen.
Als je langere tijd geen werk hebt, of eigenlijk een moeilijkere functie wilt, maar niet durft kan hypnose je helpen om dit zelfvertrouwen te verbeteren. In eerste instantie wordt dan de bron achterhaald van waarom je dit vertrouwen (nog) niet hebt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een Socratisch gesprek. Dan wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald. Dit helpt om tot de kern van je overtuiging te komen en het helpt om erachter te komen dat de meeste overtuigingen nergens op gebaseerd zijn.
Vervolgens kun je nieuwe overtuigingen opbouwen met de technieken die ook zijn gebruikt bij de andere onderdelen van zogenoemde mannelijke kenmerken. Competitiedrang, beschermingsdrang, agressie en assertiviteit hebben allemaal een functie in deze samenleving en zijn allemaal op een positieve manier te gebruiken. Ook de waarheid als die nodig is, zelfs als hij minder prettig is, wordt vaak bedoeld om iets positiefs mee te creëren.
Wil je meer weten over mentale technieken die je verder helpen op je werk en in je omgeving? Kom dan eens naar de gratis online masterclass. Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.
Pin ook deze handige infographic:
Bronnen:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-debrief/201803/where-have-all-the-warriors-gone-part-2